0
Neste

Preikestolen - verdens flotteste utsiktspunkt

Blog Turist i Trondheim? Dette må du se og gjøre
Dato: 3 juli 2020

Turist i Trondheim? Dette må du se og gjøre

Share

Skal du reise rundt i Norge i sommer? Sørg for å legge inn noen i Trondheim. Med sin fargerike trehusbebyggelse og småbysjarm, blandet med en urban atmosfære, vil Norges tredje største by sjarmere deg i senk.

Trondheim har mye å by på, fra urbant uteliv, til storslått natur, en rik historie og noen av Norges flotteste severdigheter. Her får du våre beste valg for deg som skal være turist i Trondheim.

Bestill flybilletter med Norwegian og tjen CashPoints med Norwegian Reward.

Obs: På grunn av koronapandemien, kan åpningstider og tilgjengeligheten til aktiviteter, hoteller og spisesteder være påvirket. Husk å sjekke gjeldende reiseråd før du reiser.

1. Forevige øyeblikket ved Lykkens Portal

Lykkens portal
Ta bilde av dette ikoniske Trondheimsmotivet. Foto: Siri B.L. – Flickr / CC BY 2.0

I sentrum av Trondheim finner du Gamle Bybro som forbinder Midtbyen med Bakklandet. Dette er en særdeles fotogen konstruksjon. Det har vært bro her siden 1681, men den karakteristiske røde broen er 150 år gammel. Broen er kjent under navnet Lykkens Portal etter Oskar Hoddøs vals «Nidelven stille og vakker du er».

Tips: Ta med kameraet. Det er det beste stedet i byen å ta bilder av Trondheims fargerike og vakre bryggerekke.

2. Nidarosdomen

Nidarosdomen
 Nidarosdomen er Trondheim mest populære turistattraksjon og du kommer ikke unna hvis du først skal til Trondheim. Foto: © CH – VisitNorway.com

Nidarosdomen, eller «domkirka» som den kalles på folkemunne, dateres tilbake til det 11. århundre. Den er bygget over gravstedet til Olav den Hellige som falt ved slaget ved Stiklestad i 1030 og er et viktig pilgrimsmål.  

Helgener, konger, profeter og en rekke vannkastere med forvrengte grimaser holder øye med deg fra fasaden. Etter mørkets frembrudd kan bygget nesten virke litt skremmende, og noen sier til og med at de har sett spøkelset av en munk vandre i søylegangene.

I sommermånedene kan du gå opp i tårnet. Dette er ikke er for den klaustrofobiske (eller for den med høydeskrekk for den saks skyld); de 172 trinnene går bratt opp til toppen gjennom mørke og smale ganger. Straks du er på toppen blir du belønnet med en fantastisk utsikt over byen og fjorden.

Marinen
Slapp av i den grønne lungen Marinen som ligger mellom Nidarosdomen og Nidelven. Foto: Tom Gustavsen / Visit Trondheim / trondelag.com

Når du først er i Nidarosdomen kan du like gjerne besøke Marinen også som ligger rett bak kirken. Det er et flott sted å slappe av etter en travel dag med sightseeing.

3. Nyte livet på Bakklandet

Brosteinsbelagte gater på Bakklandet
Et besøk på Bakklandet er en selvfølge når du er i Trondheim . Foto: © CH – VisitNorway.com

Trondheims «gamleby», Bakklandet, er den mest pittoreske delen av byen, med sine brosteinsbelagte gater og klynger av fargerik trehusbebyggelse. Her finner du koselige kafeer, kule restauranter og designerbutikker.

Har du lyst til å shoppe litt? Stikk innom Galleri Gaven som selger håndlagde kvalitetsvarer, og designkollektivet Sukker, som lager sine egne unike tekstiler og smykker.

Sykkelheisen Trampe
Tør du ta en tur opp sykkelheisen på Bakklandet? Foto: Tom Gustavsen / trondelag.com

Mens du utforsker Bakklandet, må du huske å sjekke ut Trampe – verdens eneste sykkelheis. Det tar syklister opp den bratte Brubakken i retning Kristiansten Festning.

Tips: Hvis du er i Trondheim rundt juletider, ikke gå glipp av julemarkedet i Midtbyen! Det er ingen bedre måte å komme i julestemning på.

4. Middag med utsikt i Tyholttårnet

Tyholttårnet opplyst i natten
Hvis du ikke har høydeskrekk kan vi anbefale et besøk i den roterende restauranten i Tyholttårnet. Foto: Frode Lundgren – Flickr / CC BY-ND 2.0

For en 360-graders panoramautsikt over byen, ta turen til observasjonsdekket ved Tyholttårnet, et 124 meter høyt radiotårn. Utsikten er enestående.

Tips: Nyt lunch eller middag mens du er her, du kan du bestille bord på Egon. Restauranten ligger 80 meter opp i tårnet og er Trondheims eneste roterende restaurant. Du er garantert å ha sett alle severdighetene når du kommer til kaffe!

5. Kristiansten Festning

Views of Trondheim from the Kristiansen Fortress
Fra Kristiansten Festning får du flott utsikt over Trondheim. Foto: Dan – Flickr / CC BY 2.0

Kristiansten Festningen ble bygget på slutten av 1600-tallet på en høyde med utsikt over Trondheim for å beskytte byen mot angrep. Utsikten over byen fra festningsmurene er fantastisk, spesielt om natten.

Festningen er også kjent som parkområde, her samles lokalbefolkningen til piknik, for å trene eller bare slappe av.

6. Ta båt til Munkholmen

Munkholmen
Munkholmen har en dyster historie, men er et populært sted for en utflukt. Foto: Knuton – Flickr / CC BY 2.0

Munkholmen ligger en kort båttur utenfor sentrum, denne lille holmen er rik på historie. Munkholmen var rettersted i vikingetiden, det ble så byggd et kloster her, i middelalderen ble Munkholmen brukt som festning og fengsel.

Rutebåter transporterer folk fra Ravnkloa i Trondheim sentrum og til holmen fra midten av mai til slutten av september.

Til tross for sin grusomme fortid, finner du en av de beste strendene i byen her, noe som gjør den til et topp sted å dra på en solskinnsdag.

Visste du at Trondheims paradegate, Munkegata, ble bygget slik at gaten går i en rett linje fra Nidarosdomen, gjennom Ravnkloa og rett ut til Munkholmen?

7. Sverresborg Folkemuseum

Old Norwegian house with red doors and windows and grass on the roof
Don’t miss a trip back in time at the Sverresborg Folk Museum. Foto: Larry Lamsa – Flickr / CC BY 2.0

Sverresborg folkemuseum ligger ved ruinene av kong Sverres middelalderborg med samme navn, og skildrer hverdagen i Trøndelag på 1700- og 1800-tallet. Her kan du vandre rundt i et levende museum å besøke blant annet et tannlegekontor fra 1900, en hattemaker, bakeri og et apotek med egen urtehage.

I kolonialbutikken kan du kjøpe hjemmelaget sukkertøy. Foto: Sigrid Saxevik

Dette er et fint sted å være for barn. Om sommeren går det husdyr rundt på området og skuespillere bringer museet til live med historiefortellinger og teaterforestillinger. Dette er en morsom dag for hele familien.

En av Norges mest unike stavkirker fra 1100-tallet ligger også på Sverresborg.

8. Ladestien

Gå Ladestien og oppdag flotte badeplasser langs fjorden. Foto: Søderholm-Sten / trondelag.com

Det er så mye vakker natur i Trondheim og den beste måten å oppleve den på er å gå på tur. Vi anbefaler Ladestien som går fra Ladehammeren og åtte kilometer langs kysten.

Stien slynger seg over bakketopper og gjennom bukter og viker, her finer du flere fine badesteder og spektakulær utsikt over Trondheimsfjorden. Ta en pust i bakken og kjøpe deg kaffe og vaffel på Sponhuset Café.

9. Fjordrafting

Group of people wearing hats, bright jackets and googles on a RIB boat
Fjordrafting er en spennende opplevelse! Foto © Crazy Coyote Events

Trondheimsfjorden er et perfekt sted for å utforske fjordmiljøet rundt byen. Er du eventyrlysten så hvorfor ikke utforske det på en spennende tur med RIB-båt? Crazy Coyote Events arrangerer forskjellige turer fra Trondheim.

Enten du har lyst på en times tid på fjorden eller en lengre tur ut til kysten, er rafting en fantastisk måte å oppleve naturen på.

10. Slå ut håret på Solsiden

Bars and restaurants at night along the riverside in Trondheim
En kveld på byen i Trondheim starter gjerne på Solsiden. Foto: Fredrik Thommesen – Flickr / CC BY 2.0

Hvis du er på jakt etter en matbit og kanskje noe godt i glasset, kan du ta turen til Trondheims trendy utelivsområde Solsiden. Om dagen er det et populært kjøpesenter. Om natten er det en livlig oase, spekket med restauranter, barer og yrende folkeliv.

Det er et utmerket sted å lene seg tilbake, se på folkelivet og nippe til en forfriskende drink.

11. Trondheims restauranter

Trondheim er kjent for matinteresserte som en av de beste byene i Norge for å spise ute. Her er det fullt av gode spisesteder, fra eksklusive restauranter til burgersjapper.

Credo

Several oysters in a dish with green garnish
Credo har spesialisert seg på sjømat og kjøtt. Foto: TripAdvisor

Michelinstjerne-restauranten Credo er en unik gourmetrestaurant uten fast meny. Sjefskokk Heidi Bjerkan lager unike retter basert på ingrediensene som leveres hver morgen av lokale leverandører.

Her kan du kan forvente å spise slikt som vill kveite med persillesaus, kongekrabbe med gjæret smør og andebryst glasert i sommerhonning. Hvis ikke det er grunn nok til å dra dit, kan det nevnes at vinkjelleren deres en av Norges beste.

Fagn

View from above of 4 slate bowls and plates containing bread and other food
Et besøk på Fagn er en opplevelse i seg selv. Foto: TripAdvisor

Dette stilige stedet, som serverer tradisjonell norsk mat med en moderne vri, drives av den erfarne kokken, Jonas Andre Nåvik.

Han har skapt en «fine dining» restaurant i første etasje, med delikate retter av tradisjonell norsk mat, inspirert av et internasjonalt kjøkken.

Det er en mer avslappet restaurant og cocktailbar i andre etasje. Oksekinn og gul karrytorsk vil få smaksløkene dine til å smile fra øre til øre.

Les mer om de beste restaurantene i Trondheim her.

12. Til Hell og tilbake igjen

One of Hell's train station buildings
Tar du tog fra Trondheim Lufthavn inn til sentrum passerer du «Hell Station» på veien. Foto: Chris Shervey – Flickr / CC BY 2.0

Hell er et lite tettsted omtrent 30 minutter utenfor Trondheim. Det er kjent for to ting: den årlige festivalen ‘Blues in Hell’ som finner sted i begynnelsen av september, og jernbanestasjonen.

Turister strømmer hit for å se togstasjonen med det spesielle navnet. De som drar til jernbanestasjonen kan til og med se skiltet på det gamle godsbygget hvor det ironisk nok står skrevet «Hell Gods-Expedition» (godsekspedisjon).

Klar for en tur til Trondheim?

Tre turister ser outover Nidelven og bryggerekkene
På bysykkel kan du komme deg raskt rundt. Foto: © Martin Handlykken, VisitNorway.com

Trondheim er en skattekiste av historie, vidunderlig natur og fantastisk mat. Hvis du er presset på tid, kan du se Trondheim gjennom øynene til en trønder på denne fantastiske byvandringen.

Da kan du bare gå inn på Norwegian.no å bestille fly til trønder-hovedstaden. Husk å meld deg inn i Norwegian Reward. Medlemmer tjener CashPoints på alle flyvninger, hoteller og aktiviteter. Bruk CashPoints for å få rabatt på fremtidige reiser som bestilles hos Norwegian.

Bestill fly til Trondheim

Share
Neste

Preikestolen - verdens flotteste utsiktspunkt