1
Neste

De 12 beste stedene å besøke i 2020

Blog Vintermat fra hele verdenen
Dato: 20 desember 2019

Vintermat fra hele verdenen

Share

Når nettene blir lengre og temperaturen faller, er det ikke noe som er bedre enn å varme seg med et kraftig måltid, etterfulgt av en velsmakende kveldsdrink.

Her får du tips til noe av den beste vintermaten fra hele verden, fra smaksrik ostefondue til melk med anisfrø. Slik kan du kose deg helt fram til våren.

Tips: Fly til hvilken som helst av destinasjonene under med Norwegian og tjen CashPoints som du kan bruke på din neste matreise!

1. Sarmi, Bulgaria

Skål med sarmi
Fylte kålblader har aldri smakt så godt! Foto © DescubreBulgaria.net

Hvis du er på ferie i Bulgaria i vinter, må du bare prøve litt sarmi – rullede vin- eller kålblad, fylt med kjøttdeig, ris og krydder. De er varmende, sunne, og smaker himmelsk, spesielt når de dyppes i kremet bulgarsk yoghurt.

Og til vegetarianere; frykt ikke. Den kjøttfrie versjonen, fylt med ris, rosiner eller valnøtter, er like avhengighestskapende.

Tips: Sarmi er den perfekte vintermaten for å holde deg gående mens du utforsker alt Bulgaria har å by på. Vet du ikke hvor du skal starte? Få noen tips fra innlegget vårt om 8 steder du må besøke i Bulgaria.

Fly til Varna

2. Glühwein, Tyskland, og Glögg, Sverige

Glühwein

Glasskopp med Glühwein ved siden av liten trefigur
En varmende kryddervin er Tysklands vinterspesialitet.

Glühwein er Tysklands versjon av kryddervin. Den lages med rødvin og krydres med kanelstenger, nellik, stjerneanis og sukker. Blandingen av det varme, sødmen og kryddet skaper den perfekte vinterdrikke.

Og det beste? Antioksidantene som hvert glass er fulle av kan avverge fæle vinterforkjølelser. Så sett i gang, hell nedpå et glass med Glühwein, det varmer garantert!

Tips: Glühwein er en tradisjonell juledrikke og du finner den overalt opp mot den store dagen, ikke minst på Tysklands fantastiske julemarkeder.

Fly til Berlin

Glögg

Glasskopp med glögg, toppet med kanelstenger og appelsinskiver
Gå for den svenske versjonen av kryddervin, og få litt ekstra julestemning

Den svenske versjonen av Glühwein er glögg, og glassene er stappfulle av ingredienser. I tillegg til rødvin, kanel, ingefær, appelsinskall, kardemomme, nellik og sukker, tilfører svenskene litt akevitt for et ekstra kikk. Og så tar man i mandler og rosiner før glöggen inntas. Skål!

Tips: Nyt et glass eller to med glögg på denne vinterturen i Stockholm med båt. Nyt fantastisk utsikt over Stockholm på et cruise langs byens kaier og rundt Fjäderholmarna.

Fly til Stockholm

3. Plokkfiskur, Island

Tallerken med islandsk fiskestuing
Fiskestuing er en mettende lunsj før du fortsetter ditt islandske eventyr. Foto: Thiane – Flickr / CC BY 2.0

Island er kjent for sin sjømat av ypperste kvalitet. Så det er ingen overraskelse at fiskisúpa (fiskesuppe) er en favoritt når det gjelder vintermat. Skal du til ildens- og isens land i de kalde månedene, kan du ikke reise uten å prøve litt velsmakende plokkfiskur (fiskestuing), som består av hyse, poteter, løk og béchamel-saus. Det er nydelig, varmende og mettende.

Tips: Bestill litt islandsk rugbrød til maten. Dette er den tradisjonelle måten å spise retten på.

Fly til Reykjavik

4. Locro, Argentina

Skål med argentinsk locro med bønner og kjøtt og en tallerken med loff ved siden av
Den beste måten å spise locro på er med noen skiver nybakt brød. Foto: Stevage – Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Du forbinder kanskje ikke Argentina med kaldt vær, men det kan bli temmelig kaldt i vintermånedene. Men heldigvis har de den perfekte retten til å få varme i kroppen.

Locro, en nasjonalrett i Argentina, er en tykk, mettende suppe som ble introdusert av de innfødte stammene i Andesfjellene under Inka-rikets tid. I dag er retten mest populær i landets nordlige regioner.

Den lages vanligvis med hominy (hele maiskjerner som har ligget i en lime-løsning), bønner, løk, potet og kjøtt, og smaker best servert rykende varm med nybakt brød.

Tips: Hvis du planlegger en tur til Argentina, må du lese våre tips om Argentina for førstegangsreisende. Det er et stort land og det er kjekt å vite hva du bør prioritere!

Fly til Buenos Aires

5. Chocolate caliente, Spania

En kopp varm sjokolade som noen dypper en churro i
Dypp en churro i den tykke smeltede sjokoladen din mens du utforsker Barcelonas gater om vinteren

På en kald vintermorgen er det ingenting som er bedre enn en kopp varm sjokolade, spesielt hvis du er i Spania.

Chocolate caliente, som er så mørk og dekadent, er også så tykk at du kan sette en churro i den. Faktisk er det den beste måten å nyte spansk varm sjokolade på – sammen med lange, sukkersøte smultringer. Nam!

Fly til Barcelona

6. Gulasj, Ungarn

En skål gulasj med paprika som dekorasjon på toppen, og en treskje ved siden av
En skål med sterk og hot gulasj er den beste måten å bekjempe kulden på mens du oppdager Ungarn

Gulasj er Ungarns best kjente nasjonalrett, men den tradisjonelle måten å lage den på er forskjellig fra variasjonene du finner utenfor landet.

Mer suppe enn stuing, men perfekt mat for en kald vinterdag – la deg friste av møre biter av storfekjøtt, grønnsaker og masser av paprika.

Med sin distinkte røykfulle, kryddersøte smak, er det den perfekte måten å avslutte en travel vinterdag med utforsking av Buda og Pest (også kjent som Budapest).

Tips: Hvis det er for kaldt til å vandre rundt i byen, hvorfor ikke tilbringe en ettermiddag i et av Budapests mange termiske bad?

Fly til Budapest

7. Ostefondue, Sveits

hender som holder fonduegafler og dypper kokte poteter i ostefondue
Fondue er klassisk varmende vintermat i Sveits, og nytes best når den deles med gode venner og litt hvitvin.

Hvis du liker ost, vil du elske fondue. Denne tradisjonelle sveitsiske retten som oppsto i Alpene, er ekstremt populær om vinteren. Den er ideell for å deles, og folk tilbringer mange kalde kvelder med å dyppe gammelt brød og poteter i gryter med varm, klissete ost (vanligvis Gruyère og Emmental eller Vacherin).

Tradisjonelt serveres den med te eller hvitvin, og en shot med kirsch (kirsebærlikør). Den er nydelig, men kraftig. Du er herved advart!

Tips: Oppholder du deg i Geneve? Bestill en sightseeing i byen og kurs i å lage fondue. Du vil få se hovedattraksjonene i gamlebyen, cruise langs innsjøen, og deretter få kurs i sveitsisk fonduelaging, og smake på et utvalg av sveitsiske gourmetretter.

Fly til Geneve

8. Anijsmelk, Nederland

to kopper med anijsmelk med litt stjerneanis og skjeer i forgrunnen
Nederlenderne liker den varme melken sin med anis

Anijsmelk er en nederlandsk drikke bestående av varm melk som er smaksatt med anis og søtet med sukker.

Melkens varme og anisens beroligende egenskaper gjør at du bare vil krølle deg sammen og ta en lur. Perfekt for de lange vinternettene i Nederland!

Tips: Hvis du er i Amsterdam mellom november og januar, må du ikke gå glipp av den kjente Lysfestivalen. Se lysene fra varmen om bord i en båt på et lysfestivalcruise.

Les vår reiseguide til Amsterdam her.

Fly til Amsterdam

9. Latke, Israel

to latke-potetpannekakker på en tallerken
Latke finnes i mange forskjellige land og kulturer, men de spises oftest i forbindelse med Hanukkah

Latke er perfekt for å varme seg om vinteren. De er pannekaker bestående av revet potet, løk, egg, mel og brødsmuler, og er å finne mange steder over hele verden, men hovedsaklig i Israel.

Disse sprø godbitene stekes i olje, og symboliserer Hanukkahs mirakel, da en liten mugge med olje holdt menorahen (syvarmet lysestake) i det jødiske tempelet tent i åtte dager, i stedet for bare én.

Latkes, som serves varme med eplemos eller rømme, vil varme (og fylle) magen din mens du utforsker Tel Aviv. 

Fly til Tel Aviv

10. Finnbiff, Norge

Skål med reinsdyrstuing
Varm deg på litt reinsdyrstuing i Norge. Foto: Jeremy Keith – Flickr / CC BY 2.0

Reinsdyrkjøtt er tradisjonsrik vintermat i Norge. Det salte, røkte og magre kjøttet er fullt av smak og godhet. Har du lyst til å prøve det? Bestill en tallerken med finnbiff eller reinsdyrstuing.

For å lage den skjæres kjøttet i strimler og stekes med bacon, sjampinjonger, einerbær, rømme, timian og brunost – en brunfarget ‘mysost’ med en særpreget karamellsmak.

Retten er mettende, og vil garantert varme deg en kald vinternatt.

Tips: Har du lyst til å prøve noen andre nye smaker mens du er i Norge? Sjekk disse merkelige og vidunderlige nordiske rettene du antageligvis aldri har hørt om.

Fly til Oslo

Bli mett med Norwegian

Glasskopp med Glühwein med julelys i bakgrunnen
Reis rundt i verden, varm deg på Glühwein og tjen CashPoints

Dette utvalget av vintermat og drikke holder deg varm mens du utforsker en ny destinasjon. Ikke glem at du kan få mer ut av dine kulinariske reiser med Norwegian Reward. Hver gang du bestiller en reise, hotell, eller leier en bil, tjener du CashPoints som kan brukes til å betale fremtidige reiser med Norwegian. Bon appetit!

Les mer om Norwegian Reward

Share
Neste

De 12 beste stedene å besøke i 2020