0
Neste

15 strender i Norge som får fram sydenfølelsen

Blog 7 mytiske og eventyrlige stavkirker
Heddal-stav-church
Dato: 8 juni 2020

7 mytiske og eventyrlige stavkirker

Share

Norge er hjemsted for fantastiske kulturminner og våre stavkirker er helt unike i verdensssammenheng. Sjekk ut disse mesterlige byggverkene fra tidlig middelalder.

Norske stavkirker ble bygget da kristendommen begynte å få fotfeste i landet og tok over for den norrøne mytologien. Arkitekturen bærer derfor preg av to tidsepoker og er rikelig dekorerte med elementer som var vanlige i vikingetiden i skjønn forening med kristne symboler.

Det var rundt 1000 stavkirker i Norge, men de fleste ble revet for å gi plass til en større kirke ettersom menigheten vokste. Idag gjenstår bare 28 stavkirker. Her gir vi deg syv av våre flotteste stavkirker som er verdt et besøk.

Tips: Mange av de ligger i avsidesliggende strøk og du kan for eksempel legge de inn i reiseruten din hvis du skal på bilferie i Norge. For å slippe å tilbringe «halve» sommeren i bilsetet kan kombinasjonen fly +leiebil være et godt alternativ og hos Avis tjener du 10 % CashPoints på alle leiebiler. 

1. Heddal stavkirke, Notodden

Heddal stavkirke
Sagn og myter preger historien om hvem (eller hva) som bygde Heddal stavkirke.

Heddal er den største gjenværende stavkirken i Norge. Den ser ut som den er tatt rett ut av et eventyr og har en like mytisk historie. Legenden sier at den ble bygget på begynnelsen av 1200-tallet og at den ble bygd av trollet Finn Fagerlokk på bare tre dager.

Mens du er i Notodden, må du huske å sjekke Finns håndverk og de detaljerte utskjæringene som forteller vikinglegenden om Sigurd Drakedreper.

Heddal stavkirke er et av de mest spektakulære stedene i Norge, den ligger ikke langt fra veien og er vel verdt et besøk.

Fly til Oslo og kjør i ca to timer.

2. Urnes stavkirke, Luster

Urnes stavkirke ved Lustrafjorden
Urnes stavkirke ligger i billedskjønne omgivelser. Foto: Leo-setä – Flickr / CC BY 2.0

Hvis du bare skal besøke én norsk stavkirke, bør du velge Urnes. Denne fantastiske kirken er oppført på UNESCOs verdensarvliste, den stammer fra 1130 og er den eldste stavkirken i Norge.

Den mørke, mystiske bygningen og den idylliske beliggenheten ved bredden av den glitrende Lustrafjorden ville ikke sett malplassert ut i Ringenes Herre.

Ta en titt på de fantastiske utskjæringene av dyr som kjemper til døden – de representerer den evige kampen mellom godt og ondt.

Fly to Bergen eller Ålesund og kjør i ca fem timer.

Tips: Hvis du er på denne kanten av landet kan vi anbefale et opphold på Norges eldste hotell, Walaker Hotell, som er mer enn 370 år gammelt! Walaker Hotell. Les mer om unike hoteller i Norge her.

3. Borgund stavkyrkje, Lærdal

Borgund stavkirke
Borgund stavkirke kan dateres tilbake til 1180 og er nærmest å regne som prototypen av en norsk stavkirke. Foto :  © Øyvind Heen – VisitNorway.com

Borgund er en av Norges mest besøkte stavkirker og også den best bevarte. Folk strømmer hit for å se den unike arkitekturen, kirken er rikt dekorert med dyreornamentikk i form av sammenvevde drager, og bladranker.

Dragehoder på Borgund stavkyrkje
Dragehoder pryder gavlene på taket. Foto:  © Finn Loftesnes – VisitNorway.com

Sjekk ut taket! På gavlene er det fire utskårne dragehoder. Akkurat som de på de gamle vikingeskipene, er de ment å beskytte mot onde ånder.

Inne i kirken kan du se runeinnskrifter – nesten tusen år gammel grafitti! En innskrift sier «Ave Maria» mens en annen sier «Tor ristet disse runer om aftenen Olavsmessen»«

Borgund stavkirke var inspirasjonskilde til mye av arkitekturen i Disneys animasjonsfilm Frost.

Fly til Bergen og kjør i ca tre timer.

Les mer: 7 tips til en regnværsdag i Bergen.

4. Haltdalen stavkirke, Trondheim

Haltdalen stavkirke
Haltdalen stavkirke er del av Trøndelag Folkemuseum i Trondheim. Foto: PerPlex – Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Hvis du skal til Trondheim kan vi anbefale et besøk på Trøndelag Folkemuseum på Sverresborg. Her er over åtti historiske bygninger utstilt, det er som å reise tilbake i tid, å vandre rundt i en by i en annen tidsepoke, du kan også gå inn i husene.

Haltdalen stavkirke er egentlig en konstruksjon av Haltdalen stavkirke og Ålen stavkirke. Stavkirken var modell for Heimaey stavkirke i Vestmannaeyjar, Island. Heimaey ble bygget og presentert for den islandske nasjonen av Norge for å minne om tusenårsdagen for landets omvendelse til kristendommen. En ganske imponerende gave, ikke sant?

Tips: Trondheim har blitt Norges nye mathovedstad, sjekk ut dette utvalget med fantastiske restauranter. Ønsker du en guide i Trondheim kan du prøve en byvandring med GetYourGuide.

Fly til Trondheim og kjør ca 40 minutter.

5. Hedalen stavkirke, Sør-Aurdal

Hedalen stavkirke og kirkegård
Ta en titt på de godt bevarte middelalderske relikviene i Hedalen stavkirke. Foto: John Erling Blad – Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.5

Hedalen stavkirke er bygd i 1163, sagnet forteller at hele bygda ble forlatt etter at Svartedøden herjet landet. Dalen grodde igjen med kratt og ble glemt, men ble gjenoppdaget av en jeger på 1500-tallet som skjøt en pil etter en fugl, han bommet og traff i stedet kirkeklokka.

I kirken skjøt jegeren en bjørn som hadde lagd seg hi inne ved alteret. rester av dette skinnet henger fortsatt på veggen i sakristiet.

De sjeldne middelalderske relikviene, for eksempel en skulptur av Madonna fra 1250 og et krusifiks fra 1270, er verdt et besøk alene.

Fly til Oslo og kjør i ca to timer.

6. Røldal stavkirke, Ullensvang

Røldal stavkirke med fjell i bakgrunnen og gravsteiner i forgrunnen
Røldal stavkirke var en gang et populært samlingssted for pilgrimer. Foto: Malcolm Manners – Flickr / CC BY 2.0

Røldal ble bygget på 1200-tallet og var et pilegrimsmål i Norge i middelalderen. På et tidspunkt stoppet pilegrimsferdene, men i 2003 ble de gjeninnført, og siden har en pilegrimsvandring funnet sted hvert år rundt gamle midtsommerfeiringen, 6. juli.

Kirken er vakkert dekorert og er berømt for sitt helbredende krusifiks. I følge legenden får det svettedråper i pannen hver midtsommernatt og svetten har helbredende kraft.

Fly to Haugesund and drive for around 2 hours

7. Gol stavkirke, Oslo

Gol stavkirke
Gol stavkirke er flyttet til Oslo og kan besøkes på Norsk Folkemuseum. Foto: Alexandre Breveglieri – Flickr / CC BY 2.0

Gol stavkirke var opprinnelig bygget i Gol, Hallingdal. Imidlertid ble den demontert og flyttet til Oslo på 1880-tallet, som instruert av kong Oscar II av Sverige og Norge.

Hvis du er på ferie i Oslo, kan du ta en titt på denne slående vakre, rekonstruerte kirken på Norsk Folkemuseum, på Bygdøy.

Tips: Er du i Oslo har GetYourGuide en rekke guidede turer og aktiviteter som være spennende å delta i. Bestill aktivitet fra GetYourGuide her og tjen CashPoints til den neste reise.

Fly to Oslo

Norwegian Reward

Med Norwegian Reward kan du spare poeng til en fremtidig reise.

Som medlem av Norwegian Reward tjener du CashPoints selv når du ikke flyr. Tjen poeng på hotell og leiebil og bruk de på en fremtidig reise.

Lær mer om Norwegian Reward

Share
Neste

15 strender i Norge som får fram sydenfølelsen