0
Neste

Norwegian Reward vinner tre internasjonale priser i Freddie Awards

Blog Vinteraktiviteter på Svalbard under nordlyset
Dato: 13 mars 2023

Vinteraktiviteter på Svalbard under nordlyset

Share

Det er mange gode grunner til å besøke Svalbard, også i mørketiden. Dra på nordlysjakt og opplev den unike polarnatten, enten på en fartsfylt snøscootertur eller via hundekjøring med et kobbel av huskyer. Longyearbyen bugner i tillegg over av et spennende kulturtilbud i denne fascinerende perioden.  

Trodde du at sommeren eller påsken var det eneste tidspunktet å besøke Svalbard på? Tro om igjen! Når polarnatta senker seg over den arktiske øya, blir det en helt egen atmosfære og ro på Svalbard. Stjernene, månen og snøen lyser opp landskapet, som eneste lyskilder utenfor byen, og du har muligheten til å se det dansende og vakre nordlyset hele døgnet rundt. En magisk opplevelse!  

Fly til Svalbard og opplev det vakre nordlyset

Ingen forskjell mellom dag og natt under polarnatten

Tre personer kledd I dress foran et isbjørnskilt.
En morsom måte å oppleve litt av det arktiske landskapet på er med ATV. Foto: Jan Christoph Elle

Nordlysvinteren på Svalbard varer fra oktober til mars, og en del av denne perioden kalles polarnatten (fra 12. november til 30. januar). Da er det ingen forskjell mellom dag og natt på øya, solen er rundt 6 grader under horisonten, og gatelyktene blir stående på døgnet rundt. 

Men tro ikke at Svalbards innbyggere går i dvale av den grunn. Det gjennomføres mange spennende aktiviteter også i mørketiden, slik som hundekjøring, snøscooterturer og nordlyssafari med beltevogn eller ATV. I tillegg er Longyearbyen en populær festivalby i denne perioden og trekker både norske og internasjonale artister, til en intim og annerledes musikkscene.  

Svalbard farget i blått under blåtimen 

Longyearbyen i blåtimen med snøkledde fjell i bakgrunnen.
Opplev den magiske blåtimen på Svalbard hvor omgivelsene ser ut som en drømmeverden. Foto: Bublik Polina

Usikker på om mørketiden på Svalbard er noe for deg? I ukene før og etter polarnatta er det også en periode på Svalbard kalt blåtimen, hvor det er noen timer lyst midt på dagen. Solen står da i en posisjon under horisonten, slik at de blå lyspartiklene bøyes av atmosfæren og det arktiske landskapet farges blått, ofte med nyanser av rødt og rosa. Dette er en yndet periode å reise opp til Svalbard på, spesielt for fotografer. Det er nesten så du ikke tror det er sant når du ser på bildene dine, og ser den vakre, blålige tonen over landskapsbildene.  

Hundekjøring – kom tett på villmarken

Husky ved utgangen til et inngjerdet område, i et snødekt landskap.
Lederhunden Martell er klar for å ta med seg flokken på tur. Foto: Susanne Lindeberg

Reiser du opp til Svalbard bør du absolutt forsøke å få med deg en hundesledetur. En autentisk og typisk Svalbard-opplevelse, hvor du kommer tett på naturen. Turene varer alt fra 2-8 timer og her har du mulighet til å oppleve litt av Adventfjorden og dalstrøkene rundt Longyearbyen, samt utforske isbreer og spennende isgrotter, på de litt lengre turene. 

Med lyset fra den funklende stjernehimmelen, som reflekteres i det isdekte landskapet, vil du bli overrasket over hvor mye du faktisk ser rundt deg av landskapet. Det er nemlig først i mørket, du legger merke til naturens egne lyskilder.  

Bli forelsket i 100 lodne pelsdotter

Kvinne koser med en husky i en hundegård.
Det er lett å la seg sjarmere av de menneskekjære hundene, som elsker kos. Foto: Ingar Næss

Hos den familiedrevne hundegården Svalbard Husky, som ligger ved inngangen til Todalen, blir du møtt av rundt 100 ivrige, bjeffende og logrende Alaska huskyer. Det gjør inntrykk å bli kjent med de glade og menneskekjære huskyene, som alle forsøker å tiltrekke seg oppmerksomheten din og snike til seg litt kos. Spesielt om du ikke er særlig hundevant fra før. Denne rasen er avlet opp for å bo ute året rundt og deres komfort-temperatur er ved -25 grader, så det er ingen grunn til å tro at de fryser der ute i hundehusene sine.  

Les mer om Svalbard Husky og hundene deres her 

Kjør ditt eget hundespann

En hundegård på Svalbard, med snøkledde fjell i bakgrunnen.
Hos Svalbard Husky skal du selv hente og sele opp hundene som skal være med på tur, men guidene bistår gjerne. Foto: Susanne Lindeberg

En huskysafari begynner først med å bli litt kjent med hundene i hundegården, og så skal du selv klargjøre de som skal få være med i ditt hundespann. Hver enkelt husky er nemlig bare på tur annenhver dag og får rikelig med hvile mellom turene. Av kyndige guider får du en grundig innføring i håndtering av hundene og sledekjøring, som du vil lære deg å føre selv.  

Guidene er selvsagt også med på turen med nødvendig sikkerhetsutstyr, og du får utdelt det du trenger av varme klær. Så er det bare å legge ut på tur, og så snart huskyene er i gang slutter de å bjeffe og begynner å løpe energisk. Dette er de som skapt for! 

Med skjerpede sanser

Hundeslede ute i et snødekt landskap med huskyer som drar sleden. Nordlys på himmelen.
En hundesledesafari kan by på storslagne naturopplevelser. Kanskje får du se det vakre nordlyset?

Den arktiske stillheten, det luktfrie landskapet og konturene av de mektige fjellene, sammen med et kobbel av huskyer, gjør dette til en helt eventyrlig opplevelse. Tettere på villmarken kommer du nok ikke, om du ikke er Lars Monsen. Alle sansene er også skrudd på, for er det en villrein som lurer der borte i landskapet? Kanskje er du også heldig og får klarvær på turen og muligheten til å se det dansende nordlyset på himmelen. En skjellsettende opplevelse.   

Sjekk også ut disse 5 fantastiske stedene hvor du kan se nordlyset 

Snøscootertur til De Ville Fjorder

Fjell, fjorder og et isdekt landskap.
Med utsikt mot fjellet Tempelet, et av verdens vakreste. Foto: Susanne Lindeberg

Har du flere dager til rådighet på øya anbefales det også å være med på en snøscootertur, for å utforske mer av Svalbards villmark. På den måten får du muligheten til å tilbakelegge enda større avstander, og man setter pris på både varme i ratt og motorvarmen ved beina, på ekstra kalde vinterdager på øya.  

Turen gjennom de «Ville Fjorder» og til utsiktspunktet Elveneset med Svalbard Adventures tar rundt 5 timer. På denne turen tilbakelegger du rundt 70 km totalt og er en perfekt tur for nybegynnere på snøscooter. Er du på Svalbard under «blåtimen» får du nyte den blånende utsikten over fjordene; Sassenfjorden, Tempelfjorden og Billefjorden, og mot «verdens» vakreste fjell, Tempelet.  

Psst. Reward-medlemmer tjener CashPoints når de bestiller fly til Svalbard gjennom NorwegianBli medlem av Norwegian Reward nå, så gir du polareventyret ditt den beste starten.

Østkysten – isbjørnenes rike

Fire mennesker som står ved noen snøscootere ute i et isdekt landskap.
Det legges opp til rikelig med fotostopp på scooterturene. Bare husk å ha mobilen inntil kroppen for og ikke lade ut av kulden. Foto: Veronika Valdal

Ønsker du lengre heldagsturer på snøscooter, kan du være med på tur til Grønfjorden, Tempelfjorden eller Østkysten, som er selve isbjørnens rike. Men, som alle turene på øya er det stor fokus på sikkerhet rundt turene, slik at du kan føle deg 100 % trygg om bamsefar observeres i landskapet. Regelen er uansett å holde seg på god og trygg avstand, for det er du som er på besøk i deres naturlige miljø, og ikke omvendt.  

Uavhengig av lengde på turen man velger er det en spektakulær opplevelse å suse gjennom det arktiske landskapet, og det legges også inn rikelig med fotostopp og pauser underveis. Kakaoen som fryser i koppen på null komma niks og kjeksen som er stiv som en stokk, setter en ekstra spiss på opplevelsen og vitner om 10 blå, som er gjennomsnittstemperaturen på Svalbard om vinteren. Men med gode termodresser, sko, votter, balaklava og hjelm, er man godt kledd for fantastiske vinteropplevelser.     

Planlegg dine aktiviteter med Svalbard Adventures 

Nordlysjakt via beltevogn eller ATV

Noen store satelitter ute i et snødekt landskap med fjell i bakgrunnen og nordlys på himmelen.
Dra litt utenfor lysforurensningen i Longyearbyen for mulighet til å se det dansende nordlyset. Foto: Bublik Polina

Det er også mulig å utforske det arktiske landskapet og dra på nordlysjakt via beltevogn. Dette passer for folk i alle aldre og er også et handicapvennlig alternativ for å komme seg ut i naturen. Beltevognen er i tillegg oppvarmet, og kan være et behagelig alternativ dersom temperaturen bikker ned mot 20 minus.  

En spennende tur går for eksempel opp til Longyearbreen, som ligger rett bak byen i sør. I tillegg til en flott utsikt over Longyearbyen og det ruvende Hiorthfjellet på andre siden av fjorden, har man med hodelykter mulighet til å utforske en spennende isgrotte med fantastiske isformasjoner. En frossen verden av blå is og snø, gir et mektig og fascinerende skue.  

Er det lite snø i landskapet kan også en ATV-safari være en flott opplevelse. På disse turene stopper man på flere historiske steder i Adventdalen, og kjører også opp til fjellet Breinosa og den aktive kullgruven: Gruve 7. En super spott å speide etter nordlyset, samt nyte den arktiske stillheten. 

Les våre 10 på topp aktiviteter på Svalbard 

Verdens nordligste festivalby

Burker med havsalt utstilt på et bord.
Opptatt av kulinariske opplevelser? Ta turen opp til Svalbard under matfestivalen Smak Svalbard.

Er du mer et innendørsmenneske på vinteren, har Svalbard også en livlig festivalscene i mørketiden. Verdens nordligste matfestival «Smak Svalbard» går av stabelen i starten av oktober, og her har kan man oppleve mye spennende på matfronten, gjennom kokkekurs, popup konsepter, gatefest og foredrag. Fangstradisjonene på øya er lange og spennende, og her kan du smake på for eksempel svalbardrype, isfjordtorsk og sel på de mange utmerkede restaurantene i byen.  

Les mer om unike matopplevelser på Svalbard  

En annerledes musikkopplevelse 

Et band på en scene, som spiller musikk foran et publikum.
Bluesfestivalen Dark Seasons Blues trekker både lokalbefolkningen og turister opp til øya. Foto: Anja Nordvålen

Musikkfestivalen «Dark Seasons Blues» markerer overgangen til mørketiden, og arrangeres i slutten av oktober. Da samles det internasjonale, norske og lokale artister til en intim og musikalsk festivalhelg i Longyearbyen. Deretter er det «Polarjazz» som arrangeres første helgen i februar, og er en festival godt forankret i lokalbefolkningen, så vel som hos tilreisende. Med internasjonale og norske artister på scenen, er det duket for store musikalske opplevelser i byen.  

Sola er tilbake på sykehustrappen

Samling av mennesker i Longyearbyen foran en kirke og en tretrapp. Liten gutt prater i mikrofonen til forsamlingen.
Når solen endelig er tilbake over fjellene i Longyearbyen og treffer den gamle sykehustrappa, da blir det solfest! Foto: Tommy Simonsen

Første uka i mars feirer man at sola er tilbake igjen på Svalbard, med «Solfestuken». Da er det festligheter hele uka igjennom og hele byens innbyggere og tilreisende er samlet ved den gamle sykehustrappa 8. mars, for å overvære de første solstrålene over Longyearbyen. En unik og stor opplevelse for alle som deltar.  

Har du Svalbard på din bucket-liste? Bestill ditt arktiske eventyr nå og skap minner for livet. Kanskje blir du også bitt av Svalbard-basillen? Mange besøkende MÅ nemlig bare reise opp igjen til denne unike øya for å oppleve mer. 

Fly direkte til Svalbard

Share
Neste

Norwegian Reward vinner tre internasjonale priser i Freddie Awards