0
Neste

8 fanastiske katedraler, kirker og basilikaer

Blog 5 fantastiske steder å se nordlys i Europa
Dato: 1 november 2019

5 fantastiske steder å se nordlys i Europa

Share

Det å se nordlys er noe mange har på toppen av sin «bucket list». Fyrverkeriet av dansende farger slutter aldri å fascinere oss. Det er noe av det vakreste naturen kan by på, men aurora borealis er like flyktig som det er vakkert.

For å se nordlys må man være på rett sted til rett tid, og det må også være både mørkt og skyfritt. Med dette i bakhodet har vi laget en liste over noen av de beste stedene i Europa hvor du kan få sett nordlyset:

1. Tromsø, Norge

Nordlys over snødekte fjell og havet i Tromsø.
Den største byen i Nord-Norge er et av de beste stedene i Europa for å se aurora borealis

Vi er utrolig heldige som bor i Norge! Mange har nordlyset rett utenfor sitt eget stuevindu, men sør i landet er det ikke like lett å få øye på. Da kan vi anbefale en tur til Tromsø.

I Tromsø ligger alt til rette for en suksessfull jakt på aurora borealis. Beliggenheten nord for polarsirkelen gir optimale forhold for å se det himmelske showet, mens Tromsøs koselige kafeer og restauranter vil holde humøret på topp dersom naturen ikke spiller på lag.

Nordlyssesongen varer fra september til april. For å få den beste opplevelsen er det lurt å komme seg bort fra all lysforurensning, jo mørkere jo bedre.

Denne firetimers sledeturen tar deg med langt inn på fjellet for å jakte på nordlyset. Under turen vil du møte opp til 300 huskyer (med valper!) og nyte et varmt måltid av tørrfisk eller lettsaltet torsk i tomatsaus, rundt leirbålet. Nydelig, og definitivt ikke en av de rareste nordiske rettene du kan finne her.

Tips: Om du er i Tromsø mellom siste uken i januar og første uken i februar, kan du besøke den årlige Nordlysfestivalen – en feiring av internasjonal musikk og dans.

Fly til Tromsø

2. Reykjavik, Island

Grønt nordlys over et hav dekket av isflak på Island
Det nydelige landskapet på Island utgjør den perfekte bakgrunnen for nordlys-jakt

Den islandske hovedstaden er et av de mest tilgjengelige stedene i Europa for å se nordlyset. Du vil ha de beste forutsetningene for å se det om du drar ut av byen, enten det er langs kysten eller til innlandet.

Grótta fyr, som ligger på Seltjarnarnes-halvøya lengst nord-vest i Reykjavik, er et godt utsiktspunkt. Det er ikke så mye lysforurensning langs denne strekningen, noe som gjør at du, på klare netter med godt vær, har en god sjanse for å oppdage nordlys.

Om du ønsker å prøve noe litt annerledes, hvorfor ikke dra til havs for å søke etter nordlyset? Denne 2-timers Nordlys-båtturen tar deg fra den gamle havnen i Reykjavik til Faxaflói-bukta, hvor guider forteller historier og myter om nordlyset, mens dere venter på de rette forholdene (om dere er heldige nok).

Det beste med denne turen er at om den utsettes på grunn av skydekket, kan dere dra på Whales of Iceland-utstillingen isteden, hvor dere vil få en personlig omvisning.

Skulle nordlyset ikke dukke opp er det fortsatt mange andre fantastiske ting å gjøre på Island; Gå en tur i Elliðaárdalur-dalen, bade i den kjente Blå lagune, eller spaser langs de svarte strendene på sørkysten, for å nevne noen få.

Som i Tromsø, vil du ha størst sjanse for å se aurora borealis i Reykjavik mellom september og april.

Fly til Reykjavik

3. Rovaniemi, Lappland (Finland)

Grønt nordlys over en skog i Rovaniemi
Julenissens hjemby er også et av de beste stedene i Europa for å få sett aurora borealis. Foto: Hühnerauge – Flickr / CC BY 2.0

Rovaniemi, rett ved polarsirkelen, har et intenst vakkert landskap med snødekte skoger, frosne innsjøer og enorme tundraer. Det er også den ‘offisielle’ hjembyen til julenissen. Han bor i Santa Claus Village med reinsdyr, huskier og alver, og hjemmet hans er åpent for besøkende året rundt.

Rovaniemi er det ideelle stedet å dra på førjulsferie med barna, men byen har mye mer å by på enn bare sukkerstenger og grotter. Du kan stå på ski i Ylläs, et populært skianlegg spredt over to landsbyer, Äkäslompolo og Yllasjarvi, ta en spasertur langs den frosne Kemijoki-elven, eller prøv deg på isfiske eller is-karting.

Men nordlyset er selvfølgelig hovedgrunnen til å dra til Rovaniemi. Du har høye odds for å få sett det, da nordlyset er synlig omtrent 200 netter i året i Finland.

Det er mange forskjellige måter å jakte nordlys på, med alt fra truger til ski. Eller, om du er i humør for noe mer avslappende, hva med en Aurora Borealis-høstpiknikk? Du blir kjørt inn i den snødekte skogen og kan nyte snacks og varm drikke rundt et bål under åpen (og forhåpentligvis dekt av nordlys) himmel.

Fly til Rovaniemi

4. Abisko, Sverige

Nordlyset over landskap og vann i Abisko, Sverige.
Abisko er at av stedene i Europa hvor du har størst sjanse for å se nordlyset. The Harry Manback – Flickr / CC BY-ND 2.0

Landsbyen Abisko finner du nord i det svenske Lappland, som ligger langt over polarsirkelen. Den ligger beskyttet av fjell, langt borte fra kunstig lysforurensning og kan skilte med noen av de tydeligste og mest spektakulære nordlys-showene i Europa. Det sies at hvis du tilbringer tre netter her mellom september og april, har du 88 % sjanse for å se nordlys, så lenge himmelen er klar.

Når du ikke er på jakt etter nordlys, finnes det mange svært tilgjengelige vinter-aktiviteter, slik som for eksempel sledetur med huskyer og trugeturer. Pass også på at Lapporten står på listen din: en uvanlig U-formet dal mellom to fjell, som har blitt en populær naturattraksjon.

Vil du lære å ta fantastiske bilder av nordlyset? Bestill denne turen med nordlysfotografering. Dere reiser rundt i Kiruna og Abisko i tre timer, mens dere leter etter fenomenet og lærer hvordan man tar det beste bildet.

Reward-tips: Den nordlige delen av Sverige er usentralt, så du må fly til Kiruna for å ta tog eller buss derfra. Alternativt kan Reward-medlemmer leie en bil gjennom Avis og tjene CashPoints.

Fly til Kiruna

5. The Isle of Skye, Skottland

Nordlys over havet og klippene på Isle of Skye i Skottland.
Se ‘the mirrie dancers’ på den vakre Isle of Skye. Foto © Glenn Kilpatrick – whitby-photography.com

Skottland er det beste stedet for å se nordlyset i Storbritannia, siden det ligger lengst nord. Du har størst sannsynlighet for å få sett nordlyset på det skotske høylandet og de skotske øyene.

Isle of Skye har intet mindre enn ni steder listet på den britiske listen over tilgjengelige steder med god utsikt over himmelen og lite lysforurensning (Dark Sky Discovery Sites), noe som gjør det til et av de beste stedene i Skottland for stjernekikking, i tillegg til å lete etter ‘the mirrie dancers’.

Dra opp til Glendale Beach mellom desember og februar for den beste utsikten. Ta med varme klær og varm te – det kan bli kjølig!

Mens du besøker Skye må du få med deg de bevarte dinosaur-fotavtrykkene på An Corran-stranden i Staffin. Stikk også innom Skyes eldste destilleri i drift, Talisker, for en dram eller to av den beste skotske whiskyen.

For å få mest ut av tiden din på Isle of Sky, hvorfor ikke bli med på en organisert tur hvor du får se alle severdighetene med en lokal ekspert? På denne fantastiske tredagers turen fra Edinburgh, får du med deg alle de viktigste severdighetene, inkludert Dunvegan Castle som dukket opp i filmen ‘Highlander’, og til og med forsøke å få øye på Loch Ness-monsteret.

Les mer: Her er 10 ting du ikke visste om Edingburgh.

Bestill flyreisen til Edinburgh med Norwegian, leiebil og aktiviteter med Norwegian Reward og tjen CashPoints. God nordlys-jakt!

Fly til Edinburgh

Norwegian Reward

Norwegian Reward er Norwegians gratis fordelsprogram. Som medlem får du eksklusive rabatter på flybilletter og tilgang til gode tilbud fra våre partnere. Tjen CashPoints hver gang du flyr, bor på hotell eller handler hos en av våre partnere og bruk dem på din neste reise med Norwegian.

Bli medlem av Norwegian Reward

Share
Neste

8 fanastiske katedraler, kirker og basilikaer