0
Neste

Topp 12 aktiviteter i Tromsø

Blog Tipsing i England – Hvor mye skal du gi?
Dato: 18 september 2020

Tipsing i England – Hvor mye skal du gi?

Share

Som turist i England vil du befinne deg i mange situasjoner der det er naturlig å gi tips. Men hvilke situasjoner er dette? Og i så fall, hvor mye tips skal du gi?

Å tipse kan være et kulturelt minefelt for reisende. Praksisen varierer ikke bare fra land til land, men reglene er forskjellige om du betaler for et måltid, taxi, romservice eller en drink i baren. Lurer du på hva du skal gi i tips i England bør du lese videre. Her får du en oversikt over hvor, når og hvor mye tips du bør gi.

Våre tips om tipsing i England

Å gi tips i England er vanlig, men på ingen måte obligatorisk. Arbeidere generelt er ikke avhengig av dem for å overleve, siden nasjonal lovgivningn sikrer alle minimumslønn.

Valuta: Britiske Pund / Pound Sterling (GBP)

Restauranter

Servitrisen plasserer en tallerken med sjokoladekake på et bord foran en smilende kvinne
Hvis du likte maten og servicen, kan du legge igjen tips i England

I motsetning til USA, hvor servitører er avhengig av tips for å tjene til livets opphold, er det vanlig, men skjønnsmessig, å tipse i britiske restauranter. De fleste legger igjen litt, og noen litt mer etter et spesielt godt måltid, men vanligvis ikke mer enn 10% av regningen.

Restauranter i England kan noen ganger legge til et servicegebyr på regningen (vanligvis 12,5 %), spesielt hvis du spiser i et stort selskap. Men hvis maten og servicen er spesielt dårlig, kan du nekte å betale den. Hvis du betaler servicegebyret, trenger du ikke tipse noe ekstra utenom.

Barer og puber

Øl som tappes i et glass fra en tappekran
Det er ikke vanlig å tipse på pub eller bar i England

Folk tipser vanligvis ikke i barer og puber i England. Barpersonalet gir noen ganger vekslepenger tilbake på et brett, men det er opp til deg om du lar de være igjen.

Hvis service er utenom det vanlige, kan du vise din takknemlighet ved å tilby bartenderen en drink i stedet.

Hoteller

En pikkolo med to kofferter som han bærer opp en trapp
Å gi tips til pikkoloen er et skjønnsmessig valg, men ganske vanlig på eksklusive hoteller i England

Hotellansatte i England forventer ikke å bli tipset med mindre du bor på et eksklusivt hotell, eller de overgår sin gjestfrihet ved å tilby eksepsjonell service. Så hvis det er saken; hvor mye tips bør du legge igjen?

Tommelfingerregelen er:

  • Hvis en pikkolo tar bagasjen din til rommet ditt, eller en dørvakt skaffer en taxi for deg, er £ 2 i tips tilstrekkelig.
  • Renholdere tipses vanligvis ikke, men de klager ikke hvis du legger igjen et par pund i rommet før du sjekker ut.
  • Betjent parkering er uvanlig i England. Ettersom du vanligvis må betale noe er det ikke nødvendig å tipse.

Taxi

Hvit taxi og rød toetasjes buss i en gate i London
Det er svært vanlig å gi tips til taxisjåføren

Når det gjelder tipsing i britiske taxier, er det vanlig å bare runde drosjeprisen opp til nærmeste pund.

Hvis drosjesjåføren din gir eksepsjonell service, for eksempel hjelper deg med bagasjen, vil et tips på 10-15% gjøre han glad.

Turguider og reiseledere

En reiseledr og et reisefølge foran en kirke
Tips reiselederen din hvis de tilbød en spesielt god service

Tips er ikke viktig for reiseledere i England, men £ 2 per person vil bli satt pris på. Tips gjerne mer om turen overgår forventningene dine.

Kontant eller kort?

I England kan du betale (og vanligvis tipse) både kontant og med kort. De fleste steder er det ingen minimumsbeløp for å betale med kort.

Få mer ut av turen med Norwegian-kortet

Norwegian-kortet med Big Ben og Themsen i bakgrunnen
Med Norwegian-kortet tjener du CashPoints som du kan betale din neste flyreise med.

Nå som du har blitt en ekspert på tipsing i England, bør du sørge for at du også får litt ekstra ut av turen. Hvis du ikke har Norwegian-kortet allerede bør du søke om det. Ved bruk av kortet tjener du CashPoints på daglige varekjøp. Kortet har ingen årsavgift samt mange andre fordeler som for eksempel ingen kontantuttaksgebyr i utlandet og reise- og avbestillingsforsikring inkludert.

Eks ved utsatt betaling: effektiv rente 23,1 %, 15 000 o/12 mnd, kostnad 1 764. Totalt: 16 764.

Dette kortet egner seg veldig godt til å ha med seg på reise. Les hvorfor Norwegian-kortet er det ultimate reisekortet her.

Jo mer du bruker kortet, desto flere CashPoints tjener du. CashPoints kan du bruke til å betale fremtidige flyreiser med Norwegian. Det er en vinn-vinn!

Finn ut mer og søk om Norwegian-kortet her

Share
Neste

Topp 12 aktiviteter i Tromsø