0
Neste

Danmarks mest fantastiske steder - slik har du aldri sett det før

Blog Tipsing i Hellas – hvor mye bør du gi?
Dato: 7 august 2020

Tipsing i Hellas – hvor mye bør du gi?

Share

Som turist i Hellas vil du befinne deg i mange situasjoner der det er naturlig å gi tips. Men hvilke situasjoner er dette? Og i så fall, hvor mye tips skal du gi?

Å tipse kan være et kulturelt minefelt for reisende. Praksisen varierer ikke bare fra land til land, men reglene er forskjellige om du betaler for et måltid, taxi, romservice eller en drink i baren. Lurer du på hva du skal gi i tips i Hellas bør du lese videre. Her får du en oversikt over hvor, når og hvor mye tips du bør gi.

Obs: På grunn av koronapandemien, kan åpningstider og tilgjengeligheten til aktiviteter, hoteller og spisesteder være påvirket. Husk å sjekke gjeldende reiseråd før du reiser.

Våre tips om tipsing i Hellas

Å gi tips i Hellas er vanlig, men på ingen måte obligatorisk.

Det er imidlertid er mange grekere som jobber i den sesongbaserte turistbransjen der det er vanlig å gi tips. Noen jobber til og med bare om sommeren, så noen ekstra slanter som kan hjelpe de gjennom vinterhalvåret mottas med takk.

Valuta: Euro (EUR)

Restauranter

Par på restaurant som snakker med kelneren.
Bruk kontanter når du tipser kelneren i Hellas

Tips er forventet i greske restauranter, spesielt hvis du får fantastisk service. Noen restauranter avrunder regningen for å inkludere tips automatisk, så sjekk regningen før du betaler. Hvis det ikke er lagt til driks, kan du legge igjen litt kontanter, mellom 5 og 10% av regningen er vanlig, pluss en Euro eller to for personen som dekker på og vasker bordet.

Hvis det er en «cover charge» på regningen, dekker den prisen for brød og vann uten flaske, men inkluderer ikke driks.

Barer og puber

To fargerike drinker på et bord, med sjø og en greks by i bakgrunnen.
Det er ikke nødvendig å tipse bartenderen i Hellas.

Lurer du på hvor mye tips du bør legge igjen til greske bartendere? Det trenger du faktisk ikke å gjøre i det hele tatt, men det er en høflig gest å runde opp til nærmeste Euro for god service. Bare se på Ouzo – den er mer potent enn du kanskje tror!

Hoteller

En pikkolo som håndterer bagasje.
Hvis en pikkolo hjelper deg med bagasjen, er et tips på 1 Euro nok

Å tipse på hoteller i Hellas er en fin gest, men ikke obligatorisk.

Som regel:

  • Det er høflig å legge igjen tips på 1-2 euro per natt for et budsjetthotell som tilbyr daglig rengjøring. For mer luksuriøse hoteller er 5 euro per natt mer passende.
  • Hvis en pikkolo hjelper deg med bagasjen eller ordner med en drosje, vil en enkel takk være nok. For eksepsjonell service gi gjerne en Euro.

Taxi

En kvinne i baksetet på en taxi.
Det er vanlig å gi tips til taxisjåføren i Hellas.

En god tommelfingerregel for taxier er å runde beløpet opp til nærmeste Euro. For eksepsjonell service, flere stopp underveis, eller for en lengre distanse, legg 10% til den endelige prisen.

Husk at det forventes at du også betaler bompenger og veiavgift.

Turledere og guider

En kvinnelig turguide i samtale med turister.
Turledere forventer tips, størrelse avhenger av omfanget av turen. Foto: Chris Brooks – Flickr / CC BY-ND 2.0

I Hellas er det vanlig å tipse turguiden din. For en gruppereise, er rundt to Euro per person per dag gjennomsnittet. Hvis det er en privat tur, bør du opp i 20 Euro per person per dag.

Bør du betale med kontanter eller kort?

De fleste steder kan du legge igjen tips med kredittkortet ditt, men det er bedre om du overleverer det kontant da det er større sannsynlighet for å gå til rett mottaker.

Få mer ut av turen med Norwegian-kortet

Med Norwegian-kortet tjener du CashPoints som du kan betale din neste flyreise med.

Nå som du har blitt en ekspert på tipsing i Hellas, bør du sørge for at du også får litt ekstra ut av turen. Hvis du ikke har Norwegian-kortet allerede bør du søke om det. Ved bruk av kortet tjener du CashPoints på daglige varekjøp. Kortet har ingen årsavgift samt mange andre fordeler som for eksempel ingen kontantuttaksgebyr i utlandet og reise- og avbestillingsforsikring inkludert.

Eks ved utsatt betaling: effektiv rente 23,1 %, 15 000 o/12 mnd, kostnad 1 764. Totalt: 16 764.

Dette kortet egner seg veldig godt til å ha med seg på reise. Les hvorfor Norwegian-kortet er det ultimate reisekortet her.

Jo mer du bruker kortet, desto flere CashPoints tjener du. CashPoints kan du bruke til å betale fremtidige flyreiser med Norwegian. Det er en vinn-vinn!

Finn ut mer og søk om Norwegian-kortet her

Share
Neste

Danmarks mest fantastiske steder - slik har du aldri sett det før