Neste

9 romantiske hotell i Paris

Blog Velg det grønneste alternativet når du skal fly
Norwegian plane flying over green trees
Dato: 4 januar 2019

Velg det grønneste alternativet når du skal fly

Share

Du vet det og vi vet det: Det er ikke miljøvennlig å fly, men vi flyr likevel. Skal du først fly, så velg det grønneste alternativet. Norwegian er det flyselskapet som bruker minst drivstoff av alle som flyr mellom Europa og USA.

Norwegian jobber hardt for å få flyturene så miljøvennlige som mulig. Det viktigste et flyselskap kan bidra med for å redusere utslipp, er å investere i nye fly.

Nye fly er mer miljøvennlig

Løvetann i fokus med Norwegian-fly i bakgrunnen

Norwegian er verdens mest drivstoffeffektive flyselskap på transatlantiske ruter.

Derfor er Norwegian glad for å kunne fly sine reisende i en ny og moderne flyflåte som bidrar til bransjens laveste utslipp. På flyvninger fra Europa til USA er Norwegian verdens grønneste flyselskap. Dette er takket være at Norwegian bruker de energieffektive flyene 787 Dreamlinere og Boeing 737 MAX mellom kontinentene.

Norwegian får enda flere nye, drivstoffeffektive fly i årene som kommer. Samtidig vil eldre fly fases ut, og Norwegian vil derfor fortsette å være et av de mest miljøvennlige flyselskapene i verden.

Lette fly krever mindre drivstoff

Tomas Hesthammer er flygesjef i Norwegian og understreker hvor viktig det er at alle tar miljøansvar: – Norwegian har tatt sitt miljøansvar på flere felter. Det viktigste er at vi har investert i nye, moderne fly. Det som er spesielt med disse er at de er laget av lette materialer. De har også mer effektive motorer som gjør at drivstofforbruket går ned, forteller Tomas Hesthammer.

For å redusere utslippene per passasjer er det også viktig å ha så fulle fly som mulig og å fly mest mulig direkte uten unødvendige mellomlandinger.

Norwegian er grønnest over Atlanteren

Golden Bridge, San Fransisco

Norwegian er det grønneste alternativet når du skal fly til USA.

– Vi sier på ingen måte at å fly er miljøvennlig, understreker Lasse Sandaker-Nielsen, kommunikasjonssjef i Norwegian. – Men Norwegian jobber aktivt med å redusere utslippene fra luftfarten og støtter en bærekraftig miljøpolitikk, understreker han.

Norwegians nye fly bruker omtrent 20 prosent mindre drivstoff enn de eldre flyene. Det betyr at en ny Boeing 737 MAX brenner omtrent 550 liter mindre drivstoff enn tidligere, for hver time flyet er i lufta.

ICCT sin liste over de mest drivstoffeffektive flyselskapene på transatlantiske ruter.

I september 2018 utnevnte det internasjonale miljøinstituttet, the International Council on Clean Transportation (ICCT) Norwegian til verdens mest drivstoffeffektive flyselskap på transatlantiske ruter.

Ung og moderne flyflåte reduserer utslipp

Ung gutt leker med fly.

En ung flyflåte, sørger for minst mulig utslipp.

Norwegians flåte har en gjennomsnittsalder på 3,7 år, og er blant de mest moderne og miljøvennlige flyselskapene i verden. Takket være den unge flåten, har selskapet redusert utslippene per passasjer med 30 prosent siden 2008.

Puerto de Mogan, Gran Canaria (LPA)

De nyeste Norwegian-flyene sparer 6000 liter drivstoff på en reise tur-retur Oslo-Gran Canaria.

Lasse Sandaker-Nilsen gir oss et eksempel som viser hvor mye lavere utslippene er fra nyere fly:

– Hvis du sammenligner en 737-800 som har vært i lufta noen år med våre helt nye 737 MAX, vil de nye flyene på en flyvning tur/retur Oslo-Las Palmas spare rundt 6000 liter drivstoff og slippe omtrent 15 tonn mindre CO2 ut i atmosfæren. Det er en reduksjon i drivstoff som tilsvarer 242 bilturer fra Oslo til Bergen.

Fulle fly versus bil med få passasjerer

Vinterlandskap

Et fullt fly kan bety mindre utslipp per passasjer enn en bil uten passasjerer.

Noen ganger vil det å fly faktisk ikke føre til større CO2-utslipp enn å reise med bil. Lasse Sandaker-Nielsen tar oss med på et annet eksempel:

– Én bil med kun sjåfør som kjører Oslo – Bergen vil slippe ut 62 kg CO2. Mens én flypassasjer som er passasjer i en Boeing 737-800 med 186 seter som er 90 prosent full (167 passasjerer), vil slippe ut 37 kg CO2. Flyet slipper ut totalt 6164 kg CO2.

– Hvis vi bruker 34 biler og fyller de opp med fem personer i hver bil, kan man frakte alle de 167 personene over fjellet til Bergen. Med 62 kg CO2 per bil så vil bilene bruke 2108 kg CO2.

Hvis bilene derimot ikke er fulle, og man fordeler de 167 passasjerene på 100 biler så vil de bruke 6200 kg CO2. Altså litt mer enn flyet, sier Sandaker-Nielsen.

I det siste eksempelet her ser man at flyet som er delvis fylt opp, bruker litt mindre drivstoff enn bilene.

Tallene er hentet fra Transportøkonomisk institutt (TØI) sin rapport «Bærekraftig og samfunnsnyttig luftfart» Og bilen de bruker som eksempel er en gjennomsnittlig, norsk personbil.

Flyr alltid korteste vei

Fly i lufta i klar vinterhimmel

Et fly flyr alltid korteste strekning. Foto Jørgen Syversen

– Det vil også være slik at distansen et fly tilbakelegger alltid er kortere enn bilen fra A til B, noe som også illustreres i TØI-rapporten. Dermed kommer flyet enda bedre ut enn bilen på en gitt reise fra A til B, enn hva CO2 per km i seg selv tilsier, poengterer kommunikasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen.

Piloter i Cockpit.

Norwegian sørger for en rekke tiltak for å spare miljøet. Blant annet «grønne innflygninger». Foto: Bo Mathisen.

Norwegian flyr mange direkteruter. Slik sørger Norwegian for betydelig utslippsreduksjon ved hjelp av færre drivstoffintensive landinger og avganger. «Grønne» innflygninger (Continuous Descent Approaches (CDAs) reduserer de samlede utslippene på slutten av flyturen.

Investerer i nye fly

Innsiden av et fly.

Norwegian vil fortsette å jobbe mot lavere utslipp per passasjer og vil bidra til å gjøre flybransjen karbonnøytral innen 2050.

Det viktigste et flyselskap kan bidra med for å redusere utslipp, er å investere i nye fly. Og Norwegian investerer stadig i ny flåte. I 2017 fikk Norwegian 17 nye Boeing 737-800-fly, ni Boeing 787-9 Dreamliner-fly og seks Boeing 737 MAX-fly. Selskapet faset også ut fire Boeing 737-800-fly. Flåtefornyelsen bidro til enda mer reduksjon av utslipp per passasjer.

Reis mest mulig grønt med Norwegian

Mor og datter i avgangshall

Velg det mest miljøvennlige flytilbudet når du først skal fly.

Vi vet at ferie- og fritidsreiser med fly til utlandet betyr mye for folk. Det handler om å være sammen med venner og familie, oppleve noe nytt, slappe av og lade batteriene.

Tall fra TØI viser at relativt få mener opplysninger om klimaeffekten av flyreisene vil påvirke beslutningen om de skal reise eller ikke. Vi reiser altså like ofte med fly, selv om vi vet det ikke er miljøvennlig. Derfor er det så viktig å velge det mest miljøvennlige flytilbudet når du først skal fly.

Les mer:

Dette gjør Norwegian for å minske belastningen på miljøet

Spar strøm for deg og miljøet.

Share
Neste

9 romantiske hotell i Paris