0
Neste

7 ting å finne på i Bergen på en regnværsdag

Blog Bilferie i Norge: 4 av verdens vakreste veistrekninger
Dato: 29 mai 2020

Bilferie i Norge: 4 av verdens vakreste veistrekninger

Share

2020 er året da vi skal feriere i Norge, og det blir nok ingen dårlig opplevelse. Norge i sommerdrakt er like vakkert som det er langt, og for å se mest mulig av landskapet hvorfor ikke oppdage landet fra landeveien?

Bilferie i Norge blir valget for mange i sommer. Siden Norge strekker seg så langt fra nord til sør, kan kombinasjonen fly +leiebil være et godt alternativ, slik at du slipper hele ferien i bilsetet. Å leie bil er enkelt og praktisk, og hos Avis tjener du 10 % CashPoints på alle leiebiler. 

Les videre for noen av Norges mest fantastiske kjøreruter:

  • Kystriksveien
  • Rundtur i Lofoten
  • Atlanterhavsveien
  • Trollstigen

1. Kystriksveien

Fly til Trondheim

Aldersund
Kjør forbi vakre Aldersund og nyt det vakre landskapet. Foto: © VisitNorway.com

Det ideelle er å bruke minst fem dager på Kystriksveien, eller fylkesvei 17 som den også omtales. Veien strekker seg mellom Trondheim og Bodø, og her får du noen gode forslag til hvordan du kan legge opp turen. 

Dag 1: Trondheim – Rørvik, 280 km, 5 timer 30 min.

Lykkens Portal, Trondheim
Tar du deg tid i Trondheim kan du rusle igjennom Lykkens Portal og ned til Bakklandet for en brunch på en av de trendy caféene.

Etter en god natts søvn i Trondheim kan du starte på de 12 milene på E6 mot Steinkjer. Har du mulighet til å tilbringe en dag eller to i Trondheim før avreise kan vi anbefale en tur på en av disse restaurantene. Trondheim er blitt en av Norges beste gourmetbyer og har blitt kjent for sitt ekslusive kjøkken med kortreist mat.   

Gutt som utkledd som kriger fra middelalderen
Stiklestad Foto: Terje Rakke – trondelag.com

På veien kjører du forbi Stiklestad. De fleste har hørt om slaget på Stiklestad i 1030, men visste du at slaget har blitt selve symbolet på kristningen av Norge? Hvis du er interessert i historie, bør du besøke Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Her kan du lære alt om Olav den Hellige som falt i slaget på Stiklestad. Historien om hans siste dager blir fremstilt i Nordens største friluftsteater, Stiklestadspelet.  Teaterstykket som utspiller seg på selve slagstedet drar hvert år mange besøkende til Stiklestad, men er dessverre avlyst i 2020. 

Utstilling fra Rock City
Namsos er trønderrockens hovedstad og her kan du besøke Rock City, trønderrockens museum – «Rai-rai». Foto: © VisitNorway.com

Etter Steinkjer bør du stoppe og besøke håndverkerne i Lensmannsgården i Namdalseid, og i Namsos er det en rekke interessante museer og utstillinger du kanskje vil utforske. I tilfeldig rekkefølge: et sagbrukmuseum, et bygdemuseum, et museum for kunst og et rocke-museum. Noe for alle, intet mindre.

Videre fra Namsos bør du kjøre opp FV 769 til Lund, ta fergen til Hofles og deretter kjøre videre til Rørvik. Husk å stoppe ved museet Norveg som presenterer 11 000 år med kystkultur. Om sommeren kan du til og med ta en båttur ut til det fraflyttede fiskeværet Sør-Gjæslingan, som nå er et bevart kulturmiljø.

Dag 2: Rørvik – Leka – Brønnøysund/Torghatten, 170 km, 4 timer 30 minutter

Trollhatten
Ifølge mytene oppsto hullet i Torghatten da et troll skjøt en pil gjennom fjellet. Foto: Gregor Klar – Flickr / CC BY 2.0

Når du forlater Rørvik, kjører du nordover langs FV 771 og svinger av mot Leka. Geologien der er ganske unik, så ta en fot- eller sykkeltur rundt Leka og nyt det særegne landskapet.

Tilbring natten i Brønnøysund og ta turen opp til Torghatten. Fjellet er kjent for det særegne hullet som går tvers igjennom, og er et av Norges mest spektakulære syn. Turen opp til fjellet tar omtrent 20 minutter hver vei og sørger for en flott kveldstur.

Dag 3: Brønnøysund – Sandnessjøen, 133 km,  4 timer 30 minutter

Namsos i Trøndelag
Trøndelag byr på koselige bygder og nydelig natur langs veien. Photo: VoY_TeC – Flickr/CC BY 2.0

Etter Brønnøysund tar vår anbefalte rute deg lenger nord, og inkluderer en rekke mindre fergeoverganger.

Ikke langt fra fergen på Tjøtta finner du den internasjonale krigskirkegården fra andre verdenskrig. På Alstahaug blir kulturminnene til den lokale presten og dikteren fra 1600-tallet, Petter Dass, presentert på behørig vis. Petter Dass-museet ble designet av det internasjonalt anerkjente arkitektselskapet Snøhetta, og er en opplevelse i seg selv.

De syv søstre
Fjellkjeden De Syv Søstre inviterer til vakre fotomotiv.

Når du så fortsetter nordover slynger veien seg fra øy til øy og gir flott utsikt over fjellkjeden De Syv Søstre. Underveis finner du fiskeplasser, båtmuligheter, et ridesenter og et sted å overnatte.

Dag 4: Sandnessjøen – Kilboghamn, 140 km, 3 timer

Når du kjører fra Sandnessjøen, bør du fortsette opp til Levang og ta fergen over til Nesna. Veien over Sjonfjellet er spesielt naturskjønn, med en fantastisk havutsikt ut mot øyene Lovund og Træna.

Du kan også besøke krigsmuseet ved Grønsvik kystfort før du kjører videre nordover til Kilboghamn.

Dag 5: Kilboghamn – Svartisen – Ørnes, 142 km, 3 timer

Svartisen
Svartisen i Nordland er Norges nest største isbre.

Bilferie i Norge betyr også at du kanskje må ferdes til sjøs og fra Kilboghamn må du ta to ferger før du kommer til Meløy. Deretter er det omtrent en 15 minutters kjøretur til Holandsvika, hvor du kan ta båten over til Svartisen.

Området rundt Svartisen og Glomfjella, sammen med øyene utenfor, er fantastisk for utflukter, enten du går eller er ute i båt. Du kan ende opp med å tilbringe flere dager her hvis du liker å være ute i naturen.

Dag 6: Ørnes/Inndyr – Sandhornøy – Saltstraumen – Bodø 118 km, 2 timer

Når du reiser fra Ørnes og Meløy, kan du ta en omkjøring via Sandhornøy før du begynner på Kystveien ved Kjøpstad. Da vil du bare være bare 30 minutter fra Saltstraumen, et sted hvor du bør vurdere å bruke litt mer tid, og kanskje til og med gi fiskestangen din et forsøk eller to.

En aktivitet du imidlertid bør være forsiktig med å prøve her, er seiling, da Saltstraumen har en av de kraftigste tidevannsstrømmene i verden!

Saltstraumen ligger bare 30 km fra Bodø by hvor du kan fly tilbake fra.

2. Rundtur i Lofoten

Fly til/ fra Bodø

Rorbu, Svolvær
Sjekk inn på en rorbu i Svolvær og se midnattsolen glitre over fjorden. Photo: David Volgyes – Flickr/CC BY-SA 2.0

Lofoten er uten tvil et av de mest spektakulære stedene i Europa og er absolutt ett sted du må besøke. Her finner du en av Europas mest fascinerende veistrekninger, kanskje den mest populære bilturen i Norge.

Bratte, spisse fjell stuper rett i havet, og bølger bryter mot svaberg. Men her finnes også sjarmerende, billedskjønne fiskevær og hvite sandstrender. Bølgene er fantastiske for surfere, men badetemperaturen er nok best egnet for de mest hardbarkede.

Bodø – Skutvik, 230 km, 3 timer 30 min.

Rørvika strand i Lofoten
Lofoten er kjent for lange hvite sandstrender. Foto: Foap © VisitNorway.com

Kjør fra Bodø til Skutvik, ta deretter fergen over til Svolvær, og plutselig er du midt i smørøyet av Lofotens særegne natur.

Når du er i Svolvær, kan du bestige den ikoniske Svolværgeita, så lenge du ikke har høydeskrekk vel og merke.

Svolvær er en liten by med en befolkning på under 5 000, men den har mange gallerier, museer og restauranter å by på likevel.

Svolvær – Kabelvåg – Gimsøystraumen, 26 km, 40 min.

Kabelvåg, Lofoten
Nyt frisk sjøluft i  Kabelvåg. Foto: Tristan Schmurr – Flickr/CC BY 2.0

Kabelvåg er trolig Lofotens eldste fiskevær. Ta en pause der og lær om sjølivet ved Lofoten Akvarium. Lofoten domkirke som dateres tilbake til 1898, er også verdt å se på.

Du trenger ikke å kjøre lange avstander i Lofoten. Det er bare en halv times kjøretur fra Kabelvåg til Gimsøystraumen, der lokalbefolkningen har bygget et fantastisk turistkontor.

Gimsøystraumen – Nusfjord, 68 km, 70 min.

Lofotr Viking Museum ligger på E10, på vei til Leknes. Dette er stedet for deg som er interessert i vikingtiden. Her reiser du tusen år tilbake i tid, og kan se og oppleve hvordan vikingene levde, spise vikingmat i gildehallen og beundre vikingenes arkitektur, kunst og håndtverk.

Ytterligere femten minutters kjøretur, og du kommer til neste småby, Leknes, med fiskerestaurant, flyplass og kjøpesenter.

Midnattsol og fjell
Husket du gode sko i bagasjen? Det er fantastiske turområder i Lofoten.

Hvis du har lyst til å ta en liten omvei, bør du kjøre ut til Eggum for å se midnattssola (om du er der om sommeren). Det er en piknikplass der, designet av arkitektfirmaet Snøhetta, og det er vel verdt de 20 minuttene det tar å kjøre dit fra E10.

Nusfjord ligger bare 10 minutter fra hovedveien, og er en sjarmerende liten fiskerlandsby. Det er en av de eldste og best bevarte fiskeværene i landet.

Nusfjord
Nusfjord er en av de eldste og vakreste fiskeværene i Norge. Foto: © Sonia Arrepia – VisitNorway.com

Å besøke Nusfjord er i stor grad som å gå inn i et levende museum. Du parkerer utenfor landsbyen og går inn i en verden fra en svunnen tid. Det er også mulig å tilbringe natten i Nusfjord.

Mennesker som raster på bilferie i Norge
Stopp bilen, ta en puase og se deg rundt. Foto © VisitNorway.com

Hvis du kjører videre gjennom Lofoten, finner du mange flotte piknikplasser, så husk å ta med en termos med kaffe og matpakke. Du er sannsynligvis der for å ta inn så mye som mulig, så stopp ofte og nyt opplevelsen. Akkarvikodden er også en utmerket rasteplass.

Nusfjord – Reine – Moskenes – Sørvågen – Å, 55 km, 70 min.

Reine, Lofoten
Reine sies å være det vakreste sted på jord. © Frithjof Fure – VisitNorway.com

Hvorfor ikke tilbringe en natt eller to i en rorbu? Det er mange av dem underveis. Sakrisøy og Nyvågar har flotte overnattingsmuligheter. Les om unike hoteller i Norge for mer informasjon.

På vei ut til det sørligste punktet kjører du gjennom Moskenes, hvor du finner fergen til Bodø, og Sørvågen.

Sørvågen får faktisk ganske mye sol på grunn av sin sørvendte beliggenhet ved foten av fjellene. Det er også et telekommunikasjonsmuseum der, som forteller historien om hvordan et lite fiskevær kunne spille en så viktig rolle i utviklingen av telekommunikasjon.

Kajakkpadlere i Lofoten
Kom tett på naturen i en kajakk, det er mange steder som driver utleie.

Veien ender ved Å, det ytterste punktet. Å var en gang et fiskevær, men er nå mer et turistmål. Det er to museer der, Lofoten Tørrfiskmuseum og Norsk Fiskeværsmuseum. Det er også flere flotte rorbuer her hvor du kan slappe av.

Ta fergen fra Moskenes når du skal tilbake til Bodø. Det er også mulig å ta en ferge via de avsidesliggende øyene Værøy og Røst.

3 Atlanterhavsveien – rundtur til/fra Molde

Fly til / fra Molde

Denne 180 km lange rundturen tilbyr deg en ekte og autentisk opplevelse av det ville norske kystlandskapet. Atlanterhavsveien ble i 2005 kåret til århundrets byggverk i Norge og mange mener den er verdens vakreste bilreise og et perfekt valg for bilferie i Norge.

Molde-Bud, 40 km, 50 min.

Utsikt over fjord og fjell fra Molde
Utsikt fra Molde over Romsdalsalpene hvor fjord møter fjell. © Øyvind Heen – VisitNorway.com

Vi anbefaler at du tar RV64 fra Molde mot Elnesvågen. Kjør via Skaret og prøv den lokale fiskesuppen der og sjekk ut suvenirene i den sjarmerende håndverksbutikken.

Derfra kan du ta RV663 og RV664 til fiskeværet Bud, hvor du kan nyte den majestetiske utsikten og fordype deg i historie fra andre verdenskrig ved Ergan Kystfort.

Bud var en av de største handelsstedene i Norge på 1500- og 1600-tallet, og du finner også en veldig populær fiskerestaurant der.

Bud-Vevang 27 km, 35 min.

Den spektakulære Atlanterhavsveien starter i Bud og er faktisk Norges åttende mest besøkte naturbaserte turistattraksjon.

Langs Atlanterhavsveien kjører du over ikke mindre enn åtte broer bølgende over øyer og skjær. Dette er stedet for nære møter med naturen, og utsikten fra veien er like fantastisk uansett vær. Forsikre deg om at du har god tid til fotografering og fiske når du skal på denne bilturen i Norge.

Atlanterhavsveiens ikoniske bro, perfekt for bilferie i Norge
Atlanterhavsveien bør være ett av førstevalgene dine hvis du planlegger bilferie i Norge.

På Lyngstad bør du besøke utsalgene på ullfabrikken i Lanullva, her kan du kjøpe myke ullplagg av høy kvalitet.

Veistrekningen med alle broer er totalt omtrent 9 km lang.

Vevang -Kristiansund, 38 km, 45 min.

RV64 fortsetter helt til Kristiansund, via Averøya. På veien dit er det mange gode omkjøringer, hvis du leter etter noe mindre vilt og ulendt, hvorfor ikke kjøre lenger inn i landet og besøke Kvernes stavkirke?

Kristiansund-Molde, 74 km, 1 time 25 min.

Kjør tilbake til Molde via Eide på RV64.

4 Trollstigen – Rundtur til / fra Ålesund

Fly til / fra Ålesund

Ålesund i sol, et fint utgangspunkt for en bilferie i Norge
Bruk gjerne noen timer i vakre Ålesund© Andre Giubelli – VisitNorway.com

Trollstigen bør være en selvfølge hvis du skal på bilferie i Norge, og Ålesund er et fint sted å starte.

Ålesund-Åndalsnes, 122 km, 1 time 45 min.

Fra flyplassen i Ålesund kjører du gjennom undervannstunnelene og inn i Ålesund by. Denne vakre jugendbyen er vel verdt et stopp før du fortsetter nordover langs E136, inn og ut av tunneler og langs fjorder.

Etter et par timers kjøring kommer du til foten av de majestetiske Romsdalsalpene, og kan gjøre et pitstopp i den lille byen Åndalsnes.

Åndalsnes – Trollstigen, 15 km, 30 min.

Trollstigen, ditt valg for bilferie i Norge
Ta fatt på de 11 hårnålsvingene opp Trollstigen.

Følg E136 mot Dombås til du kommer til Trollveggen, Europas høyeste loddrette fjellvegg. Trollveggen er 1800 meter høy, inkludert ett stort fall på 1000 meter, og var en favoritt blant basehoppere til sporten ble forbudt i 1987.

Noen kilometer lenger nord kommer du til fjellet Mannen. Fjellet ble kjent over hele Norge da toppen stod i fare for å rase ut for noen år siden. Den beveget seg over seks meter i 2018 alene, og innbyggerne som bodde under fjellet ble evakuert ved en rekke anledninger. Fjellet raste ut i september 2019 og nå er faren over for innbyggerne.

Trollstigen utsiktspunkt
Utsiktspunktet til Trollstigen vil gi deg følelsen av å sveve.

Derfra svinger du av på RV63 mot Trollstigen, landets mest besøkte turistvei og et av de mest spektakulære stedene å besøke i Norge. Du kommer ikke langt om vinteren, men fra midten av mai til oktober kan du ta en tur i de 11 hårnålssvingene på vei opp til toppen.

Når du kommer til toppen ser du utsiktspunktet, bygget av betong og glass. Det gir ikke bare en fantastisk utsikt, men også følelsen av å gå på lufta. Du vil sannsynligvis ikke være alene der. Folk på bilferie i Norge har en tendens til å kjøre Trollstigen. I høysesongen passerer en bil hvert tiende sekund.

Trollstigen-Valldal, 25 km, 40 min.

Kjør videre innover fjellene langs FV63 og ned til den lune bygda Valldal. Klimaet der er perfekt for jordbær, så hvis du er der i løpet av sesongen, bør du ta en pause ved en av de mange jordbærbodene som dukker opp langs veien.

Valldal-Ålesund, 81 km, 1 time 30 min.

Kjør langs kysten fra Valldal og tilbake til Ålesund.

Klar for bilferie i Norge? Lei bil og tjen CashPoints

Bil som er på bilferie i Norge
Nå er tiden inne for å planlegge bilferie i Norge. Hvilken rute velger du?

Siden Norge er så langstrakt kan det være et godt alternativ å ta fly og så leie en bil, slik at du slipper hele ferien i bilen. Det er lett å finne et passende kjøretøy. Det er Avis leiebilstasjoner over hele Norge. Husk å ta med deg førerkort, kredittkort og personlig ID når du henter bilen.

Hvis du bestiller bilen din via Norwegian Reward, tjener du 10% CashPoints, og sjåfør nummer to er gratis – smart når du kjører lange avstander på svingete veier.

Bestill leiebil

Share
Neste

7 ting å finne på i Bergen på en regnværsdag