0
Neste

Du kan nå melde deg på årets julekalender

Blog Opplev essensen av Málaga med våre lokale tips
Dato: 11 november 2022

Opplev essensen av Málaga med våre lokale tips

Share

Den vakre hovedstaden på Costa del Sol vil garantert bergta deg med sin utsøkte, mudéjar-arkitektur, sitt yrende kulturliv og deilige strender. Bli bedre kjent med Málaga med våre lokale tips. 

Málaga er kjent som fødebyen til Pablo Picasso, mer enn 300 soltimer i året og de vakre strendene. Men, visste du at det også (nesten) finnes et museum for hver dag i måneden, 10 måter å bestille kaffe på og 100 forskjellige typer palmetrær i denne byen? Opplev Málaga du også med vårt spesialtilbud på flybilletter fra Oslo til Málaga, fra kr 499,- én vei.

Til tross for å være en storby med rundt 600 000 innbyggere, er den gamle bykjernen herlig intim og som skapt for og utforskes til fots. Málaga er nemlig kjent for å ha en av gamlebyene i Spania med flest gågater. Så, hva venter du på? Bli kjent med vakre Málaga du også! 

Fly til Málaga fra kr 499,- én vei

Husk at du kan tjene CashPoints på flyreisen, hotellet og aktivitetene i Málaga med Norwegian Reward. Du kan også oppleve mer av Málaga med Málaga-pass.

Julelystenning i Málaga

Julepyntet gate med lys i en bue og mange mennesker
Når julelysene i gaten Larios tennes, blir det folkefest i byen. Foto: © Área de Turismo Ayuntamiento de Málaga.

Du har kanskje hørt om promenadegaten Larios, men visste du at den regnes som én av de mest elegante gatene i hele Spania? I tillegg til merkebutikkene som ligger som perler på en snor her, så er bygningene, med de avrundede hjørnene, inspirert av «Chicago-skolen» for hvordan fange lyset på best mulig måte.  

Gaten er også kjent for de vakre julelysene, som er et «must» når de tennes i slutten av november. Ingen vet helt hvordan lyssettingen blir fra år til år, og folk strømmer langveis fra for å få med seg den store begivenheten når de tennes. Så hva med å legge juleshoppingen til Málaga og kombinere et varmere middelhavsklima, med hyggelig førjulsstemning?

Flere forslag til reisemål? Se våre topp 5 storbydestinasjoner

På toppen av Málaga

Utsikt over Málaga by med havnen, bygninger, fjellene bak og palmer og trær i forgrunnen.
Fra festningsverket Castillo de Gibralfaro får du en flott utsikt over byen og havnen. Foto: © Área de Turismo Ayuntamiento de Málaga.

Når du først befinner deg i Málaga anbefaler vi en liten utflukt til festningsverket Castillo de Gibralfaro i Málaga, som er en del av den arabiske arven i Andalucia. Araberne oppførte dette strategiske forsvarsverket og vakttårnet på 1300-tallet, som i sin tid ble regnet som den mest uinntakelige festningen på fastlands-Spania. Den ligger på høyden Monte Gibralfaro, ved siden av gamlebyen, blant en oase av eukalyptus og furutrær.  

Ta beina fatt via den kjente stigningen La Coracha, via vakre hager, og opp til utkikkspunktet Mirador de Gibralfargo, hvor muligens byens beste utsikt venter. Psst, gåturen tar i underkant av 30 minutter. Fra hotellet Parador de Gibralfaro kan du også nyte utsikten over bukten i Málaga by, fra svømmebassenget på takterrassen.  

Nyt en fredelig stund i La Concepción 

historisk bygning med trapp ned til et vannspeil fylt med liljeblader.
Den botaniske hagen La Concepción er et deilig sted å tilbringe litt tid. Foto: © Área de Turismo Ayuntamiento de Málaga.

Lyst til å se hvordan Castillo de Gibralfaro ser ut på avstand? Da anbefaler vi en tur til den vakre, tropiske hagen, La Concepción. Den er én av Europas vakreste botaniske hager, med romerske skulpturer, labyrintlignende stier, gigantiske fikentrær og et hundretalls forskjellige typer palmer. I tillegg er det også et utkikkspunkt med panoramautsikt over byen, med Castillo de Gibralfaro, Middelhavet og fjellene i Málaga som ramme.  

Gjør som de lokale og dra på en terraceo. Det betyr rett og slett å avslutte kvelden på en takterrasse. En livsstil i Málaga. Nyt solnedgangen og utsikten over byens skyline på takterrasser i gamlebyen, i gater som Molina Lario, Granada og Alcazabilla.  

En reise tilbake i tid 

Maurisk steinborg med ruinene av et romersk, gammelt steinteater nedenfor.
Teatro Romano med palassfestningen La Alcazaba i mudéjar-stil, i bakgrunnen. Foto: © Área de Turismo Ayuntamiento de Málaga.

Å vandre rundt i gamlebyen i Málaga er som å reise tilbake i tid. Smale gater med arabisk og jødisk utforming, minner om en arv etter de tre kulturene (den jødiske, den arabiske og den kristne), som levde i fredelig sameksistens under Middelalderen. 

Ta turen til et av de mest velkjente monumentene i Málaga, det romerske teateret Teatro Romano. Et levende symbol på det romerske Spania. Løfter du blikket fra det gamle teateret ser du mot en annen perle, palassfestningen La Alcazaba. Hvis du ikke har mistet pusten enda, vil du garantert gjøre det når du ser hvor vakkert det er innvendig. Gå via de små bakgårdshagene opp til det høyeste punktet, og få med deg en flott panoramautsikt over byen.  

Opplev La Manquita 

Gammel katedral med frodig blomstring utenfor.
Katedralen La Manquita er et flott skue med sine vakre trær og blomster utenfor. Foto: © Área de Turismo Ayuntamiento de Málaga.

Gaten Calle Alcazabilla, hvor La Alcazaba ligger, er også regnet som byens vakreste gate. Denne gaten markerer den perfekte symbiosen mellom det yrende livet i dag og den levende historien i byen, som ble grunnlagt for mer enn 3000 år siden.   

Liker du deg i høyden? Da anbefaler vi en tur til byens storslåtte katedral, Nuestra Señora de la Encarnación, nærmere bestemt til taket på katedralen. Fra et av de høyeste byggverkene i Andalucia kan du nyte panoramautsikten over byen og bukten.  

Visste du at katedralen har et kallenavn? Den kalles for La Manquita, den enarmede, da kun det ene av to tårn er ferdig bygget. Psst, på jakt etter det beste bildet av katedralen? Ta turen innom gaten Calle Granada, og se hvordan katedraltårnet reiser seg majestetisk i horisonten.  

Kaffe for enhver gane

Trange gater med små cafeer i gamlebyen i Málaga, hvor mennesker sitter i grupper ved små cafébord.
Gamlebyen i Málaga er full av sjarmerende restauranter og cafeer hvor man kan nyte en kopp kaffe og en pitufo. Foto: © Área de Turismo Ayuntamiento de Málaga.

Ta en pust i bakken på én av byens mange utendørsrestauranter innimellom all sightseeingen. Gjør som de lokale og nyt en kopp kaffe og pitufo, en ca. 12 cm lang brødbolle. Men, det er ikke bare-bare å bestille kaffe i Málaga, da det finnes nemlig 10 ulike navn avhengig av mengden melk og kaffe. Hva foretrekker du?  

 • Solo – kun kaffe 
 • Largo – en bitteliten dæsj melk 
 • Semi largo – enda en dæsj mer kaffe 
 • Solo corto – 3/4-del kaffe 
 • Mitad – halvt om halvt 
 • Entrecorto – En dæsj mer kaffe enn en corto 
 • Corto – melk med en 1/4-del kaffe 
 • Sombra – melk med en fingerspiss kaffe 
 • Nube – melk med en dæsj kaffe
 • «no me lo ponga» (et tomt glass)  

Besøk et matmarked

Glassboks med mandler oppi, sammen med to hvite spader. Refleksjonen av to mennesker i bakgrunnen.
Sunne og velsmakende mandler får du enkelt tak i fra ulike handelsboder i sentrum. Foto: © Área de Turismo Ayuntamiento de Málaga.

Lyst til å oppdage essensen av Málaga? Da anbefaler vi en tur innom en av byens matmarkeder, slik som Mercado de Atarazanas og Mercado de Salamanca. Her kan du smake på, og kjøpe lokale produkter som garantert vil falle i smak.

Visste du at med Bank Norwegian-kortet tjener du CashPoints på alle dine varekjøp? Kortet har også fordeler som gratis minibankuttak i utlandet og gratis reise og avbestillingsforsikring inkludert. (Eff 23,1 %, 15 000 o/12 mnd, kostnad 1 764. Totalt: 16 764).

Her en handleliste til hva du bør smake på, og kanskje kjøpe med deg hjem, neste gang du er i Málaga:  

 • Rosiner Fra distriktet La Axarquia i den østlige delen av provinsen Málaga, som er anerkjent i hele verden.
 • Mango Den mest kjente tropiske frukten fra Málaga. Hva med å kjøpe med deg syltetøy eller likør med mango fra Málaga som minne?  
 • Mandler Den mest kjente typen mandler er Marcona. Du kan kjøpe disse mandlene, ristet og saltet, direkte fra boder i sentrum av byen.  
 • Vin Visste du at det har blitt produsert vin i Málaga i mer enn 3000 år? Her produseres både rødvin, hvitvin, rosévin og søtvin. Psst, se etter viner med opphavsbenevnelse, Denominacion de Origen «Malaga» og «Sierras de Malaga». 

En smak av Málaga

Sardiner på spyd på et bål ved en strandbar.
Bestill Espeto de sardinas når du besøker en av de mange strandbarene i Málaga. Foto: © Área de Turismo Ayuntamiento de Málaga.

Málagas matfat er en fest for smaksløkene, og i byen kan du velge og vrake blant innovative spisesteder, koselige kafeer og mer tradisjonelle tapasrestauranter. Og her en oversikt over lokale retter, som det nesten er obligatorisk å smake på når du er i Málaga.  

Espeto de sardinas, et slags grillspyd med små sardiner, er nærmest et symbol på strendene i Málaga, og serveres på de fleste strandbarene. Og denne måten å tilberede sardiner på, er unik for byen. Her trer man fiskene på et slags spyd og steker de over åpen ild på stranden, vanligvis i en liten båt. Husk en dæsj salt til slutt. Og gjør som de lokale, og nyt denne delikatessen i alle måneder uten bokstaven «r»: kort sagt, mai til august.  

Pescadíto frito, fritert fisk, er et annet must på strandbarene.  

“Gærne jenter” på menyen 

Hvit suppe i en svart skål på et brunt bord.
Test ut den kalde suppen ajoblanco når du er i Málaga. Foto: © Área de Turismo Ayuntamiento de Málaga.

Vi kommer heller ikke utenom frukthagene i distriktet La Axarquia hvor det bugner av avokado og mango. Det passer perfekt til en klassisk ensalada malagueña (salat fra Málaga) med saftige appelsiner, løk, oliven, poteter og egg.  

En annen klassiker er den kalde suppen ajoblanco som i løpet av flere generasjoner har blitt én av de mest populære rettene. Sans for det søte? Da anbefaler vi klassikeren «locas«, som bokstavelig talt betyr «de gærne jentene». Det er en kjent, lokal dessert. En liten kake med butterdeig, vaniljekrem, eggeplommeglasur og pyntet med kirsebær. 

En date med Picasso 

Dør i steinbygning med skilt på veggen, med navnet Museo Picasso Málaga i rødt.
Museo Picasso Málaga med 230 verk av Picasso er et must å se i Málaga. Foto: © Área de Turismo Ayuntamiento de Málaga.

Pablo Picasso ble født i Málaga den 25. oktober 1881, og tilbrakte store deler av barndommen her. Den kjente kunstneren ble født i hus nummer 15 på Plaza de la Merced, og det sies at Picasso lagde sine første tegninger sittende på sanden på dette torget.  

Det var hans far som lærte ham å tegne og male, og de delte den samme fascinasjonen for duer og havneområdet i Málaga, og ikke minst forkjærligheten for tyrefekting og fyrrig flamenco. Museo Picasso Málaga med mer enn 230 verk av kunstneren, som spenner fra tegninger, oljemalerier, skulpturer og keramikk, er et must å se i Málaga.  

Psst: Bestill inngangsbilletter til Museo Picasso eller andre museer og aktiviteter via GetYourGuide og få 5 % CashPoints på prisen.

Stor feiring av Picasso i 2023 

Museumskorridor med to mennesker som studerer ulike bilder, og tekst skrevet på en oransje vegg.
Ikke fått nok av Picasso? Ta deg en runde i Museo Casa Natal Picasso og se de ulike skissene til de kjente maleriene. Foto: © Área de Turismo Ayuntamiento de Málaga.

Du har helt sikkert sett maleriet Pikene fra Avignon, men hva med skissene til det kjente verket? De finner du i Museo Casa Natal Picasso, som er den andre kulturinstitusjonen i Málaga dedikert til Picasso.  

I 2023 feirer Spania 50-års jubileet for bortgangen til Picasso, én av verdens mest kjente spanske kunstnere. Dette året gjennomføres det derfor mange spennende utstillinger og aktiviteter i byen, som en hyllest til Picasso og kunsten hans. Med andre ord, én ekstra grunn for alle kunstinteresserte til å besøke Málaga i 2023. 

Flere museer i verdensklasse 

Fargerik glasskube ved havnen i Málaga. Mann trener utenfor. Blå himmel og palmer og trær.
Hvis du er glad i moderne samtidskunst bør du legge et besøk til Centre Pompidou, med den fargerike glasskuben El Cubo. Foto: © Área de Turismo Ayuntamiento de Málaga.

Men Málaga er mer enn (kun) Picasso. Vi kan nevne i fleng museer i verdensklasse som Centre Pompidou, med den fargerike kuben «El Cubo». Museo Carmen Thyssen med andalusisk kunst i særklasse, og kunstnerkollektivet La Térmica, med blant annet konserter og markeder når solen har gått ned.  

Og ikke minst bil- og motemuseet Museo Automovilístico y de la Moda. Sistnevnte museum holder til i den tidligere tobakksfabrikken Tabacalera. En underfundig kombinasjon, ikke sant? På ett og samme sted kan du se bil- og moteutviklingen siden slutten av 1800-tallet frem til i dag, og se de de smekreste biler som Bugatti, Rolls Royce og Ferrari på nært hold. Side om side med haute couture-kreasjoner.  

Kombiner storbyferien med sol og bad 

Solsenger med parasoller på en sandstrand. Noen mennesker spredt i bildet.
Storbyferien til Málaga kan enkelt kombineres med strandliv, for eksempel på stranden La Misericordia. Foto: © Área de Turismo Ayuntamiento de Málaga. Se flere bilder av Málaga og bli fristet av den vakre byen og strendene.

Málaga er en storby, men her finner du også 14 km med flotte strender i nærheten av byen, med barneparker, vannsport og havnepromenader. Playa de Pedregalejo er en av strendene nærmest sentrum, og den 1 km lange stranden er kjent for lite bølger og den lokale delikatessen espetos de sardinas på strandrestaurantene.  

Playa de La Misericordia er sammen med Playa de la Malagueta to av de mest kjente strendene. Psst, har du hørt om “Ola Del Melillero” (Melillero-bølgen)? Hver ettermiddag kommer det plutselig noen korte og intense bølger, til glede for store og små til Málagas bystrender. Andre strender i nærheten av byen verdt et besøk er blant annet Playa de Sacaba, med krystallklart vann og sandbunn, og Playa Los Baños del Carmen, som er kjent for det turkise vannet og én av byens vakreste solnedganger. 

Bestill fly med Norwegian

Legg din neste reise til Málaga, du vil garantert ikke angre. Video: © Área de Turismo Ayuntamiento de Málaga.

Gir alt dette deg lyst til å utforske Málaga? Det skjønner vi godt! Leserne av det anerkjente reisemagasinet Condé Nast Traveller, kåret også Málaga til det 6. beste reisemålet i verden i 2022. Så hva venter du på? Bestill flybilletter og start nedtellingen til en uforglemmelig ferie. 

Fly til Málaga fra kr 499,- én vei

Share
Neste

Du kan nå melde deg på årets julekalender