0
Neste

Savner du å reise? Oppdag 7 spennende reisemål med disse bøkene

Blog 10 fantastiske opplevelser på Svalbard
A sign of a polar bear
Dato: 15 april 2020

10 fantastiske opplevelser på Svalbard

Share

Kunne du tenke deg en spennende tur til en arktisk villmark med et unikt dyreliv og spektakulære naturopplevelser? Da er Svalbard stedet for deg!

Svalbard med sine rundt 2 500 innbyggere har et landskap bestående av isdekte fjorder, høye fjell, isbreer og rå, utemmet natur.

Dette er et av de stedene du må oppleve i løpet av livet, og det er få andre reisemål som kan skilte med det samme utvalget av opplevelser. Det er nok sjelden du befinner deg på en plass hvor du kan se nordlyset midt på dagen, ta bilde av ville isbjørner og si du har vært på et av verdens nordligste bebodde punkter!

Reinsdyr med arktisk landskap i  bakgrunnen
Et spektakulært landskap venter deg på Svalbard. Foto: Asgeir Helgestad – VisitNorway.com

Høres det fristende ut? Vi har laget en liste over ti fantastiske opplevelser på Svalbard.

Reward-tips: Reward-medlemmer tjener CashPoints når de bestiller fly til Svalbard gjennom Norwegian. Bli medlem av Norwegian Reward nå, så gir du polareventyret ditt den beste starten.

1. Se isbjørner der de hører hjemme

To isbjørner på isen på Svalbard – en av dem står på bakbeina
Isbjørnen er det største medlemmet av bjørnefamilien, og det finnes mange av dem på Svalbard

Har du lyst til å se verdens største rovdyr på land i sitt naturlige miljø? Det kan det hende du får oppleve mens du er på Svalbard. Av en populasjon på rundt 3000 i det arktiske polarområdet holder rundt 300 av dem tilhold på Svalbard. Det er imidlertid ikke så ofte man ser dem, så ikke skru opp forventningene for høyt!

Noe av det mest spennende å gjøre på Svalbard er å se etter isbjørn, og du har størst sjanse for å få øye på en fra om bord i en båt. De bruker nemlig mesteparten av tiden sin på jakt langs fjordene og buktene. Vær imidlertid oppmerksom på at båtene bare kan komme til når isen er smeltet i sommerhalvåret (fra mai til september), før du bestiller en tur på visitsvalbard.com.

Foto: Kristina Lind – VisitNorway.com

Tips: Svalbard har strenge regler for personer som vil bevege seg utenfor Longyearbyen. Det er ikke lov å forlate byen uten et våpen, for du skal kunne forsvare deg i tilfelle du blir angrepet av isbjørn. Derfor kan det være lurt å bli med på organiserte aktiviteter med guide hvis du vil se deg rundt i området.

Og når vi er inne på regler, så finnes det en til du bør være klar over: Det er ikke lov med katter på øygruppen, ettersom de kan være til fare for fuglelivet. Med andre ord må du ikke ta med deg Monsepus på ferie dit!

2. Opplev midnattssolen eller polarnatten

Midnattssolen over vannet på Svalbard
Få et glimt av midnattssolen på Svalbard. Foto: Aah-Yeah – Flickr / CC BY 2.0

På Svalbard går ikke solen ned mellom mai og september, noe som gir oss midnattssol. Samtidig går den ikke opp mellom november og januar, så da er det polarnatt på øygruppen. Begge disse fenomenene er virkelig verdt å få med seg.

Hvis du drar til Svalbard for å se nordlyset, er polarnatten det beste tidspunktet. Når himmelen er mørk døgnet rundt, kan du få øye på det dansende lyset både natt og dag – kanskje til og med mens du spiser lunsj!

Tips: Den beste muligheten du har til å se nordlyset, er på en guidet tur. På denne nordlysjakten med beltekjøretøy drar du ut i villmarken for å lete etter nordlyset mens du sitter i en oppvarmet vogn, og du tjener CashPoints når du bestiller turen gjennom GetYourGuide!

Får du ikke med deg det helt spesielle lyset mens du er på Svalbard, finnes det mange andre europeiske steder der du kan se nordlyset.

3. Prøv deg på hundekjøring

En husky med lukkede øyne sitter i snøen
Hundekjøring er et must når du besøker Svalbard

Det finnes ikke noe mer oppkvikkende på en tur til Svalbard enn å rase gjennom den arktiske villmarken sammen med et kobbel av huskyer. Slik får du virkelig nærkontakt med naturen.

Du kan prøve deg på hundekjøring hele året rundt. Om vinteren trekker hundene sleder gjennom det snødekte landskapet, mens de om sommeren springer foran spesiallagde vogner med hjul.

Med Svalbard Husky kan du bli med på en spennende tur sammen med hundene for å se en hule av is – en magisk opplevelse. De tilbyr også nordlysjakt på nattestid.

Etisk sett er det heller ikke noe å bekymre seg for: Hver eneste en av de firbeinte i Svalbard Husky blir godt behandlet, og de får både nok av pauser og sunn mat.

4. Besøk menneskehetens «næringsplan b»

Inngangen til det globale frøhvelvet, en rektangulær trebygning på Svalbard
Plasseringen til det globale frøhvelvet høyt over havoverflaten er strategisk og skal sikre at luftfuktigheten holder seg lav. Foto: Landbruks- og matdepartementet – Flickr/ CC BY-ND 2.0

Neste punkt på listen over aktiviteter på Svalbard er en tur innom det globale frøhvelvet.

Dypt inne i et av fjellene på Spitsbergen, den største øya på Svalbard, ligger et hvelv som rommer frø fra over 930 000 ulike nytteplanter. Det har fått kallenavnet «dommedagshvelvet», og skal sikre en videre matforsyning.

Hvelvet er bygget i tilfelle det oppstår en global katastrofe der hele avlinger dør ut. Frølageret gjør at vi fortsatt kan dyrke mat. Ganske fremsynt!

Du har ikke adgang til selve hvelvet, men du kan ta en selfie utenfor og lære mer om betydningen av lageret på Svalbard Museum i Longyearbyen.

5. Opplev Svalbard med båt

En seilbåt med blå himmel og et av fjellene langs Isfjorden i bakgrunnen
Utforsk Isfjorden fra om bord i en båt – en spennende opplevelse du sent vil glemme.

Du kan ikke reise til Svalbard sommerstid uten å ta en tur i en båt. Det er uten tvil den beste måten å oppleve fjordene, isbreene og det fantastiske dyrelivet på. Under turen kan du få øye på hvalross, fjellrev, hval, sel og kanskje til og med en isbjørn!

De fleste båtturer går innom Isfjord radio, som inntil for noen år siden var en viktig kystradiostasjon som fungerte som forbindelse mellom Svalbard og fastlandet. I dag står det et koselig boutique-hotell på plassen.

Tips: Det er bare mulig å dra på båttur her om sommeren, når isen har smeltet og det igjen er dagslys over øygruppen.

6. Smak på søte fristelser på verdens nordligste sjokoladefabrikk

Isbjørner av hvit sjokolade
La tennene løpe i vann med hjemmelagde kaker og konfekt på Fruene kafé. Photo © Elizabeth Bourne

Liker du søtsaker? Da må du legge turen innom Fruene mens du er på Svalbard. De kaller seg verdens nordligste «sjokoladeri», og lager nydelig konfekt inspirert av polarområdet. Se for deg isbjørner i miniatyr og sjokoladebiter med nordlysmønster, så får du en idé om det fristende utvalget deres.

Tips: Kjøp deg en kopp varm kakao i kafeen også – det er en deilig oppvarming.

7. Dra på oppdagelsesferd med snøscooter

To menn i snøscootere på isen under en overskyet himmel på Svalbard
Har du noen gang prøvd å kjøre snøscooter?

På Svalbard er det enklest å komme seg rundt med snøscooter, så da er det bare å gjøre som de fastboende! Om vinteren er alt dekt av snø og is, noe som gjør at du kan dra langt med snøscooter.

Sus av gårde forbi isbreer, fjorder og snødekte fjell uten å behøve å tenke på trafikkork!

Tips: Dette er en populær aktivitet på Svalbard. Kombiner turen med å lete etter nordlyset på en artig nordlyssafari med snøscooter.

8. Besøk en spøkelsesby

Baksiden av en statue av Lenin vendt mot en gulbrun gressplen, røde hus og snødekte fjell i Pyramiden
Gå tilbake i tid og bli kjent med sovjettiden i Pyramiden. Foto: Zairon – Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Dette er en litt annerledes ting å gjøre på Svalbard.

Pyramiden er en forlatt, russisk kullgruveby. På åttitallet var dette en travel småby med rundt 1000 innbyggere, men da gruven ble nedlagt i 1998, reiste alle derfra i en fart. Kopper ble stående igjen på bordene, avisutklipp ble hengende på veggene og ski ble lagt igjen i gangene.

Tiden har stått stille i denne fascinerende bosetningen på Svalbard, og stedet har blitt utnevnt til en av verdens ti mest spennende spøkelsesbyer av National Geographic. Her kan du få et lite innblikk i livet i gamle Sovjetunionen. Om sommeren kommer du deg hit med båt, og om vinteren er det lettest med snøscooter.

Tips: Det finnes faktisk fortsatt noen beboere i byen, så ikke gå inn i hytter som ikke har adgang for turister.

9. Fossiljakt

Et fjordlandskap på Svalbard, med snødekte fjell, is og en kystlinje i grønt og brunt
Fjordlandskapet på Svalbard har inspirert tilreisende i mange år

Hvis du drar til Svalbard i løpet av sommeren, bør du gå en fottur. Rundt Longyearbyen er det mange flotte fjell du kan utforske, og de mange øyene byr på det ene fine motivet etter det andre.

Husk pålegget om å ikke forlate Longyearbyen ubevæpnet. Det tryggeste for de fleste vil være å delta i organiserte aktiviteter.

Har du tatt med deg barna på ferie, kan dere dessuten kombinere fjellturen med en fossiljakt. Turen fører dere helt opp til morenene nedenfor Longyearbreen, der du kan lete etter plantefossiler som stammer fra dinosaurtiden.

10. Prøv reinsdyrbiff på Huset

En vinkjeller med tregulv i en restaurant, med stoler og et langbord av tre samt mange vinflasker i bakgrunnen
Huset har en av Europas største vinkjellere, med over 15 000 flasker. Foto © Huset

Feirer dere en spesiell anledning under oppholdet? Bestill i så fall bord på gourmetrestauranten Huset. Spisestedet kan skilte med retter som biff av reinsdyr, hentet lokalt, og byr på utsøkte skandinaviske viner.

Hvis du liker god vin, er du kommet til riktig sted. Restauranten har en vinkjeller med ikke færre enn 20 000 flasker, og har vunnet flere priser i Wine Spectator.

Tips: Pass på å smake på noe av det tradisjonelle mens du er på Svalbard. Det finnes mye spennende på menyene rundt omkring, og vi har laget en oversikt over 10 rare nordiske retter – noen av dem er kanskje ukjente for deg!

Svalbard – en annerledes ferie

Foto: Kristin Folsland Olsen – VisitNorway.com

Ser du etter et reisemål utenom det vanlige, er Svalbard midt i blinken. Utforsk stedet med Norwegian Rewards partnere, og du kan tjene CashPoints på fly, leiebil og utflukter.

Tips: Selvfølgelig er det masse flott natur å se på fastlandet også, og du har vel ikke sett hele landet ennå? Hvis du ikke helt vet hvor du skal begynne, har vi en artikkel om 10 spektakulære steder i Norge.

Bestill fly til Svalbard

Share
Neste

Savner du å reise? Oppdag 7 spennende reisemål med disse bøkene