0
Neste

De 6 beste stedene å feire Pride 2019

Blog Bulgarias skjulte perler
Dato: 24 mai 2019

Bulgarias skjulte perler

Share

Bulgaria er kjent for strandliv og hyggelige priser, men visste du at landet også er rikt på vakker natur, tradisjonell mat, kultur og spennende historie?

Sunny Beach og Golden Sands med sitt nattliv, vannsportsaktiviteter og flotte strender er vel og bra, men ta deg tid til å oppdag et mer autentisk Bulgaria. Fly med Norwegian til havnebyene Varna eller Burgas og la dette bli utgangspunktet for en spennende reise i kultur, natur og historie.

Dette er Bulgarias ukjente perler:

1. Nessebar

En liten trevindmølle med en turkis himmel i Nessebar, Sunny Beach.

Den gamle vindmøllen ved Nessebar er et yndet fotomotiv

På en halvøy rett ved Sunny Beach ligger Nessebar, en gammel liten by som er full av historiske minner og oppført på UNESCOs verdensarvliste. Her kan man finne spor etter de gamle trakerne, grekerne, romerne og tyrkerne, som alle regjerte i området før dagens bulgarere, som er slaviske, ble selvstendige.

Sultan Suleimans tyrkisk bad med vakre blomsterhager og nysgjerrige turister.

Sultan Suleymans tyrkisk bad, restaurert fra 1600-tallet er et populært turistmål

Skulle man være i Sunny Beach kan man også å hoppe på en tur som tar deg blant annet med til det antikke tyrkiske badet til sultan Suleyman.

2. Asen-festningen

Fantastisk utsikter over Asen-festning i et dramatisk grønt fjellområde.

Besøk kong Ivan Asens festning og kirke på en vakker høyde i Rodopifjellene

Denne bemerkelsesverdige festningen har sin historie fra 500-tallets Bysantiske rike. Festningen ligger i naturskjønne omgivelser ikke langt unna byen Asenovgrad, og spesielt kirken fra 1200-tallet er verdt et besøk.
Her har man en utmerket mulighet til å kombinere spektakulær natur med kultur og historie.

Turister går opp trapper for å utforske skjønnheten på innsiden av Asen-festning.

Den best bevarte delen av festningen er kirken «The Church of the Holy Mother of God»

Den ortodokse irken som ligger i tilknytning til festningen er utført i typisk Bulgarsk arkitektonisk stil fra middelalderen. Innsiden er vakkert dekorert med fresker som ble malt på 1300-tallet.

En enkel løsning for å besøke Asen-festningen er å ta en organisert tur fra Plovdiv.

3. Koprivshtitsa

Én av de mange godt bevarte husene i Koprivshtitsa-landsby som har blitt omgjort til museer.

Koprivshtitsa-landsby består av hundrevis av vakre hus omgjort til museer eller severdigheter

Denne lille landsbyen er kanskje den mest velbevarte bulgarske landsbyen du finner. Det oppleves til tider som å skru tiden 100 år tilbake. Gamle, fargerike og ærverdige hus preger gatebildet. Mange av disse husene er omgjort til små museer, slik at du ikke trenger å nøye deg med å beundre utsiden, men kan også gå inn.

Sjarmerende brosteinsgater knytter sammen landsbyens 388 arkitektoniske, historiske, kunstneriske og etnografiske severdigheter.

4. Plovdiv

Plovdiv-amfiteater ved solnedgang, før et stort arrangement.

Plovdiv-amfiteater blir gjort klar til å holde et arrangement

Bulgarias nest største by har mye å by på. Med sin over 6000 år lange historie er den en av de eldste byene i Europa. Philippopolis, som var byens navn på den tiden, var hovedstaden for området i romertiden, noe som den dag i dag har gitt oss minnesmerker som et fantastisk teater, et stadion og byens daværende møteplass, Forum.

Trange gater og en butikk i Plovdiv.

Utforsk Plovdivs sjarmerende gater og smug.

I dag har byen i tillegg en velholdt gamleby med labyrintaktige gater som huser en moské, en synagoge og utallige kirker.

Sjopskasalat lages av ferske ingredienser som tomat, agurk, løk, paprika, persille, sorte oliven og hvit bulgarsk ost.

Sjopskasalat: En tradisjonell bulgarsk matrett på en tallerken, omgitt av råvarer.

 En annen god grunn til å besøke byen er det kulinariske: Her har man mange gode restauranter hvor man kan få tradisjonell bulgarsk mat, som henter inspirasjon fra gresk, tyrkisk og slavisk mat. Et tips er den lokale favoritten Pavaj i den trendy bydelen Kapana. Dette er en restaurant som har mange lokale retter på menyen (som musaka, patatnik, tikvenik og sarmi) i tillegg til et enormt utvalg av fruktbrennvinen rakija.

5. Tsarenes by, Veliko Tarnovo

Tsar-palasset Veliko Tarnovo.

Bulgarias historiske hovedstad tiltrekker seg turister fra fjern og nær.

Byen har fått tilnavnet Tsarenes by, ettersom den var hovedstaden i Bulgaria i middelalderen. På høyden Tsarevets kan man se restene av tsarpalasset, kirker og borgen, og ikke minst nyte den pittoreske utsikten. En annen fantastisk utsikt har man fra den andre borgen i byen, Trapezitsa, som man enklest kommer opp til ved å kjøre kabelbanen.

Lite vindu med potteplante på utsiden.

Ta en spasertur nedover Gurko-gate og finn vakre suvenirer i de mange håndverksbutikkene.

Nede i byen fungerer Gurko-gaten nesten som en tidsmaskin, med sine gamle, blomsterdekorerte toetasjes småhus. Ønsker man å kjøpe noen suvenirer, kan man besøke byens torv Somovodska Charshia, hvor du finner små antikkforretninger og håndverkerutsalg.

6. Rila

Blå himmel og grønne åser rundt en Rila-innsjø.

Fantastiske utsikt over Rila-innsjøene er kun én av mange gode grunner til å besøke dette fjellområdet.

Rila er en fjellkjede og en naturreservat sør-vest i Bulgaria. I dette området finner man to av de største attraksjonene i Bulgaria, de syv sjøer og klosteret.

Om sommeren kan det være forfriskende med en tur i høyden for å se på Rila-innsjøene, som ligger på over 2 000 meters høyde. I svært vakre omgivelser ligger Tåren, Øyet, Nyra, Tvillingen, Trekløveret, Fiskesjøen og Nedre Sjøen, som er bundet sammen av små bekker og fosser.

Rila-kloster om natten.

Vakre Rila-kloster står på UNESCOs verdensarvliste.

Rila-klosteret, som står på UNESCOs verdensarvliste, er det fremste ortodokse klosteret i Bulgaria. Denne tusenårige attraksjonen er trolig den mest kjente blant bulgarere. Klosteret preges av bueganger, kupler og spektakulære freskoer. Dette befestede klosteret ligger på over 1 000 meters høyde i et område med flott natur.

7. Belogradchik

Turister går inn i Belogradchik-festning.

Belogradchik er anerkjent som et av de vakreste landskapene i Europa og har mye historie og mystikk knyttet til seg.

Belogradchik-klippene er noen forbløffende steinformasjoner som har blitt formet av naturkrefter gjennom over 200 millioner år, men som ifølge legenden ble dannet da trollmannen Vincent Isidro tryllet steinene opp fra bakken for å knuse en fremmed hær.

Inne blant disse særegne klippene finner vi en festning som på en underlig måte utnytter de spesielle fjellformasjonene til å danne et forsvarsverk.

Bli med på dagstur til Belogradchik med GetYourGuide.

8. Trigrad Canyon og Djevelens Svelg

Du kan se djevel-lignende formasjoner i huleveggene. Foto: Vislupus CC-BY-SA-4.0

I et område med marmorbergarter ligger det en dypt juv som følger Trigrad-elven. De bratte fjellsidene stiger over 300 meter rett opp fra bunnen og danner en canyon.

6-7 kilometer oppover dalen finner man en av de mest sagnomsuste stedene i Bulgaria – Djevelens Svelg. Fra gammelt av fins det historier om Orfeus som reiser til de dødes rike for å lete etter sin elskede Evridyke gjennom akkurat denne hulen.

Tur inne i Devil's Swallow.

Djevelens svelg har fått navnet sitt fra en unik naturformasjon. Foto: Vislupus CC-BY-NA-4.0

Ettersom grotten ligger langt inne i fjellet på 1200 meters høyde pleier det å være en forfriskende tur og inne i selve grotten kan det være kjølig, selv på de varmeste sommerdagene.

Grotten har en 42 meter høy foss inne i fjellet og det største av grottens uløste mysterier er at alt som blir mistet i vannet i grotten er tapt for alltid. Mange har prøvd å spore ting som har blit kastet i vannet eller å farge vannet. Til tross for at veien er kort, tar det over én time før vannet kommer ut i den andre enden, og man tror derfor at det er en labyrint av underjordiske strømmer her.

9. Bulgarsk kultur

Dame med hodeplagg.

Bulgaria er rik på kultur, tradisjon og historie og Bulgarerne bærer de farverike folkedraktene sine med stolthet.

Landet har en fantastisk kultur som er en perle i seg selv og har derfor massevis å friste med når det gjelder tradisjoner, folkeminner, mat og festivaler som bare venter på å bli utforsket.

Den høytelskede rosefestivalen i Kazanlak, kirsebærfestivalen i Kyustendil er å anbefale hvis du er i området rundt slutten av mai og begynnelsen av juni. En annen spennende kulturell hendelse er Nestinarstvo som er et eldgammelt ritual hvor Bulgarerne danser barfot på glødende kull.

Når er det best å reise?

Nærbilde av lavendel.

Bulgaria er verdens største eksportør av lavendelolje, og fra midten av juni til midten av juli kan man se fantastiske enger av lavendel.

Den beste tiden å reise på er uten tvil i sommerhalvåret. Litt avhengig av hvor glad man er i varmen, så kan man dra på våren, sommeren eller høsten. Midt på sommeren (juli og august) kommer temperaturen ofte opp i 30° eller mer ved kysten, i sammenligning med 20° ellers (april og oktober). Skal du oppholde deg i fjellene kan du forvente noe lavere temperaturer.

Leie bil i Bulgaria

Utsikt over gule blomster i en eng med et fjell i bakgrunnen.

Bulgaria kan utforskes i en leiebil, takket være god infrastruktur.


Ønsker du å dra rundt omkring på egenhånd, så kan du leie bil på flyplassen både i Burgas og Varna. Bulgaria er ikke et for stort land og har et godt utbygget nett med motorveier.

Fly til Bulgaria med Norwegian, tjen CashPoints med Norwegian Reward

Familie på en strand.

Familiekonto

Ønsker du å reise til Bulgaria, så har Norwegian sommeravganger fra Oslo til både Varna (juni – august) og Burgas (april – oktober).  Husk at du også kan tjene CashPoint på hotellet og leiebilen, i tillegg til flyreisen!

Bestill flybillett     

Bestill pakkereise

Share
Neste

De 6 beste stedene å feire Pride 2019