1
Neste

6 gode grunner til å besøke Tivoli i 2020

Blog 14 magiske opplevelser på Island
Dato: 19 juni 2020

14 magiske opplevelser på Island

Share

Du vil ikke greie å finne et mer eventyrlig sted enn Island. På denne vulkanske øya ligger spennende oppdagelser tett i tett. Glitrende isbreer, dundrende fossefall, steilende fjelltopper og milevis med dramatiske klipper. Et ekte eventyr!

Island er like fascinerende både om sommeren og vinteren. Du behøver ikke dra langt for å få fantastiske vakre naturopplevelser som det ikke finnes maken til noe annet sted i verden. Les listen over ting du må få med deg, og så sjekker du om det er ledige seter på flyet til Island for en uforglemmelig reise til isen og ildens land.

Obs: På grunn av koronapandemien, kan åpningstider og tilgjengeligheten til aktiviteter, hoteller og spisesteder være påvirket. Husk å sjekke gjeldende reiseråd før du reiser.

1. En reise til vulkanens indre

En turgruppe i en boks som sakte senkes ned i det indre av en vulkan på Island

Nyt reisen til dypet av den islandske vulkanen. Foto: rognonton / CC BY 2.0

Hvis du er av den modige sorten, kan du bli med og se hvordan en vulkan ser ut på innsiden. Vi besøker Thrihnukagigur-vulkanen på Island. Dette bør du ikke gå glipp av, bli med på GetYourGuides utflukt fra Reykjavik til Bláfjöll-fjellene. Her kan du ta turen over lavafeltene og bli heiset ned gjennom toppen av krateret til magmakammeret i Thrihnukagigur. Noe sånt opplever du bare én gang i livet.

Vulkanen er ikke aktiv, så du kan føle deg helt trygg. 

2. La deg forundre av svart sand på Reynisfjara

Steiner, sort sand og sjø på Reynisfjara-stranden på Island

Ta en rusletur langs den svarte stranden Reynisfjara

Hvis du tenker på strandferie er kanskje ikke Island den første destinasjonen du kommer på, men denne øya skjuler mange overraskelser. En av de er lange svarte strender som ble skapt av svart lava som kjølnet da den traff havet.

På sørkysten ligger Reynisfjara-stranden, som mange anser for å være én av de vakreste sorte strendene i landet. Her finner du enorme formasjoner av bergarten basalt og landskapet er spektakulært.

Sort vulkansk sand bestrødd med isblokker som glitrer som diamanter i solen

En spektakulær kontrast mellom ’diamanter’ og sort sand på Island

Men én strand som overgår dette er Diamond Beach. Dette kallenavnet har den fått på grunn av isen som brytes av kanten på isbreen Breiðamerkurjökull og faller ned i den berømte Jökulsárlón-lagunen og derfra ut i havet.

Isklumpene brytes opp til tusenvis av biter som vaskes opp på den svarte sanden på Diamond Beach. Dette skaper en fantastisk kontrast, hvor is-diamantene glitrer i solen mot den helt svarte stranden. Ikke glem kamera!

På en heldagstur kan du å se det meste og beste av Sør-Island, du rekker også å få med deg begge disse to flotte strendene.

3. Den blå lagune, godt for både kropp og sjel

Blått vann og damp fra Den blå lagune på Island mot en bakgrunn av fjell

Å nyte utsikten til de flotte fjellene fra Den blå lagune koster litt, men det er en opplevelse du absolutt bør få med deg når du besøker Island

Den blå lagune er en av Islands mest kjente severdigheter. Her har du muligheter til fantastisk egenpleie som gjør underverker for huden din. Dette enorme, turkisblå spaet blir forsynt av mineralrikt oppvarmet sjøvann fra et jordvarmeanlegg i nærheten.

Dette er en av Islands opplevelser du ikke bør gå glipp av. En herlig tur enten du er sammen med din bedre halvdel, på familieferie eller på jentetur. Du kan lett tilbringe en hel dag her med alt det flotte som tilbys, men det er populært så pass på å bestille på forhånd. Ta en dukkert i det terapeutiske vannet, hvoretter du kan nyte et måltid i den utsøkte restauranten eller unne deg en av de mange deilige spabehandlingene som tilbys.

En hvit tåke av damp ligger over det rolige, varme vannet i Den blå lagune på Island

La det varme vannet som er fullt av naturlige mineraler, pleie deg og gjøre underverk for huden din

Hotelltips: Hvis du forelsker deg i lagunen, hvilket ikke er utenkelig, og ønsker å bli lenger, kan du booke et opphold på «Retreat«. Et flott hotell beliggende i et utenomjordisk landskap med mosebelagt lava og knallblått geotermisk vann. Her får du et luksuriøst tilfluktssted i Islands ville landskap.

Hvis du ikke har lyst til å dra på de typiske turiststedene, kan du avlegge Den hemmelige lagune et besøk. Den er den eldste lagunen på Island og ligger ikke langt unna den berømte Gylne sirkel-ruten, og her får du litt mer villmarksfølelse enn i Den blå lagune.

4. Spennende dykk mellom tektoniske plater

Magisk utsikt med innsjøer, trær og snø i Thingvellir nasjonalpark

Opplev det fantastiske landskapet i Þingvellir nasjonalpark

Den super-populære tv-serien Game of Thrones, spilte inn scenene med hvitevandrerne her i Þingvellir nasjonalpark. Det er det eneste stedet i verden hvor du kan dykke ned og se to teutoniske plater møtes: den eurasiske og den amerikanske. Sikten under vann er også utrolig god fordi vannet her er så rent og klart.

Hvis du har tenkt å hoppe i vannet bør du iføre deg tørrdrakt. Temperaturene rundt Silfra Lava Fissure kan nå kjølige 2-4°C. Da det er såpass kaldt orker man ikke være uti så lenge, men til gjengjeld kan du skryte av at du har svømt mellom to kontinenter, ikke alle kan si det.

5. Se Islands fantastiske landskap fra hesteryggen

Islandshester og føll gresser bedagelig ute på jordet

Ta en ridetur på en av Islands vakre hester

Islandshesten er et svært vanlig syn på Island. Den er en rolig og pålitelig skapning som er lett å kjenne igjen både på størrelsen, litt korte ben og kraftige muskler. Den takler elegant de røffe naturelementene og sine fem gangarter (gange, trav, galopp, tølt og flygende tempo).

Det blir ikke mer fantastisk enn å utforske Island på ryggen av disse godlynte hestene. Book hesteridning her.

6. Nyt synet av fargerike lundefugler

To lundefugler på en gresskant

Islands uoffisielle maskot: lundefuglen

Den majestetiske jaktfalken er Islands nasjonalfugl, men den uoffisielle nasjonalfuglen må utvilsomt være lundefuglen. Island har verdens største populasjon av lundefugler, og hvis du vil oppleve disse sjarmerende fuglene i sitt naturlige miljø er dette stedet å dra til. 

Lundefuglene har store fargerike nebb, noe som har gitt dem kallenavnet «havets papegøyer». Hvis du vil se dem i all sin fargeprakt bør du legge besøket til sommeren, for om vinteren blekner fargen på nebbene og føttene til en dus gråaktig farge.

Westman-øyene er et av de beste stedene å observere lundefugler, og om sommeren er det yrende aktivitet her.  

7. I en grotte, omgitt av is

Utsikt fra inne i en isgrotte ut på et snødekket islandskap

Ikke gå glipp av Islands glitrende isgrotter

Fra ild til is. I tillegg til å være en øy som er mest kjent for sine ildsprutende vulkaner, er det mange isbreer å finne her. De dekker hele 11 % av landet.

Ta på stegjern og bli med lokale guider på vandring over isbreene. Her kan du prøve deg på isklatring eller utforske en isgrotte. Vatnajökull, Eyjafjallajökull og Sólheimajökull er absolutt verdt et besøk.

Tips: Hotel Skogar på Sør-Island er plassert ved foten av Eyjafjallajökull-isbreen, noe som gjør det til en perfekt base å utforske den kjøligere siden av øya fra. Hotellet har en fantastisk utendørs badstue og badestamp du kan varme deg i etter en dag ute i islandskapet.

8. Severdigheter langs Den gylne sirkel

Regnbue over Gullfoss

Gullfoss er bare ett av mange flotte stoppesteder på rundturen Den gylne sirkel. Foto: Mark Gunn – Flickr / CC BY 2.0

Den gylne sirkel er den ultimate utflukten på Island. Ruten er på 300 km og starter i Reykjavik, deretter går den til høylandet i sør og tilbake igjen. Underveis får du oppleve fantastiske Gullfoss, Geysir i Haukadalur (som alle andre geysirer har fått navnet sitt fra) og Thingvellir nasjonalpark på Sør-Island. En ekstra bonus er alle de andre flotte stedene underveis.

Hvis du vil ta en pause fra å kjøre, kan du også beundre disse spektakulære stedene på Island, på en guidet rundtur på Den gylne sirkel.

9. Nordlysets strålende dans over nattehimmelen

Kveldsbading i rosa og gul solnedgang

Se spektakulær kveldshimmel fra utendørsbassenget på ION Luxury Adventure Hotel, Island

Har du lyst til å se det magiske nordlyset, også kalt Arora Borealis, skal du besøke Island i vinterhalvåret. Det er en helt spesiell opplevelse å se naturens eget lysshow i mange farger danse over nattehimmelen.

Den beste tiden for å se nordlyset er mellom oktober og mars, men det er selvfølgelig aldri noen garantier. 

Er du så heldig at du får se et spektakulært nordlys, glemmer du det aldri. Du kan dra ut på nordlysjakt selv, eller du kan hive deg med på en guidet tur.

Tips: Hvis du tar inn på et sted som har en utendørs badestamp, kan du virkelig kose deg og studere kveldshimmelen. Hotellet ION Adventure tilbyr slike fasiliteter. Dette unike hotellet er akkurat det riktige stedet å være for å se nordlyset i all sin prakt.

10. Dra på hvalsafari og få minner for livet 

En mann på en båt tar et bilde av en hval i det den vipper halen opp av havet

Nyt en opplevelse for livet og dra på hvalsafari

Hvis du drømmer om å se hval på nært hold, bør du reise til Island. Her arrangeres det jevnlig hvalsafari og sjansen er stor for at du ser en av de mer enn 20 hval- og delfinartene som lever i farvannet rundt øya. Minst åtte av disse artene sees ofte, så kanskje får du tatt et blinkskudd!

Et av stedene de ofte observeres er Húsavík. Bestill en hvalsafari og se disse majestetiske skapningenes i sitt naturlige miljø.

11. Opplev tradisjonell islandsk kokkekunst

Fisken henger i sola og tørker på et gjerde

Vær en ekte islending og smak tørrfisk. Foto: Ingunn H Nielsen – Flickr / CC BY-ND 2.0

Det tradisjonelle islandske kjøkken er lite kjent utenfor Island. Noe som er synd, da det byr på mange overraskelser!

Prøv gjerne en tallerken med Kjötsupa (tradisjonell kjøttsuppe), litt Harðfiskur (tørrfisk), eller du kan driste deg til en smakebit av Svið, (bakt sauehode) eller Hákarl (fermentert hai). Spennende.

12. Bli med på festival

Laksefileter henger i et røykehus

En av mange festivaler som feires på Island: Den store fiskedagen. Foto: Lauro Tessera – Flickr / CC BY-ND 2.0

På Island har de festivaler for alle årstider. I den mørkeste årstiden kan du kose deg på Vinterlysfestivalen og se de islandske vinterlekene, mens sommeren byr på Hemmelig Solverv, en internasjonal musikkfestival under midnattssolen. Svært mange gleder seg også til Den store fiskedagen; en familiefestival i Dalvik, der lokalsamfunnet samler seg for å nyte en lekker, gratis buffet med sjømat. Hvis du er glad i fisk, bør du besøke denne.

13. Smak på deilig vulkanbrød

Se litt nærmere Islands berømte vulkanbrød

Gå ikke glipp av Islands berømte vulkanbrød

En times kjøretur øst for Reykjavik ligger et sted kalt Laugarvatn. Denne rolige byen er berømt for to ting: det vakre spaet og det herlige vulkanbrødet.

De ansatte på Laugarvatn Fontana Geothermal Baths lager det søte, kompakte rugbrødet hver dag, under bakken i varme geotermiske kilder i 24 timer. Det kommer ut helt perfekt. Sørg for at du får deg en smak av denne islandske spesialiteten!

14. Bli kjent med Island på din egen måte

Du bør utforske så mye som mulig mens du er på Island, enten ved å leie en bil eller ved å bli med på omvisninger

Om du velger Island som reisemål for sommerferien eller et sted å kose deg i vintermørket, er det mange ting du kan se og oppleve i dette magiske landet. Hvis du ikke har ført opp Island på bucket-listen din ennå – gjør det nå! 

Hvis du leier en bil gjennom Norwegian Reward rekker du å få med deg mer og besøke flere steder. Du tjener i tillegg flere CashPoints til Norwegian-sparegrisen din. Vær oppmerksom på at veiene og føret kan være lumskt på Island om vinteren, og det har hendt at biler har blåst av veien i den sterke vinden. Hvis du ikke er en svært erfaren sjåfør, bør du heller bli med på organiserte turer.

Bestill en tur til Island

Share
Neste

6 gode grunner til å besøke Tivoli i 2020