0
Neste

10 ting å gjøre på en romantisk helg i Roma

Blog Dette gjør du gratis i London – stor reiseguide
Big Ben South Bank London
Dato: 2 september 2021

Dette gjør du gratis i London – stor reiseguide

Share

Det sies at det er dyrt å feriere i London, men slik trenger det ikke å være. Se vår store guide til fine, gratis opplevelser i den britiske hovedstaden.

London er ingen billig by å besøke. Sørg derfor for å få de beste prisene på fly og hotell hos Norwegian.

Men slapp av, det er ikke alt som koster penger. Du finner nemlig en rekke utflukter, aktiviteter og attraksjoner du kan oppleve gratis i London – det vil ikke koste deg noe.

Det er mange steder i London som ikke tar inngangspenger. Ikke gå glipp av disse opplevelsene, parkene og fine stedene å besøke!

Somerset House

Sommerset House i London med enorm gårdsplass og bygning i mur med stor kuppel
Du kan besøke vakre Somerset House helt gratis.

Vakre Somerset House kan du besøke både på sommeren og vinteren. Den store gårdsplassen er et skue, og fra den enorme georgianske bygningen har du utsikt til Themsen fra balkongen. Her finnes det dessuten et lite, men kjent, galleri i kjelleren.

I sommerhalvåret er det fontenene på gårdsplassen du bør få med deg, mens på vinteren er hele gårdsplassen gjort om til skøytebane. Da er det et populært utfluktssted for Londons lokalbefolkning, som er på jakt etter vinter- og julestemning.

Adr: The Strand.

Postman’s Park

Denne miniparken, som ligger innenfor området Square Mile, dukker alltid opp på lister over hemmelige steder en bør besøke, og er også en opplevelse som er gratis i London.

Postman’s Park ligger inne i det som er et minnesmerke over mennesker som døde i forsøk på å hjelpe andre, og ble grunnlagt i år 1900 av George Frederic Watts. Nylig ble minnesveggen oppdatert for første gang på 78 år, og inkluderer nå engelskmannen Leigh Pitt, som døde i 2007, mens han forsøkte å redde et barn fra å drukne.

Adr: King Edward Street.

Vaktbytte på Buckingham Palace

Mange vakter i røde uniformer i vaktskifte på Buckingham Palace.
Fra mai til juli er det vaktskifte på Buckingham Palace hver dag klokken 11.30.

Jo da, alle andre turister dukker opp for å se på det samme, men det er likevel en opplevelse du burde få med deg hvis du er i London. Fra mai til juli er det vaktskifte hver dag klokken 11.00, mens resten av året kan du se seremonien på mandager, onsdager, fredager og søndager. Men sjekk alltid nettsiden angående dette da tiden kan endres på kort varsel.

Adr: City of Westminster. Hver dag kl. 11.00. Se mer info om vaktskifte på Buckingham her.

Ceremony of the Keys

Tower of London er verdenskjent for "Ceremony of the Keys" når dørene lukkes for kvelden.
Opplev Ceremony of the Keys når portene ved Tower of London lukkes hver kveld. Foto: Wikimedia – Bob CollowanCC 4.0

I 700 år, hver eneste kveld, har vaktene ved Tower of London utført det verdenskjente Ceremony of the Keys, et rituale når portene lukker for kvelden. Ikke én eneste gang har seremonien blitt avlyst, det har kun vært en forsinkelse under 2. verdenskrig. Hvis du har lyst til å være tilskuer må du sende inn en søknad online.

Adr: Tower of London.

Columbia Road Flower Market

Blomsterhav med tulipaner i mange farger på markedet Columbia Road Flower Market
Vandre rundt og få med deg blomsterhavet på Columbia Road Flower Market. Foto: Aurelien Guichard /CC 2.0

Hver eneste søndag, uansett vær, finner du et blomsterhav i alle regnbuens farger på dette kjente blomstermarkedet i East End. Det koster noen pund å kjøpe med deg en blomsterbukett, men det er helt gratis bare å vandre rundt og beundre alt selgerne har å by på. Her vil du raskt kjenne på ferie- og bylykken!

Adr: Columbia Rd. Åpent søndager fra 08.00 til ca 14.00.

Museer vel verdt et besøk

London er en by for spennende og kuriøse museer, og gallerier. Å besøke ett av disse er også noe du kan gjøre helt gratis i London. Flere av de kjente og populære museene er faktisk også gratis. Få med deg et museumsbesøk, eller to, som en bonus for turen.

British Museum

Store rom og saler med rosetter i taket i British Museum
Beregn en dag for å oppleve skattene på British Museum. Foto: Alf Igel /CC 2.0

British Museum er så kjent at vi uten problemer kunne betalt inngangsbillett. Så se på det som en bonus at det meste i museet er helt gratis. Få med deg Elgin Marbles som opprinnelig stod i Athens Pantheon. Beregn én dag til dette museet, her finner du kunst og skatter fra nesten alle kjente sivilisasjoner på jorden.

Adr: Great Russell Street.

Grant Museum of Zoology

Dette lille museet fungerer som et studiesenter for zoologistudenter ved University College London, men er også åpent for offentligheten. Her finner du alskens rare ting å se på, noe som gjør museet spennende for barn. Museet er også kjent for å vise gamle filmer, der dyr, eller monster, har hovedrollene, og her er det gjerne også vinservering.

Adr: 21 University Street.

Tate Modern

Folk på broen over Themsen ved museet Tate Modern.
Museet Tate Modern ligger i det som en gang var kraftstasjonen Bankside Power Station. Eric Titcombe /CC 2.0

Tate Modern er ikke gammelt, men har på sine vel ti år allerede rukket å etablere seg som et av verdens beste museer for moderne kunst. Museet ligger i det som en gang var kraftstasjonen Bankside Power Station, designet av Sir Giles Gilbert Scott. Her ser du moderne kunst fra 1900 og frem til i dag.

Adr: Bankside.

The Serpentine Galleries

Midt i vakre grønne Kensington Gardens finner du Serpentine Galleries, som så absolutt er verdt et besøk. Her henger verk av alt fra Damien Hirst til Jeff Koons, og om sommeren finner du også museets Summer Pavilion i tilknytning til galleriet, hvor du kan få med deg utendørskino og andre kulturelle innslag.

Adr: Kensington Gardens.

Temple Church

Temple Church i London ovenfra fra galleriet i kirken
Temple Church ligger midt mellom travle Fleet Street og elven Themsen.

Alle som er fan av Dan Browns Da Vinci Koden kjenner til denne lille kirken – som er datert helt tilbake til 1100-tallet. Kirken, som ligger midt mellom travle Fleet Street og elven Themsen nede i City, ble bygget for å være Tempelriddernes engelske hovedkvarter.

Adr: Temple, London. Det koster 5 pund å komme inn som turist, men alle seremoniene er selvfølgelig gratis. Se mer på: www.templechurch.com

Houses of Parliament

Flott utsikt fra broen over Themsen ved Houses of Parliament og Big Ben klokketårnet.
Området rundt Houses of Parliament, med klokketårnet Big Ben, er verdt å besøke.

I Palace of Westminster, hvor du også finner Big Ben, klokketårnet, sitter både House of Commons og House of Lords. Du må booke i forkant hvis du ønsker å være tilskuer på parlamentsdebatter.

Adr: Palace of Westminster

Ta inn synet av London Eye – fra bakken

Pariserhjulet London Eye på South Bank i London i solnedgang ved Themsen
Ta en spasertur rundt på South Bank og vurder å bruke noen pund på pariserhjulet London Eye, så du kan se London fra lufta.

Jo da, det koster noen pund å kjøre med dette enorme pariserhjulet – og mange argumenterer med at det er verdt prisen for en utsikt du sent vil glemme. Men hjulet er vakkert i seg selv, spesielt på kveldstid, og det koster ingen verdens ting å ta en spasertur rundt på South Bank og ta inn synet av den imponerende konstruksjonen.

Adr: Riverside Bldg, County Hall, Westminster Bridge Road

Dette kan du også gjøre uten å betale:

Visste du at det også er andre ting du kan gjøre uten å betale for det, opplevelser som er helt gratis i London? Hva med å gå på markeder, eller ta turen på stand-up?

Borough Market

Borough Market i London med stor mathall
Borough Market er et velkjent marked som bugner av fantastiske matvarer.

Dette gigantiske og kjente matmarkedet har – tro det eller ei – eksistert i større eller mindre grad helt siden 1200-tallet. Den dag i dag er markedet fylt til randen av lokale produkter, fantastisk mat, turister, blomster, kjøkkensjefer og matbloggere.

Adr: 8 Southwark St. Markedet holder åpent tirsdag til og med søndag.

Portobello Road Antiques Market

Tilbring en dag med å vandre nedover Portobello Road i bydelen Notting Hill og få med deg det kjente markedet som dukker opp hver lørdag. Vel, det kan bli fristende å handle litt, men å ta inn atmosfæren og omgrivelsene er en opplevelse som er helt gratis i London.

Adr: Portobello Road. Søndager fra kl. 09.00.

Alfies Antiques Market

Alfies Antiques Market i Marylebone er et must for alle som elsker antikke, vintage og også mer moderne møbler.

Adr: 13-25 Church St. Åpent 10-18 tirsdag til lørdag.

Gratis stand-up show

Reiseguiden TimeOut advarer om at ikke alle de gratis stand-up klubbene i London er like morsomme, men disse to anbefales: Angel Comedy og Free Until Famous.

Du kan bestille turer, aktiviteter og sightseeing i London via GetYourGuide, dersom du har penger til opplevelser som koster noen pund.

Tips! Tube er et billig transportmiddel. Betal tube med Norwegian-kortet. Det fungerer på samme måte som med Oyster-card. Les også mer om hvorfor du bør bruke Norwegian-kortet på reise i utlandet.

Bestill fly til London 

Share
Neste

10 ting å gjøre på en romantisk helg i Roma