0
Neste

8 ikoniske Chicago-retter og hvor du kan spise dem

Blog Oktoberfest i München: En nybegynnerguide
Dato: 20 september 2019

Oktoberfest i München: En nybegynnerguide

Share

Ta sju millioner liter øl, seksti tusen svineknoker, 38 øltelt, dusinvis av ompa-orkestre, en mengde magevrengende karuseller, og hva får du? Oktoberfest – en av de største og mest minneverdige festivalene i verden.

Oktoberfest feires over store deler av verden, men det er i den tyske byen Munchen alt startet. Hvert år kommer mer enn seks millioner feststemte mennesker til den tyske byen for å nyte den største Oktoberfesten av alle. Denne 16-dagers festivalen har fargerike parader, karuseller, tradisjonell mat, folkedrakter, musikk, og selvfølgelig, store mengder øl.

Hvis dette er første gang du skal på Oktoberfest i München, så er dette guiden for deg.

Tips: Bestill flyreiser eller pakketur til München med Norwegian og tjen CashPoints med Norwegian Reward. Da sparer du penger på ditt neste eventyr!

Hva er Oktoberfest?

Folkemengder ved tivoliet på Münchens Oktoberfest
Oktoberfest i München er store greier, med over seks millioner deltagere hvert år

Den 12. oktober 1810 giftet kronprins Ludwig seg med prinsesse Therese av Saxe-Hildburghausen. Borgerne av München ble invitert til å delta i bryllupsfeiringen, som fant sted på en eng utenfor byportene.

Den fem dager lange festen ble en årlig hendelse, og fortsetter i dag i form av Oktoberfest.

Når skjer det?

21. september – 6. oktober 2019. Det er over to uker med moro – perfekt for en tur med venner, eller en helg med gutta.

Hvor skjer det?

Theresienwiese (Thereses eng), i nærheten av München sentrum.

Hva koster det?

På Oktoberfest i München er inngang til parken og ølteltene gratis. Men du må betale for mat, drikke og aktiviteter. Og når en øl koster 11 euro, må du tenke deg om hvordan du bruker pengene dine.

Det er lurt å betale med Bank Norwegian-kortet når du er i utlandet, da får du gebyrfrie kontantuttak i minibank og CashPoints på dine varekjøp. Eksempel ved utsatt betaling: Eff 23,1%, 15.000 o/12 mnd, kostnad 1.764. Totalt: 16.764.

Nå som du kjenner til det grunnleggende kan vi gi deg noen tips for hvordan du får det meste ut av din første Oktoberfest-opplevelse.

Bayersk øl

To store øl på et bord under Oktoberfest i München
Massive øl i litersglass er midtpunktet under Oktoberfest

Alt bayersk øl er nydelig, men ølet servert under Oktoberfest stiller i en egen liga. Münchens seks store bryggerier produserer det spesifikt for Oktoberfest, i henhold til strenge tyske renhetslover. Det betyr at det er blant det beste ølet i verden.

Greit å vite: Oktoberfest-øl serveres i Maß (et litersmål), glassene rommer altså 1 liter og ølet er på 6 %, altså både større og sterkere enn din normale halvliter. Så pass på deg selv!

Øltelt på Oktoberfest

Folkemengder sitter ved bord i et fargerikt øltelt under Oktoberfest i München
Ikke gå glipp av tønneåpningen på den første dagen av Oktoberfest før du drar til et av de mange ølteltene. Foto: Roman Boed – Flickr / CC BY 2.0

Det er 17 store øltelt og 21 mindre. Hvert telt har sitt eget særpreg, men alle byr på ekte Oktoberfest-stemning. I noen telt er det full fest, mens andre passer for familer. Her får du en fullstendig oversikt over de ulike teltene på Oktoberfest sin offisielle nettside.

Hvis du kun har tid til å besøke ett, velg Schottenhamel. Det er her alt starter. Klokken 12 den første dagen åpner ordføreren av München festivalen ved å åpne den første øltønnen og rope ‘O’zapft is!’ (den er tappet). Da, og bare da, kan festivitasen begynne.

Finn ompa-takten

Et musikkorps bestående av menn i tradisjonell bayersk folkedrakt under Oktoberfest
Oktoberfest handler ikke bare om å spise og drikke. Det er en folkefestival hvor du kan høre bayerske orkestre spille.

Musikk er en stor del av Oktoberfest i München. Du vil høre alt fra jodling til bayerske messingorkestre som spiller Robbie Williams-klassikere.

Men sangen du vil høre mest er den tyske drikkevisa ’Ein Prosit’. Orkestrene i hvert telt spiller den hvert 20. minutt for å få folk i stemning. Når du hører den er det signalet for å reise seg, synge med og skåle med dine naboer.

Kleskode på Oktoberfest

Nedre halvdel av fire menn i tradisjonelle Lederhosen, ved en bar
Gutter, ikke glem deres Lederhosen!

Man trenger ikke å pynte seg, men hvis du virkelig vil feste som en tysker, så er det å kle seg for rollen den beste måten å starte på! Det betyr skjorte og lederhosen (lærshorts) for herrene, og dirndl (tradisjonell tysk kjole) for damene.

Vårt beste tips: Bruk komfortable sko, du vil være på beina mesteparten av dagen.

Moro på Tivoli

Folk som kjører huskekarusellen under Oktoberfest i München
Sørg for å få med deg et par karusellturen under Oktoberfest i München

Øl og musikk er ikke de eneste grunnene til å besøke Oktoberfest. Her finnes også noe for de som søker spenning. Test nervene dine på huskekarusellen, Toboggan eller SkyFall (verdens høyeste mobile falltårn). Eller, for noe litt mindre fartfylt, nyt utsikten fra Willenborgs pariserhjul.

Mat, herlig mat

Nærbilde av en salt pretzel
München er kjent for sine salte, deiget, nydelige pretzler, og du kan finne dem i store mengder under Oktoberfest

Øl er kanskje din høyeste prioritet på Oktoberfest, men ikke glem å fylle magen. Hvis du liker kjøtt, så ta en bit av en Currywurst, en dampet og stekt svinepølse krydret med karriketchu, Schweinshaxe (griseknoke), eller saftige Hendl (grillet kylling).

Vegetarianere bør prøve Spaetzle-nudlene, samt de gigantiske deigete pretzlene.  

Utenfor festivalen

Hustakene i München på en klar dag med snødekte fjell i bakgrunnen
Ta deg litt tid til å utforske München og omgivelsene

Det er mye mer ved München enn Oktoberfest. Det er vakker arkitektur, masser av kultur, og store grøntområder. Husk å ta deg litt tid på slutten av ferien din for å se deg rundt.

Vil du utnytte tiden i München maksimalt, hvorfor ikke bestille en guidet tur? Her er våre anbefalinger for noen flotte turer med GetYourGuide, hvor du kan se severdigheter og tjene CashPoints til din neste flytur med Norwegian samtidig.

Sykkeltur i München

En person som sitter på en benk og leser ved siden av en sykkel på et stativ, med innsjøen i Münchens English Garden i bakgrunnen
Stopp ved Münchens English Garden for litt fred og ro på en sykkeltur i byen. Foto: TeaMeister – Flickr / CC BY 2.0

Bli kjent med byen på to hjul sammen med en guide som viser deg severdighetene. Du vil få se historiske bygninger, nydelige parker, beer gardens og mye mer.

Nattevakttur i fakkellys

Utforsk den gamle delen av München med en nattevakt mens han utfører kveldsrunden sin. Hør spennende historier og legender, mens du beundrer det imponerende synet av byen ved nattestid.

Tur på Neuschwanstein Slott

Neuschwanstein Castle med grønn-brune trær i bakgrunnen
Neuschwanstein i de bayerske alper er vakkert om høsten.

Når du er i München er en dagstur til eventyrslottet Neuschwanstein en nødvendighet. Denne heldagsturen vil ta deg med på et magisk eventyr til de vakre bayerske alper. Det sies at dette slottet ble brukt som inspirasjon til slottene som Walt Disney skapte.

Tjen CashPoints med Norwegian Reward

Er du ikke øltørst nå så vet ikke vi – bestill fly til München med Norwegian. Med Norwegian Reward kan du tjene CashPoints på hotell, leiebil og guidede turer, i tillegg til flyreisen din. Prost!

Finn et hotell i München

Bestill en tur til München

Share
Neste

8 ikoniske Chicago-retter og hvor du kan spise dem