0
Neste

Tipsing i Danmark - hvor mye skal du gi?

Blog Topp 12 aktiviteter i Tromsø
Dato: 25 september 2020

Topp 12 aktiviteter i Tromsø

Share

Tromsø og dens spektakulære omgivelser ligger 69 ° nord, og er det perfekte stedet for arktiske eventyr.

Omgitt av fjorder og røffe fjelltopper som forblir snødekte store deler av året, ligger Tromsø på østsiden av Tromsøya, og er knyttet til fastlandet av en bro.

Det er mye å ta seg til her, avhengig av årstid kan du gjøre alt fra å jakte på nordlyset til å være oppe hele natten under midnattssolens stråler. Liker du å være fysisk aktiv kan du for eksempel gå turer eller padle kajakk for å komme tett på den arktiske naturen. Vanskelig å bestemme seg? Her er 12 av våre favoritt-ting å gjøre i Tromsø.

Tips: Book flybilletten til Tromsø med Norwegian og tjen CashPoints.

Obs: På grunn av COVID-19, kan åpningstider og tilgjengeligheten til aktiviteter, hoteller og spisesteder være påvirket. Husk å sjekke gjeldende reiseråd før du reiser.

1. Gå på konsert i Ishavskatedralen

Ishavskatedralen i Tromsø med snø rundt
Midnattsol-konsertene i den arktiske katedralen sørger for magiske kvelder

Dette spektakulære byggverket er et av Tromsøs mest ikoniske landemerker, det dristige designet ble inspirert av is og snø. Offisielt heter den Tromsdalen kirke, men er bedre kjent som Ishavskatedralen,

Kirken, som ble ferdigstilt i 1965, er synlig fra hele Tromsø takket være de stripete lysene på taket, som skinner når mørket faller på.

Et av de mest uvanlige trekkene ved kirken er den østvendte glassmosaikken som gir et spektakulært lys når midnattssolen glitrer gjennom den.

Du kan gå på konserter her hele året, men vi anbefaler en av midnattsolkonsertene som holdes i sommermånedene. Disse forestillingene starter klokka 23.00, noe som betyr at du kan nyte en kombinasjon av norske folketoner og klassisk musikk spilt av profesjonelle musikere, før du går ut for å nyte midnattssolen.

2. Nordlysjakt

Grønt nordlys over Tromsø
Gå ikke glipp av nordlyset når du er i Tromsø om vinteren. Foto: © Vegard Stien – VisitTromso.com

Noe av det mest populære å gjøre når du besøker Tromsø er å oppleve nordlysets magi.

Takket være byens nordlige beliggenhet bare 350 km fra polarsirkelen, har de som jakter på nordlyset en god sjanse for å få sett dette naturfenomenet, spesielt når de besøker Tromsø mellom september og april. Tromsø er faktisk et av de beste stedene i Europa å se nordlyset.

Nordlys kan sees best når du er langt vekk fra byens lysforurensning. Med en guidet tur vil du bli tatt med til de mest naturskjønne stedene for å se naturens eget fyrverkeri.

Grønt og rosa nordlys over snøen i Tromsø.
Det fantastiske nordlyset sees best et stykke bort fra byens lysforurensning

Og for å gjøre jakten din enda mer spektakulær, prøv «aurora middagscruise» med Arctic Travel Company. Her setter du av sted langs fjorden på en flytende restaurant med en 3-retters tapasmiddag, mens kapteinen skuer etter de mystiske lysene.

Det er mange andre nordlysturer og utflukter du kan nyte i Tromsø, og hvis du er der mellom den siste uken i januar og den første uken i februar, kan du dra til den årlige nordlysfestivalen – en feiring av internasjonal musikk og dans.

3. Sledetur med reinsdyr eller huskyer

Huskyer som drar en slede gjennom et snødekket landskap
La huskyer vise deg naturen rundt Tromsø – du vil ikke bli skuffet!

En av de mest spennende måtene å utforske Tromsø og områdene rundt er med slede, og heldigvis har du mange muligheter om vinteren.

Hopp på en slede med reinsdyr der du også lærer om samene som tradisjonelt holdt på med reinsdyrdrift i området. Du vil nyte et varmt måltid i en samisk lavvo og få mate reinen også. Alternativt, hvorfor ikke prøve hundekjøring med huskyer?

Noen av disse ekskursjonene kombinerer til og med mating av reinsdyr og huskykjøring, med nordlysjakt og fotturer, så det er noe for enhver smak.

4. Dra til sjøs

RIB-båt på vannet utenfor Tromsø
Dra ut på det iskalde vannet i en RIB-båt

Tromsø er en øy, så det sier seg selv at en tur ut på fjorden er et must for enhver besøkende.

Fra fisketurer til dyrelivssafari, det er mange måter å nyte den fantastiske naturen rundt Tromsø fra en båt.

For de som leter etter et større adrenalinkick, vil en tur med RIB-båt ta deg med på en spennende opplevelse, hvor du vil komme tett på dyreliv som niser, sjøfugler og ørner, samt lære om historien til fjordene mens du cruiser rundt på dem.

To kajakkpadlere på vannet med snødekkede fjell i bakgrunnen
Et kajakk-eventyr i Tromsø kan føre til uforglemmelig nærkontakt med naturen. Foto: © Pete Oswald – VisitNorway.com

Hvis du foretrekker å gjøre jobben selv, er kajakkpadling ledet av en lokal guide den perfekte måten å komme nær den utrolige naturen på. Når du tar et pit-stop på en sjarmerende øy for deilig mat grillet over åpen ild, kan du utforske Tromsøs kystlinje, og til og med se dyr som oter, lundefugl og delfiner.

5. Hvalsafari

En hvalfinne som stikker opp av sjøen m ed en RIB-båt med turister i bakgrunnen,.
Å se hvaler i sitt naturlige element er en opplevelse for livet.

Et annet spennende eventyr i Tromsøs vakre omgivelser er en hvalsafari. Her får du sjansen til å se knølhvaler og spekkhogger i sitt naturlige habitat. Du vil også lære om deres adferd og om andre lokale marine arter med en erfaren guide.

Det er flere selskaper som tilbyr hvalsafari rundt Tromsø, men sørg for å velge en som følger ansvarlige naturretningslinjer.

6. Fjellheisen

En gondolvogn stiger oppover med utsikt over Tromsø i bakgrunnen
Utsikten over Tromsø fra Storsteinen er helt fantastisk

Et besøk i Tromsø er ikke komplett uten en tur med Fjellheisen taubane opp til Storsteinen. Turen tar bare noen minutter, og utsikten fra toppen er virkelig fantastisk.

Hvis du blir sulten kan du ta en matbit på restaurant Fjellstua mens du nyter utsikten over Tromsø og de omkringliggende øyene, fjellene og fjordene.

Om sommeren gir øvre visningsdekk en flott mulighet til å sole seg i midnattssolen, mens det om vinteren er et ideelt sted for å se nordlyset.

Tip: Hvis du ikke er fan av gondolturer, er det også mulig å gå de 1200 sherpatrinnene opp til avsatsen.

7. Planetarium & Vitensenter

En voksen og et barn i hvite frakker gjør et vitenskaplig forsøk.
De små kan få være kreative med interaktive utstillinger og aktiviteter på Nordnorsk vitensenter. Foto: © Vegard Stien – VisitTromso.com

Hvis du var uheldig nok til ikke å fange nordlyset mens du var i Tromsø, bør en tur til Norges største planetarium stå øverst på ønskelisten.

I planetariet kan du overvære et fantastisk visuelt show av nordlyset sammen med en vitenskapelig forklaring på de magiske og myteomspunnede lysene. Du kan også lære om universets hemmeligheter og hvordan mennesker er i stand til å utforske verdensrommet.

Inngangsbilletten til planetariet gir deg også tilgang til vitensenteetr, som er fantastisk hvis du reiser med barn, da det er fullpakket med interaktive utstillinger og vitenskapelige aktiviteter.

8. Tromsø arktisk-alpine botanisk hage

Kvinne som fotograferer i Tromsø Arktisk-Alpine Botaniske Hage.
Du finner sjeldne arktiske arter i Tromsøs botaniske hage. Foto: © Vegard Stien – VisitTromso.com

Rett utenfor planetariet er Tromsøs praktfulle arktisk-alpine botaniske hage – en av de vakreste hagene i Europa faktisk, og et flott sted å besøke i sommermånedene.

Her kan du se tusenvis av fargerike planter fra de kaldeste stedene på jorden, inkludert valmuer, sibirske liljer og Wilander Buttercup: en skjør gul blomst som nesten er utryddet på grunn av klimaendringer.

Hvis du er her i slutten av juni, må du se etter den fantastiske tibetanske blå valmuen, som er over tre meter høy.

9. Tromsø Ice Domes

Isskulpturer i Tromsø Ice Domes
Uforsk de utrolige isskulpturene på Tromsø Ice Domes. Foto: © Tromsø Ice Domes

Et besøk til Tromsø Ice Domes er en av de mest fantastiske tingene du kan gjøre når du er i den arktiske hovedstaden om vinteren.

Dette vintereventyrlandet ligger mellom fjellene i Tamok, 90 minutter utenfor Tromsø, Det åpner hvert år når polarnettene nærmer seg fra desember til mars.

Her finner du alt fra isbar til iskino, og du kan nyte et deilig måltid i isrestauranten. De som ønsker å få mest mulig ut av opplevelsen, kan til og med velge å overnatte på det ekstraordinære ishotellet, der du får reinsdyrskinn og en sovepose.

Isbjørner skåret ut i is over en dobbeltseng laget av isblokker med reinsdyrskinn på.
Tilbring natten på en seng av isblokker… Foto: © Tromsø Ice Domes

Hvis du velger å tilbringe natten her, vil du få en erfaren guide som tar deg med på trugetur der du kan lete etter dyrespor og se etter nordlyset før du drar tilbake til leiren og en smakfull middag, tilberedt over åpen ild.

Tips: Hvis du leter etter flere kalde hoteller, er en natt eller to i Snowhotel Kirkenes noe for deg. Finn ut mer i innlegget vårt 12 unike hoteller i Norge.

10. Polaria

Sel i Polaria i Tromsø
Selene er en av hovedattraksjonene i Polaria. Foto: © Vegard Stien – VisitTromso.com

Hvis du besøker Tromsø med barn, er en tur til Polaria akvarium perfekt underholdning.

Polarias uvanlige bygning, som representerer isblokker som er skjøvet på land fra Ishavet, ligger i sentrum, og huser en rekke arktiske marine arter, fra små haier til steinbit.

Det er også et av de eneste stedene i Europa hvor du kan komme nært og personlig på storkobber. Det er to av disse nordlige selartene ved akvariet, pluss to steinkobber. De daglige foringene og treningsøvelsene lar deg komme nær disse lekne dyrene mens du lærer alt om livet i Arktis.

11. Shopping i Storgata

Kvinne som ser igjennom et butikkvindu.
Storgata er det beste stedet å kjøpe gaver eller unne deg selv noe fint i Tromsø. Foto: © Janita Zenteno – VisitTromso.com

Tromsøs viktigste gågate er full av kafeer, restauranter og butikker. Her kan du plukke opp suvenirer, lokalt håndverk og norske designklær før du drar videre til en deilig lunsj på en av de mange spisestedene i gaten. Hvis du er ute etter en kveld på byen i Tromsø, er Storgata stedet å være på fredag og lørdag kveld.

Tromsø sentrum er relativt kompakt, og du kan gå fra den ene siden til den andre på rundt 10 minutter. Det er dessuten hjemmet til den største samlingen av historiske trehus nord for Trondheim.

Fargerikt trehus i empirestil i Tromsø.
Studer arkitekturstilen ‘Empire’ når du går rundt i sentrum. Foto: Osopolar – Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Sjekk ut alle de fargerike bygningene med hvite dører, halvsøyler og hundetannsmønstre i vinduskarmene. Dette er kjent som empirestil og det er mange hus i Tromsø by som er bygget i denne stilen. Tromsø sentrum har faktisk en av de største konsentrasjonene av denne typen arkitektur i Norge.

12. Dagstur til Sommarøy

Oversiktsbilde av strand og turkis hav med en båt på Somarøy.
Ta en dagstur ut av Tromsø og nyt de fantastiske Sommarøy-strendene. Foto: © CH – VisitNorway.com

En sommertur til Tromsø bør absolutt inkludere en dagstur til det lille fiskeværet Sommarøy. Bare en time unna med bil finner du denne lille øya. Her er hvite strender med skjermede viker og grunt vann som du kan ta en forfriskende dukkert i. Du finner faktisk en av Norges beste strender her.

Det er spesielt bra å drive vannsport her, fra kajakk- og stand-up paddling til dykking og hvalsafari.

Mann i kajakk i vannet utenfor Sommarøy
En guidet kajakkur rundt Sommarøy er en fantastisk opplevelse. Foto:: © CH – VisitNorway.com

Hvis du bestemmer deg for å ta en guidet kajakktur, ser du kanskje en sel eller to dukke opp for å hilse. Noen ganger kan man være så heldig å få se spekkhoggere som noen ganger passerer området.

Tilbake på land vil en sykkeltur rundt øya gi deg et overblikk til dette livlige kystsamfunnet, som er en av Norges viktigste sildeprodusenter.

Klar for en tur til Tromsø?

Person som ligger på en strand i Tromsø og ser opp på nordlyset.
Klar til å oppdage alt det vakre Tromsø har å tilby? Foto: © Vegard Stien – VisitTromso.com

Tromsø er en fantastisk destinasjon, både sommer og vinter. Du kan også inkludere Tromsø som en del av en biltur rundt i Norge. Hvis du bestiller flyreiser, guidede turer og leiebil gjennom Norwegian Reward, tjener du CashPoints som du kan bruke til å betale din neste flyreise med!

Book flybillett til Tromsø

Share
Neste

Tipsing i Danmark - hvor mye skal du gi?