0
Neste

12 unike hoteller i Norge

Blog Savner du å reise? Oppdag 7 spennende reisemål med disse bøkene
Dato: 8 mai 2020

Savner du å reise? Oppdag 7 spennende reisemål med disse bøkene

Share

Det er kanskje ikke mulig å begi seg ut på drømmereisen i nærmeste fremtid, men man kan fortsatt la seg inspirere og planlegge. Og hva er vel bedre enn en god bok til å drømme om nye og spennende steder?

Stadig flere mennesker hiver seg på trenden, og velger ut reisemålene sine med bakgrunn i romaner som de har lest.

Les, eller lytt til, (lyd)boken på forhånd eller underveis, og planlegg hvilke steder fra boken du skal oppsøke så snart du får sjansen.

Du kan tjene CashPoints mens du lytter til en god fortelling hos Storytel. Du vil kunne føle atmosfæren og få de samme sanseinntrykkene som inspirerte forfatteren!

1. Dublin – Ulysses av James Joyce

Halfpenny-broen i Dublin
Det er mange broer som krysser elven Liffey i Dublin

Ulysses av James Joyce ble utgitt i 1922 og ble først forbudt i USA og Storbritannia. Den 800 sider store boken, med handling som utspiller seg i Dublin, har blitt en klassiker som har blitt lest og analysert gjennom tiår.

Handlingen i boken er lagt til 16. juni 1904 og vi følger Leopold Bloom gjennom Dublins gater på denne dagen – som i ettertiden har blitt hetende Bloomsday.

Den 16. juni hvert år valfarter bokelskere til Dublin for å delta i en sann litteraturfest, nemlig feiringen Bloomsday.

I denne boken, som er skrevet i det som på den tiden var et revolusjonerende tankestrøm-format, følger vi altså hovedpersonen mens han vandrer rundt i Dublin i dype tanker.

Selv om noen av stedene eller bygningene i boken ikke lenger eksisterer, kan du fortsatt besøke mange av stedene som nevnes i boken. Som eksempel kan nevnes Glasnevin Cemetery, Princes Street, Sandymount Strand og Martello Tower. Sistnevnte huser nå «The James Joyce Tower and Museum».

2. Barcelona – Havets katedral av Ildefonso Falcones

Innsiden av Santa Maria del Mar
Man kan oppleve innsiden av Havets katedral, eller Santa Maria del Mar som den heter. Foto: amaianos from Galicia – Wikimedia Commons / CC BY 2.0

Ildefonso Falcones har med Havets katedral skrevet en fabelaktig historisk roman om en fattig bonde som rømmer til middelalderens Barcelona, hvor sønnen jobber seg opp fra ingenting til å bli en innflytelsesrik handelsmann og finansmann.

På sin vei oppover til den sosiale eliten jobber han som steinbærer, der han henter stein fra høyden Montjuic (der Olympiastadion ligger i dagens Barcelona) til byggeplassen til kirken i bydelen Born, Santa Maria del Mar – Havets katedral.

Boken gir et veldig godt og detaljert bilde av forholdene i en europeisk middelalderby. Det er i tillegg enkelt å forstille seg hvordan datidens Barcelona så ut og hvor bymurene lå. Blant annet gikk det en bymur og en bekk langs det som nå er Barcelonas mest kjente gate, Las Ramblas.

Deler av handlingen er lagt til landområdene rundt, noe som kan inspirere til utflukter. Om man er glad i historie og ønsker å lese en virkelig god fortelling, er Havets Katedral en roman man kan lese før eller under et opphold i Barcelona.

Og hvis du bestemmer deg for å reise til Barcelona etter å ha lest boken kan du for eksempel delta på denne guidede turen:  «The Cathedral of the Sea» Literary Walking Tour».

Tips: Planlegger du Barcelona-tur med din bedre halvdel kan vi anbefale å lese topp aktiviteter på en romantisk helg i Barcelona.

3. Paris – Paris for én av Jojo Moyes

Eiffel-tårnet sett fra en brosteinsdekket gate
Paris er full av severdigheter i den absolutte verdensklasse

Denne romantiske fortellingen av den bestselgende forfatteren i Norge de siste årene tar oss med på en litt annerledes turistrute i Paris. Rammen i boken er at Nell og kjæresten skal møtes i Paris for en romantisk utflukt. Imidlertid avlyser kjæresten turen i siste liten, men Nell bestemmer seg for å dra likevel!

Alene i Paris blir hun kjent med Fabien, som tar henne med på et eventyr. Med denne boken kan du følge i Nells fotspor, og oppleve en litt mer parisisk Paris enn det man vanligvis opplever som turist.

Paris for én av Jojo Moyes finner du hos en bokhandel eller hos Storytel som lydbok. Flyreisen kan du bestille hos Norwegian.

4. Roma og Vatikanet – Den falne engel av Daniel Silva

Petersplassen og Roma sett fra taket på Peterskirken
Vatikanet, som ligger i Roma, er verdens minste stat

Denne spenningsromanen av Daniel Silva starter med at en tidligere etterretningsagent har søkt tilflukt i Vatikanet, der han restaurerer et mesterverk av Caravaggio. Han blir bedt om å undersøke et mistenkelig dødsfall, en etterforskning som leder hovedpersonen inn i nye utfordringer.

Den falne engel er en god spenningsroman som er vanskelig å legge fra seg, og som man higer etter å fortsette med om man klarer å legge den bort. Den tar deg ikke bare med til irrgangene i Vatikanet, men også til utflukter til andre interessante destinasjoner som Wien og St. Moritz.

5. Hamburg – Innocentia Park av Ingvar Ambjørnsen

Gammelt og nytt om hverandre i Hamburg
Hamburg er en moderne by med en stolt historie

Forfatteren av Den siste revejakta, Døden på Oslo S og de andre Pelle og Proffen-bøkene, samt serien om Elling, har bodd i Hamburg siden 1984.

Innocentia Park er roman der vi følger eiendomsbaronen Thomas Mader mens han går runder i denne nordtyske byen, og tenker over eksistensielle spørsmål. Boken er på mange måter en beskrivelse av det tyske, sett med øynene til en forfatter som vel må betraktes som innvandrer i Tyskland.

Hamburg, den gamle Hansa-byen, er godt kjent blant nordmenn. Byen hadde tidligere et rufsete rykte som en tøff havneby med et heller tvilsomt uteliv rundt gaten Reeperbahn i bydelen St. Pauli. Byen er nå Europas nest største havneby, og fremstår som en ryddig og moderne tysk storby.

6. Praha – Prosessen av Franz Kafka

Bøker med bilde av Franz Kafka
Frans Kafka er alltid tilstede i Praha. Foto: Adam Jones, Ph.D. – Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Prosessen, utgitt i 1925, er historien om Josef K. som blir arrestert og siktet for en forbrytelse som holdes hemmelig for ham. Denne surrealistiske historien er opphavet til uttrykket en kafka-prosess, altså en uovervinnelig kamp mot en urimelig byråkratisk overmakt.

«Kafka er Praha og Praha er Kafka», sies det. Hele Kafkas forfatterskap og liv representerer Praha under slutten av en tid da byen var like mye tysk som den var tsjekkisk.

Vakre Praha var en gang i tiden hovedstad i det Tysk-Romerske riket og var i flere hundre år en del av det Østeriske storriket. Ved å følge i fotsporene til Kafka med en profesjonell guide, får du et flott innblikk i den historiske Praha.

7. Oslo – Beatles av Lars Saabye Christensen

Speilbilde i operafasaden
Operaen, fjorden og tollboden ved Bjørvika i Oslo

Om du skal på en tur til Oslo eller tar en dag eller to i hovedstaden på vei til det store utland, så er Beatles av Lars Saabye Christensen en bok du kan la deg inspirere av. Dette er boken som ble kåret til tidenes Oslo-roman av Aftenpostens lesere.

I denne muntre og vemodige romanen kan du lese om fire vestkantgutters ungdomstid på 60- og 70-tallet. Du følger Kim, Gunnar, Ola og Seb (altså Paul, John, Ringo og George) på deres vandringer i Oslo. Historien starter på Skillebekk og slutter i Dops gate på Hammersborg.

Finn din egen bok

Bok på ferie
Det er ingenting som å reise med en bok

De fleste lesehester husker en roman (eller flere) som har gitt dem lyst til å dra ut og oppleve et sted. Gjør virkelighet av drømmen. Hent frem romanen (eller finn den på Storytel) og bestill en reise!

Hos Norwegian Reward tjener du CashPoints når du reiser, bestiller hotell eller leiebil og når du lytter til bøker. CashPoints som du kan bruke på din neste reise.

Finn din drømmedestinasjon

Share
Neste

12 unike hoteller i Norge