0
Neste

Vintermat fra hele verdenen

Blog Topp 15 aktiviteter i Finland
Dato: 30 oktober 2020

Topp 15 aktiviteter i Finland

Share

Visste du at i Finland kan du sove i en glassiglo med panaromautsikt til nordlyset, gli gjennom et snødekket landskap i en reinsdyrslede, eller nyte en avslappende badstue … mens du tar gondolbanen opp en skibakke?

Jepp, Finland kan by på noen av de mest magiske opplevelsene du kan forestille deg, men det lykkeligste landet i verden er mye mer enn et vintereventyrland.

Les videre for å finne ut hvilke aktiviteter som bør være øverst på listen på din neste tur til Finland.

Tips: Book flybillett til Finland med Norwegian og tjen CashPoints. Tjen enda flere poeng ved å booke hotell, leiebil og aktiviteter gjennom Norwegian Reward.

Obs: På grunn av COVID-19, kan åpningstider og tilgjengeligheten til aktiviteter, hoteller og spisesteder være påvirket. Husk å sjekke gjeldende reiseråd før du reiser.

1. Se nordlys eller midnattssol i Lappland

Nordlys over skogen i Rovaniemi, Finland
Lappland er et av de beste stedene i verden å se nordlys fra. Foto: Hühnerauge – Flickr / CC BY 2.0

Lappland er et av de beste stedene i verden hvis du ønsker å se det spektakulære nordlyset. Her er det vakre dansende lysfenomenet synlig 200 netter i løpet av året, og sjansen til å få øye på det er aller størst hvis du besøker stedet i perioden september til mars.

Rovaniemi ligger rett ved polarsirkelen og er et av de mest populære stedene å jakte på nordlyset. For å gjøre det enda mer eksotisk kan du komme deg ut i naturen med enten truger eller langrennski.

Eller hva med å lete etter nordlyset på snøscooter? Du blir kjørt over en frossen innsjø og inn i den snødekte skogen hvor du kan nyte varm mat og drikke rundt et bål under den åpne (og forhåpentligvis dansende) himmelen.

Midnattsolen skinner over en innsjø med en brygge og en båt
Sommermånedene i Finland gir deg dagslys 24 timer i døgnet i mange regioner

Skal du til Nord-Finland om sommeren? Da vil du helt sikkert oppleve den magiske midnattssolen. Etter en lang og mørk vinter er det plutselig 24 timer med dagslys i de nordlige regionene i Finland fra mai til august, dette gir det perfekte bakteppet for en nattlig svømmetur i en av Finlands tusenvis av innsjøer.

2. Møt den ekte julenissen i Rovaniemi

Julenissen mater et reinsdyr i Rovaniemi, Finland
Ta med deg ungene for å møte den ekte julenissen. Foto: © Visit Rovaniemi

Rovaniemi er ikke bare et fortryllende landskap med snødekte skoger, frosne innsjøer og store tundraområder. Det er også den ‘offisielle’ hjembyen til julenissen, som bor i Santa Clause Village med reinsdyrene og alvene sine.

Hytte med snø rundt i Santa Claus Village i Rovaniemi
Selv om fornøyelsesparken har julenisse-tema og er det ideelle feriestedet før jul, er det faktisk åpent for besøkende hele året.

Her er det mange morsomme ting å gjøre, for eksempel å skrive brev på Julenissens postkontor eller å lage pepperkaker med Nissemor. Et opphold i denne eventyrverdenen vil skape uforglemmelige minner for hele familien.

3. Overnatt i en iglo

Kvinne som sitter på en seng i en glass-iglo og beunderer nordlyset gjennom taket.
En glassiglo er et godt alternativ når du skal se nordlys

Å bo en natt eller to i et hvitt eventyrland under stjernene er utvilsomt en av de kuleste tingene å gjøre i Finland. De nordlige regionene i landet har mange unike overnattingssteder, fra iglo- og ishoteller til arktiske trehus og koselige hytter.

Kakslauttanen Arctic Resort tilbyr flere fantastiske innlosjeringer. Frister det med en glassiglo der du kan kose deg i en varm og behagelig seng, og samtidig ha full panoramautsikt til nordlyset som danser på himmelen over deg? Eller foretrekker du en tømmerhytte med privat badstue, peis og glasstak? Hvis du virkelig ønsker en opplevelse utenom det vanlige så gir igloene deg sjansen til å sove utendørs i temperaturer under frysepunktet.

Dobbeltseng laget av isblokker, men utskjøringer av is og snø på veggen bak. Lapland Hotels SnowVillage
En natt i iglo er en opplevelse for livet

Hvis det siste alternativet høres spennende ut, kan du sjekke ut Lappland Hotels SnowVillage i Kittilä. Her kan du tilbringe natten i sovepose og nyte en magisk verden som består av isskulpturer, en isrestaurant, en isbar og et snøhotell hvor du kan tilbringe natten i en vakkert utformet «snø-suite».

Tips: Liker du litt spesielle overnattingsopplevelser? Du kan også få en god natts søvn på disse 12 unike hotellene i Norge.

4. Sauna på de rareste steder

Gondolsauna på  Ylläs ski resort i Finland
Ylläs gondolsauna: En tur i alpinbakken du sent vil glemme! Foto: © Visit Ylläs

Når du besøker Finland blir det klart og tydelig for deg – finnene er tullete etter badstuer. Du finner dem overalt, fra vanlige steder som i private hjem og i svømmehallen til mer uvanlige steder som i biblioteket og på ishockeystadion.

Mens du besøker dette underlige landet, hvorfor ikke prøve verdens første hurtigmatbadstue på Burger King i Helsinki eller gondolbadstuen på Ylläs skianlegg?

5. Se det høyeste fyrtårnet i Norden

Bengtskär fyrtårn i Finland sett fra andre siden av vannet
Bengtskär fyr er det høyeste fyrtårnet i Norden. Foto: © Nora Wilson

Turen til Bengtskär fyr på den sørligste øya utenfor kysten av Finland er en uforglemmelig opplevelse. Nordens høyeste fyrtårn er et syn der det rager 52 meter over havet og dateres helt tilbake til 1906.

Fem fyrvoktere og deres familier bodde på øya i begynnelsen av forrige århundre, og det høye fyret klarte å overleve et langvarig angrep fra russerne under andre verdenskrig.

Det er nå en populær turistattraksjon, og bortsett fra å nyte utstillingen, fantastisk utsikt og en bolle med Bengtskärs tradisjonelle fiskesuppe, kan besøkende også velge å overnatte på øya i et av de seks rommene som en gang var familiens leiligheter.

6. Utforsk Sveaborg Festning (Suomenlinna)

Suomenlinna Festning og øyer sett ovenfra
Utforsk de seks øyene som Suomenlinna festning ligger på. Foto: © Super Otus / The Governing Body of Suomenlinna

Denne sjøfestningen som er oppført på UNESCOs verdensarvliste er et must når du besøker Finland. Stedet som er en av Finlands mest populære attraksjoner ligger bare en kort fergetur utenfor Helsinki

Sveaborg ble bygget på 1700-tallet over seks øyer. Hundre kanoner, utallige tunneler, seks kilometer med murer og forskjellige parker utgjør denne festningen som en gang bidro til å forsvare Sverige, Russland og Finland etter tur.

I dag kan du nyte mange aktiviteter her, fra guidede turer i festningen og museene til piknik og spaserturer i de mange grønne områdene.

7. Kjør slede med reinsdyr

Reinsdyr som trekker en slede i Lappland
Reinsdyr er en vanlig måte å komme seg rundt på i Lappland

Noe av det beste å gjøre om vinteren i Finland er å ta en tur med reinsdyr og slede eller prøve seg på et sted av grøting (husky aking). Å gli gjennom den snødekte skogen i en slede er en virkelig magisk opplevelse. Hvis du er i Finland om sommeren kan du likevel besøke steder hvor lokalbefolkningen driver med reindrift.

I Lappland er antallet reinsdyr omtrent det samme som antallet mennesker og du finner mange steder som tilbyr slike spennende opplevelser. Her kan du også lære mer om samene og reindrift som er en sentral del av deres kultur.

Visste du? Tundrafolket i Disneys Frost II er inspirert av samisk kultur, og representanter fra folket samarbeidet med Disney for å sikre at kulturen deres ble fremstilt på riktig måte i filmen. Finn ut mer om de virkelige stedene som inspirerte Disneys Frost-filmer her.

8. Ta en dukkert i en innsjø

Innsjøen Saimaa med en skogkledd klippe i bakgrunnen
Ta en dukkert i en av Finlands mange innsjøer på sommeren (eller på vinteren for den saks skyld, hvis du er modig nok) Foto: Mannasen – Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Finland huser mer enn 188 000 innsjøer, så en svømmetur i en av dem bør være på planen. Tro det eller ei, temperaturen i noen deler av Finland kan nå over 30 ° C om sommeren, så avkjøling med en forfriskende dukkert etter en lang tur kan være deilig.

Oversiktsbilde av innsjøen Saimaa i Finland
Saimaa er den største innsjøen i Finland og har mange øyer

Vi anbefaler å dra til Saimaa-sjøen, kjent som hjertet av det finske innsjøområdet. Dette er Finlands største innsjø, og den fjerde største i Europa, noe som betyr at det er mye å gjøre i området, alt fra svømming og naturstier, til å oppdage en av de sjeldne Saimaa-selene – blant de mest truede selene i verden.

9. Bo i et vintereventyrland – SnowCastle of Kemi

Folk inne i SnowCastle Resort in Kemi
Hver vinter blir SnowCastle bygget om, klar til å ønske besøkende velkommen. Foto: © SnowCastle of Kemi

For en helt unik opplevelse på din reise til Finland, besøk SnowCastle Resort i Kemi, en del av SnowExperience365.

Hver vinter blir dette utrolige stedet forvandlet til et slott med nydelige snøskulpturer, skinnende hvite stier og eventyrlandskap.

Isrestauranten med bord laget av isblokker og utskjæringer i is og snø på veggen
Etter å ha utforsket slottet, ta en matbit på Ice Restaurant. Foto: © SnowCastle of Kemi

Her kan du også nyte et arktisk eventyr med en overnatting i slottets SnowHotel eller nyte en deilig middag på isrestauranten som er åpen hele året.

10. Med seilbåt i skjærgården i Turku

To båter ved havnen i Turku skjærgård
Det er så mange øyer å utforske i Turku skjærgård

Skjærgården i Turku er en av de største i verden med over 20 000 øyer, og flere nye som blir oppdaget hele tiden. På en solfylt dag i de varmere månedene av året er det en selvfølge med en seiltur rundt noen av disse øyene.

Du kan velge alt fra to-timers fergeturer til ferieøya Vepsä til heldagsturer rundt flere øyer. Det er mange forskjellige ruter og turer å velge mellom, og mange billedskjønne øyer å utforske. Du kan til og med bli med på dans på brygga eller overnatte om bord i båten.

11. Ta med ungene til Mummiverden

Mummitrollet og Lille My
Barna vil elske et besøk i verdens eneste mummiverden. Foto: © Moomin Characters™

Hvis du reiser til Finland med barn er en tur til Mummiverden en ren nødvendighet. Bare en halvtime utenfor Turku ligger denne familievennlige temaparken, fullpakket med teaterforestillinger, workshops og opplevelsesstier rettet mot yngre barn.

Du finner den finsk-svenske forfatteren Tove Janssons elskede Muminfigurer over hele parken. De sprer Mummi-filosofiens verdier om familie, vennlighet, respekt for mennesker og natur, eventyrlighet og trygghet gjennom forestillinger og aktiviteter.

Tips: Hvis du skal fly til Finland med små barn kan du få nyttige tips her til hvordan gjøre flyturen til en lek.

12. Kos deg i den sjarmerende gamlebyen i Rauma

Finsk flagg som henger på et gult hus i gamlebyen Rauma, Finland
Rusle rundt de brosteinsbelagte gatene i fargerike Rauma før du tar en pause på en koselig kafé

Rauma ligger på vestkysten av Finland, og gamlebyen i Ramua er et av de vakreste stedene å besøke i Finland. Området som er oppført på UNESCOs verdensarvliste består av rundt 600 trebygninger, og er den største trebyen i Norden, noe som gjør den til et populært reisemål for både finner og andre turister.

De fargerike trehusene, sjarmerende brosteinsbelagte gatene og forseggjorte portene gjør gamle Rauma til den mest idylliske rammen du kan tenke deg for en sommertur. Ved juletider virker det som et ekte eventyrland her, med koselige kafeer og tradisjonelle butikker kombinert med et snødekket torg og det sjarmerende rådhuset.

13. Stå på grensen mellom tre land, Norge, Sverige og Finland

Grensepunktet mellom Norge, Sverige og Finland
Her kan du bevege deg over grensene til tre forskjellige land. Foto: TylerTheTraveler – Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Har du noen gang hoppet innom tre land i løpet av et minutt? På grensen mellom Norge, Sverige og Finland kan du gjøre dette.

Du kan enkelt nå grensepunktet i sommermånedene med en båttur med MS Malla som går fra landsbyen Kilpisjärvi til Kolttalahti, eller via 11 km tursti gjennom Malla naturreservat.
 

14. Kummakivi – balanserende stein

Kummakivi balanserende stein i Finland
Steinen lar seg ikke rokke med menneskelig kraft.

Noe av det mest spesielle å se i Finland er Kummakivi – alias ‘Strange Rock’. Ganske passende navn på denne enorme steinen som balanserer på toppen av en liten, avrundet steinblokk.

Finsk folklore vil ha deg til å tro at steinen ble plassert der av et troll eller en kjempe, som har rykte på seg for å ha overnaturlige krefter og kaste steinblokker rundt. Imidlertid er den mer sannsynlige forklaringen litt mer vitenskapelig; Kimmakivi var en steinblokk som ble transportert av is i løpet av den siste istiden.

Den er ikke så lett å finne, men den ligger i den tette Ruokolahti-skogen i Øst-Finland, men det er verdt strevet for det spesielle fotomotivet alene.

15. Villmarken kaller

Treplanker over et myrområde med fjell i bakgrunnen i Pyhä-Luosto nasjonalpark
Å utforske det fantastiske naturlandskapet er en av de beste måtene å få mest mulig ut av reisen din til Finland

Sist (men ikke minst) på listen vår over de kuleste tingene å gjøre i Finland, er å utforske landets fantastiske villmark, med ikke mindre enn 40 nasjonalparker.

Finner elsker å tilbringe tid ute i det fri. Og hvorfor skulle de ikke ville det? Landskapet er intet mindre enn spektakulært. Og takket være det som er kjent som ‘allemannsrett’, kan du vandre på landsbygda fritt (noen ganger til og med på private eiendommer), så lenge du viser respekt.

Dette betyr at om sommeren kan du nyte alt fra å plukke bær i skogen utenfor Helsinki til å vandre gjennom idylliske skogsstier i Pyhä-Luosto nasjonalpark i Lappland.

Grønt Nordlys over et snødekket skogslandskap i Finland
Naturen om vinteren i Finland er så vakker at den kan ta pusten fra de fleste

Og hvis du er i Finland om vinteren er vintersport som langrenn, eller et besøk på et av Finlands 75 alpinanlegg et must, da de praktisk talt garantert vil ha snø fra oktober til mai.

Til Finland i en fei?

Par som tar en drink i isbaren på  SnowCastle Resort i Kemi, Finland
Finland byr på uvanlige opplevelser og minner for livet © SnowCastle of Kemi

Enten du utforsker Lapplands mektige natur om vinteren eller loffer rundt i skjærgården om sommeren, vil du garantert bli forelsket i dette utrolige landet.

Hvis du bestiller flyreiser, hotell, aktiviteter og bilutleie gjennom Norwegian Reward, samler du CashPoints for å få rabatt på fremtidige flyreiser!

Finn fly til Finland

Share
Neste

Vintermat fra hele verdenen