0
Neste

10 fantastiske julemarkeder i Tyskland

Blog Brannsikkerhet: Viktig å tenke på i adventstiden
Dato: 28 november 2019

Brannsikkerhet: Viktig å tenke på i adventstiden

Share

Det er snart førjulstid med mørke, lune kvelder, peiskos og stearinlys. Denne perioden er tradisjonelt også høysesong for brann og desember er årets klart verste brannmåned.

Norwegian Reward og vår partner Sector Alarm oppfordrer alle til å være ekstra oppmerksom på den økte brannfaren i desember. Bestill boligalarm inkludert brannalarm her.

Husk å bytte batteri i røykvarslerne der du bor på røykvarslerens dag 1. desember.

Hvorfor brenner det?

Matlaging
I desember er kjøkkenet i hyppig bruk, noe som øker risikoen for at det oppstår brann her.

I følge Norsk Brannvernforening er det de typiske brannårsakene som øker i førjulstiden. Glemte gryter og kjeler på komfyren og uforsiktighet ved bruk av levende lys. Kanskje ikke så rart, ettersom vi i desember gjerne koker og steker mer mat enn vanlig. Det tennes også langt flere levende lys enn vanlig. 

Dette støttes av statistikken til Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) som forteller at hele 57 prosent av alle boligbranner starter på kjøkkenet. Stua er det nest mest brannfarlige rommet med 10 prosent. I blokkleiligheter startet cirka 75 prosent av alle branner på kjøkkenet.

Kos deg, men ta brannsikkerhet på alvor

Famile som koser seg med å tenne opp i peisovn
Det er ingen grunn til å kutte ned på kosen så lenge man tar riktige forholdsregler

Tradisjonen og kosen skal vi selvfølgelig beholde, men med noen få enkle grep kan du få en tryggere mørketid, sier Inge Svendsen. Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) starter omtrent hver fjerde brann med åpen ild. Følg tipsene fra DSB og unngå de vanligste feilene ved bruk av levende lys.

Huskeliste for bruk av levende lys:

Fire brennende adventslys
Brennbart materiale rundt levende lys er ikke å anbefale.
  • Gå aldri fra levende lys. Den som tenner lyset bør ha ansvar for å slukke det.
  • Bruk aldri brennbare lysestaker eller lyspynt som er laget av brennbare materialer.
  • Plasser lyset med god avstand til brennbare gjenstander.
  • Bruk brannsikkert underlag.
  • Ikke sett flere tente lys sammen. Lys som plasseres nær hverandre kan smelte og ta fyr.
  • Ikke tenn lys i nærheten av trekk.
  • Batteridrevne lys kan være lurt å bruke, spesielt hvis det er små barn i huset

Brannøvelse med familien

Lite barn som spiser kveldsmat
De minste barna kan bli redde når brannalarmen uler høyt, en brannøvelse er derfor lurt.

I lys av statistikken som viser at desember er årets klart verste brannmåned er vår anbefaling å gjennomføre en brannøvelse med familien før jul. Gjennom denne øvelsen blir man garantert bedre rustet til å takle en eventuell hendelse.

Når en brann oppstår er det røyken som er farlig. Røyken stiger og sprer seg raskt. En brannøvelse er derfor et godt brannsikringstiltak.

De fleste av oss gjennomfører brannøvelser regelmessig på jobben eller på skolen. I en stresset situasjon er det viktig å vite hva man skal gjøre og hvordan. Ikke minst kan barn bli redde og gjemme seg under sengen eller i et skap når røykvarsleren piper. Det er derfor viktig at de føler seg trygge og vet hva de skal gjøre. Ved å lage egen handlingsplan og rømningsplan for familien og avholde øvelser minst to ganger i året, står man mye bedre rustet til å takle en krisesituasjon.

Film om brannsikkerhet

-Vi har laget en varm film om å holde hodet kaldt. Vårt mål er å bidra til økt brannsikkerhet i Norge. Dette vil vi gjøre gjennom å opplyse om brannsikkerhet og oppmuntre familier til å gjennomføre brannøvelser, sier Kommunikasjonssjef i Sector Alarm Sissel Eckblad.

www.sectoralarm.no/brannovelse 

Velkomsttilbud til Norwegian Reward-medlemmer

Mann fra Sector Alarm, monterer røykvarseler i huset til en familie.
Det bør være minst én brannvarsler i hver etasje.

Som medlem av Norwegian Reward får du ved nytegning av abonnement, fri installering av en boligalarm med både innbrudd-, brann- og panikkalarm. Bestiller du nå tjener du også 1000 CashPoints.

Les mer: Slik sikrer du huset ditt mot innbrudd.

Share
Neste

10 fantastiske julemarkeder i Tyskland