0
Neste

Her shopper du i Paris

Blog Europas skumleste steder
Dato: 22 oktober 2021

Europas skumleste steder

Share

Nå som Halloween nærmer seg kan du gjøre ferieturen ekstra spennende. Her er 13 skumle steder, som skapt for deg som liker at det går kaldt nedover ryggen.

GetYourGuide kan gi deg omvisning på de skumleste steder du kan tenke deg og du får CashPoints på billetten. Ha en spennende Halloween – om du tør.

Obs: På grunn av COVID-19, kan åpningstider og tilgjengeligheten til aktiviteter være påvirket. Husk å sjekke gjeldende reiseråd før du reiser.

1. Edinburgh Vaults, Skottland

Edinburgh Vaults, et av Europas skumleste steder
Det har blitt rapportert mange skumle hendelser på et av de mest hjemsøkte stedene i Skottland. Foto: fw42 på Flickr/CC BY 2.0.

Edinburgh Vaults sies å være et av de mest hjemsøkte stedene i verden. Hvelvene stammer fra 1700-tallet og huset kriminelle, prostituerte, og fattige. De levde i undergrunnen, og bedrev sine lyssky virksomheter her. Seriemorderne Burke og Hare sies å ha jaktet på sine ofre i hvelvene og solgte de til medisinsk forskning etter at de var tatt av dage. De grusomme ting som foregikk her er en god forklaring på hvorfor ikke alle sjelene har fått ro ennå.

I Edinburgh spøker det «overalt» og vil du bo på et hotell hvor det også sies å spøke kan du booke rom på Dalhousie Castle Hotel & Spa. 

Fly til Edinburgh.

2. Knokkelkapellet, Lisboa

Knokkelkapellet i Lisboa.
Knokkelkapellet er et av de best kjente monumentene i verdensarvbyen Évora, Portugal.

I Capela dos Ossos er mer enn 5000 skjeletter og hodeskaller brukt i konstruksjonen av kapellet. Denne noe spesielle bruken av lik har en plausibel forklaring. To av kirkegårdene i Évora skulle brukes til andre formål og byen formelig flommet over av døde kropper. Hva skulle munkene gjøre med alle hodeskallene og skjelettene? Resultatet ble at levningene ble brukt som dekorasjoner i kapellet, både av praktiske hensyn, men også for å minne alle på at livet er skjørt.

Over inngangsdøra til kapellet har munkene skrevet «Våre knokler som her ligger, venter på dine». Hvis du synes dette er litt deprimerende kan du gjøre dagen lysere ved å gjøre besøket om til en full dag med vinsmaking og guiding i den vakre verdensarvbyen Évora.

Fly til Lisboa.

3. Korshøyden, Vilnius

Korshøyden utenfor Vilnius
Opphavet til korshøyden er ikke 100 % sikker, men atmosfæren er skummel.

I følge både Vatikanet og Paven er Korshøyden utenfor Vilnius et hellig sted fullt av kraft og håp. Mange turister synes stedet er merkelig og litt skummelt.

Det er mer enn 200 000 kors på haugen og selv om ingen helt vet hvordan det hele startet, er opprinnelsen knyttet til to mislykkede opprør fra polakker og litauere mot den russiske tsaren på 1800-tallet. Siden de pårørende ikke fant likene til sine kjære, startet de å sette symbolske kors på en tidligere borg. Siden har stedet vært brukt av Litauere som et sted for bønn og fredelig motstand mot Sovjetunionen.

Fly til Vilnius.

4. Katakombene i Paris

Hodeskaller i Paris-katakombene
Under de travle Paris-gatene ligger levningene av byens tidligere innbyggere.

Mer skjeletter. Mer mørke. Under Paris skjuler en av Europas største labyrinter seg. Og her er det også millioner av kropper. Kanskje så mange som seks millioner fordelt på de 1000 km lange gangene. Her er det lett å gå seg vill, så hold deg nær vennene dine. Eller kanskje det tryggeste er å holde seg nær guidene.

Det kan lønne seg å droppe køen for å komme rett ned de 180 trinnene ned til turistløypa under Paris. Lær hvorfor katakombene ble gravet ut i middelalderen og hvordan gangene og rommene ble fylt med døde.

Fly til Paris.

5. The Tower of London

Tower of London
Tower of London sies å ha flest gjenferd i hele England. Foto: Wei-te Wong på Flickr/CC BY-SA 2.0.

Tower of London har mer enn 900 år med tortur og henrettelser på samvittigheten. Ikke rart at stedet er et av de mest hjemsøkte stedene i hele England. Spesielt er det konene til Kong Henry den åttende som ikke har funnet roen, naturlig nok. Du kan for eksempel støte på Anne Boleyn, kone nummer to, vandrende i gangene. Og det er ikke alltid hun har hodet med seg.

Mens du er i disse traktene kan du toppe opplevelsen med en spøkelsestur i Londons gater. Her patruljerte dødsengler sammen med skurker og grusomme tyranner. Og her kan du også følge sporene til beryktede mordere som Jack the Ripper.

Og hvis du tør kan du booke rom på Georgian House Hotel. Her har visstnok flere hørt barn som leker, selv om det ikke har vært barn på hotellet.

Fly til London.

6. Draculas fødested, Dublin

Mumier i St. Michans kirke, Dublin
Det er ikke så vanskelig å se at Bram Stoker har hentet inspirasjonen for Dracula i krypten under St. Michan’s kirke. Foto: Jennifer Boyer på Flickr/CC BY 2.0.

Dracula var irsk og Halloween startet i Irland. Det er i alle fall det mange irer mener. I Dublin kan du se barndomshjemmet til Bram Stoker. Du kan også besøke St. Michan kirke, en av de eldste kirkene i Dublin. Det var her, langt nede i de skumle kryptene at skaperen av Dracula hentet inspirasjon til boken fra 1897. Mens du er i Dublin bør du bli med på en av de guidede turene, for eksempel en der du får høre mer om de makabre og mørke historiene fra Dublins fortid.

På hotellet The Shelbourne Dublin, A Renaissance Hotel foregår det også mystiske saker. Det sies at 7 år gamle Mary Masters som døde av kolera i 1791, går igjen her.

Fly til Dublin.

7. Poveglia Island

Øya Poveglia i Venezia
Fryktelige hendelser fant sted på Poveglia. Det merkes den dag i dag. Foto: True British Metal på Flickr/CC BY-NC-SA 2.0.

Øya Poveglia har en dyster historie. Her er det skremmende å være. Det var her de infiserte kroppene etter svartedauden ble kastet. Det var også her de som ble syke ble sendt for å leve i isolasjon helt til de døde.

Fra 1922-1968 ble det drevet psykiatrisk sykehus her. Flere av pasientene skal ha sett de pinte åndene til pestofrene etter at de kom hit. Sykehuset skal visstnok ha drevet med tvilsomme behandlingsmetoder, og direktøren selv skal ha blitt drevet til vanvidd av gjenferdene og kastet seg utfor sykehustårnet.

Det sies at de som tør å gå i land på øya i dag risikerer å bli overmannet av den negative energien som fortsatt finnes på øya.

Dessverre er ikke øya åpen for turisme, men den kan betraktes på avstand fra strandpromenaden i Malamocco, eller fra båt.

Norwegian flyr til Venezia fra april til oktober.

8. St Georges Kirke, Praha

Spøkelseskunst i Church of the Ghosts utenfor Praha
Det er riktignok kunst. Men uansett, ganske uhyggelig. Foto: Marcus O. Bst på Flickr/CC BY-SA 2.0.

Ikke så langt i fra Praha finnes det en kirke med en meget trofast menighet. På gamle trebenker sitter menigheten stille og ber til Gud. Det har de gjort siden 2014 da kunstneren Jakub Hadrava fikk i oppgave å lage et arbeid som skulle få liv i kirken igjen. Og det har han klart. Nå reiser folk i fra hele verden til det litt anonyme stedet for å studere spøkelsene i stille bønn.

Når du først er i Praha kan du utforske det mørke Praha med en tur med spøkelser og vampyrer som tema.

Fly til Praha.

9. Nidarosdomen, Trondheim

Nidarosdomen i Trondheim
Se etter munken som går igjen i Nidarosdomen. Foto: Kamil Porembiński på Flickr/CC BY-SA 2.0.

Når du besøker Nidarosdomen, skal du se etter munken som smyger seg mellom benkeradene i hele Norges nasjonalhelligdom. Han skal første gang ha vist seg for biskopens kone i 1924, midt under en gudstjeneste. Munken som går igjen sies å være høy og kledd i mørk munkekappe. Det drypper blod fra et sår på halsen, så han skal være lett å kjenne igjen. Han går tvers igjennom folkemengder og er ganske nærgående, så det kan være greit å ha en lokal guide med på laget.

Fly til Trondheim.

10. Påfugløya, Berlin

Pfaueninsel, Påfugløya i Berlin
Ser du en svart skikkelse som strener rundt på Påfugløya? Foto: Robert Agthe på Flickr/CC BY 2.0.

Pfaueninsel i Berlin er den romantiske påfugløya med det nydelige hvite eventyrslottet. Et sjarmerende sted å dra på dagstur når du er i Berlin. Men legenden vil ha det til at alkymist Johann Kunckel lekte med svart magi i laboratoriet sitt på øya, noe som omgjorde den fredfulle pletten til et mye mer uhyggelig sted. I 1689 brant laboratoriet hans ned og ble flyttet til Sverige. Men sjelen hans er fortsatt på Påfugløya og vandrer hvileløst rundt som et svart spøkelse med rødglødende øyne.

Fly til Berlin.

11. Moosham slott, Salzburg

Moosham slott, Østerrike
Moosham slott har en grusom historie. Her ble uskyldige mennesker drept, beskyldt for å være hekser og varulver. Foto: Bernd Thaller på Flickr/CC BY-NC 2.0.

Moosham slott utenfor Salzburg har en grusom historie som får det til å gå kaldt nedover ryggen på noen og enhver. Hundrevis ble fengslet, torturert og drept innenfor veggene under hekseprosessene i 1675-1690. Mange av ofrene var hjemløse og foreldreløse barn. De som ikke ble hengt, kunne få hendene kuttet av eller bli brent med glødende jern.

Slottet har også en historie med varulver. På 1800-tallet ble en del kveg og hjort funnet døde i nærheten av slottet. Det førte til at noen av innbyggerne ble mistenkt for å være varulver. De ble drept eller endte sine dager i fangehullene på slottet.

Du kan fortsatt få guidede turer inn i torturkamrene – hvis du våger. Både ansatte og besøkende sverger på at de kjenner både at noen puster på dem og tar på dem. De hører også skritt, hamring og dører som lukkes, uten at noen er i nærheten.

Fly til Salzburg.

12. Borgvattnet Prestegård, Sverige

Borgvattnet prestegård i Sverige
Tør du å legge deg i det mest hjemsøkte huset i Sverige? Foto: www.laxton.se

For å komme til Borgvattnet i Nord-Sverige må du være forberedt på å kjøre i tre timer fra flyplassen i Umeå. Da kommer du til gjengjeld til en av de mest hjemsøkte plassene i hele Skandinavia, så hvis det er det du lengter etter, er det vel verdt turen. I Borgvattnet utstyrer de deg gjerne med effektene du trenger for å jage spøkelser. Både apper og detektorer kan hjelpe deg med dette.

For fullt utbytte bør du bo på Borgvattnet prestegård. Her vil hårene reise seg på de som tør å sjekke inn. Kun de modigste sjelene vil finne roen her, sammen med sjelene som slettes ikke kan sies å ha oppnådd det samme. Prestegården er fra 1876, og de som bor her sier de hører skrik om natta, at ting flytter på seg av seg selv, og en gyngestol som bare fortsetter å gynge og gynge…

Fly til Umeå, Sverige

13. Capuchin-katakombene

Mumier i Palermo
Capuchin-katakombene på Sicilia er verdens største samling av mumier. Foto: Juan Antonio Segal på Flickr/CC BY 2.0.

Capuchin-katakombene i Palermo er fylt av rundt 9000 mumifiserte lik. Mange av kroppene er stablet oppå hverandre, eller de henger på veggene. Det betyr at du blir sett på fra alle kanter når du går gjennom katakombene. Turen er ikke for de sarte. Noen av likene har holdt seg veldig godt, og du kan lære mer om balsameringsmetoden sicilianerne brukte for å ta vare på sine kjære.

Den mest kjente av de døde er en liten jente på to år. Hun skal være den siste som ble lagt i katakombene og er skremmende godt bevart i de snart hundre årene hun har ligget der.

Var ikke dette skummelt nok for deg? Da kan du sjekke inn på verdens mest hjemsøkte hotell.

Share
Neste

Her shopper du i Paris