0
Neste

Gjør klart til maifest!

Blog De 15 beste tingene å gjøre i Bergen
Dato: 20 april 2021

De 15 beste tingene å gjøre i Bergen

Share

Norges nest største by har mye å by på, fra gastronomi i verdensklasse til koselige kaffebarer, historiske severdigheter til kule kunstmuseer.  

Enten du besøker med venner, din kjære eller som en familie med små barn, så er Bergen fullpakket med spennende sightseeing og er en flott base for å utforske Norges naturlige attraksjoner langs kysten.  

Finn ut hva som absolutt burde være på din «bucket list» for Bergen, med våre beste tips om ting du kan se og gjøre når du besøker denne fantastiske byen.

Tips: Book flybillett til Bergen med Norwegian og tjen CashPoints. Tjen enda flere poeng ved å booke hotell, leiebil og aktiviteter gjennom Norwegian Reward.

1. Spaser rundt i fargerike Bergen

Fargerike bygninger på Bryggen i Bergen
Trebebyggelsen på Bryggen i Bergen er malt i klare farger og er selve symbolet på Bergen. Foto © Bergen Tourist Board / Girish Chouhan – visitBergen.com

Bergens gamle hanseatiske brygge er postkortmateriale. Bryggen er på UNESCOs verdensarvliste og huser de aller første bygningene i Bergen, og har vært en viktig del av byen i flere hundre år.

Hansa-kompaniet etablerte sitt kontor der på 1100-tallet, og tok gradvis mer eierskap til Bryggen og kontroll over tørrfiskhandelen. Til tross for å ha blitt herjet av flere branner gjennom århundrene, har Bryggens pittoreske trebygninger blitt gjenoppbygd slik de var etter den store brannen i 1702, og man har til og med brukt samme struktur og konstruksjonsteknikker.

I de smale gatene og smugene som ligger mellom de ikoniske bygningene, finner du i dag en skjult verden av tekstil- og håndverksbutikker, kunstgallerier og smykkeforretninger som er klare til og utforskes.

2. Besøk Det Hanseatiske Museum

Det Hanseatiske Museum i Bergen sett fra utsiden
Lær mer om det spennende livet til handelsmennene på Bergens Hanseatiske Museum. Foto © Bjoertvedt – Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

For å få et bedre inntrykk av hvordan livet var på Bryggen da det var et av Europas viktigste handelssteder, er et besøk på Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene et «must».

Her kan du lære om hvordan de tyske handelsmennene hadde et liv i ugift sølibat så lenge de bodde i området, samt mer om den store brannen i 1702.

Tips: Bergen er kjent for sine store mengder med årlig nedbør, så hvis du befinner deg der på en av de 239 dagene i året med regn, så er et museumsbesøk eller to en god ide. Ta en titt på våre andre tips til hva du kan gjøre i Bergen på en regnfull dag.

3. Bli kjent med Grieg på Troldhaugen

Stuen inne på Edvard Grieg Museum med trevegger, gamle møbler, lysekrone og et Steinway-piano.
Se hvor den kjente norske komponisten Edvard Grieg bodde i sitt vakre hjem i Bergen. Foto © Bergen Tourist Board / Dag Fosse – visitBergen.com

Et annet museum du ikke må gå glipp av når du besøker Bergen, er Troldhaugen, ellers kjent som Edvard Grieg Museum. Det var her den norske komponisten Edvard Grieg tilbrakte de siste 22 årene av sitt liv sammen med sin kone, Nina. Deres vakre hjem er nå et museum som inneholder skatter som Griegs Steinway-piano.

I hagen kan du se Griegs komponisthytte, hans grav og en konsertsal som praktisk talt kamufleres for dem som går forbi på den nærliggende gangbroen grunnet et imponerende gresstak.

4. Ta Fløibanen opp til Fløyen

Et par nyter utsikten og solnedgangen over Bergen fra Fløyen.
Utsikten fra toppen av Fløyen er virkelig fantastisk. Foto © Fløyen – visitBergen.com

Bergen er omringet av syv fjell, og en av de beste tingene å gjøre, spesielt på en fin dag, er å ta turen opp til Fløyen på Fløibanen.

Fløyen ligger omtrent 320 meter over havet og gir spektakulær utsikt over Bergen og de nærliggende fjordene. På toppen er det mange fantastiske turstier, alt fra de mer enkle til de mer utfordrende, i tillegg til naturstier for dem som besøker Bergen med barn.

Barn leker på en lekeplass i skogen ved Fløyen i Bergen.
Det er forskjellige steder for barna å leke på Fløyen. Foto © Fløyen – visitBergen.com

De små kan også leke i den nærliggende Trollskogen og på lekeplassen som også har zipline.  

Tips: Ta en pause hos Lille Kaffekompaniet når du er tilbake fra kabelbanen. Dette er Bergens eldste kaffebar og ligger beleilig til i en sjarmerende sidegate like bak avkjørselen til Fløibanen.

5. Ta en fjelltur opp på Ulriken

Et par ser på utsikten fra toppen av Ulriken.
En tur opp Ulriken er en god måte for å få opp pulsen og nyte en fantastisk utsikt over Bergen. Foto © CH – VisitNorway.com

Hvis du er en mer erfaren turgåer, er turstien fra Fløyen til Ulriken, Bergens høyeste fjell, et godt alternativ. Turen tar omtrent 4-6 timer og strekker seg over hovedsakelig flatt, åpent terreng med fantastisk utsikt underveis.

Du kan også velge å gå opp selve Ulriken eller ta Ulriksbanen (taubane) opp til toppen (gjenåpning sommeren 2021).

6. Smak deg gjennom Bergens historie på Fisketorget

En mann som jobber i en bod på Fisketorget i Bergen med produkter foran seg og havnen i bakgrunnen.
Rusle rundt det fargerike Fisketorget i Bergen og prøv noen lokale delikatesser. Foto © Bergen Reiselivslag / Robin Strand – visitBergen.com

En av de mest populære sentrumsattraksjonene i Bergen er Fisketorget. Den sjarmerende beliggenheten rett ved fjorden, kombinert med sin historie tilbake til 1200-tallet, i tillegg til det ekstraordinære utvalget av råvarer fra fersk fisk til lokal gårdsmat, blomster og planter, gjør den til et av Norges mest besøkte utendørsmarkeder.

Markedet pleide å ligge rett ved siden av Bryggen og har alltid vært en viktig handelsplass i Bergen. Selv fiskere som bodde utenfor byen ville ro inn til Fisketorget for å selge dagens fangst før de dro hjem.  

I dag er Fisketorget et flott sted for å ta til seg den livlige atmosfæren i hjertet av Bergen og smake på lokale delikatesser fra en av de mange bodene eller restaurantene.

7. Reis tilbake i tid på Gamle Bergen Museum

Malte trehus hos Gamle Bergen Museum.
Gamle Bergen Museum vil gi deg et innblikk i hvordan livet var her for hundrevis av år siden. Foto © Bergen Tourist Board – visitBergen.com

Gamle Bergen Museum gir deg en smakebit på hvordan livet var på 1700-, 1800- og begynnelsen av 1900-tallet i Bergen, og er et flott sted å utforske hvis du besøker Bergen med barn.

Den rekonstruerte landsbyen består av 55 trehus, og vandrende gjennom gatene kan du møte husbonder og tjenere fra fortiden, kikke inn i vinduer, besøke utstillinger og delta på teaterforestillinger.

8. Opplev fantastisk kunst på KODE Museer

Malerier hengende på en vegg på KODE kunstmuseum i Bergen.
Utforsk den norskfødte, ekspresjonistiske maleren Edvard Munchs verden (og mange andre) på KODE. Foto: Palickap – Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Bergen huser noen av Norges mest berømte kunstgallerier. KODE består av fire bygninger rundt omkring sentrum, som hver tilbyr noe forskjellig.

Du kan se mesterverk av slike som Edvard Munch, Nikolai Astrup og Pablo Picasso, og besøke den unike ‘Silver Treasure’ utstillingen, blant andre.

Tips: Kjøp Bergenskortet med GetYourGuide, så sparer du penger på inngangsbilletten til KODE Museum og andre attraksjoner, i tillegg til at du tjener CashPoints.

9. Spis mat i verdensklasse

Bergen er medlem av UNESCOs City of Gastronomy-nettverk, og Bergen og området rundt har en rekke internasjonalt, anerkjente restauranter og kokker i verdensklasse. Dette er stedet for matglade som ønsker og oppleve noen fantastiske matopplevelser med førsteklasses råvarer fra det omkringliggende hav og land. Vi anbefaler:

Cornelius Sjømatrestaurant

Cornelius sjømatrestaurant ved vannkanten i nærheten av Bergen ved skumringstid.
Len deg tilbake, slapp av og nyt deilig sjømat ved vannkanten. Foto © Truls J L Tvedt – Cornelius Sjømatrestaurant

Plassert like utenfor Bergen by – og lett tilgjengelig med ferge fra Bryggen – finner du en av Norges beste sjømatrestauranter. Den ligger rett ved vannet, og gir fantastisk utsikt over fjordene og fjellene mens du koser deg med ferske muslinger, kråkeboller, torsk og lutefisk.

BARE Restaurant

BARE Restaurant interiør med glassvegg, tregulv og tretak.
Hva med en eksklusiv middag på BARE Restaurant som har en Michelin-stjerne? Foto © Helge Hansen

Dette er Bergens første spisested med Michelin-stjerne, med ferske råvarer fra lokale dykkere, fiskere og bønder, og en meny som endrer seg daglig. For noe litt mer uformelt, prøv søsterrestauranten BARE Vestland, som har enkle, lette retter laget av ingredienser og råvarer av høy kvalitet.

Lysverket

Et utvalg av fersk sjømat i en kasse, inkluderende kråkebolle, krabbe og skjell.
Kos deg med mengder av fersk sjømat på Lysverket. Foto © Lysverket / Neo fjordic bounty / Bonjwing Lee

Det stilige Lysverket finner du hos Bergens KODE 4 museum, og introduserer gjestene sine for fortiden, nåtiden og fremtiden innen norsk mat. Se for deg tradisjonell, Bergensk fiskesuppe med en moderne vri.

10. Utforsk Bergenhus festning

Bergenhus festning som er opplyst ved kveldstid.
Den historiske Bergenhus festning er i dag stedet for mange utendørsarrangementer i Bergen. Foto © Bergen Tourist Board / Girish Chouhan – visitBergen.com

Med lokasjon midt i sentrum, er Bergenhus festning en av Norges eldste og best bevarte befestninger, og har en militær historie som går tilbake til tidlig 1500-tallet. Den har blitt angrepet flere ganger gjennom århundrene, og i løpet av andre verdenskrig brukte den tyske okkupasjonsmakten den som sitt vestlige hovedkvarter.

I dag er Bergenhus festning den daglige arbeidsplassen for over 200 militære og sivile personell. Men de fleste områdene er åpne for publikum (gratis) og det er ofte festivaler og konserter som blir arrangert her.

Historieinteresserte kan også glede seg over Bergenhus Festningsmuseum med sitt utvalg av interessante utstillinger, hvorav mange fokuserer på den norske motstandsbevegelsen under andre verdenskrig.

11. Tilbring en sommerdag på Lysøen / Ole Bull Museum

Villa Lysøen rett utenfor Bergen, et blått trehus som ligger i skogen.
Villa Lysøen med sitt romantiske utseende er et vakkert sted å vandre rundt når det regner i Bergen. Foto: Edgar El – Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Om du er fan av magisk arkitektur burde du ta turen til Lysøen, rett utenfor Bergen. Denne 1700-tallsvillaen, med åpningstider i sommermånedene, tilhørte en gang den norske fiolinvirtuosen og komponisten Ole Bull, som forvandlet den til et eventyrrike, komplett med romantiske stier, dammer og lysthus.

Hvis det regner for mye til å ta en spasertur rundt hele eiendommen, kan du nyte en guidet tur inne i villaen eller varme deg på en god, kopp kaffe på stedets kafé.

Selve Lysøen er det perfekte stedet for turgåing med en vakker skog, flotte utsiktspunkter og hyggelige rasteplasser.

12. Hold barna underholdt hos VilVite

En far og datter leker med en interaktiv vannleke på VilVite Vitensenter i Bergen.
Timer med moro venter dere på VilVite Vitensenter. Foto © Bergen Tourist Board – visitBergen.com

Dette er et fantastisk alternativ for dem som besøker Bergen med barn. VilVite Vitensenter er full av barnevennlige, interaktive aktiviteter og utstillinger som vil lære dem om forskjellige temaer fra miljøet til menneskekroppen.

Og, om de er 150 cm eller høyere, så kan de teste ut Europas eneste, offentlige G-kraft maskin. Dette stedet er utrolig gøy for alle barn, både små og store!

Tips: Om du skal til Bergen rundt juletider, ikke glem å ta barna med for å se verdens største pepperkakeby, Pepperkakebyen. Bygget hvert år siden 1991 av frivillige, og den huser alt fra små hjem til kjente landemerker.

13. Oppdag vikingrøttene hos Fantoft stavkirke

Fantoft Stavkirke sett fra utsiden med trær rundt.
Den majestetiske Fantoft stavkirke har røtter tilbake til Middelalderen. Foto: Diego Delso – Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Visste du at det før var rundt 1 000 stavkirker i Norge, men at det kun gjenstår 28 i dag? Opplev en av disse unike konstruksjonene, som er tatt rett ut av vikingtiden, hos Fantoft stavkirke, kun 20 minutter utenfor Bergen sentrum.

Denne spektakulære kirken var opprinnelig bygget i Fortun i Sogn i 1150, men ble flyttet til Fantoft i 1883, før den brant ned i 1992. Bygget som du ser i dag er gjenoppbygd akkurat slik det var før brannen, og har til og med det originale krusifikset som overlevde brannen.  

Tips: Hvis du vil lære mer om disse bemerkelsesverdige bygningene, ta en titt på disse 7 flotte stavkirkene i Norge.

14. Nyt vakre Norge med en tur på fjorden

Fjorden ved Gudvangen med snøkledde fjelltopper som ligger omkring.
Du kan holde deg i nærheten av Bergen med en tur på fjorden, eller tilbringe hele dagen på vannet og utforske den fantastiske naturen på Vestlandet. Foto © Gjertrud Coutinho

Bergen er omringet av vakre fjorder og det er mange måter å utforske dem på. Hvis du bare er i byen for en kort periode, er et 3-timers cruise med avreise fra Fisketorget det beste alternativet for en naturskjønn tur og vil inkludere vakre fossefall og en tur gjennom den smale Mostraumen-fjorden.  

Hvis du har mer tid til overs, er det mange turselskaper som tilbyr dagsturer fra Bergen til Sognefjorden, Gudvangen og Flåm. Her får du oppleve den fantastiske naturen og Norges vakre landskap med bil, tog og båt.

15. Bli kongelig på Gamlehaugen

Den hvite fasaden til den norske kongefamiliens feriebolig Gamlehaugen, med grønt gress og trær foran.
Den norske kongefamiliens sommerhus er et vakkert sted å besøke i de varmere månedene. Foto: Aqwis – Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Om du skal besøke Bergen i sommermånedene, burde et besøk utenfor byen til den norske kongefamiliens feriebolig, Gamlehaugen, være på din gjøremålsliste. Dette pittoreske herskapshuset har en historie som går så langt tilbake som til middelalderen.

Her kan du rusle rundt på den perfekte velstelte eiendommen, besøke stallen og sjekke ut båthuset. Det er også et museum i førsteetasjen i herskapshuset dedikert til den første statsministeren i Norge, Christian Michelsen, hvor du kan se hvordan overklassen levde på begynnelsen av 1800-tallet.

Tips: Vil du også leve som en konge? Tilbring en natt på et av disse fortryllende slottshotellene.

Klar for å reise?

Bryggen i Bergen på en solskinnsdag sett fra vannet.
Tjen CashPoints på alle dine turer og aktiviteter i Bergen med Norwegian Reward og GetYourGuide. Photo © Bergen Tourist Board / Robin Strand – visitBergen.com

Om du planlegger din neste tur til Bergen, ikke glem å bestille aktiviteter gjennom GetYourGuide og tjen CashPoints på samtlige aktiviteter. Du tjener også CashPoints på leiebil og hotell når du bestiller gjennom Norwegian Reward.

Finn fly til Bergen

Share
Neste

Gjør klart til maifest!