
God reise – men bli ikke syk!
Sommertid er feiretid, da skal vi oppleve nye ting, slappe av og kose oss med de vi er glade i, men denne idyllen kan være skjør.
Selv om mange er redde for hepatitt, rabies, zikavirus, malaria og annen farlig smitte – er sannheten at det man er mest utsatt for på reise er mindre dramatiske ting, men ting som likevel kan ødelegge ferien.
Er du uheldig under ferien er det godt å vite at din online lege Dr.Dropin er tilgjengelig via videokonsultasjoner på mobilen uansett hvor du befinner deg, enten i Norge eller i utlandet.
Dette er du mest utsatt for

Solskader
I og med at vi bort langt mot nord, reiser mange av oss sørover i ferien. På sørligere breddegrader nyter vi gjerne varme og stabil blå himmel. Dessverre har de av oss med sart skandinavisk hud en lei tendens til å bli brent, og mange mangler respekt for solen. Husk solkrem og ta gjerne med fuktighetskrem til å smøre deg med etter å ha tilbrakt timer i solen.
Et godt tips er å ikke bruke solkremen du har hatt liggende siden slutten av nittitallet, da lurer du bare deg selv! Solkrem har nemlig begrenset holdbarhet, og slutter å virke når den er for gammel.

Dekk til kroppen med klær når du har fått nok sol for dagen. Pass på barna, smør de jevnlig og bruk nok krem, både på deg selv og på andre. Ta gjerne en pause fra sola midt på dagen, når solen er på det sterkeste.
Stikk og bitt

En annen gjenganger på ferie er insektstikk. En og annen eksotisk «mosquito» vil nok kunne plage deg, og stikk fra sørlige mygg kan føre til sterkere reaksjoner enn den norske myggen. En myggspray og salve for å lindre kløe er lurt å ta med i reiseapoteket.
Hakket verre er det om du skulle møte på skorpioner, hoggormer, brennmaneter eller edderkopper. Hovner du opp eller begynner å føle deg dårlig, er det på tide å rådføre seg med lege.
Magetrøbbel

Magesmerter er vanligvis helt ufarlig
Dette er dessverre veldig vanlig – og som oftest ufarlig og noe som går over av seg selv. Husk å drikke rikelig, og ta gjerne glukose-elktrolyttpulver. Pass på de minste barna, de blir raskere dehydrerte. I noen få tilfeller må man ha behandling i form av antibiotika. Dersom du får blodig diaré eller allmenntilstanden er svært dårlig skal du ta kontakt med lege.

Vask hendene! Det er noe av det smarteste du kan gjøre for å unngå sykdom i ferien.
Håndhygiene er veldig viktig, vask hendene jevnlig med vann og såpe, og bruk gjerne antibac. Drar du utenfor Europa bør du også være forsiktig med fersk frukt og rå grønnsaker og unngå vann fra springen.
Infeksjoner og betennelser

Hold sårene rene.
Skulle du få sår eller rifter på huden bør du ta forholdsregler. Rens jevnlig og dekk til såret når du er ute, men husk også at sår trenger luft. Vær forsiktig med bading, det er lett å få betennelse i såret, og en betennelse kan ødelegge ferielykken!

Mennesker med nedsatt immunforsvar bør ha lavere terskel for å kontakte lege.
Barn, gravide og personer med kroniske sykdommer er spesielt sårbare for infeksjoner – snakk med legen før du drar. Og husk å ta med litt ekstra av de faste medisinene dine, hvis man av en eller annen grunn blir forsinket hjem.
Alkoholkonsum

Vær forsiktig med alkoholinntaket.
Bortsett fra at man kan bli alkoholforgiftet, har alkohol også en lei tendens til å øke risikoen for andre ferieplager, spesielt dehydrering. Drikk med måte, og om dere skal på fest og pass på hverandre!
Reiser man på familieferie med barn bør måtehold være en selvfølgelighet.
Beskyttelse er viktig

Kjøp kondomer før du reiser
Kjøp kondomene dine i Norge før du reiser. Grunnen er at norske kondomer gjennomgår streng kvalitetskontroll, man kan ikke være like sikker på kvaliteten andre steder. Risikoen for kjønnssykdommer kan være annerledes og mer alvorlig i utlandet enn i Norge. Kondom er det eneste som beskytter mot dette, ingen andre prevensjonsmetoder beskytter mot kjønnssykdommer.
Ulykker

Små og større skader kan skje selv den mest erfarne.
Ulykken kan ramme når som helst og hvem som helst. Fysiske aktiviteter og trafikk er de vanligste årsakene. Driver du med risikosport er dette på egen risiko, og du bør være godt forberedt.

Trafikken kan oppleves kaotisk i mange land.
Trafikken kan utarte seg forskjellig fra det vi er vant til. Både kjøreregler og adferd varierer fra land til land, og forskjellene fra Norge kan være store. Ofte kan trafikkbildet være uoversiktig og forvirrende. Bilbelte er til for å brukes og defensiv kjøring er alltid lurt. I tillegg bør man tenke seg om før man leier moped eller motorsykkel om trafikken oppleves som rotete.
Forberedelser du kan gjøre
På flyreisen

Drikk mye vann under flyreisen.
Trykket i kabinen tilsvarer en høyde på om lag 2000 meter. Det betyr at man puster litt fortere og bruker spesielt mer vann enn vanlig. Drikk derfor godt, bruk gjerne støttestrømper og pass på å bevege deg med jevne mellomrom. Alt dette vil gi en redusert risiko for blodpropp. Om du er glad i å dykke bør du ikke gjøre det for tett opptil hjemreise. De forskjellige flyselskapene har litt forskjellige regler for hvor sent i graviditeten man kan fly, men generelt er det ingen som lar de som er over uke 36 fly.
Reiseapotek

Enkelt førstehjelpsutstyr er lurt å ta med seg på ferien.
Det kan være lurt å ha med seg et reiseapotek. Om du pakker dette klart i en egen liten mappe er det noe du kan ta med deg hver gang du skal på tur, bare husk å sjekke dato på det av og til. Det bør inneholde:
- Sårrensemiddel
- Kløsalve
- Plaster
- Kompresser
- Smertestillende
- Febertermometer
- Reisesyketabletter
- GEM pulver (glukose, elektrolytt, mineraler – løses opp i vann) til bruk ved diare.
Vaksiner

Undersøk om dine vaksiner er oppdaterte
Gjennom det nasjonale vaksinasjonsprogrammet er de fleste nordmenn godt dekket mot mange smittsomme sykdommer. Generelt sett anbefaler norske helsemyndigheter at man tar et påfyll av stivkrampe, difteri, poliomyelitt og kikhoste hvert 10. år. I tillegg anbefales det å ta hepatitt A vaksine (smittsom gulsott) ved reise til de fleste u-land.
For flere land i spesielt Sør- og Mellom-Amerika samt Afrika og Asia anbefales det flere vaksiner før avreise. Om du planlegger tur til land i disse områdene er det lurt å sjekke hva man trenger minst et par måneder i forveien.
Reiseforsikring
Kostnaden med en reiseforsikring er lav sammenlignet med den astronomiske regningen du kan ende opp med for behandling og transport hjem om du skulle bli skadet eller syk i ferien. Skal du på «ekstremferie» til høye fjelltopper, svært avsidesliggende områder eller være borte i flere måneder må du sjekke at reiseforsikringen din dekker dette.
Online legekonsultasjoner uansett hvor du befinner deg

Dr.Dropin er tilgjengelige via videochat på mobilen uansett hvor du befinner deg i Norge eller i utlandet.
Hos Dr.Dropin kan du få en videokonsultasjon med lege på mobilen eller nettbrett. Skulle det oppstå en situasjon vil du kunne få tips og råd fra en dyktig allmennlege om hva du skal gjøre.