0
Neste

10 rare juletradisjoner fra Europa

Blog Vintermat fra hele verdenen
Dato: 6 november 2020

Vintermat fra hele verdenen

Share

Når nettene blir lange og temperaturen faller, er det ikke noe som er bedre enn å varme seg med et kraftig måltid, etterfulgt av en velsmakende kveldsdrink.

Her får du tips til den beste vintermaten fra hele verden, fra smaksrik ostefondue til melk med anisfrø. Så når du ikke kan reise ut i verden, får du bringe verden hjem til deg ved å skape eksotiske smaker og dufter i din egen stue.

Obs: På grunn av COVID-19, kan åpningstider og tilgjengeligheten til aktiviteter, hoteller og spisesteder være påvirket. Husk å sjekke gjeldende reiseråd hvis du planlegger en reise.

1. Sarmi, Bulgaria

Skål med sarmi
Fylte kålblader har aldri smakt så godt! Foto © DescubreBulgaria.net

Hvis du drømmer om en ferie i Bulgaria bør du prøve matretten Sarmi mens du venter. Sarmi er rullede vin- eller kålblad, fylt med kjøttdeig, ris og krydder. De er varmende, sunne, og smaker himmelsk, spesielt når de dyppes i kremet bulgarsk yoghurt.

Og til vegetarianere; frykt ikke. Den kjøttfrie versjonen, fylt med ris, rosiner eller valnøtter, er like avhengighestskapende.

Sarmi er den perfekte vintermaten for å holde deg gående mens du planlegger turen til Bulgaria. Få tips fra innlegget vårt om 8 steder du må besøke i Bulgaria.

Lær å lage Sarmi her.

2. Glühwein, Tyskland, og Gløgg, Skandinavia

Glühwein

Glasskopp med Glühwein ved siden av liten trefigur
En varmende kryddervin er Tysklands vinterspesialitet.

«Glühwein» er Tysklands versjon av kryddervin. Den lages med rødvin og krydres med kanelstenger, nellik, stjerneanis og sukker. Blandingen av det varme, sødmen og kryddret skaper den perfekte vinterdrikke.

Og det beste? Antioksidantene som hvert glass er fulle av kan avverge fæle vinterforkjølelser. Så sett i gang, hell nedpå et glass med «glühwein», det varmer garantert!

Tips: Lag din egen «gluwhein» og kom i julestemning med inspirasjon fra Tysklands fantastiske julemarkeder.

Gløgg

Glasskopp med glögg, toppet med kanelstenger og appelsinskiver
Gå for den svenske versjonen av kryddervin, og få litt ekstra julestemning

Gløgg er den skandinaviske versjonen av Glühwein og glassene er stappfulle av ingredienser; rødvin, kanel, ingefær, appelsinskall, kardemomme, nellik og sukker, Og så tar man i mandler og rosiner før gløggen inntas. Skål! Svenskene tilfører til og med litt akevitt for et ekstra kikk.

Tips: Slik lager du din egen hjemmelagede gløgg.

3. Plokkfiskur, Island

Tallerken med islandsk fiskestuing
Fiskestuing er en mettende lunsj og perfekt inspirasjon for ditt islandske eventyr. Foto: Thiane – Flickr / CC BY 2.0

Island er kjent for sin sjømat av ypperste kvalitet. Så det er ingen overraskelse at fiskisúpa (fiskesuppe) er en favoritt når det gjelder vintermat. Går din neste ferietur til ildens- og isens land kan du korte ned ventetiden med velsmakende plokkfiskur (fiskestuing), som består av hyse, poteter, løk og béchamel-saus. Det er nydelig, varmende og mettende.

Tips: Prøv islandsk rugbrød til maten. Dette er den tradisjonelle måten å spise retten på.

Slik lager du din egen plokkfiskur

4. Chocolate caliente, Spania

En kopp varm sjokolade som noen dypper en churro i
Dypp en churro i den tykke smeltede sjokoladen din mens du lengter etter å vandre gatelangs i Barcelona under vårlige solstråler

På en kald vintermorgen er det ingenting som er bedre enn en kopp varm sjokolade.

Chocolate caliente, som er så mørk og dekadent, er også så tykk at du kan sette en churro i den. Faktisk er det den beste måten å nyte spansk varm sjokolade på – sammen med lange, sukkersøte smultringer. Nam!

Lag din egen chocolate caliente.

5. Gulasj, Ungarn

En skål gulasj med paprika som dekorasjon på toppen, og en treskje ved siden av
En skål med sterk og hot gulasj er den beste måten å bekjempe kulden på

Gulasj er Ungarns best kjente nasjonalrett, men den tradisjonelle måten å lage den på er forskjellig fra variasjonene du finner utenfor landet.

Mer suppe enn stuing, men perfekt mat for en kald vinterdag – la deg friste av møre biter av storfekjøtt, grønnsaker og masser av paprika.

Med sin distinkte røykfulle, kryddersøte smak, er det den perfekte matretten å servere hvis du skal invitere vennegjengen på middag en kald vinterdag.

Tips: Lengter dere etter vår og en storbyferie? Les her om Budapests mange termiske bad som er en perfekt aktivitet for en vennetur.

Slik lager du Gulasj.

6. Ostefondue, Sveits

hender som holder fonduegafler og dypper kokte poteter i ostefondue
Fondue er klassisk varmende vintermat i Sveits, og nytes best når den deles med gode venner og litt hvitvin.

Hvis du liker ost, vil du elske fondue. Denne tradisjonelle sveitsiske retten som oppsto i Alpene, er ekstremt populær om vinteren. Den er ideell for å deles, og folk tilbringer mange kalde kvelder med å dyppe brød og poteter i gryter med varm, klissete ost (vanligvis Gruyère og Emmental eller Vacherin).

Tradisjonelt serveres den med te eller hvitvin, og en shot med kirsch (kirsebærlikør). Den er nydelig, men kraftig. Du er herved advart!

Slik lager du din egen ostefondue.

7. Anijsmelk, Nederland

to kopper med anijsmelk med litt stjerneanis og skjeer i forgrunnen
Nederlenderne liker den varme melken sin med anis

Anijsmelk er en nederlandsk drikke bestående av varm melk som er smaksatt med anis og søtet med sukker.

Melkens varme og anisens beroligende egenskaper gjør at du bare vil krølle deg sammen og ta en lur.

Tips: Lær hvordan du lager anijsmelk her og les vår reiseguide til Amsterdam.

8. Latke, Israel

to latke-potetpannekakker på en tallerken
Latke finnes i mange forskjellige land og kulturer, men de spises oftest i forbindelse med Hanukkah

Latke er perfekt for å varme seg om vinteren. De er pannekaker bestående av revet potet, løk og mel og er å finne mange steder over hele verden, men hovedsaklig i Israel.

Disse sprø godbitene stekes i olje, og symboliserer Hanukkahs mirakel, da en liten mugge med olje holdt menorahen (syvarmet lysestake) i det jødiske tempelet tent i åtte dager, i stedet for bare én.

Latkes, som serves varme med eplemos eller rømme, de vil varme (og fylle) magen din mens du drømmer om et eksotisk opphold i Tel Aviv

Slik lager du dine egne latkes.

9. Finnbiff, Norge

Skål med reinsdyrstuing
Varm deg på litt reinsdyrstuing i vinter. Foto: Jeremy Keith – Flickr / CC BY 2.0

Reinsdyrkjøtt er tradisjonsrik vintermat her hjemme og egentlig en ganske eksotisk matrett. Det salte, røkte og magre kjøttet er fullt av smak og godhet. Har du lyst til å prøve det? Lag en deilig gryte med finnbiff.

For å lage den skjæres kjøttet i strimler og stekes med bacon, sjampinjonger, einerbær, rømme, timian og brunost – en brunfarget ‘mysost’ med en særpreget karamellsmak.

Retten er mettende, og vil garantert varme deg en kald vinternatt.

Tips: Har du lyst på mer inspirasjon? Sjekk disse merkelige og vidunderlige nordiske rettene.

10. Locro, Argentina

Skål med argentinsk locro med bønner og kjøtt og en tallerken med loff ved siden av
Den beste måten å spise locro på er med noen skiver nybakt brød. Foto: Stevage – Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Du forbinder kanskje ikke Argentina med kaldt vær, men det kan bli temmelig kaldt i vintermånedene. Heldigvis har de den perfekte retten til å få varme i kroppen.

Locro, en nasjonalrett i Argentina, er en tykk, mettende suppe som ble introdusert av de innfødte stammene i Andesfjellene under Inka-rikets tid. I dag er retten mest populær i landets nordlige regioner.

Den lages vanligvis med hominy (hele maiskjerner som har ligget i en lime-løsning), bønner, løk, potet og kjøtt, og smaker best servert rykende varm med nybakt brød.

Tips: Lær mer om Argentina her: Tips om Argentina for førstegangsreisende.

Sjekk oppskriften på locro her.

Bli mett med Norwegian

Glasskopp med Glühwein med julelys i bakgrunnen
Krøll beina opp i sofakroken og varm deg på en gluwhein.

Dette utvalget av vintermat og drikke holder deg varm mens du legger planer for neste ferietur. Ikke glem at du kan få mer ut av dine kulinariske reiser med Norwegian Reward. Hver gang du bestiller en reise, hotell, leier bil eller handler på nett, tjener du CashPoints som kan brukes til å betale fremtidige reiser med Norwegian. Bon appetit!

Les mer om Norwegian Reward

Share
Neste

10 rare juletradisjoner fra Europa