0
Neste

De beste spisestedene i New York

Blog Topp tips for rydding i kjøleskapet før ferien
Frokost
Dato: 4 juli 2018

Topp tips for rydding i kjøleskapet før ferien

Share

Sørg for å ta en skikkelig opprydding i kjøleskapet før du reiser på ferie. Det er bra både for deg og miljøet.

Vi har vel alle vært der. Etter den søte ferien, kommer den sure kjøleskap-lukta. Det er mye hyggeligere å komme hjem til et kjøleskap fullt av fersk mat, enn et illeluktende kjøleskap med sur melk og blått pålegg. Men da må du ta en ryddejobb før du reiser.

Ikke kast brukbar mat

Å ta en skikkelig runde i kjøleskapet før ferien er god økonomi både for miljøet og deg. Vi nordmenn kaster i gjennomsnitt hver femte handlepose.

Sommeren er høysesong for matsvinn. Bruk sansene dine og stol på deg selv når du vurderer om maten er spiselig eller ikke. Best før-dato betyr ikke nødvendigvis at maten ikke er bra etter denne datoen. Men da må du huske å ta godt vare på maten, slik at den fungerer fint som restemat.

Plasser varene smart i kjøleskapet

Dame åpner ryddig kjøleskapet sitt med få matvarer for ferien

Hold kjøleskapet ryddig og oversiktlig og planlegg hvilke matvarer som holder seg godt til over sommerferien. Unngå unødvendig matsvinn. Foto: Kolonial.no

Kjøleskapet må ha maks fire grader, gjerne ned mot null. Nå om sommeren kan det være en utfordring. Så stram opp alle i huset, slik at de holder kjøleskapsdøren mest mulig lukket.

Legg varene som må ha det kaldest nederst og innerst i kjøleskapet. Færre varer gjør det enklere å holde temperaturen nede. Grønnsaker holder seg aller best når du lar de være i emballasjen som fulgte med fra butikken. Den er spesialtilpasset slik at grønnsakene puster optimalt.

Lag kreativ restemat

Fersk og hvit fisk og friske grønnsaker er sommermat på blå tallerken

Spis friske matvarer mens de er ferske. Finn ut hva som har kortest holdbarhet og lag en plan for hvordan du bruker opp maten. Foto: Kolonial.no

Start i god tid før du skal reise bort. Det første du bør gjøre er å få oversikt over hva du har av mat liggende i kjøleskapet og kartlegge hva som har kortest holdbarhet. Lag en plan for hvordan du kan bruke varene med kortest holdbarhet fram til du reiser på ferie. Vær realistisk i forhold til hvor mye dere vanligvis spiser.

Det finnes mange gode tips for hvordan du kan bruke restemat. Men hvorfor ikke stole på deg selv og sette sammen noe du ikke har prøvd før? Husk at det var en første gang for alle matretter en gang.

Fryseren er din venn

Dame skreller avocado og fryser ned

Det er mange matvarer som faktisk tåler fryseren og holder seg godt der. Frys ned før du drar på ferie. Foto: Kolonial.no

Resten av matvarene dine som ikke vil overleve ferien må du få ned i fryseren. Harde oster, syltetøy, banan, avocado, chili, hvitløk, melk i kartong, kokt pasta og røkt fisk er eksempler på varer som gjerne kan fryses.

Visste du for eksempel at egg holder seg 3-4 måneder i kjøleskap og at grovt brød holder seg bedre enn fint og opptil flere måneder i fryseren? Har du for mye mat som ikke kan fryses? Ta en hyggelig tur over til naboen og hør om han vil ha matvarene dine.

Hva gjør du med muggen mat?

Så kommer du hjem til kjøleskapet og finner ut at det har blitt mugg på noen av varene. Hva da? Hovedregelen er at mat med mugg på må kastes og aldri spises.

Det er noen få unntak, hard ost og grønnsaker kan fortsatt brukes dersom det bare er et avgrenset område med mugg og det går an å skjære det bort med minst en cm klaring. All annen mat med mugg må kastes.

Planlegg kjøleskapet ditt

Handlepose med mat fra Kolonial.no

Bestill og fyll opp med god sommermat som er klar til servering når du er tilbake fra ferie. Foto: Kolonial.no

Kolonial.no er Norges største matbutikk på nett og tilbyr dagligvarer til kunder på store deler av Østlandet. Gjør noen grep, og planlegg godt, så kan Kolonial.no sørge for at den gode, ferske favorittmaten er levert samtidig med at dere ramler inn dørene etter ferien.

Få hjelp til planleggingen

Visste du at Kolonial.no gjerne planlegger middagene for deg? Hver uke kan du få middagsforslag basert på hva akkurat dere liker og tiden du vil bruke på å tilberede den. Jo mer du bruker middagsassistenten til Kolonial.no, jo bedre blir tjenesten til å finne gode middagsforslag til deg.

Rensk kjøleskapet før du reiser på ferie – og bestill fullt kjøleskap til du kommer hjem igjen. Kolonial.no leverer til et tidspunkt som passer deg, og tar gjerne panten din med seg tilbake.

Les mer:

Topp 10 tips – slik tjener du masse CashPoints

Slik sikrer du huset før du reiser bort

Share
Neste

De beste spisestedene i New York