0
Neste

14 magiske opplevelser på Island

Blog 15 strender i Norge som får fram sydenfølelsen
Dato: 12 juni 2020

15 strender i Norge som får fram sydenfølelsen

Share

Strandferie er kanskje ikke det første du tenker på når du planlegger årets norgesferie, men da bør du revurdere planene.

Vi har strender i Norge som kan måle seg med en hvilken som helst karibisk perle. Kilometervis av hvit finkornet sand, azurblått hav, frisk sjøluft og spektakulær natur som kulisser.

Om du planlegger å bade i havet, sole deg, drive vannsport eller bare slappe av og nyte livet, her er 15 norske strender som garantert vil få deg til å lengte etter flere feriedager.

Reward-tips: Norwegian Reward-medlemmer tjener CashPoints på flyreiser, pakkereiser, hotell, leiebil, shopping og mye mer, både før, under og etter reisen.

Obs: På grunn av koronapandemien, kan åpningstider og tilgjengeligheten til aktiviteter, hoteller og spisesteder være påvirket. Husk å sjekke gjeldende reiseråd før du reiser.

1. Solastranden, Stavanger

En utflukt til Solastranden kan være enten rolig eller actionfylt. Solastranden har noe for envher smak. Foto: © Sola Strand Hotel

Dette er en av de mest populære strendene i Stavanger-regionen, den lange halvmåneformede bukten ble faktisk utnevnt til en av de beste strendene i verden av Sunday Times!

Med finkornet, gylden sand som strekker seg 2,3 km og skråner forsiktig ned på grunt vann er Solastranden et ideelt feriested for familier. Selv på travle dager er det god plass.

Solastranden tilbyr mange aktiviteter for alle aldersgrupper, inkludert volleyball, seiling og kitesurfing. Hvis du planlegger å være her i noen dager, kan du sjekke ut Sola Strand Hotel som ligger like ved stranden, og har et spa og et basseng du kan glede deg over. De åpner et nytt vannsportsenter sommeren 2020 hvor du kan delta på surfekurs, kitekurs og leie utstyr til andre vannsportaktiviteter som stand up paddle.

Hotellets gjester kan også låne sykler gratis og barna kan låne strandleker og drager i resepsjonen. Sola Strand er et av de flotteste hotellene i Norge.

Fly til Stavanger

2. Hoddevik, Stad

To surfere på stranden
En av de beste strendene i Norge for surfere. Foto: © CH – VisitNorway.com

Denne idylliske stranden i Norge er et ekte surfeparadis. Med fin og hvit sand, klart blått vann og ruvende klipper på hver side av bukta, ble denne stranden på vestkysten av Nordfjord faktisk regnet som en av de beste surfplassene i verden av The Guardian.

Her er det sjelden overfylt og du får en følelse av frihet. Den kilometer lange stranden er hjem til to surfe-camper; Lapoint Surf School og Stad Surfing, så selv om du ikke er en proff surfer, kan du få litt opplæring og være ute i vannet på et blunk. Stad Surfing tilbyr til og med økter for barn, og alt av våtdrakter og utstyr kan lånes.

Hvis surfing ikke er din greie, er denne stille stranden et bra sted å sette opp telt, vandre en tur i fjellene rundt og beundre utsikten som strekker seg ut over det blå Nord-Atlanterhavet.

3. Bunes, Lofoten

Oversiktsbilde av Bunes. Topp 15 strender i Norge.
Bunes strand er et lite paradis i nord. Foto: © Sven Broeckx

Dette er en av de mest naturskjønne og isolerte strendene i det pittoreske Lofoten. Lofoten er et av de mest spektakulære stedene i Norge og er hjem til mektig natur, kjent for ruvende fjell og krystallblå fjorder.

For å komme deg til Bunes, må du gå et stykke fra den lille landsbyen Vindstad, som du kan komme deg til med ferge fra Reine. Ikke bekymre deg hvis du ikke er en fan av fotturer, stien er lett tilgjengelig og til og med barnefamilier kan klare det. Selve turen fra Reine til Bunes er en del av opplevelsen ved å besøke denne stranden.

Selve stranden er mildt sagt imponerende, med rikelig av hvit sand og stupbratte klipper rundt bukten. Dette stedet er et paradis for deg som liker å tilbringe natten i telt. Når folkemengden har trukket seg tilbake, så har du et perfekt sted å tenne et bål av drivved og sovne til lyden av bølgeskvulp.

Tip:s Hvis du skal på dagstur fra Reine, må du sjekke ut Sakrisøy Rorbuer for overnatting, her kan du bo i en autentisk rorbu, bygget på stolper over vannet.

4. Huk & Paradisbukta, Oslo

Mann som nyter livet ved Oslo-fjorden.
Strendene langs Oslofjorden er et glimrende sted å være hvis det blir for varmt i byen. Foto: bjaglin– Flickr / CC BY 2.0

Strendene Huk og Paradisbukta på Bygdøy ligger bare fem kilometer fra Oslo sentrum. De er lett tilgjengelig med buss og blant førstevalgene til hovedstadsbefolkningen i de varmere sommermånedene.

Disse sandbuktene er ypperlige for å slikke sol, vasse rundt i vannkanten og ta en svalende dukkert i fjorden. Huk er delt inn i en vanlig strand og et naturistområde. Paradisbukta har både strand og svaberg og ligger en kilometer fra Huk. Her finner du også en kyststi. Begge strendene har snackbarer på stedet og restauranter i nærheten. Her ligger alt til rette for late dager.

Tips: Ta en titt på aktiviteter og guidede turer du kan bli med på i Oslo. Med GetYourGuide tjener du CashPoints på alle bookinger.

5. Sommarøy, Tromsø

Mann i kajakk.
Dette er et ypperlig sted for å drive vannsport. Foto: © CH – VisitNorway.com

Den lille fiskeøya Sommarøy ligger bare en times biltur fraTromsø, og er vert for vakre hvite strender og mange bortgjemte viker med klart vann.

Stedet er ideellt for å ta en forfriskende dukkert. Her er det også overflod av vannrelaterte aktiviteter å ta seg til, fra stand-up paddling og kajakkpadling til dykking og hvalsafari. Eller kanskje du vil bli med på en spennende tur med RIB-båt.

På land vil en sykkeltur rundt øya gi deg et innblikk i tradisjonene til dette livlige kystsamfunnet, som er en av Norges viktigste sildeprodusenter.

Fly til Tromsø

6. Stokkøya, Trøndelag

Utsikt fra strandbaren på Stokkøya
Ta en forfriskning i strandbaren på Stokkøya. Foto: © Jarle Hagen – VisitTrondheim.com

På Stokkøya vil du ikke kjede deg. Forholdene på denne øya nord i Trøndelag gjør den til det perfekte stedet å drive med surfing, kajakkpadling, dykking og fiske. Det er også spennende huler, fjell og innsjøer å utforske i området.

På Stokkøya Sjøsenter finner du en strandbar hvor du kan ta deg en matbit eller slappe av med forfriskninger. På menyen står sesongvarer og kortreist mat, og den endres daglig basert på dagens leveranser fra lokale fiskere, bønder og jegere.

Hvis du vil, kan du bo i Stokkøya Sjøsenters kysthytter eller elegante underjordiske lugarer.

Tips: Stokkøya ligger rundt 2,5 timer med bil fra Trondheim, så hvis du tenker å tilbringe en dag i hovedstaden i regionen, så sjekk ut disse aktivitetene du kan gjøre i Trondheim.

7. Mjelle, Bodø

Solnedgang ved Mjelle.
En av mange strender i Norge som gir uvanlig vakre fotomotiv. Foto: © Henrik Dvergsda

En halvtimes kjøring fra Bodø, pluss ca 15-minutters lett fottur langs en kyststi, finner du denne spektakulære stranden. Mjelle er et yndet sted av fotografer i Norge.

Ved vannet er sanden hvit og lengere opp har den en spesiell rødfarge som kommer av partikler i sanden. Disse fargene kombinert med et hav som skifter farge fra smaragdgrønt til azurblått gjør at stranden er en drøm for Instagram-brukere

Fly til Bodø

8. Kvalvika, Lofoten

Kvalvika strand.
De ruvende fjellene sørger for et dramatisk landskap. Foto: Karl Brodowsky – Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

En annen av Norges mest dramatiske strender, Kvalvika, er også et flott sted for fotografering. Denne hvite sandstranden ligger mellom over 600 meter høye fjell, og kan bare nås til fots, noe som gjør den til et populært turmål.

Den to til fire timers lange turen fra Fredvang tar deg forbi innsjøer, bekker og åser, og gjør den naturskjønne reisen mot denne skjulte perlen vel verdt strevet.

Du kan også ta turen opp til fjelltoppen Ryten, som vender ut mot bukta, og gir deg panoramautsikt over Kvalvika-stranden og storhavet.

Lofoten er perfekt å utforske med bil, sjekk forslag til kjørerute her.

9. Orrestranden, Jæren

Orrestranden.
Orrestranden har fått tildelt «blått flagg» som betyr at badevannet og strandanlegget er av topp kvalitet. Foto: Gunleiv Hadland – Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Orrestranden, er en av de lengste strendene i Norge. Den 3 km lange strekningen med gyldne sanddyner finner du 40-minutters kjøretur fra Stavanger.

På det nærliggende rekreasjonssenteret, Friluftshuset, har du tilgang til flere fasiliteter, som grillutstyr, toaletter, parkering for bil og sykkel og et sted å spise. Kombinert med en rolig atmosfære blir dette en av de beste strendene i Norge for barnefamilier.

Området er del av et beskyttet naturvernområde. Det betyr at det er visse begrensninger for å beskytte dyrelivet her, for eksempel er det ikke lov å campe og det er regler for hvor og når du kan drive med vannsport.

Den positive effekten av dette er at Orrestranden er et rolig naturparadis, spesielt om sommeren, når det er god plass til å slappe av, kjenne solstrålene varme og ta en svømmetur i det klare vannet.

Fly til Stavanger

10. Unstad, Lofoten

Surfere på Unstad strand
Unstad strand sies å være en av de beste strendene i Norge for surfing. Foto: Olivier Bruchez – Flickr / CC BY-SA 2.0

Unstad har tiltrukket seg surfere fra hele verden i flere tiår. De største og mest stabile bølgene ruller inn om høsten og vinteren, noe som gjør det til den beste tiden av året for kompetente surfere. Om sommeren er bølgene litt snillere og passer best for nybegynnere og barn.

Du kan gå kurs på Unstad Arctic Surf, verdens nordligste surfeskole. Skolen ble grunnlagt av Thor Frantzen, en av de første surferne i Norge. Han laget sine egne surfebrett etter å ha oppdaget sporten på den berømte Bondi Beach i Australia på 60-tallet.

11. Bystranda, Kristiansand 

Jente som leker i sanden på Bystranda
Bystranda i Kristiansand er et eldorado for barnefamilier. Foto: Stig Berge – Flickr / CC0

Er du ute etter skikkelig riviera-følelse kan vi anbefale bystranda i Kristiansand. Dette er en av få strender i Norge som har fått kvalitetsstempelet «blått flagg» som tilsier at badevann, strand og fasiliteter er av topp kvalitet.

Her er det finkornet sand og klart vann. Palmer plassert ut av parkvesenet i Kristiansand sørger for skikkelig sydenstemning.

Stranda er langgrunn og tilrettelagt for både barn og funksjonshemmede. Du finner klatrenett, sittegrupper, fiskeplasser, utkikkspunkt, bocciabaner, bordtennisbord, sandvolleyballbane og badebrygge.

Fly til Kristiansand

12. Mølen, Larvik

Rullesteiner i sjøkanten på Mølen.
Et spektakulært landskap og geologi gjør Mølen til en av de mest populære strender i Norge. Foto: © Simon Sorhaug – VisitVestfold.com

Denne stranden er en av Larviks mest populære attraksjoner, takket være dens vakre rullesteiner og rike fugleliv.

Mølen er kjent som Norges største rullesteinsstrand og utgjør en del av de største naturminnene i Europa, fra forrige istid for rundt 12 000 år siden.

Området er erklært Norges første UNESCO Geopark. Det fins over 100 forskjellige bergarter her, i tillegg til mer enn 300 fuglearter. Faktisk er trekkfuglenes ankomst og avreise ved Mølen-stranden et spektakulært syn å se på våren og høsten.

13. Haukland, Lofoten

Mann som ser ut over Haukland.
Av alle strender i Norge, er dette den vakreste? Foto: © Sonia Arrepia – VisitNorway.com

Med den hvite sanden og det krystallklare vannet som er typisk for Lofotstrendene, er Haukland et unikt arktisk paradis, og har blitt utnevnt av forskjellige publikasjoner til den vakreste stranden i Norge.

Bukten har enkel adkomst fra en nærliggende vei, noe som gjør den til et populært sted for besøkende om sommeren, og den vestvendte beliggenheten gjør den til et av de beste stedene i Lofoten å oppleve de fantastiske soloppgangene og solnedgangene.

Hvis du går noen kilometer langs kysten og rundt fjellet, kommer du til den like pittoreske Uttakleiv-stranden.

Tips: Hvis du ønsker å oppleve enda mer av Lofotens naturlige skjønnhet, kan du ta en titt på disse guidede turene i Lofoten, du tjener CashPoints på alle bestillinger.

14. Uttakleiv, Lofoten

Uttakleiv strand
Verdens mest romantiske strand finner du i Uttakleiv. Foto: Eivind Barstad Waaler – Flickr / CC BY-SA 2.0

Med sin idylliske beliggenhet er Uttakleivstranden på Vestvågøy en av de mest fotograferte strendene i Norge. Den er anbefalt av både National Geographic og Sunday Times, den har blitt kåret til verdens mest romantiske strand, og verdens tredje beste strand. Dette har ikke gått upåaktet hen; den lille bygda Uttakleiv har bare 22 innbyggere, men tar årlig imot opptil 200 000 turister!

Omkranset av bratte fjell og vendt mot nord er Uttakleiv et perfekt sted hvis du vil føle sand mellom tærne og se midnattsolen på sitt vakreste. Halve stranden er dekket med fin hvit sand, og den andre halvparten med glatte rullestein som gir glimrende fotomotiv.

Området har en populær campingplass, her kan du parkere bobilen eller slå opp teltet mot en liten avgift, og det er bygget både toaletter og søppelkasser for de besøkende.

15. Åkrasanden, Karmøy

Åkrasanden er blant utvalgte strender i Norge med blått flagg.
Åkrasanden har «blått flagg» og er populært blant både voksne og barn. Foto: Ingve Moss Liknes – Flickr / CC BY-ND 2.0

Langs vestsiden av Karmøy er det noen vidunderlige strender, og Åkrasanden er uten tvil den beste. Med silkemyk sand og rent blått vann er denne bukten et flott sted å lade batteriene.

Det er en kyststi her som er ideell for en sval sommerdag. Ta en tur langs kysten og beundre den flotte utsikten. Utforsk de kulturelle severdighetene underveis, for eksempel restene av to langhus fra vikingetiden, samt et viglset alter og kors som er minnesmerke for lokale fiskere som mistet livet til sjøs på «Amerikafiske».

Fly til Haugesund

Share
Neste

14 magiske opplevelser på Island