0
Neste

Tipsing i England - Hvor mye skal du gi?

Blog Vikinger – Hit reiste de på eventyr
Dato: 7 september 2020

Vikinger – Hit reiste de på eventyr

Share

Nådeløse krigere. Dyktige håndverkere. Innovative sjøfolk. Det er ikke rart at vikingene har fasinert oss i generasjoner, og verden er full av spor etter deres spennende livsstil.

Vikingene var eventyrere og oppdagelsesreisende og utforsket store deler av verden. De har etterlatt seg spor som kan sees i vår tid. Fra store bosetninger i Norge til runeristninger i Tyrkia. Her er noen av de mest unike vikingsteder og ruiner fra hele verden.

Reward-tips: Fly til vikingenes verden med Norwegian og tjen CashPoints med Norwegian Reward. CashPoints kan du bruke på en fremtidig flyreise.

Obs: På grunn av koronapandemien, kan åpningstider og tilgjengeligheten til aktiviteter, hoteller og spisesteder være påvirket. Husk å sjekke gjeldende reiseråd før du reiser.

1. Norge

Verdens største rekonstruerte langhus på Lofotr vikingskipmuseum.
På Lofotr vikingmuseum finner du verdens største langhus som er utgravd fra vikingtiden. Foto: Geird Eichmann – Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Du trenger ikke reise langt for å oppleve og lære om den rike vikingearven. Vi starter ferden like godt her hjemme.

Lofoten

Bortsett fra det imponerende landskapet, er områdets hovedattraksjon Lofotr vikingmuseum, på Vestvågøya. Den viser de arkeologiske funnene til et 83 meter langt langhus – det største i sitt slag som noen gang har blitt oppdaget og er rekonstruert i sin helhet.

Den beste tiden å besøke museumet på er under den årlige vikingfestivalen som vanligvis finner sted tidlig i august. Prøv deg som viking selv, du kan ta del i øksekasting og bueskyting eller ro et vikingeskip, barna kan ri på hest. Det er gøy for hele familien! I smia kan du prøve hjelm og sverd samt lære om brettspillet Hnefatafl og vikingenes håndtverk.

Blir du sulten kan du sette deg ved langbordet i gildehallen å spise vikingmat.

Fly til Tromsø

Oslo

Hvis det ga mersmak er The Viking Planet et annet sted du absolutt må besøke. Dette utrolige vikingmuseet i Oslo tar deg tilbake til den norrøne tidsalderen på digitalt vis. Ved hjelp av moderne VR-teknologi og hologrammer kan du oppleve spenningen ved et vikingetokt, eller adrenalinrushet ved å være på et langskip når det stormer som verst.

Et av de bevarte langskipene på Bygdøy vikingskipmuseum.
Ta en titt på et av de best bevarte langskipene i verden på vikingeskipmuseet på Bygdøy. Foto: David Jones – Flickr / CC BY-SA 2.0

Foretrekker du å se et ekte vikingskip i virkeligheten? 15-minutters kjøretur fra Oslos sentrum (eller 10-minutters båttur om sommeren) finner du Vikingeskipmuseet på Bygdøy, hvor du kan studere nærmere tre av verdens best bevarte vikingskip.

Tips: Hvorfor ikke besøke en stavkirke? De unike byggverkene dateres tilbake til tidlig middelalder og ble bygget av vikingene for å feire kristendommens fødsel i Norge. Les om de flotteste stavkirkene i Norge her.

Fly til Oslo

2. Danmark

Fire langskip som ligger til kai i Vikingskibsmuseet.
Lær om båtbygging og seilings på Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Foto: Colin – Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Roskilde

Vil du vite hva vikingene drev på med under seilasene? Finn ut på Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Her er det utstilt fem verdensberømte vikingskip og museet har et spesielt fokus på skip, skipsfart og båtbyggingskultur.

Museet ligger vakkert til ved Roskildefjorden og består av Vikingeskibshallen, museumssjøen med båtverksted og Café Knarr. Du kan også ta en båttur på et vikingskip. Ikke gå glipp av det!

Fly til København

Ålborg

Hvis du vil ha mer, bør Lindholm Høje utenfor Ålborg være ditt neste stopp. Her finner du hundrevis av steinsirkler, spredt utover et frodig grønt område, som markerer gravene til falne vikinger.

Etter å ha besøkt gravstedet kan du sjekke ut den tilstøtende bosetningen, som inneholder restene av hus, gjerder og en vei.

Fly til Ålborg

Jelling

Jelling er et av de viktigste vikinghistoriske stedene i Danmark. Se de spesielle runesteinene, hvorav den ene er kjent som «Danmarks fødselsattest». Bautaen viser Skandinavias første avbildning av Kristus og inskripsjonen skryter av kong Harald Blåtanns erobring av Danmark og Norge, og kristningen av Danmark.

Fly til Ålborg eller København

3. Sverige

Inngangspartiet til restauranten Aifur.
Nyt en ekte vikingatmosfære på restauranten Aifur. Foto: Aifur – Flickr / CC BY-SA 2.0

Stockholm

I Stockholm finner du museumet Vikingaliv. Dette stedet dekker alt om vikingene, fra hva de spiste og hvordan de levde, til rollen kvinner og barn spilte i samfunnet. I utstillingen møter du Leifur og Estrid, to mennesker fra vikingtiden med spennende historier å fortelle. Du får høre om den brutale plyndringen og det harde livet på sjøen.

Blir du sulten? Gå til restauranten Aifur for en autentisk vikingfest og mjød!

Reward-tips: Bestill din inngangsbillett til utstilling på vikingmuseet og viking-tur via GetYourGuide og tjen CashPoints.

Fly til Stockholm

Göteborg

Hvis du er i Göteborg, kan du ta en snartur innom Birka på øya Björkö utenfor Göteborg. Det UNESCO-vernede området er mer som et arkeologisk sted enn et museum. Utgravningene har blitt gjort de siste årene, og avslører vikinggraver, våpen og ruinene til et bronsestøperi. Dette er en vikingentusiasts drøm!

Fly til Göteborg

4. Island

Rekonstruerte gårdsbygninger i stein og tre, med gress på taket og rundt.
Besøk vikinggården Þjóðveldisbærinn Stöng på Island. Photo: Gernot Keller – Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Island var hjemlandet til en av historiens mest produktive og berømte vikinger, Leif Erikson. Han sies å ha vært den første europeiske besøkende i Nord-Amerika, hundrevis av år før Christopher Columbus.

Reykjavik

Viking World Museum i Njarðvík viser stolt fram skipet Íslendingur, en kopi av det berømte Gokstadskipet som ble gravd ut i Norge i 1882. Íslendingur seilte til New York i år 2000 for å feire Leif Eriksons reise til den nye verden tusen år tidligere.

Et annet must for din islandske vikingtur er Þjóðveldisbærinn Stöng. Den rekonstruerte gården ligger i en pittoresk dal i Árnessýsla fylke. Den viser livsstilen til en vikingehøvding, komplett med sjarmerende gårdsbygninger og en stavkirke. De var ikke blodtørstige krigere alle sammen!

Lyst på noe litt annerledes? Slipp løs din indre viking i Mink Viking Portrait Studio. Eieren, Gudmann, driver med viking-kampsport og en selvutnevnt vikingnerd. Han vet alt som er verdt å vite om vikingene og har et bredt utvalg av vikingkostymer, tilbehør og våpen som du kan bruke til familieportrettet ditt. Dette er en ettermiddag du sent vil glemme.

Fly til Reykjavik

5. Storbritannia

Ruiner av Lindisfarne Kloster mot blå himmel.
Lindisfarne kloster er det første stedet vikingene plyndret.

Vikingene invaderte Storbritannia i 793, og gikk i land ved bredden av tidevannsøya Lindisfarne, også kalt Holy Island, i Nordøst-England. Angrepet på klosteret Lindisfarne regnes som vikingenes første raid og starten på vikingtiden.

I dag finner du ruinene til et angelsaksisk kloster her. Anglosakserne reiste Dommedagssteinen til minne om det forferdelige angrepet på klosteret.

Et annet viktig sted for vikingene var York. Med Ivar Beinlause i spissen, tok vikingene byen i 866 e.Kr. og døpte den om til Jorvik.

JORVIK Viking Center er et flott sted å få et glimt av livet i vikingtiden. Her blir du tatt med på en spennende reise gjennom forskjellige utstillinger som skildrer livsstilen til vikingene, komplett med lukter og lyder fra vikingtiden.

Fly til London

6. Skottland

Gamle ruiner på Jarlshof på Shetland omgitt av grønt gress.
Jarlshof på Shetland er hjem for gamle ruiner fra tusenvis av år tilbake, inkludert boliger fra bronsealderen, vikingtiden og middelalderen. Foto: David Dixon – Geograph / CC BY-SA 2.0

Skottland slapp heller ikke unna vikingene. De bosatte seg på de nydelige Ytre Hebridene, og mange stedsnavn der bærer fortsatt preg av vikingenes innflytelse der.

For eksempel har Stornoway, en by grunnlagt av vikingene, navnet sitt fra det norrøne ordet ‘Sjornavagr’, eller ‘styringsbukt’. Øya Eriskay oversettes som ‘Eriks øy’, og øya Scalpay kommer fra det gamle norrøne ‘Skalprøy’, som betyr ‘skipsøya’.

Det er utallige andre eksempler på vikingarv i hele Skottland, ikke bare stedsnavn, men etternavn og hverdagsord. Selv det ordet som sannsynligvis er det vi forbinder mest med Skottland, ‘kilt’, oversettes til norrønt som et verb: å brette eller rykke opp.

For å se et av de viktigste og mest inspirerende arkeologiske stedene i Skottland, dra til Jarlshof på Shetland. Her finner du ikke bare et godt bevart kompleks av norrøne langhus og uthus, men også restene av mange andre samfunn fra opp gjennom tidene.

Fly til Edinburgh

7. Irland

Reginald’s Tower. Stort rundt steintårn.
Reginald’s Tower i Waterford er den eldste offentlige bygningen i Irland. Foto: Nmwalsh– Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Vikingene var også aktive i Irland. I tillegg til «vanlige» klosterangrep hadde de en finger med i spillet i å etablere mange av byene i landet, blant annet Dublin og Cork.

Waterford, Irlands eldste by, kan fortsatt skryte av noen rester fra fortiden i byens ‘Viking Triangle’ -område. Høydepunktet er Reginald’s Tower, som huser et museum, som viser noen av Irlands mest ettertraktede vikinggjenstander.

Fly til Dublin

8. Frankrike

Autentisk vikinghus / gamme i Ornavik Historical Park
Fordyp deg i Normandies historie i Ornavik Historical Park. Foto: Pascal Radigue – Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Det er rikelig med spor etter vikingene i Frankrike, takket være Rollo, en vikinghøvding som ble den første herskeren i Normandie. Du kjenner kanskje navnet fra TV-serien «Vikings».

I løpet av 800-tallet seilte Rollo og broren Ragnar til Frankrike for å plyndre byer. I 911 e.Kr. var Rollo mektig nok til å tvinge den franske kongen til å undertegne en traktat som ga en del av provinsen til ham. Han kalte det Normandie (landet til nordmennene).

Få en følelse av hvordan Normandie var under vikingenes kontroll med et besøk i Ornavik Historical Park. Hver bygning i dette levende museet ble bygget ved hjelp av samme metoder som på 900-tallet.

Frivillige i full drakt spiller roller som innbyggere, arbeidere, bønder og kjøpmenn. Samhandle med dem når de lager smykker, våpen og tradisjonell mat.

Fun fact: Etter beleiringen av Paris i 845 bygde pariserne en festning for å beskytte byen mot ytterligere vikinginntrengere. I dag er det kjent som Louvre!

Fly til Paris

9. Tyrkia

Runerissninger på innsiden av katedralen i Hagia Sophia.
Vikingene som kom til Konstantinopel var kjent som væringer.

Vikingene forsøkte å erobre Konstantinopel (dagens Istanbul), men greide aldri å trenge igjennom murene. Bare ved å tjenestegjøre i vakststyrken til den bysantinske keiseren, fikk de ta del av rikdommen.

Et sted vi vet at de besøkte var Hagia Sophia (en tidligere katedral i Konstantinopel). I 1964 ble det oppdaget en runeinnskrift med det norrøne navnet ‘Halfdan’ på en brystning. Den antas å ha blitt skåret ut av en av vikingenes livvakter, og hele innskriften sies å sannsynligvis lese ‘Halfdan ristet disse runer’.

Katedralen er nå et fascinerende museum, men du kan fremdeles se runeinnskriften i dag.

Fly to Antalya

10. Nord-Amerika

Bronsestatue av vikingen Leiv Erikson på sokkel.
I Boston finner du statuen av vikingenes mest kjente eventyrer Leif Erikson. Foto: Rob Larsen – Flickr / CC BY 2.0

Amerika er kanskje ikke et sted du forbinder med vikinger, men historikere er enige om at de nådde den nye verden, de la bare ikke mye spor igjen etter seg.

Vinlandssagaene (gamle islandske tekster) krediterer oppdagelsen til den norrøne utforskeren Leif Erikson, som reiste fra Island til Nord-Amerika. Leifs bragd blir minnet av en bronsestatue i Boston, Massachusetts. Den viser den triumferende oppdageren som ser ut til fjerne land.

Sjekk ut hva annet du bør få med deg hvis du besøker Boston: 10 ting du ikke bør gå glipp av i Boston.

Landene han drømmer om kan godt være L’Anse aux Meadows i Newfoundland, Canada – den eneste bekreftede vikingbosetningen i Nord-Amerika.

Start viking-eventyret ditt med Norwegian

Three Viking boats in the sea next to the pier
Oppdag historien til vikingene rundt om i verden, som Roskilde vikingskibsmuseum i Danmark. Foto: Tanya Dedyukhina – Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Skal du jakte på vikingearven? Du trenger ikke å seile, bare bestill flyreisene dine med Norwegian og start eventyret ditt. Ikke glem at Reward-medlemmer tjener CashPoints på flybilletter, hotell, bilutleie, opplevelser og mye mer.

Start vikingferden her

Share
Neste

Tipsing i England - Hvor mye skal du gi?