0
Neste

Opplev essensen av Málaga med våre lokale tips

Blog Tipsing i Finland – hvor mye skal du gi?
Dato: 14 oktober 2022

Tipsing i Finland – hvor mye skal du gi?

Share

«Landet med de tusen innsjøer» er ikke bare et spektakulært land naturmessig, men det er også julenissens hjemsted og en av de beste destinasjonene for å oppleve det vakre nordlyset. Kort fortalt er Finland definitivt et land å ha på sin «bucket-liste».

Enten du planlegger å få et glimt av aurora borealis eller dra på øyhopping i Turku-skjærgården, vil du aldri gå tom for kule ting å gjøre i Finland. Men det vil komme en tid der du trenger å vite etiketten rundt det å gi tips i Finland.

Våre tips om tipsing i Finland

En kvinne ser vekk fra kameraet, og utover sjøen og mot noen finske bygninger
Å gi tips i Finland er ikke vanlig praksis og det er derfor ingen regler på hvor mye du bør gi.

Grunnregelen for tipsing i Finland er at ingen forventer tips, ettersom arbeidstakere i tjenesteyterbransjen får god grunnlønn. Det vil imidlertid ikke fremkomme noen klager dersom du bestemmer deg for å legge igjen noe.

Siden det ikke er noen fastsatte eller uskrevne regler på dette, er beløpet du gir opp til deg.

Valuta: Euro (EUR)

Restauranter

Servitør holder en tallerken med mat i en finsk restaurant.
Å motta tips på finske restauranter er ikke forventet av betjeningen.

Tipsing på finske restauranter er enkelt, da det i utgangspunktet ikke gjøres – med mindre maten eller servicen er helt fantastisk. I så fall er det vanlig å tipse et sted mellom 10 og 15 % av regningen.

Husk at et servicegebyr ofte er inkludert i regningen, så beløpet du ser er beløpet du forventes å betale. Alt ekstra du gir er en bonus.

Barer og puber

Finsk salmiakki vodka i en flaske og shot glass på en tre-bar
Prøv salmiakki koskenkorva i Finland – men du trenger ikke å gi tips.

Lurer du på hvor mye tips du bør gi i en finsk bar? Hvis du liker salmiakki koskenkorva ekstra godt (vodka og salt lakriscocktail), kan du vise din takknemlighet ved å runde opp beløpet på regningen din, eller ved å la bartenderen beholde vekslepengene. Ellers er det ikke nødvendig med tips.

Hoteller

Tipsing på finske hoteller er sjeldent, med mindre en ansatt har gjort noe helt ekstra for deg. Det er imidlertid god oppførsel å tipse portøren litt for å bære koffertene for deg.

Taxi

Mann i dress forsøker å få tak i en Taxi på gaten.
Å la drosjesjåføren beholde vekslepengene etter turen er helt greit som tips.

Finske drosjesjåfører forventer ikke tips, men rund gjerne beløpet opp og be sjåføren om å beholde vekslepengene: pitäkää loput!

Turguider og reiseguider

Tre snøscootere med mennesker på tur, i et vinterlandskap i Finnland.
Finske turguider forventer ikke nødvendigvis tips.

Som med alt annet, forventer ikke turguider tips. Hvis du insisterer på det, er 10 % av regningen nok.

Skal du betale med kort eller kontant?

Du kan betale kontant i Finland, men de fleste steder tar utgangspunkt i kortbetalinger. Finner er dedikerte brukere av plastkort, så ikke bli overrasket om du får et litt rart blikk hvis du forsøker å betale for kaffen din med en 50 EUR-seddel.

Få mer ut av turen med Norwegian-kortet

To kvinner smiler og ser på en laptop i fellsskap ved et cafébord.
Det er smart å ha med kredittkort på reise

Nå som du har blitt en ekspert på tipsing i Finland, bør du sørge for at du også får litt ekstra ut av turen din. Hvis du ikke har Norwegian-kortet allerede bør du søke om det. Ved bruk av kortet tjener du CashPoints på daglige varekjøp. Kortet har ingen årsavgift, samt mange andre fordeler som for eksempel ingen kontantuttaksgebyr i utlandet, og reise- og avbestillingsforsikring inkludert.

Eks. ved utsatt betaling: effektiv rente 23,1 %, 15 000 o/12 mnd, kostnad 1 764. Totalt: 16 764.

Dette kortet egner seg veldig godt til å ha med seg på reise. Les hvorfor Norwegian-kortet er det ultimate reisekortet her.

Jo mer du bruker kortet, desto flere CashPoints tjener du. CashPoints kan du bruke til å betale fremtidige flyreiser med Norwegian. Det er en vinn-vinn!

Finn ut mer og søk om Norwegian-kortet her

Share
Neste

Opplev essensen av Málaga med våre lokale tips