0
Neste

De 13 vakreste stedene i Europa

Blog Ti artige fakta om finsk
Dato: 21 februar 2020

Ti artige fakta om finsk

Share

Lyst til å lære «suomi»? Finsk er kjent for å være vanskelig å få et godt grep om, spesielt takket være kompliserte og tilsynelatende uendelige grammatiske regler.

Finsk uttale kan være kinkig og føre til uheldige situasjoner hvis du ikke vet hva du holder på med. Én bokstav kan utgjøre stor forskjell: «Tapaan» betyr «jeg møter», mens «tapan» betyr «jeg dreper». Med andre ord – hold tunga rett i munnen!

Hvis du holder deg til reglene, og ikke blir satt ut av tanken på rundt 200 ulike verbendinger, så blir du flytende i finsk like fort som du kan si «epäjärjestelmällistyttämättömyydellänsäkään».

Reward-tips: Hvis du virkelig ønsker å lære deg finsk (eller et annet språk), bør du laste ned appen WordDive som gir deg CashPoints.

I mellomtiden, om du planlegger en tur til landet med de tusen innsjøene og gjerne vil ha med deg artig informasjon i bagasjen, her får du ti finske «fun facts».

1. Et av de lengste ordene i verden er finsk

En tavle med håndskreven finsk tekst
Kan du finsk? Prøv deg på det lengste ordet på finsk!

Akkurat som norsk har finsk mange sammensatte ord, men de tar nok ledelsen på antall bokstaver i sine. Det lengste er nemlig «lentokonesuihkuturbiinimoottoriapumekaanikkoaliupseerioppilas», et ord på hele 61 bokstaver. Skulle vi oversatt direkte, ville det vært det uhåndterlige «flyjetturbinmotorhjelpemekanikerunderoffiserstudent».

Du vet jo aldri når du skulle få bruk for å kunne det på finsk!

2. Finsk ligner nesten ingen av de andre europeiske språkene

Finsk hovedstad, Helsinki sett fra oven
Øv deg på å snakke finsk i hovedstaden, Helsingfors

Finsk ligner ikke på svensk eller russisk, til tross for at landene er naboer. Som del av den uralske språkgruppen ligger språket faktisk nærmest ungarsk og estisk.

3. Du kan si mye med bare ett ord

Noe annet interessant om det finske språket er at finnene ikke sløser med ordene. Ett finsk ord kan utgjøre en hel setning på andre språk. Er du litt småsulten i Helsingfors, kan du si «söisinköhän», noe som betyr «jeg lurer på om jeg skal spise noe».

4. Det finnes ikke kjønn i det finske språket

Mannlig og kvinnelig symbol
Finsk er kjønnsnøytralt

Hvis du hadde tysk eller fransk på skolen, husker du nok at de kunne bruke andre kjønn på ordene enn vi gjør på norsk, og det kunne bli forvirrende. «Er det le table eller la table?»

På finsk er det ikke noe av dette. Alle pronomener er uten kjønn, og som svenskene har de ett ord som kan bety både «hun» og «han», nemlig «hän». Snakk om likestilling!

5. Finsk var inspirasjonen bak alvisk

Alvisk tengwar-skrift
Et fiktivt språk i Ringenes Herre er basert på finsk

Dette er ganske kult: J.R.R Tolkien var så fascinert av finsk at han baserte det alviske språket quenya på det da han skrev Ringenes Herre.

6. De har ikke et ord for «vær så snill»

Det høres kanskje overraskende ut, men finsk har ikke et eget ord for «vær så snill». Det betyr imidlertid ikke at finnene går rundt og er uhøflige mot hverandre. Hvis situasjonen krever det, takker de helt enkelt i stedet: «kiitos»!

7. Finsk har en Guinness-rekord

Guinness World Records-logoen over en kleberstein
Finsk har en offisiell verdensrekord fra Guinness

Det finske ordet «saippuakivikauppias» er verdens lengste palindrom, det vil si et ord som staves likt forlengs og baklengs. Det står oppført i Guinness rekordbok og betyr «klebersteinselger». Imponerende!

8. Ett finsk ord blir brukt over hele verden

En tom finsk sauna
Dette finske ordet har sneket seg inn i språket vårt også, selv om vi har våre egne badstuer

Et av de få finske ordene som blir brukt i dagligtalen på mange språk rundt om i verden, er selvfølgelig «sauna».

Og det er ikke til å komme unna: den finske saunaopplevelsen kan vel løpe ring rundt våre litt mer beskjedne badstukvelder. I Finland finnes det en sauna i nærheten nesten uansett hvor du befinner deg: hjemme hos folk, på kontoret, på fabrikken, på treningssenteret – høres normalt ut, ikke sant? Hva med på Burger King i Helsingfors, i en gondol ved Ylläs skianlegg, og til og med i Riksdagshuset?

9. Finske ord beskriver godt

Som tidligere nevnt sløser ikke finnene med ordene. De er tydeligvis også opptatt av å ikke sløse med tiden, så mange finske ord er ganske bokstavelige og dermed beskrivende. Personer med engelsk som morsmål synes for eksempel at det er artig at en PC er en «kunnskapsmaskin». Men det gjør det vel litt mer magisk også, kanskje?

10. Ikke glem tødlene

De finske ordene «säde» (lysstråle) og «sade» (regn)
Vær forsiktig når du skal si noe på finsk

Det er viktig å huske at finsk uttales nesten 100 % som det skrives. Og derfor spiller hver eneste tøddel en stor rolle. Glemmer du dem, kan du ende opp med å si noe helt annet enn det du hadde tenkt deg.

Det er ikke alltid vi er klar over dem i andre språk, selv om vi har våre egne «sære» bokstaver æ, ø og å. Men det er altså en forskjell mellom «säde» (lysstråle) og «sade» (regn), og samtalen kan fort ta en uventet vending hvis du velger feil.

Lær finsk med WordDive

En smilende kvinne som holder en mobiltelefon
Lær finsk med appen WordDive

Vil du lære flere interessante ting om finsk, kan du ta en titt på appen WordDive. Med den kan du lære deg språket på en morsom og enkel måte. Leora Sameni lærte seg for eksempel dagligdags finsk på bare tre måneder.

Du kan velge mellom flere språk, hva med tysk, fransk, spansk eller italiensk? Alt du trenger å gjøre er å sette deg et mål med å lære språket, så leverer appen et spesialtilpasset kursopplegg som er enkelt å bruke når som helst når du har litt tid til overs.

I tillegg tjener du CashPoints når du melder deg på språkkurset fra WordDive gjennom Norwegian Reward.

Lær et nytt språk

Fly til Helsinki med Norwegian og tjen CashPoints med Norwegian Reward.

Share
Neste

De 13 vakreste stedene i Europa