0
Neste

5 fantastiske steder å se nordlys i Europa

Blog 10 ting du ikke visste om Edinburgh
Dato: 25 oktober 2019

10 ting du ikke visste om Edinburgh

Share

Edinburgh har en lang historie, de tidligste bosetningene kan dateres helt tilbake til steinalderen og siden 1400-tallet har byen vært skottenes hovedstad. Edinburgh har gitt opphav til en rekke myter, legender og morsomme fakta.

Her er en liste over ting du sannsynligvis ikke viste om Edinburgh, slik at du kan briljere med dine kunskaper til venner og familie neste gang du besøker ‘Auld Reekie’.

Gjør deg klar for sekkepiper, kilt og haggis. Reis til Edinburgh med Norwegian og tjen CashPoints med Norwegian Reward!

1. Landskapet ble formet av en isbre

Gresskledde klipper med Edinburgh i bakgrunnen
Salisbury Crags har formen av det som engang var en isbre

Landskapet som omkranser den sagnomsuste byen så ganske annerledes ut for 400 millioner år siden. Mange av de kjente landemerkene, slik som Castle Rock, Arthurs Seat og Salisbury Crags ble formet av massive bevegelige isbreer under den siste istiden. Er ikke naturen fantastisk?

Edinburgh Castle troner for øvrig på toppen av Castle Rock, en eldgammel utdødd vulkan. Bratte bergvegger omkranser slottet mot nord, sør og vest og eneste adkomst er fra øst, perfekt beliggenhet for å beskytte seg mot fienden..

2. Edinburgh Zoo har verdens eneste pingvin slått til ridder

Pingvinen Sir Nils Olav inspiserer kongens garde.
Du kan få et glimt at pingvinen Sir Nils Olav i Edinburgh Zoo. Foto © Julia Kvalvik / Forsvaret

Ja, du leste riktig – Sir Nils Olav II av Edinburgh Zoo ble slått til ridder i 2008 og er den eneste kongepingvin i verden som har fått denne utmerkelsen.

Hans etterfølger Sir Nils Olav III er den offisielle maskoten til Hans Majestet Kongens Garde i Norge og han er dekorert med graden brigader i den norske hæren. Denne jobben tar han svært seriøst og han inspiserer garden når de besøker byen i forbindelse med Edinburgh Military Tattoo.

Om du er heldig får du se Nils Olav på det passende stedet ‘Penguins Rock’ (Pingvinsteinen), som har det største utendørs pingvinbassenget i Europa.

3. Det er fødestedet til Scrooge

Malt portrett av Ebenezer Scrooge
Ebenezer Scrooge ble født ved en enkel lesefeil på en gravstein i Edinburgh. Foto: Loren Javier – Flickr / CC BY-ND 2.0

En gang Charles Dickens besøkte Edinburgh, tok han en spasertur gjennom kirkegården Canongate Kirkyard, hvor han støtte på graven til ‘Ebenezer Scroggie – Mealman’. Dickens leste feil og trodde det sto ‘Ebenezer Scrooge – Meanman’. 

Forfatterens livlige fantasi gjorde at han ble gående å gruble over hva denne mannen hadde gjort for å fortjene en slik tittel på gravsteinen, og slik ble legenden i Dickens kjente ‘En julefortelling’ født.

4. Klokken på Balmoral Hotel går alltid tre minutter for fort

Den opplyste klokken på Balmoral Hotel om natten
Vet du hva klokken er? Ikke stol på klokken på Balmoral! Foto: Brian McNeil – Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Klokken på Balmoral Hotel i Princes Street er et av Edinburghs mest kjente landemerker, men har ikke vist riktig tid siden 1902.

Det året ble den stilt tre minutter for tidlig, slik at pendlere ikke skulle komme for sent til toget fra den nærliggende Waverley stasjon, og slik har den vært siden.

Den eneste gangen klokken viser riktig tid er på Hogmanay (31. desember).

5. Slapp av på stranden

Folk på stranden på Portobello Beach i Edinburgh
Om det er varmt nok i været kan du ta turen til Portobello Beach. Foto: M J Richardson / CC BY-SA 2.0

Edinburgh er kanskje ikke det første stedet du tenker på for en strandferie, men en kort busstur øst for bykjernen finner du de gyldne strendene på Portobello Beach.

På en stekende sommerdag (ja, vi vet det ikke skjer ofte) er Portobello et fantastisk sted å kose seg i solen, spise en is eller drikke en kopp kaffe på en av kaféene langs promenaden.

6. Edinburgh er Storbritannias grønneste by

En person som ser ut over Edinburgh fra en klippe i Holyrood Park.
Opplev den fantastiske utsikten i Holyrood Park, en av Edinburghs mange grønne lunger

Lengter du tilbake til naturen? Du kan gå deg vill i Edinburgh. Det er flere trær per innbygger i Edinburgh enn i noen annen by i Storbritannia. 50 % av byen er satt av til ‘grønne områder’, og det er mer enn 130 offentlige parker og Natural Heritage-steder å besøke.

7. Det er helt vanlig å spytte på dette steinhjertet

Mosaikken Heart Of Midlothian er laget av steiner
Ekkelt eller lykkebringende? Å spytte på denne hjerteformede mosaikken er vanlig. Foto: Kim Traynor – Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

En hjerteformet mosaikk på fortauet på The Royal Mile markerer stedet hvor det gamle fengselet Old Tolbooth lå. Et fryktet sted hvor kriminelle og dødsdømte ble holdt fanget i gamledager. Da fangene ble ført til galgen fra fengselet, ble de spyttet på av tilskuere som ville vise sin avsky.

Denne vanen har levd videre, men nå spytter folk heller på The Heart Of Midlothian for at det skal bringe lykke.

8. The Royal Mile er ikke en vanlig mile

Edinburgh Castle mot en blå himmel, med hus i forgrunnen
Slottet i Edinburgh troner i enden av hovedgaten The Royal Mile

The Royal Mile er den mest berømte gaten i Edinburgh. Den kobler Edinburgh Castle (i vest) med The Palace of Holyroodhouse (i øst).

Men den er litt lengre enn en engelsk mil som er 1,6 km lang. The Royal Mile er 1,7 km og er det som er kjent som en skotsk mile. Och aye!

9. Byen har adoptert en hund

Bronsestatue av Greyfriars Bobby
Bobbys bronsestatue står ved hovedinngangen til kirkegården Greyfriars Kirkyard . Foto: Rock drum – Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Hunden Greyfriars Bobby forteller historien til Edinburghs nattevakt, John Gray, som pleide å ha med seg sin Skye Terrier, Bobby, på sine nattlige runder.

Etter han døde i 1858 ble Gray begravet i Greyfriars Kirkyard. Legendene har det til at Bobby trofast satt ved graven hans til han selv døde i 1872. I de 14 lojale årene gjorde innbyggerne i Edinburgh alt de kunne for å mate og stelle med ham.

10. Grassmarket er en av de mest hjemsøkte stedene i Edinburgh.

Gate i Grassmarket med nakne trær foran og Edinburgh Castle i bakgrunnen
Besøk Grassmarket og ta en drink på White Hart Inn, det er to av Edinburghs mest hjemsøkte steder. Foto: Jennifer Romero / CC BY-SA 2.0

Alle tror at Edinburgh Vaults er et av de skumleste stedene i byen, kanskje et av de hjemsøkte stedene i Europa – men det er ikke mange som husker at Grassmarket også har hatt sin andel skumle historier.

Alle middelalderbyer har hatt et torg hvor offentlige henrettelser har funnet sted opp gjennom historien. I Edinburgh var dette The Grassmarket. Hundrevis av kriminelle har blitt hengt her, foran et måpende publikum.

Det sies at det er de uskyldig hengte som hjemsøker området.

Om du er modig nok kan du ta en drink på White Hart Inn, den mest hjemsøkte puben i Grassmarket. Det er også et passende sted å prøve noen tradisjonelle skotske retter. Vi anbefaler ‘Haggis, Neeps & Tatties’.

Opplevelser i Edinburgh du ikke kan gå glipp av

Det mangler ikke på fantastiske ting å oppdage i den skotske hovedstaden. Her er et par opplevelser du kan legge til på reiseruten:

Guidet Harry Potter-vandring

To kvinner går forbi kaféen The Elephant House
Det er sagt at J.K. Rowling satt i The Elephant House og så mot Edinburgh Castle når hun skrev de første Harry Potter-fortellingene. Foto: Richard Penn – Flickr / CC BY 2.0

Edinburgh er nært knyttet til Harry Potters magiske verden. Om du er fan, vil denne to-timer lange guidede vandringen vise deg de stedene som har inspirert J.K.Rowlings bestselgere.

Historien om whisky, med smaking og historiefortelling

Skotsk whisky helles i glass fra en flaske
Nyt en dram med skotsk whisky under turen til Edinburgh

Lukten av skotsk whisky henger i luften når du vandrer langs gatene i Edinburgh. Det vil nesten være frekt å ikke ta en dram eller to når du er i byen!

Nyt fire klassiske single malt skotske whiskyer mens du lytter til tradisjonelle historier på denne to-timers whisky- og folklore-turen.

Billetter og audioguide på The Royal Yacht Britannia

Baugen av The Royal Yacht Britannia sett fra kaia
Kom ombord i Dronningens tidligere flytende residens. Foto: Graham Hogg – Flickr / CC BY-SA 2.0

The Royal Yacht Britannia må besøkes når du er i Edinburgh. Bestill billetter på forhånd og følg i kongelige fotspor når du stiger ombord i Dronningens tidligere flytende residens. Utforsk skipets fem dekk, inkludert The State Apartments og Crew’s Quarters.

Reward-tips: Bestill turer og aktiviteter til ferien din i Edinburgh gjennom Norwegian Reward og tjen CashPoints.

Nyt Edinburgh

De krasse klippene i Edinburgh mot en blå himmel, med byen i forgrunnen
Edinburgh er en sjarmerende by å utforske

Så sånn er det! Edinburgh er full av overraskelser.

Det er også en spennende by med mye du kan utforske på egen hånd. Få en «flying start» på ditt skotske eventyr med Norwegian og tjen CashPoints til din neste reise!

Bestill flytur til Edinburgh

Share
Neste

5 fantastiske steder å se nordlys i Europa