0
Neste

Sikre huset ditt før du reiser på høstferie

Blog 8 ikoniske Chicago-retter og hvor du kan spise dem
Chicago hot dog by Jeremy Keith on Flickr
Dato: 27 september 2019

8 ikoniske Chicago-retter og hvor du kan spise dem

Share

Lake Michigan. Sears Tower. Al Capone. White Sox. Chicago er kjent for mange ting. Men Windy City er også berømt for sine unike delikatesser. Tenk deep-dish pizza, hot dogs med masser av tilbehør og popkorn med ost.

Hvis du elsker velsmakende mat fylt med karbohydrater, er det ingen fare for at du vil gå sulten i Chicago.

Om du er en kulinarisk entusiast eller en nybegynner, trenger du ikke se lenger enn til denne listen med åtte ikoniske Chicago-retter du absolutt må prøve.

1. Deep-dish pizza

En deilig Chicago-rett: deep-dish pizza. Foto: © Lou Malnati’s

La oss starte med den mest berømte: Chicago-style deep-dish pizza.

En ekte deep-dish pizza er bygd opp av en sprø, smørfull deig som formes i en panne med høye sider. Tradisjonelt fylles deigen med masser av mozzarella, pølse, grønn paprika og løk, og toppes med tomatsaus. Jepp, fyllet legges på i motsatt rekkefølge til en tradisjonell pizza. Men det funker. Og det er godt…

Mange restauranter hevder at de serverer den beste Chicago deep-dish pizzaen, men den du får hos Lou Malnati’s er kronjuvelen. Den lekre skorpen skiller den fra mengden. Dra dit for en tidlig lunsj, eller for en matbit sent på kvelden for å unngå folkemengden.

Tips: Er du en pizza-elsker, vil du ikke gå glipp av våre tips om hvor du kan få den beste pizzaen i Roma!

2. Italian beef sandwich

Ta en munnfull av en enkel, men deilig Chicago beef sandwich. Foto: © Al’s Beef

Dette appetittvekkende mat-ikonet fra Chicago startet som en billig måte å mate store italienske bryllupsfester på. Den ble brakt til Chicago av innvandrere på 1930-tallet og har vært en del av kostholdet siden den gang.

Dette himmelske smørbrødet består av tynne skiver av italiensk storfekjøtt dynget på et italiensk rundstykke med paprika og mozzarella. 

Al’s #1 Italian Beef, som har vært i drift siden 1938, gjorde sandwichen populær og er i dag fremdeles blant de beste stedene å prøve den.

Tips: Hvis du bestiller sandwichen din ’våt’, dynkes den i en gryte med smakfull kraft og serveres dryppende. Det er kanskje sølete, men det er Chicago-måten.

3. Chicago-style hot dog

Portillo’s Chicago-style hot dog er ingen vanlig pølse… Foto: star5112 – Flickr / CC BY-SA 2.0

Denne fristende og varmende snacksen ble til under Den store depresjonen, da pølsene var billige, mettende og lette å få tak i. Det er imidlertid ingenting billig med smaken. En Chicago hot dog består av en smakfull pølse med storfekjøtt i et dampet brød med valmuefrø, toppet med gul sennep, relish, tomatbåter, hakket løk, en sylteagurk, chilipepper og sellerisalt.

For en mettende pølse må du stoppe innom Portillo’s. Der kan du nyte både standard- og jumboversjoner av Chicago-style hot dog med alt av tilbehør. Og skyll den ned med en av deres kjente cake shakes. Du vil ikke angre!

4. The jibarito

Hvem kunne vite at en plantain-sandwich kunne være så god? Foto: rosidae – Flickr / CC BY 2.0

Juan “Peter” Figueroa, eier av den nå nedlagte restauranten Borinquen i Humboldt Park, drømte om den deilige jibarito-en etter å ha lest en avisartikkel om smørbrød laget med plantain, eller kokebananer.

Han ble inspirert til å flate ut og steke grønne kokebananer, og legge lag med tynne biffskiver, løk og hvitløksmajones mellom de to sprø skivene. Denne kreasjonen fikk navnet “the jibarito”.

Sandwichen ble en sensasjon over natten, og er nå en fast favoritt på menyer over hele byen.

Stedet for å prøve denne ikoniske Chicago-retten er The Jibarito Stop, en tidligere matvogn omgjort til restaurant, hvor folk står i kø dag og natt for å bite i sine svine-jibaritos. Men en advarsel: de er nydelige, men sølete!

5. Good ol’ steak

Kjøttelskere vil ikke gå sultne i Chicago. Foto: © Colin Pierson/Gene & Georgetti

Chicago er USAs spirituelle biffhovedstad, ettersom det var her landets storfekjøtt en gang ble pakket. Nå for tiden er den kjent for smakfulle entrecôter og fileter med bein, servert på elegante “chophouses”.

Hvis du er en ekte kjøttelsker, er Chicagos eldste “steakhouse”, Gene & Georgetti som et paradis på jord for deg. Stedet ble åpnet i 1941, og sju tiår senere er det fremdeles en vinner.

Biffen, som blir våtmodnet før den kastes på grillen, er simpelthen utenomjordisk.

Rib-Eye Steak er en klassiker hos G&G, sammen med deres grillede ytrefilet, som smelter i munnen. Er du ikke fan av storfekjøtt? Prøv den grillede Greek Style-kyllingen, som er en smaksopplevelse.

6. Chicken Vesuvio

Chicken Vesuvio er en nytelse for smaksløkene. Foto: © Harry Caray’s

Italienere har kanskje stekt kylling med hvitløk, sitron, hvitvin og urter lenge, men Chicago kan ta æren av å markedsføre den som Chicken Vesuvio.

Navnets opprinnelse er fremdeles under debatt: Var det fordi alt startet på den sjarmerende restauranten “Vesuvio” på Wacker Drive, eller var det ment som en markering av utbruddet av vulkanen Vesuv?

Vi vet det ikke, men det som er sikkert, er at dette er en rett som må prøves når man er i Chicago. Og på det italienske ’steakhouse’ Harry Caray’s, serveres noen av de beste i byen.

Disse kraftige smakene, laget med en halv kylling eller kyllingbryst, potetbåter og sukkererter, vil eksplodere i munnen din.

7. Chicago-style popcorn

I Chicago får du popkorn i alle forskjellige smaker.

Popkorn er stort i Chicago. Faktisk er det så viktig at det ble utpekt som Illinois’ offisielle snackmat av generalforsamlingen for Illinois i 2003.

Hvis du er ute etter en smakfull snack, kan du få alle typer smaker i Chicago, fra mandler og makadamia, til bacon og pizza. Men det mest populære blant byens beboere er popkorn med cheddar og karamell.

Hvis du skal prøve, så kjøp fra den kjente popkorn-kjeden Garrett. Deres patenterte Garrett Mix er et utmerket valg med sin kombinasjon av søt “Caramel Crisp” med smakfulle “Cheesecorn”. Dette bør definitivt være på listen din over ting du må prøve i Chicago! Og det inneholder ikke gluten eller konserveringsmidler. Bonus!

8. For å skylle ned maten: Malört

Ikke for pyser: Malört er Chicagos “udrikkelige” drikke. Foto: star5112 – Flickr / CC BY-SA 2.0

Det er kanskje ikke mat, men den må inn på listen da den er et innvielsesrituale for enhver besøkende til Chicago som er over 21 år.

Jeppson’s Malört har fått navn etter Carl Jeppson, en svensk immigrant som destillerte drikken, og gjorde den populær i Chicago på 1930-tallet. Disse greiene er ikke for pyser, for den har en bitter smak som varer leeeeenge.

Nøkkelingrediensen i Malört er malurt, en bitter urt som er kjent som smakstilsetning i absint, og for sin evne til å hjelpe med forskjellige mageproblemer.

Malört er en likør som ingen liker, men alle elsker. Den er faktisk berømt for å være udrikkelig. Hvis du er modig nok til å prøve den, drar du til Inner Town pub, en morsom bar med et stort utvalg av mikrobrygget øl og levende musikk. Hvis du vil gjøre som de lokale, bestiller du en Chicago Handshake: en halvliter Old-Style øl etterfulgt av en Malört-shot. Skål!

Spis med en lokal ekspert

Hvis du har lyst til å prøve mange forskjellige Chicago-retter på en gang, så kan du bli med på en smaksrik mat-turné. Du vil stoppe ved noen av stedene vi har nevnt ovenfor, og få en ekte smak av Chicago.

Sulten på å dra?

Besøk Windy City, og prøv alle de smakfulle rettene Chicago har å tilby.

Hvis listen vår har vekket appetitten din, bestiller du flyreisen din til Windy City, og du vil meske deg i Chicagos delikatesser på null komma niks. Med Norwegian Reward kan du tjene CashPoints på hotell, leiebil og guidede turer.

Finn et hotell i Chicago

Share
Neste

Sikre huset ditt før du reiser på høstferie