0
Neste

De beste stedene å spise pizza i Roma

Blog Guide til Krakow – Dette bør du få med deg
Dato: 1 august 2019

Guide til Krakow – Dette bør du få med deg

Share

Krakow ligger ved elven Wisła og har alt: imponerende arkitektur, en rik historie, masser av kultur og fantastisk mat. Og på toppen av det hele er dette en av de billigste byene i Europa.

Nysgjerrig? Les vår Krakow-guide og begynn planleggingen av en tur til Krakow med det samme:

1. Gatelangs i Gamlebyen

Gamlebyen i Krakow har vakker arkitektur, slik som rådhustårnet og St. Mary’s Basilica som vises her. Foto: Maksym Kozlenko – Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Gamlebyen i Krakow, med sine vakre brosteinsbelagte gater, historiske bygninger og enorme middelalderske torg (Rynek Główny), er byens hjerte. Denne bydelen er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Med 6 000 historiske steder, 2 millioner kunstverk og flere restauranter og barer enn du kan drømme om, summer bydelen av aktivitet hele døgnet.

Wawel-høyden
Avslutt spaserturen på Wawelhøyden. Foto: Sigrid Saxevik.

Den beste måte å få med seg severdighetene i gamlebyen er å gå den «Kongelige ruten». Dette er den seremonielle ruten som de polske kongene fulgte den gang byen var Polens hovedstad. Ruten starter ved St. Florians port, passerer viktige landemerker i gamlebyen, slik som markedshallen (verdens eldste kjøpesenter), rådhustårnet og St. Mariakirken, før den ender ved det ikoniske slottet på Wawel-høyden.  

Bar Szara inngangsparti
Szara restaurant ligger strategisk plassert midt i smørøyet av Krakow. Foto: Sigrid Saxevik.

Gamlebyen er stedet for matelskere, og et av de beste spisestedene er Szara. Det har en fantastisk beliggenhet ved hovedtorget, og du vil sette pris på de sjenerøse porsjonene med and, kalvekjøtt og storfekjøtt, sammen med overdådige fruktsauser. Kanskje mulig du vil ha mer. Men det går greit, for et måltid her koster ikke skjorta.

Bord dekket med tallerkener, bestikk og glass i en kjeller belyst med stearinlys og dekorert med billedvev og mønstrede tepper
Besøk Cyrano de Bergerac for deilig mat i en kjeller som er belyst med stearinlys. Foto: © Cyrano de Bergerac.

En annen topprestaurant er Michelin-anbefalte Cyrano de Bergerac, som serverer noen av byens beste franske retter til en rimelige penge. Kanskje frister det med villsvin med plomme, solsikke og furumatriske?

2. Gjenopplev historien på Wawel slott og katedral

Katedralen på Wawel bak røde og rosa blomster mot en blå himmel
Du må ikke unnlate å besøke Wawel-slottet og katedralen for å få et innblikk i Krakows rike historie.

Med sin blanding av stilene gotikk, renessanse, rokokko og romansk arkitektur, er Wawel slott som hentet fra et eventyr. Slottet ligger på Wawel-høyden med utsikt over elven Wisła og er et av Polens mest kjære landemerker. Her kan du kjøpe billetter til omvisning.

Mens du er der må du passe på å få med deg de overdådige kongelige hallene, skattkammeret, rustningskammeret, og Leonardo da Vincis berømte maleri, «Kvinne med hermelin». Maleriet har vært utstilt på slottet siden 2012.

Når du er på storbyferie i Krakow bør du også ta deg en tur til Wawel-katedralen. Her ble hele 36 polske konger og dronninger kronet. I krypten under katedralen ble medlemmer av det polske kongehuset og andre viktige historiske personer gravlagt. Du vil trenge noen timer for å få med deg alt, så det kan lønne seg å være tidlig ute.

La Campana Trattoria serverer deilig italiensk mat. Foto: Sigrid Saxevik

Etter å ha beundret Wawel-slottet, kan du spise en smakfull lunsj på La Campana Trattoria. Denne restauranten i gaten Kanonicza er anbefalt i Michelin-guiden og har en nydelig, blomsterfylt bakgård og maten er førsteklasses. Deres Risotto con asparagi er vidunderlig.

3. Utforsk det jødiske kvarter

Jernport med davidstjerne foran den gamle synagogen i Krakow
Besøk Krakows jødekvarter og den tidligere gettoen på en guidet omvisning. Foto: Fred Romero – Flickr / CC BY 2.0.

Krakows jødekvarter, Kazimierz, var en gang et pulserende sted med et blomstrende samfunn. Det gikk i oppløsning på grunn av nazistenes herjinger under annen verdenskrig, men de historiske bygningene, synagogene og den ukuelige jødiske ånd lever videre.

Det sier seg selv at Kazimierz og det tilgrensende området Podgórze, der den jødiske gettoen lå under annen verdenskrig, har en mørk historie. En av de beste måtene å få et helhetlig inntrykk er en guidet omvisning til Jødekvarteret, Schindlers fabrikk og den tidligere gettoen.

Når det er sagt, kan du også utforske jødekvarteret i ditt eget tempo mens du er på storbyferie i Krakow. Da bør ditt første stopp være den gamle synagogen. Dette er det eldste bevarte eksempelet på jødisk religiøs arkitektur i Polen og synagogen har en rekke utstillinger som viser den polske jødedommens historie og tradisjoner.

For tankevekkende innsikt i jødisk historie bør du besøke det verdensberømte Galicia jødiske museum som hedrer de jødiske ofrene for Holocaust. Deretter kan du gå videre til den nye jødiske kirkegården, som er siste hvilested for mange.

Salat med kjøtt og brød med ost på en grønn tallerken mot en murvegg som bakgrunn på Starka restaurant i Krakow
Nyt fantastisk polsk mat og levende musikk på Starka restaurant. Foto: © Starka.

Det er mye å se i Krakows jødekvarter, så hvis du ikke har tid til å stoppe for en ordentlig lunsj, kan du komme tilbake til Kazimierz for å spise middag. Det er mange topp steder der du kan få deg en matbit i dette nabolaget, men hvis du ønsker nydelig polsk mat anbefaler vi Starka.

Der får du virkelig god valuta for pengene, og deres spesialitet er tradisjonell polsk «pierogi». Hvis du kunne tenke deg dumplings fylt med ost og potet, vil du oppleve en kulinarisk syvende himmel.

Besøk stedet på en onsdag eller fredag hvis du vil spise til levende musikk, men siden det kan være mye folk bør du bestille bord.

4. Opplev salt på en annen måte i saltgruven Wieliczka

Utsmykket alter og statue som viser korsfestelsen av Jesus skåret ut i saltstein i et svakt opplyst kammer i saltgruven Wieliczka
Saltgruven Wieliczka har en historie på over 700 år.

Selv om gruven ikke ligger i byen, er ikke listen med Krakows severdigheter komplett uten saltgruven Wieliczka. Den ligger i forstaden Wieliczka, omtrent 16 km fra byen og er absolutt verdt turen.

Gruven er oppført på UNESCOs verdensarvliste, og hovedattraksjonen er ikke selve saltet, men hva gruvearbeiderne har gjort med det. I århundrer har de skåret ut spektakulære underjordiske kapeller, tunneler og skulpturer av landets mest elskede skikkelser. Du vil bli overrasket over St. Kingas kapellet og det 36 meter høye Stanislaw Staszic kammeret.

Selv veggene er dekket av religiøse kunstverk, blant annet en kopi av Da Vincis «Nattverden». Ditt forhold til salt vil være endret for godt etter et besøk i denne gruven.

5. Lær om Holocaust i Auschwitz

Hovedporten til konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau med jernbaneskinner
Et gripende besøk til Auschwitz-Birkenau minnesmerke og museum bør inngå i en tur til Krakow.

Krakow ligger i skyggen av et av de mest fryktinngytende stedene fra Holocaust, konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau. Stedet er oppført på UNESCOs verdensarvliste og er kjent over hele verden for nazistenes grusomheter. Her ble over 1,1 millioner mennesker utryddet under andre verdenskrig.

En tur til Auschwitz-Birkenau er opprivende, men kun halvannen time med tog eller buss til minnesmerket og museet i leiren, er ikke mye for å vise respekt.

For å få med deg hele historien kan du bestille en tur til Auschwitz-Birkenau minnesmerke og museum og høre hva en lokal ekspert kan fortelle om Holocaust. Besøk ruinene av gasskamrene, de opprinnelige brakkene og perrongen som var siste stopp for fangene.

Det blir en av dine mest gripende opplevelser noensinne.

6. Se middelalderens Krakow under jorden ved Rynek

En del av den underjordiske tunnelen ved Rynek museum, med vegger belyst av spotlamper
Utforsk middelalderens Krakow under jorden ved Rynek. Foto: Utenriksdepartementet i Republikken Polen – Flickr / CC BY-ND 2.0

Ved utgravinger på hovedmarkedsplassen i begynnelsen av det 21. århundre, avdekket arkeologer rester av flere hundre år gamle handelsboder, gjennomfartsveier, akvedukter og en kirkegård fra det 11. århundre. Mange av likene hadde blitt begravet med murstein i munnen eller knivstikk gjennom hjertet for å forhindre at de skulle vende tilbake som vampyrer. Ja, det er sant.

Opplevelsen ved Rynek underjordiske museum består også av hologrammer, berøringsskjermer og audiovisuelle veivisere. Alt dette bidrar til å gjenskape livet i middelalderens Krakow. Dette er et yndet sted for de som er interessert i arkitektur og historie. Dette er et museum man ikke bør gå glipp av.  

7. Oppsøk naturen i Ojców nasjonalpark

Grønt gress, trær og en sti som går mellom to høye, grå steiner mot en blå himmel
Dra på piknik og få frisk luft i Ojców nasjonalpark. Foto: Aneta Pawska – Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 PL

Ønsker du å unnslippe byen for en dag? Ta en tur til Ojców nasjonalpark. Den ligger 24 kilometer fra Krakow og er et ideelt reisemål for en dagstur.

Denne postkortverdige parken er på 21,5 kvadratkilometer og rommer to slott, 400 huler, mange fantastiske fjellformasjoner og en rekke turstier.

I parken vokser det over 1000 forskjellige arter av blomstrende planter, og faunaen er mangfoldig.

Hvis du er glad i friluftsliv, må du få med deg denne parken på din storbyferie til Krakow.

8. Nyt litt hvile og avslapning på Verde Spa

Person som får ryggmassasje
Ta deg tid til en behandling på det sentralt beliggende Verde Spa

Leter du etter et sted å slappe av etter en slitsom dag med vandring i gamlebyen? Eller skal du til Krakow på jentetur? Unn føttene dine deilig pleie på Verde Spa. Rett ved hovedtorget er dette en oase av ro midt i sentrum. 

De tilbyr et bredt spekter av behandlinger, fra massasje med varme steiner til fuktighetsgivende ansiktsbehandlinger. Du kan til og med bestille par-massasje til levende lys hvis du er i det romantiske hjørnet.

Verde Spa er et populært sted for å oppleve litt velvære i polsk stil og det er lurt å bestille time på forhånd.

Besøk Krakow, tjen CashPoints

Krakow markedshall og hovedmarkedsplassen i fugleperspektiv
Tjen CashPoints på turer, hoteller og flyreiser, og turen til Krakow bidrar til en annen tur! Foto: Jorge Lascar – Wikimedia Commons / CC BY 2.0

Dette er bare noen av de mange tingene du kan gjøre i Krakow, for denne fantastiske byen har mye å tilby. Oppdag det selv!

Bestill billetter til Krakow gjennom Norwegian eller pakketur gjennom Norwegian Holidays og tjen CashPoints. Du kan bruke dem til å spare penger på neste tur!

Bestill en tur til Krakow

Bestill hotell i Krakow

Share
Neste

De beste stedene å spise pizza i Roma