0
Neste

10 ting verdt å få med seg i Berlin

Blog Fly med barn – Slik går flyturen som en lek
Dato: 7 desember 2017

Fly med barn – Slik går flyturen som en lek

Share

Mange gruer seg til å ta med de minste på flyreise. Men slik trenger det slett ikke være. Litt planlegging og forberedelse er alt som skal til for en fin tur, for både liten og stor.

Det er ingen tvil om at å reise med fly er den kjappeste og mest behagelige måten å komme seg på ferie – særlig om man skal langt av sted og har med seg barn på tur. Skal man fly med barn kan det være lurt å planlegge litt ekstra.

Barn på flyplass

Skrekkscenarioet for mange foreldre er hylende småbarn, bleiebytter på trange fly-do og medpassasjerer som blir sure av gråt, låt og sparking i setet.

Forberedelser og planlegging

Det er forståelig at mange bekymrer seg for hvordan det skal gå å ta en flytur med de små, kanskje særlig første gangen. Men ikke gi opp reisedrømmen fordi dere har fått barn. Husk at mange reiser verden rundt med barna på slep, helt uten både skrik, skrål og sinte medpassasjerer. Her er noen av de beste tipsene som gjør det enklere å fly med barn.

Pakk smart når du skal fly med barn

Pakk smart når du skal fly med barn

Når du pakker for en flytur hvor barna skal være med, gjelder det å tenke smart og praktisk.

La gjerne barn over babystadiet ha med egen sekk som håndbagasje, det synes de er gøy. I denne kan du legge en bok eller to, leker, favorittkosedyret og gjerne også et par overraskelser barnet kan åpne på turen – det er alltid en suksess. Dette kan være alt fra en tegnebok som kan brukes til å drøye tiden med eller spill dere kan spille sammen for å få tiden til å gå.

En laptop eller iPaden med noen filmer er også greit å ha med når dere skal fly med barn, og vil kunne underholde rastløse barn i timer av gangen.

Når det gjelder babyer, er det greit å pakke alle ting som du kommer til å trenge på turen så lett tilgjengelig som mulig. Det vil si bleier, våtservietter, koseklut, sutt, et lite pledd, et klesskifte, saltvannsspray og lignende må ligge slik til i håndbagasjen din at du med letthet kan få tak i det. Vesker med mange og adskilte rom er ideelt.

Slik unngår dere sykdom på ferien – les tips og råd.

Også til deg selv er det smart å sørge for at du har med deg det du trenger – og bare det. Legg pass og reisedokumenter på et sted i vesken du lett kommer til da du før avgang vil måtte frem med disse flere ganger. Lommeboken bør også ligge lett til, slik at du kan få tatt den frem om du vil kjøpe noe ombord på flyet.

Prøv å holde på sove- og kveldsrutiner

Barn og Norwegian fly

Et barn som gleder seg til å fly

Dette gjelder særlig for flyturer hvor man reiser langt og gjennom natten. Barn fungerer best og er lettere å ha med å gjøre om man ikke gjør for mange eller store forandringer når det kommer til vaner og rutiner.

Dette gjelder i høyeste grad også soving og kveldsstell. Skal dere fly med barn om natten bør dere sørge for å ha med pyjamas til barnet som det kan bytte til før det er tid for å legge seg, og ta også turen ut på fly-doen for å vaske fjes og pusse tenner.

Er barnet vant til en historie fra favoritt-boken før leggetid, bør man kanskje sørge for å pakke denne i håndbagasjen, slik at ham eller hun også kan få dette i luften.

Lag plass

Det er trangt ombord på fly, sånn er det bare. Men det kan være greit å gjøre så mye som mulig for å skape litt ekstra plass for de søte små. Dette kan du gjøre ved å løfte opp armlenet mellom ditt og barnets sete – eller armlenet mellom det ene og det andre barnet, alt etter hvordan dere sitter. Pass bare på at armlenet ikke heves før setetbeltet-lyset er slått av.

Behold roen

En mor som skal fly med barn

Foreldre som stresser gir stressede – og sure – barn.

Selv om det er lettere sagt enn gjort burde du for all del unngå å få panikk om ungen din hyler og ikke vil stoppe, det får bare gå sin gang og de aller fleste medpassasjerer har medfølelse og sympati med sånne opplevelser.

Ta med plastposer

Det blir alltid litt søppel når man reiser, så å ta med noen rene og tomme brødposer i veska kan lønne seg, særlig om du reiser med små barn. Da gjør du også jobben lettere for kabinpersonalet, som skal samle dette sammen når flyturen er over og dere skal gå ut av flyet.

Beveg dere

Særlig om dere reiser langt, er det viktig at de små får beveget seg. Stillesitting for lenge av gangen er jo litt kjedelig, og heller ikke sunt. Ta små turer sammen med barnet rundt i midtgangen, men unngå at de går alene. Ta hensyn til medpassasjerer som kanskje vil sove.

Velg riktig sitteplass

Velg riktig sete

Velg riktig sete og avtal på forhånd hvem som skal sitte hvor hvis det kan oppstå krangling mellom søsken.

Pass først og fremst på at dere ikke får plass ved nødutgangene, hvor barn ikke får sitte. De fremste setene kan ha plass til en bærebag, og en rastløs smårolling kan bevege seg litt rundt når det er trygt. På den annen side har du ikke noe sete foran deg til å legge bagasje under, så hver gang du trenger noe, må du hente det i bagasjehyllen.

De bakre setene, nær toalettene og kabinpersonalet, er også et godt valg.

Det er ikke så lurt å plassere små barn mot midtgangen – trillevognene kan skumpe borti dem. La heller barnet få vindusplass. Flyselskapene krever en voksen i hver rekke hvor det sitter barn, i tilfelle det blir nødvendig å bruke oksygenmasker.

Ikke tid til å kjede seg

Tips til når du skal fly med barn

La barnet velge seg en leke som får være med på flyturen

Barn som kjeder seg, er barn som ikke er så greie å ha med å gjøre. Så reiser du i følge med noen små, kan det lønne seg å ha en del triks i ermet. Superblogger og tobarnsmamma Joanna Goddard med ”A Cup of Joe” vet akkurat hva som skal til:

Du trenger en stor håndveske eller ryggsekk

Dette er en ren nødvendighet når du skal fly med barn. Fyll denne med alt du trenger – og tror du kan komme til å trenge – av våtservietter, bleier (om barna enda bruker dem), snacks (flyturer med barn er ikke dagen til å være så altfor streng med regelen om bare kos på lørdager!), små leker, tegneblyanter, en notatbok (som de kan skrible i) og en overraskelse.

Ta med en ny bok

De aller fleste barn elsker å bli lest for, så en ny bok vil være en hyggelig overraskelse og noe som kan underholde en god stund. Litt større barn er glade i aktivitetbøker, noe som også er perfekt for å drøye tiden man er ombord. Lydbøker er også helt supre på reise.

Bla gjennom bilder på telefonen

Små (og større) barn elsker å se bilder og video av seg selv og familiemedlemmer.

Ta med plukke-mat

Rosiner, tørre cheerios i en matboks, fruktbiter – her er det bare å bruke fantasien. Poenget er at det er mat som skal ta LAAANG tid å gjøre seg ferdig med.

Pledd

Ta med et lite pledd, gjerne et som barnet kjenner til og bruker når han eller hun skal sove hjemme.

Nettbrett

Flyturer er perfekte for nettbrett, eller å se en ny film. Eller favorittfilmen for 100ede gang. Det er nesten vanskelig å tenke seg en verden hvor man underholdt barn uten smarttelefoner og nettbrett, det finnes apper og spill til barn i enhver aldersgruppe og for alle interesser. Et must på turen.

Gøy på flyturen

Hvis dere får gå om bord i flyet før de andre passasjerene, kan du spørre om barnet kan få se cockpiten.

Ta med noe å leke med, for eksempel fingerdukker, bøker og lignende. La bøkene gjerne handle om fly eller en reise.

Hvis det er klarvær, kan dere se etter hus, elver, innsjøer og så videre på bakken.

Lek ”Kims lek” ved å få barnet til å studere seks gjenstander på bordet foran dere i flyet. La barnet lukke øynene mens du fjerner en gjenstand. Se om barnet kan finne ut hvilken gjenstand du fjernet. Neste gang er det din tur til å gjette.

Når skiltet med ”fest setebeltene” er slått av, kan du gi barnet ekstra puter å sitte på så det kommer høyere. Da får det bedre oversikt over flyet og menneskene om bord.

Se på kartet i flyselskapets magasin og vis barna hvilken rute dere flyr.

Familie som skal fly med barn

Husk å ha de viktigste tingene i håndbagasjen når du skal fly med barn.

Smart å ha med i håndbagasjen når du skal fly med barn:

 • Ørepropper
 • Øyenmaske
 • Tyggegummi (for dotter i ørene)
 • Våtservietter (til søl, klisne hender og alt annet)
 • Antibakteriell håndrens (til etter toalettbesøk)
 • Pledd eller stort skjerf
 • Lydbok eller musikk
 • Øretelefoner
 • Små flasker med ansiktskrem og fuktighetsspray (huden blir fort tørr på fly)
 • Snack som nøtter, tørket frukt og vann
 • iPad
 • Klistremerker og tegneblyanter (om du reiser med barn)
 • Penn (til å fylle ut innreiseskjemaer, løse kryssord o.l.)
 • Tannbørste og tannkrem til nattflygninger

Les vår guide til Disney World her. 

Reward Family: Slik tjener hele familien CashPoints på flyreisen med Norwegian.

Share
Neste

10 ting verdt å få med seg i Berlin