0
Neste

Turist i Trondheim? Dette må du se og gjøre

Blog 14 magiske opplevelser på Island
Dato: 19 juni 2020

14 magiske opplevelser på Island

Share

Du vil ikke finne et mer eventyrlig sted enn Island. På denne vulkanske øya finner du glitrende isbreer, dundrende fossefall, steile fjelltopper, og milevis med dramatiske klipper. Her er våre beste tips.

Island er fascinerende både om sommeren og vinteren. Her kan du få fantastiske naturopplevelser du ikke finner maken til noe annet sted i verden. Sjekk vår liste over hva du bør få med deg, sjekk om det er ledige seter på flyet til Island. Gjør deg klar for en uforglemmelig reise til isens, og ildens, land.

1. Den blå lagune – godt for kropp og sjel

Blått vann og damp fra Den blå lagune på Island mot en bakgrunn av fjell

Å nyte utsikten til spektakulære fjell fra Den blå lagune koster litt, men det er en opplevelse du absolutt bør få med deg når du besøker Island.

Den blå lagune er blant Islands mest kjente severdigheter. Her har du muligheter for fantastisk egenpleie, som vil gjøre underverker for huden din. Dette enorme, turkisblå spaet blir forsynt av mineralrikt oppvarmet sjøvann fra et jordvarmeanlegg i nærheten.

Hva med å ta en herlig tur med din bedre halvdel, ta en tur med familien, eller dra på jentetur? Du kan lett tilbringe en hel dag her med alt det flotte som tilbys, men det er populært, så pass på å bestille på forhånd. Ta en dukkert i det terapeutiske vannet, kos deg deretter med mat i den utsøkte restauranten, eller unn deg en av de mange deilige spabehandlingene som tilbys.

En hvit tåke av damp ligger over det rolige, varme vannet i Den blå lagune på Island

La det varme vannet, som er fullt av naturlige mineraler, pleie deg og gjøre underverk for huden din.

Hotelltips: Hvis du forelsker deg i lagunen, hvilket ikke er utenkelig, og ønsker å bli lenger, kan du booke et opphold på Retreat. Det er et flott hotell beliggende i et utenomjordisk landskap med mosebelagt lava og knallblått geotermisk vann. Her får du et luksuriøst opphold i Islands ville landskap.

Hvis du ikke har lyst til å dra på de typiske turiststedene, kan du avlegge Den hemmelige lagune et besøk. Det er den eldste lagunen på Island, og den ligger ikke langt unna den berømte Gylne sirkel-ruten. Her får du noe mer villmarksfølelse enn i Den blå lagune.

2. Ta en reise i vulkanens indre

En turgruppe i en boks som sakte senkes ned i det indre av en vulkan på Island

Nyt reisen ned i dypet av en islandsk vulkan. Foto: rognonton / CC BY 2.0

Hvis du er av den modige typen, kan du oppleve hvordan en vulkan ser ut på innsiden. Hva med å titte på vulkanen Thrihnukagigur? Dette bør du ikke gå glipp av, bli med på GetYourGuides utflukt fra Reykjavik til Bláfjöll-fjellene. Her kan du ta turen over lavafeltene og bli heiset ned gjennom toppen av krateret til magmakammeret i Thrihnukagigur. Noe sånt opplever du bare én gang i livet.

Vulkanen er ikke aktiv, så du kan føle deg helt trygg. 

3. La deg forundre av svart sand på Reynisfjara

Steiner, sort sand og sjø på Reynisfjara-stranden på Island

Ta en rusletur langs den svarte stranden Reynisfjara.

Hvis du tenker på strandferie er kanskje ikke Island den første destinasjonen du tenker på, men denne øya skjuler mange overraskelser. En av dem er lange, svarte strender som ble skapt av svart lava, som kjølnet da den traff havet.

På sørkysten ligger Reynisfjara-stranden, som mange anser for å være én av de vakreste svarte strendene i landet. Her finner du enorme formasjoner av bergarten basalt – og landskapet er spektakulært.

Sort vulkansk sand bestrødd med isblokker som glitrer som diamanter i solen

Et spektakulært skue med ’diamanter’ og svart sand på Island. 

Men en strand som overgår dette er Diamond Beach. Dette kallenavnet har den fått på grunn av isen som brytes av kanten på isbreen Breiðamerkurjökull, og faller ned i den berømte Jökulsárlón-lagunen, og derfra ut i havet.

Isklumpene brytes opp til tusenvis av biter som vaskes opp på den svarte sanden på Diamond Beach. Dette skaper en fantastisk kontrast, hvor is-diamantene glitrer i solen mot den helt svarte stranden. Ikke glem kamera!

På en dagstur kan du å se det meste, og beste, av Sør-Island. Du rekker også å få med deg begge disse to flotte

4. Se Islands landskap fra hesteryggen

Islandshester og føll gresser bedagelig ute på jordet

Ta en ridetur på en av Islands vakre hester..

Islandshesten er et vanlig syn på Island. Hesten er en rolig og pålitelig skapning det er lett å kjenne igjen, både på størrelsen, med noe korte ben, og på de kraftige musklene. Den takler elegant de røffe naturelementene med sine fem gangarter (gange, trav, galopp, tølt og flygende tempo).

Det blir ikke mer fantastisk enn å utforske Island på ryggen av disse godlynte hestene. Book hesteridning her.

strendene.

5. Spennende dykk mellom tektoniske plater

Magisk utsikt med innsjøer, trær og snø i Thingvellir nasjonalpark

Opplev det fantastiske landskapet i Þingvellir nasjonalpark.

Den populære tv-serien Game of Thrones, spilte inn scenene med hvitevandrerne her i Þingvellir nasjonalpark. Det er det eneste stedet i verden hvor du kan dykke ned og se at to teutoniske plater møtes: den eurasiske og den amerikanske. Sikten under vann er også utrolig god, fordi vannet her er så rent og klart.

Hvis du har tenkt til å hoppe i vannet bør du iføre deg tørrdrakt. Temperaturene rundt Silfra Lava Fissure kan nå kjølige 2-4°C. Da det er såpass kaldt orker en ikke være uti så lenge, men til gjengjeld kan du skryte av at du har svømt mellom to kontinenter. Ikke alle kan si det!

6. Nyt synet av fargerike lundefugler

To lundefugler på en gresskant

Lundefuglen er Islands uoffisielle maskot.

Den majestetiske jaktfalken er Islands nasjonalfugl, men den uoffisielle nasjonalfuglen må utvilsomt være lundefuglen. Island har verdens største populasjon av lundefugler, og hvis du vil oppleve disse sjarmerende fuglene i sitt naturlige miljø, er dette stedet å dra til. 

Lundefuglene har store, fargerike nebb, noe som har gitt dem kallenavnet havets papegøyer. Hvis du vil se dem i all sin fargeprakt, bør du legge besøket til sommeren, for om vinteren blekner fargen på nebbene, og føttene, til en dus gråaktig farge.

Westman-øyene er blant de beste stedene å observere lundefugler, og om sommeren er det yrende aktivitet her.  

7. I en grotte, omgitt av is

Utsikt fra inne i en isgrotte ut på et snødekket islandskap

Ikke gå glipp av Islands glitrende isgrotter.

I tillegg til å være en øy som er mest kjent for ildsprutende vulkaner, er det mange isbreer å finne her. De dekker hele 11 prosent av landet.

Ta på stegjern og bli med lokale guider på vandring over isbreene. Her kan du prøve deg på isklatring eller utforske en isgrotte. Vatnajökull, Eyjafjallajökull og Sólheimajökull er absolutt verdt et besøk.

Tips: Hotel Skogar på Sør-Island er plassert ved foten av Eyjafjallajökull-isbreen. Det er en perfekt base for å utforske den kjøligere siden av øya. Hotellet har en fantastisk utendørs badstue, og badestamp, du kan varme deg i etter en dag ute i islandskapet.

8. Se nordlysets strålende dans over nattehimmelen

Kveldsbading i rosa og gul solnedgang

Se den spektakulære kveldshimmelen fra utendørsbassenget på ION Luxury Adventure Hotel. 

Har du lyst til å se det magiske nordlyset, også kalt Arora Borealis, skal du besøke Island i vinterhalvåret. Det er en helt spesiell opplevelse å se naturens eget lysshow i mange farger, som nærmest danser over nattehimmelen.

Den beste tiden for å se nordlyset er mellom oktober og mars, men det er selvfølgelig aldri noen garantier. 

Er du så heldig at du får se et spektakulært nordlys, glemmer du det aldri. Du kan dra ut på nordlysjakt selv, eller du kan hive deg med på en guidet tur.

Tips: Hvis du tar inn på et sted som har en utendørs badestamp, kan du virkelig kose deg og studere kveldshimmelen. Hotellet ION Adventure tilbyr slike fasiliteter. Dette unike hotellet er akkurat det riktige stedet å være for å se nordlyset i all sin prakt.

9. Severdigheter langs Den gylne sirkel

Regnbue over Gullfoss

Gullfoss er bare ett av mange flotte stoppesteder på rundturen Den gylne sirkel. Foto: Mark Gunn – Flickr / CC BY 2.0

Den gylne sirkel er den ultimate utflukten på Island. Ruten er på 300 km og starter i Reykjavik. Deretter går den til høylandet i sør, og tilbake igjen. Underveis får du oppleve fantastiske Gullfoss, Geysir i Haukadalur (som alle andre geysirer har fått navnet sitt fra), og Thingvellir nasjonalpark på Sør-Island. En ekstra bonus er alle de andre flotte stedene underveis.

Hvis du vil ta en pause fra å kjøre, kan du også beundre disse spektakulære stedene på Island, på en guidet rundtur på Den gylne sirkel.

10. Dra på hvalsafari og få minner for livet 

En mann på en båt tar et bilde av en hval i det den vipper halen opp av havet

Få en opplevelse for livet ved å dra på hvalsafari.

Hvis du drømmer om å se hval på nært hold, bør du reise til Island. Her arrangeres det jevnlig hvalsafari og sjansen er stor for at du får se én av de mer enn 20 hval- og delfinartene som lever i farvannet rundt øya. Minst åtte av disse artene er det mulig å se ofte, så kanskje får du tatt et blinkskudd?

Ett av stedene der de ofte observeres er Húsavík. Bestill en hvalsafari og se disse majestetiske skapningenes i sitt naturlige miljø.

11. Opplev tradisjonell islandsk kokkekunst

Fisken henger i sola og tørker på et gjerde

Forsøk å være en ekte islending og smak tørrfisk! Foto: Ingunn H Nielsen – Flickr / CC BY-ND 2.0

Det tradisjonelle islandske kjøkkenet er lite kjent utenfor Island. Det er synd, for det kan by på mange overraskelser.

Prøv gjerne en tallerken med Kjötsupa (tradisjonell kjøttsuppe), litt Harðfiskur (tørrfisk), eller drist deg til å smake Svið, (bakt sauehode) eller Hákarl (fermentert hai).

12. Bli med på festival

Laksefileter henger i et røykehus

Den store fiskedagen er én av mange festivaler som arrangeres på Island. Foto: Lauro Tessera – Flickr / CC BY-ND 2.0

På Island har de festivaler for alle årstider. I den mørkeste årstiden kan du kose deg på Vinterlysfestivalen, og se de islandske vinterlekene, mens sommeren byr på Hemmelig Solverv, en internasjonal musikkfestival under midnattssolen. Mange gleder seg dessuten til Den store fiskedagen; en familiefestival i Dalvik, der lokalsamfunnet samler seg for å nyte en lekker, gratis buffet med sjømat. Hvis du er glad i fisk, bør du besøke denne.

13. Smak på deilig vulkanbrød

Se litt nærmere Islands berømte vulkanbrød

Gå ikke glipp av Islands berømte vulkanbrød.

En times kjøretur øst for Reykjavik ligger et sted kalt Laugarvatn. Denne rolige byen er berømt for to ting; det vakre spaet og det deilige vulkanbrødet.

De ansatte på Laugarvatn Fontana Geothermal Baths lager det søte, kompakte rugbrødet hver dag, under bakken, i varme geotermiske kilder – i 24 timer. Brødet kommer ut helt perfekt. Sørg for at du får smakt på denne islandske spesialiteten!

14. Bli kjent med Island på din egen måte

Du bør utforske så mye som mulig mens du er på Island, enten ved å leie en bil, eller ved å bli med på omvisninger.

Om du velger Island som reisemål for sommerferien, eller i vintersesongen, er det mange ting du kan se, og oppleve, i dette magiske landet. Hvis du ikke har ført opp Island på bucket-listen din ennå – gjør det nå! 

Hvis du leier en bil gjennom Norwegian Reward rekker du å få med deg mer, for du kan besøke flere steder. Du tjener i tillegg flere CashPoints til Norwegian-sparegrisen din. Vær oppmerksom på at veiene, og føret, kan være lumskt på Island om vinteren. Det har hendt at biler har blåst av veien i den sterke vinden. Hvis du ikke er en svært erfaren sjåfør, bør du heller bli med på organiserte turer.

Bestill en tur til Island

Share
Neste

Turist i Trondheim? Dette må du se og gjøre