0
Neste

Topp 6 tapasrestauranter i Barcelona

Blog Den ultimate Dublin-guide
Dublin Samuel Beckett Bridge
Dato: 8 mars 2019

Den ultimate Dublin-guide

Share

Har du lyst til å besøke Dublin, kan du selvfølgelig legge turen rundt Saint Patricks Day – Irlands nasjonaldag. Men det trenger du slettes ikke, Dublin har noe for alle hele året rundt.

Dublin er akkurat passe stor for en lang-weekend eller helgetur og siden noen reiseglade nordmenn for rundt tusen år siden faktisk grunnla byen, har du et gyldig alibi til å reise til den irske hovedstaden. Norwegian flyr direkte til Dublin fra Oslo lufthavn-Gardermoen.

Her er den ultimate Dublin-guiden.

Dublins landemerker

Temple Bar

The Temple Bar in Dublin

Temple Bar er både en populær bar og et populært område. Ta turen til begge deler!

Trodde du Temple Bar bare var en spesiell bar du må besøke, tar du feil. Temple Bar er en bar, riktignok, men mest kjent er området Temple Bar på sørsiden av elven Liffey. I motsetning til områdene rundt, har Temple Bar bevart sitt middelalderske gatenett, med mange trange brosteinsbelagte gater.

Mange kaller Temple Bar det kulturelle kvartalet i Dublin, og siden mange av gatene er helt i fra Middelalderen, får du en helt spesiell stemning når du rusler her.

Matmarked i Temple Bar

Hver lørdag arrangeres det et stort matmarked her som er vel verdt å få med seg om du er i Dublin en helg. Her får du alt mellom himmel og jord som kan spises. Mat fra små lokale irske produsenter, et enormt utvalg kaker, sesongens hærligheter og «street food»som gjør at man får vann i munnen.

Dublin Castle

Dublin Castle, Dublin

Dublin slott, eller Dublin Castle tar deg med tilbake i tiden.

Temple Bar er bare en gåtur unna slottet i Dublin, så en utflukt til Dublin slott hører med når du er her. Det meste av bygningsmassen som står igjen idag er fra det 18. århundre, men det er noen rester av det opprinnelige slottet fra 1204. Slottet har blitt ombygd mange ganger og har blitt brukt som kongelig residens, rettslokale, festning og fengsel.

Elvecruise

Elvecruise, Liffey, Dublin

Se Dublin fra en ny side på elvecruise!

Elva Liffey deler Dublin i to som i flere andre byer, som London og Budapest. Dublin har selvfølgelig også elvecruise. På disse turene får du god tid til å se severdighetene fra det våte element, og du får lære Dublins historie, fra ankomsten av vikingene til den raske utviklingen av byen i det 18. og 19. århundre.

Historie-vandring

Statuen av Molly Malone, Dublin

«The Tart with the Cart» kalles statuen av Molly Malone.

Historie kan du også lære med tørt land under føttene. Irland og Dublin har en spesiell historie, og sørg for at du setter deg inn i den.

De lokale guidene tar deg med på en vandring til Dublin Castle, Temple Bar, City Hall og rundt i middelalderbyen og forteller deg om hvordan byen og menneskene har levd med oppturer og utfordringer i tusener av år.

Blant annet vil du lære om den tragiske skjebnen til Mally Malone. Hun jobbet både som fisker og tjenestejente før hun døde en tragisk død av kolera. I alle fall går historien slik i den irske hymnen om henne, om hun virkelig fantes er noe usikkert.

Irsk natur og kultur

Game of Thrones

Gigants Causeway, Dublin

De sekskantene steinkolossene fra Giant’s Causeway er et helt spesielt syn.

Er du svak for Game of Thrones? Utenfor Dublin finner du innspillingssteder for noen av scenene i serien. Her kan du følge i fotsporene til favorittkarakterene fra serien. En dag på guidet Game of Thrones-tur vil blant annet ta deg til de magiske sekskantene steinkolossene ved Giant’s Causeway.

Les mer om Game of Thrones innspillingssteder her.

Klippene ved Moher

Cliffs of Moher, Dublin

La deg bergta av den majestetiske utsikten ved Cliffs of Moher.

Er du i Dublin er du ikke langt unna det verdenskjente klippelandsskapet Cliffs of Moher. Her trenger du en hel dag, men til gjengjeld får du oppleve byen Galway, og du får også reise gjennom det merkelige månelandskapet som kalles The Burren.

De karakteristiske sprekkene og gropene er av kalkstein. Sørg også for å få med deg ruinene av det historiske Kilmacduagh-klosteret som har en historie helt tilbake til 700-tallet.

Sjekk ut irske sporter

Hurling-kamp, Dublin

Nasjonalsporten hurling ligner både landhockey, skotsk shinty og gælisk fotball, men er noe midt i mellom.

Nasjonalsporten i Irland heter Hurling og er kanskje den raskeste sporten på gress. Sjekk den når du likevel er i området. Finalene spilles i forbindelse med Saint Patricks Day.

Høydepunktene foregår i Croke park i Dublin, der amatørutøvere fra hele Irland kjemper om heder og ære til sin hjemby.

Det er også vel verdt å få med seg en irsk fotball på øyturen din.

Uten mat og drikke …

Irsk frokost, Dublin

Ikke glem å få med deg blodpølsa når du ber om en ekte irsk frokost. Foto Gus-DLC – Wikimedia / CC BY-SA 3.0

Uansett når du reiser til Dublin må du starte dagen med en klassisk IRSK frokost. Den består av egg, bacon, pølser, sopp, bønner, bakte tomater, toast, smør, marmelade, blodpudding og te – altså veldig lik en typisk engelsk frokost.

Spis i kirker

Få ting står sterkere i Irland enn katolisisme. Derfor har det opp gjennom tidene blitt bygget et stort antall kirker – så mange at alle ikke brukes like mye lenger. Hva skal de brukes til da?

Irene har funnet ut at de romslige kirkene passer ypperlig som restauranter, og i Dublin finnes det mange av dem. The Church er en restaurant som er verdt et besøk. Her får du både mat, musikk og dans.

Café en Seine

I hjertet av Dublin i Dawson Street ligger den ikoniske restauranten Café en Seine. Her får du en trendy, men likevel koselig atmosfære. Maten er utsøkt, her får du biff fra den lokale slakteren og sjømat fra irskekysten, brødet baker de selv hver morgen.  Lokalet har også flere barer i tillegg til restauranten, og her kan bartenderene virkelig sakene sine.

Sushi

Hvis du krysser irsk pub med japansk restaurant så får du Yamamori Izakaya.  5 minutters gange unna Molly Malone-statuen finner du denne restauranten som serverer et utvalg av småretter og snacks. Litt som tapas, men på japansk, du blir garantert mett.

Så over til drikke

Et glass Guinness, Dublin

Joda, Guinness er et av verdens mest populære ølmerke. Og skal du ta deg en pint, skal du gjøre det i Dublin.

I Dublin er det en pub på hvert gatehjørne, så det er klart det er fokus på pubkulturen. Irsk Whisky og irsk Guinness må også testes ut.

Guinness-bryggeriet

Et must er å stikke innom Guinness-bryggeriet. Det kan være lurt å styre unna på selve Saint Patricks Day, da det er travelt og du risikerer å bruke mye tid i kø. Her får du sett hvordan det mørke ølet blir laget, og hvordan du serverer den (ingen enkel jobb!). Selvfølgelig må du smake også.

Pub til pub

O'Neills pub in Dublin

Dublin har nesten 1000 puber. Sørg for å oppleve mange av de.

En Pub til pub-runde er på sin plass. En pub crawl, eller pubrunde som vi kaller det på godt norsk, gjør deg kjent med kanskje den mest spesielle kulturen i byen. Her lærer du å fylle Guinness-glasset på perfekte vis og får høre tradisjonell irsk musikk mens du jobber deg gjennom de ulike bryggene. Mange mener at dette virkelig gjør Dublin til en topp destinasjon for de som skal på guttetur.

Blir du lei av irsk folkemusikk kan du prøve ut puben 37 Dawson Street, som ligger vegg i vegg med Café en Seine. Menyen er tradisjonell, men interiøret her er verdt besøket i seg selv, her er det en blanding av stilarter og mye å se på.

Spesielt om St Patricks Day

Blåsere på St. Patricks dag, Dublin

St. Patricks dag er Irlands nasjonaldag den 17. mars, men feires også i dagene i forveien. Foto: Miguel Mendez – Flickr / CC BY 2.0

Men selvfølgelig, St Patricks Day er en viktig dag. Hvert år strømmer rundt 100 000 turister til Dublin for å feire dagen med de lokale. Saint Patricks Day feires ikke kun på selve dagen 17. mars, men også dagene før, under Saint Patricks Day Festival 14.–18. mars.

Fakta om Saint Patricks Day

Kløver, St. Patricks Day

Kløver er selve symbolet på St. Patricks Day.

Saint Patrick var en brite som ble tatt til fange av irske slavehandlere. Etter å ha rømt, misjonerte han for å kristne Irland. Når han døde 17. mars i år 461, ble han hyllet som en helgen. En kløver (Shamrock) som han bar er utgangspunktet for feiringens grønne farge.

Velger du å reise til Dublin rundt St Patrics Day er det ekstra mye spennende å få med seg:

Kle deg i grønt

Dame i grønn kjole på St. Patricks Day

På St. Patricks Day er det grønt som gjelder. Samme hva, bare det er grønt.

Under Saint Patricks Day, eller Paddys Day som de lokale kaller det, er grønn en sentral farge. For å ikke skille deg helt ut, burde du ha med deg litt grønne klær og andre effekter som du kan bruke under festivalen. Jo rarere grønne ting du har på deg, jo mindre skiller du deg ut, merkelig nok.

Alltech Craft Brews and Food Fair

Stikk en tur innom Alltech Craft Brews and Food Fair, Irlands største ølfestival. Festivalen foregår beleilig nok samtidig som Saint Patricks Day-festivalen, og holder til på Dublin Convention Centre. Her kan du meske deg i over 400 forskjellige øltyper og diverse småretter.

Rundt omkring i byen er ikoniske bygg som kirker lyst opp med grønt lys. Dette er kjent som «greening the city», og starter på torsdagen. Ta en tur rundt i byen og sjekk det ut.

St Patrick Parade

St. Patricks Day Parade, Dublin

Paraden på St. Patricks Day samler feststemte deltakere fra hele verden. Foto: GoToVan – Flickr / CC BY 2.0

Paraden på selve dagen er feiringens høydepunkt. Hvert år er det et tema, og i 2019 er det historiefortelling som  gjenspeiler de forskjellige paradevognene. Band og korps fra hele verden kommer for å lage god stemning i det to timer lange opptoget. Paraden begynner klokken 10, men det lønner seg å være ekstra tidlig ute for å få en god plass.

Skattejakt

Dra på skattejakt i den såkalte Festival Treasure Hunt. Jakten varer i rundt to timer, der du og laget ditt kler seg ut etter årets tema. I 2019 er teamet noe så spennende som «Explorers». På turen besøker du historiske steder, mens du løser gåter og får musikalske opplevelser.

Lær å danse irsk dans

Irsk dans, damebein, Dublin

Opp på tå! Irsk dans utføres i både myke sko og steppesko.

Start feiringen ved å lære deg å danse tradisjonell irsk dans! På fredagen starter nemlig St. Patricks Day festival Céilí, et stort felles arrangement der hundrevis av mennesker samles for å lære å danse på irsk vis. Showet styres av profesjonelle dansere og musikere.

Bo godt i Dublin

Det lønner seg å være tidlig ute med å booke hotell. Du får mest ut av Dublin-turen om du bor i sentrum. Velger du å reise under festivalen er dette helt nødvendig siden de fleste gater stenges. Få CashPoints når du booker hotell via Norwegian.

The Shelbourne Dublin*****

Shelbourne Hotel Dublin

The Shelbourne Dublin er rett og slett et ærværdig renessansehotell. Nesten 200 år med historie sitter i veggene på dette landemerket midt i Dublin. Det er oppusset utallige ganger siden byggestart, selvfølgelig og er nå det største femstjerner hotellet s du kan sjekke inn på i den irske hovedstaden.

Her bør du også legge inn en av middagene dine, eller i alle fall et typisk Afternoon Tea i de glamorøse omgivelsene.

The Morgan Hotel****

The Morgan Hotel Dublin

The Morgan Hotel er et hotell med stjernebeliggenhet i Temple Bar. Her kan du trekke deg tilbake på stilfulle rom etter all moroa i Temple Bar. Du kan også svette litt ekstra i treningsrommet eller badstuen som ligger like ved.

Buswells Hotell***

Buswells Hotel Dublin

Går du en stjerne ned anbefaler vi det trestjerners hotellet Buswells Hotel. Beliggenheten er perfekt, rett ved parlamentet. Her får du peisvarme og tregulv og nydelig frokostbuffé. Du går deg ikke vill på rommet. De er akkurat store nok, og akkurat det du trenger for Dublin-oppholdet ditt.

Reis til Dublin – tjen CashPoints

Med Norwegian Reward får du alltid litt ekstra ut av turen. Du tjener CashPoints på selve flybilletten, som gjør at du raskere kan bestille deg enda en reise. Du kan også tjene CashPoints på hotellovernattinger, leiebil og hos mange, mange av Norwegian partnere. Sjekk ut alle mulighetene dine. Og god reise!

Bestill reise til Dublin

Share
Neste

Topp 6 tapasrestauranter i Barcelona