0
Neste

Topp 10 ting å gjøre i Stavanger

Blog Tipsing i Danmark – hvor mye skal du gi?
Dato: 2 oktober 2020

Tipsing i Danmark – hvor mye skal du gi?

Share

Danmark er kjent og elsket verden over av mange forskjellige grunner; danske wienerbrød, Lego og «hygge» for å nevne noen.

Kjenner du etiketten rundt det å gi tips i Danmark? Danmark ligger ikke langt fra Norge, men danskene er forskjellige fra oss på mange måter. Vet du hva du skal tipse på restaurant, taxi eller for en drink i baren?

Her får du en oversikt over hvor, når og hvor mye tips du bør gi i Danmark.

Våre tips om tipsing i Danmark

Det er helt greit å ikke tipse i Danmark. Restaurantpersonale, drosjesjåfører, pikkoloer, bartendere og alle andre i servicenæringen får minimumslønn, noe som betyr at de ikke trenger å kalkulere med tips som inntektskilde . Men hvis du er spesielt imponert over servicen og vil vise din takknemlighet, er det fint å vite hvor mye driks du kan legge igjen.

Valuta: Danske Kroner (DKK)

Restauranter

Bartender som ser på nettbrett og smiler
Ansatte på danske restauranter regner ikke med å få tips, men det blir absolutt verdsatt

Det fins ingen enkel regel om hvor mye tips du skal gi til personalet på danske restauranter. I følge loven legger de til et servicegebyr på regningen, så du forventes ikke å tipse. Men hvis du mener at servitøren din fortjener litt ekstra, vil du ikke høre noen klage!

Gi opptil 10 % av regningen avhengig av hvor god servicen var. 

Vær oppmerksom på det er vanlig at tips deles mellom restaurantpersonalet, så hvis du vil at pengene skal gå til din spesifikke servitør, bør du gi det personlig til dem i kontanter.

Barer og puber

4 venner på bryggen i Bornholm som koser seg med drinker
Prøv en cocktail med (eller uten) alkohol når du er i Danmark

Det er ikke nødvendig å tipse bartenderen for et glass vin eller øl. Men det er høflig å tipse om din bestilling av drikke er litt mer komplisert, for eksempel et utvalg forskjellige cocktails.

Tips: Fysen på danske fristelser? Les om andre spennende ting du kan putte i munnen i Danmark i artikkelen; 10 weird Nordic foods you’ve probably never heard of.

Hoteller

Pikkolo som triller en koffert foran en heis
Hotellansatte i Danmark forventer ikke å få tips.

Hotellpersonalet forventer ikke tips, men du kan gi det hvis du får eksepsjonell service. For eksempel:

  • Hvis pikkoloen bærer koffertene dine, kan du tipse mellom 10 og 20 DKK.
  • For et fullstendig plettfritt opphold, gi 10-20 DKK per natt for rengjøring.
  • Hvis hotellets concierge sikrer deg reservasjoner til en eksklusiv restaurant (eller noe like imponerende og gjennomtenkt), tips 10-20 DKK.

Taxi

Dresskledd mann som praier en taxi
Det er vanlig å runde av drosjeprisen opp til nærmeste runde beløp i Danmark

Turguider og reiseledere

Kostnaden for en guide er inkludert i prisen i Danmark. Men hvis du føler for å vise takknemlighet, er det ikke noen faste retningslinjer for hvor mye tips du bør legge igjen.

Kontant eller kort?

I Danmark kan du betale (og vanligvis tipse) både kontant og med kort. Betaler du kontant er det større sjanse for at beløpet går til riktig person.

Få mer ut av turen med Norwegian-kortet

Norwegian-kortet med København i bakgrunnen
Det er smart å ha med kredittkort på reise.

Nå som du har blitt en ekspert på tipsing i Danmark, bør du sørge for at du også får litt ekstra ut av turen. Hvis du ikke har Norwegian-kortet allerede bør du søke om det. Ved bruk av kortet tjener du CashPoints på daglige varekjøp. Kortet har ingen årsavgift samt mange andre fordeler som for eksempel ingen kontantuttaksgebyr i utlandet og reise- og avbestillingsforsikring inkludert.

Eks ved utsatt betaling: effektiv rente 23,1 %, 15 000 o/12 mnd, kostnad 1 764. Totalt: 16 764.

Dette kortet egner seg veldig godt til å ha med seg på reise. Les hvorfor Norwegian-kortet er det ultimate reisekortet her.

Jo mer du bruker kortet, desto flere CashPoints tjener du. CashPoints kan du bruke til å betale fremtidige flyreiser med Norwegian. Det er en vinn-vinn!

Finn ut mer og søk om Norwegian-kortet her

Share
Neste

Topp 10 ting å gjøre i Stavanger