0
Neste

10 av verdens mest hjemsøkte hotell

Blog Topp 10 ting å gjøre i Stavanger
Dato: 12 oktober 2020

Topp 10 ting å gjøre i Stavanger

Share

I Norges olje- og energihovedstad får du en nydelig blanding av sjarmerende hvite trehus, spennende museer og spenstig gatekunst. En kort tur utenfor byen finner du tårnhøye fjell som stuper bratt ned mot Lysefjorden.

Stavanger og omegn er en spennende lekeplass for både turister og aktive friluftsfolk. Les videre og finn ut hva du bør ha på toppen av listen når det kommer til severdigheter og aktiviteter.

Book flybillett til Stavanger med Norwegian.

Obs: På grunn av COVID-19, kan åpningstider og tilgjengeligheten til aktiviteter, hoteller og spisesteder være påvirket. Husk å sjekke gjeldende reiseråd før du reiser.

1. Rusle rundt i gamle Stavanger

Tre kvinner arm i arm på vei ned brosteinsbelagte gater i Stavanger gamleby.
De sjarmerende trehusene i Stavangers gamleby er en av byens viktigste attraksjoner. Foto: © CH – VisitNorway.com

Gamle Stavanger, finner du på vestsiden av sentrum, og regnes som obligatorisk hvis du besøker Stavanger.

Her ligger det største området med eldre trehusbebyggelse i hele Nord-Europa, med hele 173 trebygninger fra 1700-tallet. De små hvite trehusene ligger tett i tett som perler på en snor, med brosteinsbelagte gater mellom.

Gamle Stavanger er et perfekt sted for en luftetur på ettermiddagen. I den fargerike gaten Øvre Holmegate kan du kjøpe både håndverk og suvenirer samt ta en pause på en café.

Gjester som nyter et måltid på cafe i  Øvre Holmegate i Stavanger.
Å stoppe for en matbit eller en kaffe i Øvre Holmegate er et must. Foto: © CH – VisitNorway.com

I gamlebyen ligger også Maritimt museum og Norsk hermetikkmuseum, hvor sistnevnte er viet til det som en gang var Stavangers viktigste handelsvare: hermetisk fisk. På bestemte dager om sommeren blir røykeovnene tent, og besøkende kan smake nyrøkte sardiner.

2. Reis tilbake i tid på Viking House

Kvinne med VR-briller på Viking House i Stavanger
Viking House’s topp moderne teknologi gir deg sjansen til å fordype deg helt i vikinghistorien. Foto: © Viking House

Når du besøker Stavanger, sørg for å ta turen innom Viking House. Her får du en spennende historisk opplevelse. Ved hjelp av det nyeste og mest avanserte innen spillteknologi vil du bli tatt med tilbake til vikingtiden og kan leve deg inn i en eventyrlig verden i en makeløs virtuell virkelighet.

Siluett av Sverd i fjell mot rosa og blå himmel.
De gigantiske sverdene rett utenfor Stavanger minnes slaget ved Hafrsfjord

Får du ikke nok av vikinger? Sjekk ut monumentet Sverd i Fjell like sør for Stavanger. Disse tre sverdene er 10 meter høye og sies og minnes slaget ved Hafrsfjord i 872 da Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike.

Tips: Hvis du vil lære mer om vikingenes fascinerende verden, kan du lese mer om de 10 beste vikingstedene å utforske over hele verden her.

3. Stavanger er full av spennende gatekunst

Et reinsdyr laget av resirkulerte materialer, gatekunst i Stavanger.
Rundt neste hjørne i Stavanger, kan du plutselig komme over et fantastisk kunstverk. Foto: © Nuart Festival

Stavanger er kjent som en by med mye gatekunst, og bare ved å gå litt rundt omkring vil du komme over urban kunst på de mest usannsynlige stedene, fra gateskilt til husfasader.

Opp gjennom årene har byen blitt anerkjent som en av verdens ledende destinasjoner for gatekunst, med mange lokale og internasjonale kunstnere som stolt viser fram graffiti, veggmaleri, tegneseriekultur og sjablongkunst.

Eksempel på gatekunst i Stavanger
Nuart Street Art Tour er perfekt for de som ønsker å se alle de beste kunstverkene. Foto: © Nuart Festival

Hver september siden 2001 er Stavanger vert for Nuart-festivalen, hvor en gruppe internasjonalt anerkjente kunstnere kommer for å lage offentlige kunstverk og sette sitt preg på byens vegger, både innendørs og ute.

En av de beste måtene å se disse politiske, fascinerende og levende kunstverkene på er Nuart Street Art Tour. Denne 90-minutters spaserturen viser deg både mindre og kanskje litt bortgjemte kunstverk fra tidligere Nuart-festivaler, samt de store og iøyefallende gatekunstverkene som er laget gjennom årene.

4. Lær noe nytt på Norsk Oljemuseum i Stavanger

To kvinner utforsker utstilling på oljemuseumet i Stavanger
Hvis det regner kan du ta turen til Norsk Oljemuseum for en interessant og lærerrik morgen. Foto: © CH – VisitNorway.com

Stavanger er Norges olje- og energihovedstad, så dette er et must på listen over ting du kan gjøre når du besøker byen, og et veldig godt alternativ hvis du reiser med barn. På Norsk Oljemuseum vil du lære om hvordan olje og gass blir oppdaget, hentet opp og produsert, og hva det brukes til.

Museet er bygget slik at det ligner en offshore oljeplattform. Her får du forklart hvordan petroleum påvirker det norske samfunnet, gjennom interaktive utstillinger, modeller og filmer. Her får du et innblikk i alt fra hverdagsliv til sjøs til teknologi og dramatiske hendelser, samt hvordan livet for nordmenn har endret seg gjennom tiårene takket være oljeindustrien.

5. Se historiske Stavanger Domkirke

Fasade av Stavanger Domkirke, med blomsterbed i forgrunn
Stavanger Domkirke er en av byens mest populære bygninger

Stavanger Domkirke har en fengende historie, vi vet at den ble bygget mellom 1100 og 1150, men det er debatt om hva som kom først – byen eller katedralen?

Denne middelalderske juvelen kom seg med nød og neppe gjennom en brann i 1272 som ødela trekonstruksjonen helt. Etter at den ble gjenoppbygd, fikk kirken det gotiske utseendet vi ser i dag.

Taket på katedralen ligner (og sies å være inspirert av) skrogene på et vikingskip. En forseggjort prekestol ble laget på 1650-tallet, og vakre glassmalerier ble installert i 1957.

Prekestolen i Stavanger Domkirke
Den rikt utsmykkede prekestolen ble laget av Andrew Smith på 1650-tallet

I krypten under kirken har man funnet fire stolpehull etter en bygning som må ha vært der før domkirken ble bygget. Flere mener at dette er restene av en gammel trekirke som ble bygget av Erling Skjalgsson rundt 1015

På grunn av byggearbeid er katedralen for tiden stengt for publikum, men det er fortsatt verdt å sjekke ut den imponerende fasaden av Stavangers mest praktfulle bygning.

Tips: Europa har et mangfold av fantastiske kirker og katedraler, komplett med praktfulle spir, imponerende arkitektur og århundrer med gammel historie. Sjekk dem ut i innlegget vårt om Europas katedraler, kirker og basilikaer.

6. Nyt utsikten fra Preikestolen

Person på ytterste kant av Preikestolen, ser ut over turkis fjord og fjell
Besøk Preikestolen i sommerhalvåret for større sjanse for klarvær. Foto: © Peer Eide – VisitNorway.com

Preikestolen sies å ha verdens flotteste utsikt og ligger omtrent en og en halv times kjøretur fra Stavanger (inkludert en fergeovergang).

Den karakteristiske fjellhyllen rager 600 meter over den nydelige Lysefjorden, og er omgitt av fjelltopper. Turgåere blir lokket til toppen av løftet om fantastisk panoramautsikt – og den skuffer ikke. «Imponerende og storslagent» er ikke engang i nærheten av å beskrive den.

Preikestolen har blitt kalt et av verdens mest spektakulære utsiktspunkt av både Lonely Planet og BBC og er definitivt verdt å føre opp på din «bucket list».

Selve fjellhylla er ikke mer enn 25 × 25 meter, turen opp er ca 4 km, har relativt enkle stier og passer for alle aldre. Den beste tiden å gå opp hit er i de varmere månedene når stiene ikke er isete.

Mann og kvinne ser ut over utsikten fra Preikestolen.
Det er viktig å sørge for godt fottøy og ha med nok proviant.

Det er mange guidede turer som tilbys hele året, mange tilbyr henting i Stavanger. Bestill en Preikestolen-tur med GetYourGuide, og du vil til og med tjene CashPoints som du kan bruke neste gang du flyr med Norwegian.

Fun fact: Preikestolen ble brukt som et av innspillingsstedene i Hollywood-filmen «Mission: Impossible Fallout». I filmen henger Tom Cruise fra kanten av den ruvende klippen, høyt over den majestetiske Lysefjorden, i ekte Ethan Hunt-stil.

7. Knips det kuleste bildet på Kjeragbolten

Kvinne poserer med armene strakt i været på Kjæragbolten.
Ville du vært modig nok til å posere her?

Hvis Preikestolen høres ut som din greie og du ikke har høydeskrekk, er en tur til Kjeragbolten et must for de som besøker Stavanger.

Steinen ligger klemt i en fjellsprekk på Kjerag-fjellet, rundt 2,5 timer med bil fra Stavanger.

Kjeragbolten er absolutt et av de mest spektakulære stedene å se i Norge, men stigningen er tøff – vi snakker 12 km i ulendt terreng. Vi anbefaler en guidet tur som plukker deg opp i Stavanger og tar deg med på en naturskjønn reise, forbi fossefall og opp de 26 hårnålssvingene i Sirdal-fjellene. Deretter videre med en profesjonell guide opp til Kjeragbolten. De som når fram til toppen kan forvente seg utrolig utsikt og ett helt unikt fotomotiv.

Bestill guide til Kjeragbolten her.

8. Slikk sol på Solastranden

Solastranden i Stavanger med langstrakte sanddyner.
Hvis været ikke er på topp får du hele stranden for deg selv.

Stavanger har et fint klima, til å være i Norge. Solastranden er en av de mest populære strendene i Stavanger-regionen, og en av de beste strendene i Norge. Den 2,3 km lange halvmåneformede bukten har fin sand som skråner forsiktig ned i grunt vann, noe som gjør den til en ideell strand å besøke med barn om sommeren.

Det er en rekke aktiviteter for alle aldre ved Solastranden som for eksempel volleyball, seiling og kitesurfing.

Hotellgjester utenfor Sola Strand Hotel i 1953
Sola Strand Hotels historie går tilbake til 1914. Disse gjestene gledet seg over stranden utenfor hotellet i 1953. Foto: © Sola Strand Hotel

Hvis du planlegger å bli i Stavanger noen dager, kan du sjekke ut Sola Strand Hotel. De har store solterrasser, spa, basseng, samt et nytt vannsportsenter som åpnet sommeren 2020.

Stedet har en rik historie som dateres tilbake til før første verdenskrig, og rommene er renovert og innredet med deler fra opphuggde skip! Finn ut mer i artikkelen om 12 av de mest spektakulære hotellene i Norge.

9. Lysefjorden

Lysefjorden med fjell på hver side
Båtturer, kajakkpadling og fergeturer er noen av mulighetene ved Lysefjorden

Guidede turer til Preikestolen og Kjeragbolten kan vanligvis kombineres med en tur ut på Lysefjorden – her vil du oppleve flott fjordlandskap, omgitt av tøffe fjell som ruver 900 meter høyt.

Nærheten til Stavanger (rundt en time med bil) gjør Lysefjorden ideell for en dagstur ut av byen.

Fra kanopadling og kajakkpadling til tur med RIB-båt, det er mange muligheter til å komme seg ut på vannet og gjøre sightseeing her.

10. Gå opp verdens lengste tretrapp – Flørli 4444

Utsikt over fjorden  fra Flørli og de 4444 trinnene
Utsikten fra Flørlis 4444 trinn blir bare bedre og bedre jo høyere du kommer. Foto: © Flørli

En tur på Lysefjorden kan godt kombineres med et stopp i den idylliske bygda Flørli, som er best kjent for sine 4444 trinn på fjellet – den lengste tretrappen i verden.

Trappen følger to vannledninger opp fjellet til et vannkraftverk. Det er en bratt tur opp og klatringen passer best for voksne. Viktig: Det er ikke mulig å gå i trappene om vinteren pga. stor skredfare. Snøen smelter normalt i mai-juni, men vær oppmerksom da rester av is og snø kan gjøre trinnene glatte.

Det er ikke ideelt hvis du har høydeskrekk, men for de som ikke har det, er utsikten fra toppen virkelig fascinerende.

Klar til å besøke Stavanger?

Utsikt over havnen i Stavanger
Stavanger er et flott sted å reise til, med mange utendørsaktiviteter utenfor bykjernen

Stavanger og omegn er en fantastisk del av landet vårt. Tjen CashPoints ved å booke hotell, leiebil og aktiviteter gjennom Norwegian Reward.

Bestill fly til Stavanger

Share
Neste

10 av verdens mest hjemsøkte hotell