
Påskefeiring jorden rundt – morsomme og merkelige tradisjoner
Harer som legger egg og gutter som dynker jenter med vann? Påsketradisjonene rundt om i verden handler om mer enn påskeegg fylt med smågodt.
Påske blir feiret på mange måter rundt om i verden, nordmenn reiser gjerne til fjells, men ellers i verden er det helt andre aktiviteter på programmet. Vi tar deg med på en reise til ulike land og ulike tradisjoner.
Ingen påske uten egg

Egg symboliserer nytt liv og vår og håndmalte egg er vanlig i mange land.
Egg symboliserer nytt liv, noe som passer perfekt om våren! I gamle dager la ikke hønene egg om vinteren. Så da de verpet igjen om våren var det duket for en skikkelig feiring. For kristne ble egget et symbol på at Jesus sto opp fra de døde.
Å spise kokt egg i påsken har vært vanlig i mange år. I fastetiden før påske kunne en jo ikke spise dem, så derfor ble de pyntet i stedet. Påskeegg fylt med godteri er faktisk en nyere tradisjon.
Sverige: Se opp for påskehekser

Ikke så veldig skumle, men i Sverige kan barna kle seg ut som påskekjerringer. Foto: Bengt Nyman – Flickr / CC BY 2.0
Påskekjerringer er ifølge gammel folketro en heks som flyr på sopelime til Bloksberg. Siden 1800-tallet har det derfor vært tradisjon at barn kan kle seg ut som hekser og komme på dørene med dikt eller små hilsener som de kan bytte til seg påskeegg med godsaker med.
England: Tønnefotball

Klar for litt røff øltønne-kamp? Reis til Leicestershire. Foto: Michael Trolove / CC BY-SA 2.0.
I Leicestershire kan du få med deg den tradisjonelle harepai-paraden før nabobygdene Hallaton og Medbourne braker sammen i en noe spesiell fotballkamp.
«Fotballene» er små øltønner, reglene er ytterst få og spillet kan bli ganske røft. Medbourne rekrutterer lagspillere fra hvor som helst, så sleng deg gjerne med. Mens det på Hallaton-laget kun er åpent for håndplukkede utøvere. Skikken er gammel her også, og går tilbake til 1800-tallet.
Tsjekkia: Pisker for helse

Litt lett dasking for helsas skyld? Reis til Tsjekkia! Foto: Donald Judge – Flickr/ CC BY 2.0.
I Tsjekkia har de en litt uvanlig aktivitet som sannsynligvis har opphav i hedenske tradisjoner. Her lager de unge mennene pisker av flettede greiner som de dekorerer med sløyfer.
Om morgenen oppsøker de naboer og venninner mens de synger en tradisjonell sang og pisker jentene. Det er godt ment; piskingen skal gi jentene både glede og god helse det hele neste året. Og for ordens skyld, skikken er mest symbolsk, piskingen er mer som forsiktige dask.
Tyskland: Påskebål

I Tyskland er det en stemningsfull påskeskikk og samles rundt store bål. Foto: Thorsten Krienke – Flickr / CC BY-SA 2.0
I Tyskland er det tradisjon for at venner gir hverandre vakre, håndmalte påskeegg.
Selve påskeaften samles venner og naboer til et stort påskebål. Tyskerne er selvfølgelig praktisk anlagt og bålet er ofte juletrær som er samlet sammen fra forrige store høytid.
Påskeharen kommer fra Tyskland

Titt tei! Påskeharen dukket først opp i Tyskland på 1600-tallet.
Et gammelt sagn forteller at påskeharen egentlig var en fugl som forvandlet seg selv til hare for å unnslippe jegeren. Men haren savnet å verpe, og fikk lov til å gjøre det en gang i året – nemlig hver påske.
Tyske utvandrere tok påskeharen med seg til USA og etterhvert begynte den å komme med søtsaker til barna.
Ungarn: Kalddusj

Er du jente blir du gjerne kliss våt 2. påskedag. Men det bringer helse, da. Foto: Opusztaszer – Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0.
I Ungarn har de en våt skikk, men den lukter godt! 2. påskedag er alle unge jenter utsatt: Guttene dusjer parfyme eller kaster bøtter med vann på jentene, og det hele skal ha en rensende og helende effekt. Dette ble opprinnelig gjort mot jenter i gifteklar alder, men idag blir alle kvinnelige familiemedlemmer utsatt for dette. Bra for fertiliteten skal det også være.
Frankrike: Napoleons hær og enorme omelett

Napoleon var glad i eggeomelett! Hele hæren fikk smake i Haux, fortelles det.
I Haux i Frankrike lager de en gigantisk omelett av 4500 egg. Det er akkurat nok til godt og vel 1000 mennesker som møter opp på torget for å få med seg denne tradisjonen.
Historien forteller at Napoleon stoppet her for å ta seg en rast, og en tallerken med omelett, da han var i traktene. Napoleon skal ha likt retten så godt at han beordret en kjempeomelett til gutta sine dagen derpå.
Polen: Helse i hver dråpe
I Polen kan du også bli skikkelig våt 2. påskedag. Her spruter de iskaldt vann på hverandre for å ønske hverandre god helse. Og siden de ønsker god helse til absolutt alle, deler de raust ut iskaldt vann til tilfeldig forbipasserende, også.

Polsk påskekurv. Alle ingrediensene har symbolsk betydning. Foto: Vladimir Alexiev – Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0.
En annen tradisjon er påskekurven med mat som de tar med til kirken slik at den skal bli velsignet. All maten i kurven har symbolsk betydning. For eksempel har de med rødmalte egg som symboliserer Jesu oppstandelse, og noen spesielle pølser som skal symbolisere ønske om mye mat og fruktbarhet framover.
Spania: Magiske prosesjoner

Påskeprosesjonene i Sevilla er fantastiske og temaet er Bibelens lidelseshistorie om Jesus.
I Spania er feiringen tett knyttet opp til det religiøse og du må lete en stund før du finner påskeegg og harer. Derimot er de store prosesjonene veldig viktige hele påskeuken igjennom, og i Sevilla finner du noen av de mest spektakulære. Spanjolene bærer store flåter med utstillinger av de ulike fortellingene fra Bibelen, for eksempel tablåer med Maria, Jesu mor eller Jesus og disiplenes siste måltid.
Hellas: Feiende flott fyrverkeri

I Hellas avsluttes gudstjenesten påskeaften med en fantastisk fyrverkeri. Foto: Spiros Vathis – Flickr / CC BY-ND 2.0
Påskefeiringen er årets høydepunkt for de ortodokse grekerne. Høytiden er en stor familiebegivenhet og særlig viktig er påskeaften da grekerne strømmer til kirken med hvert sitt stearinlys. Fremme i kirken er et lys tent med flamme hentet helt fra Jerusalem. Sakte blir lys etter lys tent fra kirkelyset, og når alles lys er tent eksploderer himmelen utenfor av fantastisk fyrverkeri.
Bulgaria: Blodrøde egg til påske

Et knippe tradisjonelle blodrøde egg i Bulgaria. Ett spares til neste år. Foto: Dimitǎr Boevski – Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0.
I Bulgaria står også egg og eggmaling i sentrum. De kokte eggene er ferdig pyntet før påske. Et av eggene er knallrødt og skal spares til neste år. Hvis egget er hvitt når det tas fram igjen et år senere, betyr det lykke.
1. påskedag er det en konkurranse der man skal kakke hvert sitt egg mot hverandre. Vinneren er den som sitter igjen med uknust egg. Premien er godt hell hele det neste året.
Les mer: Dette er Bulgarias skjulte perler.
USA: Påskeparaden i New York

Hva som helst kan bli en hatt! Putt noe på hodet og vis deg fram i påskeparaden på 5th Avenue! Foto: Guru Sno Studios – Flickr / CC BY-ND 2.0.
I New York går tradisjonen med påskeparade tilbake til midten av 1800-tallet da sosieteten strenet nedover 5th Avenue på vei til påskegudstjeneste. Damene tok gjerne en ekstra runde etterpå, mest for å vise fram de nye, flotte vårdraktene og hattene sine.
Tradisjonen fortsetter på Manhattan, gatene stenges og paraden går fra 49th Street til 57th Street. Det er bare å ta med seg en hatt og slenge seg med.
Brasil: Judasdukker

Reis til Rio i påsken! Foto: Nico Kaiser – Flickr / CC BY 2.0.
Judas gjør ingen god figur i påskefortellingen i Bibelen. Han har blitt selve symbolet på å svikte når det gjelder som mest. I Brasil blir de ikke helt ferdige med han og lager høydukker som de banker opp nettopp i påsken. Ikke rent sjelden lager de dukkene slik at de ligner på folk de mener er nåtidas judaser, for eksempel upopulære politikere.
Argentina: Påskefisk

Påskelam? Nei! Argentinerne spiser heller mer fisk i påsketiden. For eksempel fiskeempanadas!
Argentina har mange av de samme tradisjonene som de europeiske landene, men i fastetiden spiser de mer fisk og mer grønnsaker enn ellers og i kirkene serveres det tradisjonelle “Empanadas de Vigilia” (tunfisk-empanadas) eller andre fiskeretter.
I påskeuken har de fantastiske opptog. Gjerne prosesjoner hvor de bærer kors til minne om Jesus som bar korset på vei til Golgata.
Les mer: Guide til Buenos Aires.