0
Neste

Stockholm - storbyferie hos Söta Bror

Blog Fly med barn – slik går flyturen som en lek
Dato: 7 mars 2022

Fly med barn – slik går flyturen som en lek

Share

Mange gruer seg til å ta med de minste på flyreise, men slik trenger det ikke å være. Litt planlegging og forberedelse er alt som skal til for å få en god flyreise. Sammen kan dere skape ferieminner dere aldri glemmer.

Det å reise med fly er ofte den kjappeste, og mest behagelige måten, å komme seg på ferie på. Spesielt når du skal langt, og du skal ha med deg barn på tur. Med smårollinger og aktive barn i reisefølget kan det imidlertid være lurt å ha planlagt litt ekstra i forkant.

Nedenfor gir vi deg ti tips som vil komme godt med når du skal ut på reise med barn. 

Se våre spennende europeiske reisemål her

Barn på flyplass

Skrekkscenarioet for mange foreldre er hylende småbarn på flyet, bytting av bleier på trange flytoaletter, og frykten for at andre passasjerer skal bli oppgitt over gråt, låt og sparking i setet.

Det er forståelig at mange bekymrer seg for hvordan det skal gå når en skal ut å fly med små barn, og kanskje spesielt de første gangene. Men ikke gi opp reisedrømmene dine fordi du har fått barn. Husk at både små, og store, vil kose seg på reisefot, og at det er noe dyrebart i å skape en stor minnebank med unike opplevelser dere har hatt sammen.

Husk at Norwegian tilbyr en rekke fleksible løsninger hvis du har behov for å endre flybillettene dine.

1. Pakk smart når du skal fly med barn

Pakk smart når du skal fly med barn

Tenk praktisk når du pakker for en reise med småfolk i reisefølget! 

Når du pakker for en flytur hvor barna skal være med, gjelder det å tenke smart – og praktisk. La gjerne de litt større barna ha med egen sekk som håndbagasje. Det synes de er ekstra stas. I denne kan du legge et par bøker, litt leker, favorittkosedyret, og gjerne et par overraskelser barnet kan hente frem på turen. Det er alltid en suksess. Dette kan være alt ifra en tegnebok, som bidrar til å drøye tiden, eller et spill dere kan spille sammen.

En laptop, eller en iPad, med noen filmer, kan gjøre nytten når du skal fly med barn. Det vil kunne underholde rastløse barn for en liten stund.

Skal du reise med en baby er det greit å ha alle ting du vil få bruk for på turen så lett tilgjengelig som mulig. Sørg for å ha pakket bleier, våtservietter, smokk, et lite pledd, ett klesskift og lignende på en god måte, så du enkelt får tak i det når du trenger det. Vesker med flere, adskilte rom er helt ideelt.

Sørg også for at du har med deg det du selv trenger – og bare det. Legg pass og reisedokumenter på et lurt sted i vesken, før avgang vil du måtte hente frem dette flere ganger. Lommeboken bør også ligge enkelt til, da slipper du altfor mye styr hvis du vil kjøpe noe om bord på flyet.

2. Hold på sove- og kveldsrutiner

Barn og Norwegian fly

På en flyplass er det mye spennende å se på for barneøyne. For barn er det et lite eventyr å se virkelige fly som skal ut i den store verden. 

Gode kvelds- og soverutiner er spesielt viktig på flyturer der en reiser langt, og kanskje på litt ugunstige tider for de små. Barn fungerer best om en ikke gjør for mange, eller store forandringer, når det kommer til vaner og rutiner.

Dette er ekstra viktig når det gjelder soving og kveldsstell. Skal du fly med barn om natten? Sørg for å ha med pysjamas til barnet, som det kan skifte til før leggetid. Ta dessuten en tur på toalettet for å vaske fjeset og pusse tennene.

Har barnet en favoritthistorie, eller favorittbok, det trives ekstra godt med før leggetid, kan det være lurt å pakke med denne i håndbagasjen, slik at noe er likt i luften som hjemme ved sengekanten.

3. Skap ekstra plass

Det er trangt om bord på et fly. Men det kan være greit å gjøre det en kan for å skape litt ekstra plass for de søte små.

Dette kan du gjøre ved å løfte opp armlenet mellom ditt, og barnets, sete – eller armlenet mellom det ene, og det andre barnet, alt etter hvordan dere sitter.

Pass bare på at armlenet ikke heves før lyset for setetbeltet er slått av.

4. Behold roen

En mor som skal fly med barn

Når vi som foreldre stresser, kan barna bli stresset. Resultatet kan bli misfornøyde barn! 

Selv om det er lettere sagt enn gjort å beholde roen når poden hyler – og ikke vil stoppe, forsøk å la det gå sin gang. Husk at de aller fleste medpassasjerer vil ha medfølelse og sympati, og ikke glem at mange har vært der selv. De forstår hvordan det er.

5. Samle søppelet på en smart måte

Det blir alltid litt ekstra søppel når en reiser med barn. Ta gjerne med noe du kan samle søppelet i, gjerne noe resirkulerbart.

Samler du sammen søppelet gjør du også jobben greiere for kabinpersonalet, som skal samle dette sammen når flyturen er over.

6. Sørg for bevegelse

På lange flyturer er det spesielt viktig at de små får beveget seg, og det er også viktig for oss voksne.  Stillesitting for lenge av gangen gagner ingen, er ikke sunt, og garantert kjedelig for de minste. 

Ta små turer sammen med barnet i midtgangen, men unngå at de går alene. Kanskje vil medpassasjerer ha ro, eller sove. 

7. Velg en praktisk sitteplass

Velg riktig sete

Velg riktig sete, og avtal på forhånd hvem som skal sitte hvor, her kan det fort oppstå krangling mellom søsken. Er det ikke typisk at den ene vil ha akkurat den samme plassen som den andre ønsker seg?

Pass først og fremst på at dere ikke får plass ved nødutgangene, hvor barn ikke får sitte. De fremste setene kan ha plass til en bærebag, og her kan en rastløs smårolling bevege seg litt rundt når det er trygt. På den andre siden har du ikke noe sete foran deg, der du kan legge bagasje under. Så hver gang du trenger noe, må du hente det i bagasjehyllen. Tenk gjennom disse tingene.

De bakre setene, nært toalettene og kabinpersonalet, kan for noen også være et smart valg.

Det er ikke så lurt å plassere små barn mot midtgangen, for trillevognene kan komme borti dem. La heller barnet få vindusplassen. Husk at flyselskapene krever en voksen på hver rekke der det sitter barn, i tilfelle det blir nødvendig å bruke oksygenmasker.

8. La det bli minst mulig tid til å kjede seg

Tips til når du skal fly med barn

La barnet velge seg en leke som får være med på flyturen. Det kan oppleves som trygt, i tillegg til at det underholder – en liten stund. 

Fyll en stor håndveske/ryggsekk med smart innhold

Dette er en ren nødvendighet når du skal fly med barn. Fyll håndbagasjen med alt du trenger – og tror du kan komme til å trenge – av våtservietter, bleier (om barna enda bruker dem), snacks (flyturer med barn er ikke dagen for å være  altfor streng med regelen om bare kos på lørdager), små leker, tegneblyanter, en notatbok de kan skrible i, og kanskje en overraskelse?

Ta med en ny bok

De aller fleste barn elsker å bli lest for, så en ny bok vil være en hyggelig overraskelse og noe som kan underholde en god stund. Litt større barn er glade i aktivitetbøker, noe som også er perfekt for å drøye tiden man er ombord. Lydbøker er også helt supre på reise.

Bla gjennom bilder på telefonen

Små, og større barn, elsker å se på bilder og video av seg selv, og familiemedlemmer.

Ta med fingermat/»plukkmat»

Rosiner, tørre cheerios i en matboks, fruktbiter – her er det bare å bruke fantasien. Poenget er at en tar med seg mat som det tar laaang tid å gjøre seg ferdig med.

Pledd

Ta med et lite pledd, gjerne et som barnet kjenner til og bruker når han eller hun skal sove.

Nettbrett

Flyturer er perfekte for nettbrett. Kanskje det er dags for å se en ny film, eller se favorittfilmen for hundrede gang? Det finnes apper og spill til barn i alle aldersgrupper, og for alle interesser. Det er nesten vanskelig å tenke seg en verden der en underholdt barn helt uten smarttelefoner og nettbrett.

9. Morsomt i luften

Hvis dere får gå om bord i flyet før de andre passasjerene, kan du spørre om barnet kan få lov til å se cockpiten. Kanskje kan du vise barnet hvor dere skal fly på et kart? Hvis det er klarvær, kan dere se etter hus, elver, innsjøer og så videre på bakken. Når skiltet med fest setebeltene er slått av, kan du gi barnet ekstra puter å sitte på så det kommer høyere. Da får det bedre oversikt over flyet og menneskene om bord.

Familie som skal fly med barn

Med noen enkle tips og triks kommer flyturen til å gå som en lek for barna.

Kanskje trenger du nok en syssel for å underholde minstemann på flyturen? Lek ”Kims lek” ved å få barnet til å studere seks gjenstander på bordet foran dere i flyet. La barnet lukke øynene mens du fjerner én gjenstand. Klarer barnet å se hvilken gjenstand du har fjernet? Neste gang er det din tur til å gjette.

Smart å ha med i håndbagasjen når du skal fly med barn:

 • Ørepropper
 • Øyemaske
 • Tyggegummi (for dotter i ørene)
 • Våtservietter (til søl, klissete hender o.l)
 • Antibakteriell håndrens (til etter toalettbesøk)
 • Pledd eller stort skjerf
 • Lydbok eller musikk
 • Øretelefoner
 • Små flasker med ansiktskrem og fuktighetsspray (huden blir fort tørr på fly)
 • Snack som nøtter, tørket frukt og vann
 • iPad
 • Klistremerker og tegneblyanter
 • Penn (til å fylle ut innreiseskjemaer, løse kryssord o.l.)
 • Tannbørste og tannkrem til nattflyvninger

Reward Family: Slik tjener hele familien CashPoints på flyreisen med Norwegian.

Share
Neste

Stockholm - storbyferie hos Söta Bror