0
Neste

Påskefeiring jorden rundt - morsomme og merkelige tradisjoner

Blog 10 gode grunner til å reise til Athen
Two girls taking selfie next to Parthenon in Athens
Dato: 22 mars 2019

10 gode grunner til å reise til Athen

Share

Det er ikke noe å lure på, den 3000 år gamle greske metropolen byr på alt du måtte ønske deg av en storbyferie og mere til!

Athen er nok mest kjent for rik historie og arkeologiske ruiner, men Athen kombinerer det antikke med moderne og trendy.  Plakas sjarmerende labyrint-gater, greske tavernaer, pulserende uteliv, spennende shopping, sol, varme og azurblått hav.  Mange nordmenn har forelsket seg i Athen.

Her er 10 gode grunner til å reise til Athen på ferie.

1. Middelhavsklimaet

Hatt og strand i Hellas

Kos deg i den greske sola. Men ikke glem solbeskyttelse!

Hvis du er glad i sol og varme er Athen absolutt stedet å sette kursen. Athen bader i sol mesteparten av året. Somrene er varme og vintrene milde. Selv i januar kan du oppleve middeltemperaturer på 10 varmegrader. Noe som slettes ikke er så ille om du sammenligner med været i nord. Tåler du ikke varme så godt kan det være lurt å unngå juli og august hvor temperaturen kan krype over 40 grader.

2. Er du glad i historie, er du glad i Athen

Odeon til Herodes Atticus i Athen

Odeon er bare en av de mange imponerende ruinene du finner i Athen.

Athen er gjennomsyret av historie og kultur, fra de gamle ruinene spredt rundt i byen, til byens innholdsrike museer. Opplevelsene står i kø om du vil utforske de trange smugene i Plaka eller beundre tempelet i Olympiske Zeus.

Mange velger å ta seg tid til en dagstur til Delfi. Det var her orakelet holdt til og Delfi er selve hjertet i det antikke Hellas.

Parthenon tempel i Athen

Har du bare tid til en severdighet, skal du velge Parthenon-tempelet på toppen av Akropolis.

Hvis du bare skal se ett landemerke mens du er i Athen, må det blir Akropolis med det verdensberømte Parthenon-tempelet og Dionysos teater. Å stå mellom de tusen år gamle ruinene med utsikten over hele Athen foran deg, gir et sug i magen du ikke får noen andre steder.

3. Mat for matglade

Souvlaki-ruller

Hvem har vel ikke lyst på disse souvlaki-rullene? Foto: Alpha – Flickr / CC BY-SA 2.0

Maten er egentlig ene og alene god nok grunn til å reise til Athen.

Saftige souvlaki, friske, greske salater, nydelige olivenoljer og mettende moussaka på menyen, ingen tvil om at det greske kjøkkenet leverer.

Hvis du er ute etter tradisjonell, gresk mat, er Klimataria vel verdt et besøk. Dette er en av de eldste tavernaene i byen, og stedet serverer autentiske lokale retter, krydret med gresk musikk og dans.

Du kan toppe måltidet med baklava til dessert, hvis du liker søtt.

Baklava

Fortsatt sulten? Etter et par søte baklava er du i alle fall stapp mett.

Fantastisk utsikt til maten får du på Tudor Hall. Uteserveringen her gir deg overblikk over Akropolis og Parthenon.

Skal du ha mat i farta, kjøper du en gyro. Rullen er en gresk versjon av den tyrkiske doner kebab. Take away-restauranten O Kostas i Syntagma-distriktet serverer deg noen av de bedre gyroene i Athen. Få med deg denne godbiten, også.

Kaffetørst? Du må prøve grekernes favoritt; Frappé – en forfriskende kaffe med isbiter som fås kjøpt i envher kafé.

4. Travelt natteliv

Natteliv i Monastiraki

Det er mye aktivitet Monastiraki-området. Særlig om kvelden. Foto: Mighty Travels – Flickr / CC BY 2.0

Når solen går ned i Athen starter det legendariske nattelivet. Da er det bare å håpe at du ikke har brent av alt kruttet på sightseeing på historiske tomter, for barene åpner ikke før kl. 22 på kvelden. Og nattelivet varer, ja nettopp;  Hele natten.

Ta turen til 360 Cocktail Bar over Monastiraki torget. Som navnet antyder, vil du nyte en fantastisk 360-graders utsikt over byen her.

Vil du ha en ekstra dose tradisjonell kultur, tar du med deg litt Rembetika (gresk bluesmusikk) på Kavouras.

Og hvis du fortsatt er i feststemning, kan du toppe natten på et av Athens utesteder, som Island, i det trendy Riviera-området.

5. Merkelige, fantastiske markeder

Monastiraki marked

Suvenirer til de hjemme? Du finner de på markedet i Monastiraki.

Et av de mest populære markedene i Athen er Monastiraki-markedet i Ifestou. Hver søndag kommer folk fra fjern og nær for å selge det som selges kan.

Du kan slå kloa i alt fra gamle malerier og te-serviser til brukte bøker og musikkinstrumenter. Og er du glad i å prute, får du testet ut forhandlings-ferdighetene her.

6. Smekkfull kulturkalender

Scene og aktører på Epidaurus-festivalen

Om sommeren kan du få med deg utallige oppsetninger på Epidaurus-festivalen. Foto: stefg74 – Flickr / CC BY 2.0

New York sover ikke, men det gjør så visst ikke Athen heller! Hver måned skjer det noe nytt, enten det er en festival, et show eller en utstilling.

Et av høydepunktene er kunstfestivalen i Athen og Epidaurus (fra juni til august), som består av friluftsteater, opera, klassisk musikk og danseopptredener på ulike steder rundt i Athen.

En like imponerende festival er Apokries karneval som blir feiret i de siste tre ukene før fastetiden. I likhet med andre karneval i Europa er apokrene i utgangspunktet en enorm gatefest. Folk kler seg ut, og fester og danser i gatene. Hiv deg med!

7. Og så har du strendene…

Vouliagmeni strand ved Athen

Kjøl deg ned på stranda ved Vouliagmeni, ca. 20 km sør for Athen sentrum. Foto: dronepicr – Flickr / CC BY 2.0

Det er ikke sikkert du har tenkt på Athen som en stranddestinasjon. Men her er det nok av steder hvor du kan jobbe med brunfargen. Kun 14 km sør for sentrum ligger en fantastisk kystlinje der det er flere sandstrender med krystallklart, turkis vann. Det aller beste stedet for et kombinert sol- og sjøbad er kanskje Skalakia Agias Marina, en pittoresk bukt med gylden sand og turkis vann.

Hvis du liker vannsport, er det obligatorisk med en dagstur til Vouliagmeni-stranden. I tillegg til å være en av Attica-kystens mest strålende strender, har den alt du trenger for å nyte en dag på vannet, fra windsurfing og padlebrett til båtutleie.

8. Sykle litt utenfor allfarvei

Akropolis i skumringen

En sykkeltur i skumringen er en fantastisk måte å se severdighetene på.

Hvis du vil gjøre noe litt annerledes, er en tur opp Mount Lycabettus et godt alternativ. Dette er det høyeste punktet i Athen, 277 meter over havet, og herfra har du en fantastisk utsikt over byen. Selv om det er flott her hele dagen, er det mest magisk ved soloppgang eller solnedgang, når byen er opplyst med skinnende lys.

Og mens vi snakker om solnedgang, en to-timers guidet tur på elsykkel er en fantastisk måte å se denne fascinerende byen på. Lokalkjente viser deg rundt, lytt til gatemusikanter og nyt den litt kjøligere luften mens du beundrer de historiske monumentene i skumringen.

9. Du vil like Athen, og det vil lommeboka di, også

Erechtheum, Athen

Erechtheion, eller Erechtheum, er et av de yngste templene på Akropolis, reist mellom år 421 og 407 f.Kr. Foto: @thealexborg

Hellas har som kjent slitt økonomisk, og derfor har prisene på mat, drikke og alkohol holdt seg relativt lave. Dermed kan du bli positivt overrasket når regningen kommer. Lokale viner er veldig billige og like gode som importerte alternativer.

Det er nok å se og gjøre uten å bruke en eneste euro også. Hvis du er heldig nok til å være i byen på den første søndagen i måneden, mellom november og mars, kan du se mange av de store greske arkeologiske landemerkene som Akropolis og det nasjonale arkeologiske museet helt gratis.

10. Øyhopping

Brygge og blått vann ved Angistri-øya

Stup ut i det blå vannet på Agisitri-øya. Foto: Irene Vlachou – Flickr / CC BY 2.0

Hellas er kjent for å være et mekka for øyhopping. Og du kan godt gjøre begge deler, byferie i Athen og øyhopping atpå.

Det er nemlig mange sjarmerende øyer mindre enn et par timers båttur fra Athen. Du kan for eksempel dykke eller snorkle i det uberørte vannet i Agistri, slynge deg i de naturlige kildene i Kythnos, eller rusle rundt i Anthos-åsene. Og det er bare for å nevne noen.

Bo godt i Athen

Utsikt mot Akropolis fra Monastiraki

Bor du sentralt, får du mest ut av oppholdet. Veldig lurt, hvis du har liten tid.

Fra hostel og små gjestehus til luksushoteller og villaer med strandsone, det finnes husrom som passer alle budsjetter i Athen.

Planlegger du å reise til den greske hovedstaden i august eller september før du sørge for å ha bookingen i orden i god tid, for det er i disse ukene det er mest populært å være her.

Crowne Plaza Athens City Centre*****

Terrasse og basseng ved Crown Plaza Athen

The Crowne Plaza i Athen har utendørs basseng. Helt perfekt i de varme sommermånedene.

Er du ute etter en femstjerners opplevelse bør du sjekke ut Crowne Plaza. Hotellet ligger i utkanten av Athen sentrum, i gangavstand fra eksklusive shoppingområder. Her er det rikelig med natteliv, trendy kafeer, fine restauranter, koselige puber, interessante museer og historiske monumenter.

Acropolis Luxury Apartments****

Acropolis Luxury Apartments terrasse

Familieferie, eller gruppereise? Acropolis Luxury Apartments er en god løsning!

For familieferien er sentrale Acropolis Luxury Apartments midt i blinken. Her kan dere faktisk bo ti stykker på samme rom, og det er et fullt utstyrt kjøkken der dere kan lage mat hjemme, hvis det passer de aller minste best.

Noen av leilighetene har også boblebad og fantastisk utsikt mot Akropolis.

A for Athens***

Utsikt fra A for Athens

Noen av rommene på A for Athens har fantastisk utsikt.

Hjemmelaget, gresk frokost, restaurant med kreative kulinariske herligheter laget av ferske ingredienser og en cocktailbar med spektakulær utsikt over byen.

Gjestfriheten til dette sjarmerende hotellet er mer enn nok til å gjøre det til førstevalget ditt.

A for Athens ligger i Monastiraki, så du er rett i nærheten av de viktigste severdighetene. Perfekt, rett og slett.

Tjen CashPoints

Du vet at du kan bestille både flyreise og hotellovernatting gjennom Norwegian? Da tjener du CashPoints også. Og hvis du bestiller leiebil eller flyplasstransfer gjennom Norwegian Reward, tjener du enda flere CashPoints!

Bestill reise til Athen

Share
Neste

Påskefeiring jorden rundt - morsomme og merkelige tradisjoner