0
Neste

Topp 15 aktiviteter i Finland

Blog Tipsing i Tyskland – hvor mye skal du gi?
Dato: 23 oktober 2020

Tipsing i Tyskland – hvor mye skal du gi?

Share

Fra øltelt og velsmakende bratwurst til eventyrslott og koselige julemarkeder, det er mange grunner til å elske Tyskland.

Enten du er på storbyferie i München, Hamburg eller Berlin, eller utforsker den nydelige naturen i Schwarzwald, kommer du til et tidspunkt du skal dra fram lommeboken og gi tips. Les videre for å finne ut hvor, når og hvor mye du bør gi i tips i Tyskland.

Våre tips om tipsing i Tyskland

Å gi tips i Tyskland er ikke obligatorisk, men som med andre steder vil en ekstra euro eller to bli satt pris på hvis du får eksepsjonell service.

Valuta: Euro (EUR)

Restauranter

Tradisjonelle tyske pølser og surkål
Bratwurst og surkål trenger ikke å føre med seg noen ekstra utgifter – men tips servitørene hvis du er spesielt fornøyd

Føler du deg sulten og lurer på hvor mye tips du bør legge igjen når du skal på restaurant? Tips er vanligvis inkludert i regningen, men hvis du vil at servitøren din skal få litt ekstra (i stedet for restaurantens eier), kan du gi de pengene direkte i hånden. Det er da vanlig å gi rundt 5-10% av regningen og 15% vil være sjenerøst.

Gjelder det et lett måltid på en kafé? Rund opp til nærmeste euro.

Sørg for å tipse kontant i stedet for med kredittkort, og overlever pengene direkte i stedet for å legge det på bordet.

Barer og pubber

En hånd som holder et stort ølglass
Legg litt ekstra til ølregningen din og gi barpersonalet litt «drikkepenger»

Å gi tips i tyske barer er ikke nødvendig, men det er høflig å runde av til nærmeste euro. Dette er kjent som ‘Trinkgeld’ eller ‘drikkepenger’ for bartenderen.

Hoteller

Pikkolo som flytter bagasje på en tralle
Hotellpersonalet i Tyskland forventer ikke å bli gitt tips

Hotellpersonalet forventer ikke tips, men gi det gjerne hvis du får ekstra god service. Som en regel:

  • Hvis pikkoloen bærer koffertene dine, tipser du rundt 1 euro per koffert/bag
  • For et fullstendig plettfritt opphold, la det være 2-3 euro igjen per natt til rengjøringspersonalet
  • Hvis hotellets concierge sikrer en reservasjon til en fin restaurant (eller noe like imponerende og gjennomtenkt), kan du tipse opptil 20 euro

Taxi

Mann i dress som forsøker praie en taxi
Det er vanlig å runde drosjeprisen opp til nærmeste euro i Tyskland

Det er vanlig å tipse drosjesjåføren din i Tyskland, men bare ved å avrunde til nærmeste euro. For god service (hvis de snakker engelsk, har barnesete eller hjelper deg med å laste inn bagasjen din), legg igjen tips opptil 10% av prisen på turen.

Turguider og reiseledere

For private turer eller turer over flere dager får guider i Tyskland vanligvis rundt 10% i tips. For gratis turer, bør du tipse minst 5 euro, ettersom guidene vanligvis jobber selvstendig og betaler turselskapet for hver person som dukker opp, uansett om de tipser eller ikke.

Tips: Hvis du besøker den tyske hovedstaden, må du sjekke ut de 10 beste tingene å gjøre i Berlin.

Kontant eller kort?

«Cash is king» i Tyskland, men de siste årene (og spesielt i løpet av 2020-pandemien) har kort blitt stadig mer populært og er nå allment akseptert. Når det er sagt, kan du fremdeles finne små forhandlere som bare aksepterer kontanter, så sørg for å også ha litt penger med deg.

Få mer ut av turen med Norwegian-kortet

Monument i Berlin
Det er smart å ha med kredittkort på reise

Nå som du har blitt en ekspert på hva du skal gi i tips i Tyskland, bør du sørge for at du også får litt ekstra ut av turen. Hvis du ikke har Norwegian-kortet allerede bør du søke om det. Ved bruk av kortet tjener du CashPoints på daglige varekjøp. Kortet har ingen årsavgift samt mange andre fordeler som for eksempel ingen kontantuttaksgebyr i utlandet og reise- og avbestillingsforsikring inkludert.

Eks ved utsatt betaling: effektiv rente 23,1 %, 15 000 o/12 mnd, kostnad 1 764. Totalt: 16 764.

Dette kortet egner seg veldig godt til å ha med seg på reise. Les hvorfor Norwegian-kortet er det ultimate reisekortet her.

Jo mer du bruker kortet, desto flere CashPoints tjener du. CashPoints kan du bruke til å betale fremtidige flyreiser med Norwegian. Det er en vinn-vinn!

Finn ut mer og søk om Norwegian-kortet her

Share
Neste

Topp 15 aktiviteter i Finland