0
Neste

6 fantastiske karneval i Europa

Blog Stedene som inspirerte Disneys Frost-filmer
Dato: 20 januar 2020

Stedene som inspirerte Disneys Frost-filmer

Share

Skulle du ønske du kunne besøke det ekte Arendelle? Har du hatt lyst til å få et glimt av trollkongens magiske lys? Eller å møte reinsdyret Svein i egen høye «person»?

Disneys Frost er den animasjonsfilmen som har spilt inn mest gjennom tidene og oppfølgeren Frost 2 kom i 2019.

Mange av stedene som ga inspirasjon til filmskaperne av Frost ligger i Norge! Hvorfor ikke følge i de berømte søstrenes fotspor?  I tillegg har både norske og nordiske folkeminner, folkedrakter, landskap, kultur og tradisjoner vært til stor inspirasjon i Frost-filmene.

Book din flyreise med Norwegian og tjen opptil 20 % CashPoints med Norwegian Reward.

St. Olafs kirke, Balestrand, Norge

St. Olafs kirke på en klar dag
Den vakre stavkirkeetterligningen i Balestrand ga inspirasjon til kroningen av Elsa i den første Frost-filmen. Foto: Peter Wayne – Flickr / CC BY 2.0

Kapellet der Elsa blir kronet i den første filmen, skal være basert på St. Olafs kirke i Balestrand på Vestlandet.

Denne praktfulle kirken ligger idyllisk til ved den magiske Sognefjorden og er et vakkert fotomotiv. I tillegg leder navnet selvfølgelig tankene til alles favorittsnømann!

Borgund stavkirke med fjellet i bakgrunnen
Bygningene i Frost ser ut til å være inspirert av de norske stavkirkene, for eksempel Borgund stavkirke. Foto: Stevan Nicholas – Flickr / CC BY 2.0

Det er ikke bare kapellet som har fått sin form fra denne enestående byggemåten. Mye av arkitekturen i Frost er faktisk basert på stavkirker som Borgund stavkirke, en av de mest populære og best bevarte stavkirkene i Norge.

Det står bare 28 stavkirker igjen i Norge, så det er et must å besøke en av dem. I våre tips om norske stavkirker kan du lese mer om noen av de fineste.

Akershus festning i Oslo og Stiftsgården i Trondheim

Akershus festning sett fra baksiden, med opplyste tårn mot den mørke himmelen
Kjenner du igjen noe av slottet i Arendelle i Akershus festning?

Utsiden av Arendelle slott er visstnok inspirert av Akershus festning. Du kan se det på mønstrene på murene og på de grønne, spisse takene.

Innvendig er slottet derimot basert på den imponerende Stiftsgården i Trondheim. Det er her kongefamilien bor når de er i byen, og hvis du er i Trondheim om sommeren, er det mulig å få omvisning i denne vakre 1700-tallsbygningen. Her er det bare å bryte ut i en spontan «La den gå» mens du spaserer rundt i de utsmykkede gangene.

Nærøyfjorden

© 2019 Disney. All Rights Reserved.

Det ryktes at det er den østerrikske byen Hallstatt som har vært modell for omgivelsene i Arendelle, men at Bergen også har vært med på å gi landsbyen noe av sitt særpreg. I tillegg blir det sagt at vannet ved Arendelle er inspirert av verdensarvstedet Nærøyfjorden.

En liten landsby med fargerike hus og grønne fjell som bakteppe, sett fra den andre siden av fjorden
Bygdene langs Nærøyfjorden har mange likheter med landskapet i det fiktive Arendelle.

Nærøyfjorden er så vakker at den kan ta pusten fra oss, og den beste måten å oppleve den på er å være ute på fjorden. Det finnes heldags guidede turer der du får oppleve området om bord en elektrisk ferge, ta buss for å se den nydelige Tvindefossen og nyte utsikten fra Flåmsbana.

Almannagjá, Island

En person dykker i det blå vannet ved Almannagjá, omringet av steiner
Dykk ned i det kjølige vannet og se revnen mellom to kontinenter i Almannagjá på Island. Foto: Thomei08 – Wikimedia Commons

I Frost 2, møter Elsa Nokk, en vannånd som kan minne om nøkken, som vi kjenner fra våre egne myter og sagn.

Omgivelsene i vannscenen er ikke helt ulik Almannagjá i den islandske nasjonalparken Þingvellir. Dette er det eneste stedet i verden der du kan svømme mellom to tektoniske plater – og dermed to kontinenter. Det har gjort stedet til et populært reisemål for dykkere, og det er mange som har Almannagjá på ønskelisten.

Er ikke dykking det du liker best? Hva med en snorkletur med undervannsfotografering i stedet?

Stranden Djúpalónssandur på Island 

Frost 2 står Elsa på en svart sandstrand og ser utover havet under et uvær.

En svart sandstrand og havet med skyer
Den svarte sanden på de islandske strendene skal ha inspirert flere scener i Frost 2.

Det lunefulle landskapet er inspirert av Djúpalónssandur, en strand med svarte småstein på Snæfellsnes vest på Island.

Enten det er snakk om den praktfulle isbredekte vulkanen Snæfellsjökull, lavafeltene eller basaltknausene, har dette is- og ildlandet en fantastisk natur å by på. Hvis du reiser dit for å gjenskape favorittscenene dine fra Frost, må du ikke gå glipp av disse 14 overveldende opplevelsene på Island.

Reykjavík og Tromsø

Grønt nordlys over vann med isflak
Det nydelige landskapet på Island danner et perfekt bakteppe for jakten på nordlyset.

Trollkongen i Frost har mange krefter, men det fargerike lyset han påkaller, er ikke magisk – det er nordlyset, et av de flotteste naturfenomenene i verden.

Heldigvis er du ikke prisgitt trollkongen for å få sett det. Hvis du er heldig, kan du få med deg naturens fineste lysshow i vintermånedene på fyret Grótta på vakre Seltjarnarnes ved Reykjavík (eller på andre steder på Island med lite lysforurensning).

Det er massevis av andre gode steder du kan se nordlyset på, for eksempel i Tromsø. Du kan lese mer i innlegget om fine plasser for nordlysjakt i Europa.

Visste du at troll som trollkongen er en viktig del av folkeminnetradisjonen også på Island? I hele Norden har man tidligere trodd på alver, troll og underjordiske. Derfor har også slike skapninger fått plass i Frost 2.

Bunader i Frost

Den tradisjonelle folkedrakten ligner på Frost-søstrenes klær.

Klærne til karakterene i filmene er basert på norske folkedrakter. Drakten Anna kjøper av landhandleren Eken, er et eksempel på dette. Et annet ekesempel er bekledningen til Prins Hans, som har tydelige likhetstrekk med Øst-Telemarksbunaden.

Samisk kultur i Nord-Europa

© 2019 Disney. All Rights Reserved.

Samene bor tradisjonelt spredt over et stort område i Norge, Sverige, Finland og Russland, og flere sider ved den samiske kulturen er tatt med i begge filmene.

Korsangen Vuelie åpner den første filmen. Låten er inspirert av joik og er skrevet av den sørsamiske musikeren og komponisten Frode Fjellheim.

Flere reinsdyr som beiter på snødekket mark
Reindrift er en tradisjonell samisk næringsvei. Foto: Tristan Ferne – Flickr / CC BY 2.0

Vi finner også drakter som minner om tradisjonelle samiske folkedrakter (se for deg Kristoffer og den morsomme reinsdyrvennen hans, Svein), i begge filmene.

I Frost 2 får vi se mer til samiske tradisjoner når vi møter det fiktive tundrafolket. Disney signerte faktisk en kontrakt med flere av sametingene om at kulturen deres skulle vises på en respektfull måte. Samiske representanter var også direkte involvert i flere sider ved den andre filmen.

Litt Frost gjør meg ingenting uansett

En smal fjord sett fra høyden, omkranset av grønne og grå fjell
Nærøyfjorden er en av verdens smaleste fjorder. Foto: Visit Sognefjord – Flickr / CC BY-ND 2.0

Gjenopplev magien fra Frost ved å ta en tur til Island eller rundt i Norge. Besøk de fantastiske inspirasjonskildene og opplev mange av tradisjonene filmene viser.

Som medlem av Norwegian Reward tjener du CashPoints på alle flyreiser med Norwegian, samt hotell, leiebil og mange andre aktiviteter. Poengene kan du bruke til å få avslag på ditt neste vintereventyr.

Bestill en flyreise i Norge

Bestill en flyreise til Island

Share
Neste

6 fantastiske karneval i Europa