0
Neste

10 ting du ikke visste om Edinburgh

Blog Trondheim – De beste restaurantene i Norges nye mathovedstad
Dato: 23 oktober 2019

Trondheim – De beste restaurantene i Norges nye mathovedstad

Share

Trondheim har blomstret opp som Norges nye mathovedstad. Det er få andre byer hvor man kan få servert like mye spennende kortreist mat som i trønderhovedstaden!

Trondheims nærhet til fjorden, fruktbare jordbruksområder, dype daler og små fjellbygder sikrer restaurantene et rikt utvalg lokale råvarer av høy kvalitet.

Den endelige anerkjennelsen av Trondheim som internasjonal matdestinasjon kom i februar 2019, da Michelin førte to av byens beste restauranter opp i sin guide. Fagn og Credo ble tildelt hver sin stjerne, og fikk med dette den endelige bekreftelsen på at de gir sine kunder en kulinarisk opplevelse i verdensklasse.

Turist i Trondheim? Dette bør du se og oppleve.

Credo

Foto fra TripAdvisor

Vi kan begynne med Credo, som ifølge næringslivsavisen DN er Norges beste restaurant. Menyen varierer fra dag til dag, alt etter hva slags førsteklasses råvarer man får levert fra lokale samarbeidspartnere som for eksempel Fannremsgården i Orkdal.

Vi snakker stort sett om en meny på rundt 20 retter, og som selvfølgelig serveres med passende vin fra det som kanskje er Norges beste vinkjeller. Her vil du få unike retter som er skapt for dagen av chef Heidi Bjerkan. Gjør deg klar til å nyte ting som vill kveite i persillesaus, kongekrabbe med gjæret smør og andebryst glasert i sommerhonning. Nam!

Det er unødvendig å si at du må være tidlig ute med bestillingen om du vil ha bord i dette fabrikklokalet på Lade utenfor Trondheim sentrum, men en god nyhet er at Credo ligger sammen med et spennende alternativ som vi kommer tilbake til, Jossa mat og drikke.

Ladeveien 9

Fagn

Foto av TripAdvisor

I Midtbyen (sentrum) finner vi Fagn, som er i besittelse av byens andre Michelin-stjerne. Her får du en forbløffende blanding av kreativitet og tradisjon, som ender opp i retter som fryst kråkebolle med majones, andelever med kakaosmør, epleeddik og steinsoppulver eller ytrefilet av okse med asparges og aspargeshollandaise. Her får man lyst til å bestille bord med en gang …

I første etasje kan man velge mellom en «liten» (10 retter) eller «stor» (ca. 20 retter) meny som er satt sammen av kjøkkensjef Jonas Nåvik. Et alternativ er å gå i andre etasje, hvor man har en bistro med a la carte eller en enklere meny på tre eller fem retter, og hvor kreativiteten også får rom til å leke med innholdet i glassene.

Ørjaveita 4

Andre spisesteder og restauranter i Trondheim

For matelskere vil Credo og Fagn i seg selv være verdt turen til Trondheim, men det er flere utsøkte restauranter i Trondheim enn disse to kulinariske høydepunktene.

To Rom Og Kjøkken

Foto: © To Rom Og Kjøkken

To Rom Og Kjøkken er en svært populær restaurant i Trondheim som satser på kvalitet over hele linjen, fra de lokale råvarene, til tilberedning, presentasjon, service og drikke. Du kan velge a la carte eller ferdig sammensatte 3-, 4- eller 5-rettersmenyer, og prisene er overkommelige.

I tillegg deler de sine kunnskaper om mat, ved at de arrangerer kurs hvor man lager en flott 3-retters meny som man senere fortærer.

Carl Johans gate 5

Palmehaven

En mulighet er å gå i klassiske Palmehaven på Britannia Hotel. Dette er eleganse på engelsk vis, og på lørdager får du servert Afternoon Tea, med tilhørende fingersandwicher, scones og kaker. Her har de fine fruer og herrer fra Øvre Singsaker hatt sine lunsjtreff helt siden 1918.

Dronningensgate 5

Super Hero Burger

En helt annen verden møter deg på SuperHero Burger. Her får du en ekte hjemmelaget burger grillet på kullgrill. Burgerkjøttet kvernes daglig slik at du alltid får en saftig og smakfull opplevelse. Klassisk burger, bacon cheese burger, spicy pulled pork, truffle burger eller crispy falaffel burger – her er det noe for enhver smak!

Olav Tryggvasons Gate 1

Amber Asian Food Restaurant

Foto: © Amber Asian Food

Byens trolig beste sushi får du hos Amber Asian Food, hvor du får et rikt utvalg av kjente retter fra Japan, Kina og Thailand. Her får du servert lekkert dandert mat som er en fryd for øyet og ganen i stilfulle lokaler.

Kongens gate 42

Una Pizzeria e Bar

Skulle du ønske italiensk mat er Una Pizzeria e Bar et særdeles godt valg. Restauranten finner du på Solsiden og er ypperlig til både lunch og middag. Et bredt utvalg av italienske retter serveres her; antipasti, pasta, kjøtt, fisk, risotto og hele 15 varianter av deilig italiensk pizza.

Solsiden: Beddingen 14

Tips: Betal med Norwegian-kortet ditt når du spiser på restaurant i Trondheim, hver gang du bruker det får du CashPoints som du kan betale din neste flyreise med. Effektiv rente 24,4 %, 15 000 kr over 1 år. Kostnad: 1 849 kr. Total: 16 849 kr..

Tulla Fishcer

Foto: © Tulla Fischer

Et ypperlig lunsjsted er Tulla Fischer, som ligger i gågaten Nordre gate i tilknytning til Mercursenteret. Her kan du få klassiske smørbrød (skagen eller reker), fiskesuppe eller mer internasjonale varianter som burger og bruschettas. I tillegg har de selvfølgelig full kveldsmeny som spenner seg fra pizza til klippfisk.

Kongens gate 8

Jossa Mat og Drikke

Et av byens kanskje mest spennende steder er storesøsteren (eller er det kanskje broren?) til Credo, Jossa mat og drikke. Her varierer menyen alt etter hvor Jossa har vært på reise, den ene uken er det meksikansk gastronomi, mens den neste uken kan det være Laos som har inspirert kjøkkenet. Men som regel har Jossa vært på korte reiser i Trøndelagstraktene, og det er slettes ikke noe ulempe!

Ladeveien 9

Ravnkloa

Ravnkloa. Foto: Trondheim Havn – Flickr / CC BY-SA 2.0

Ravnkloa er et sted man absolutt bør besøke. Dette fiskemarkedet ligger ved en allmenning som har vært i bruk som markedsplass helt siden 1600-tallet.

Her finner du byens fiskemarked, og stedet byr i tillegg på en utmerket fiskerestaurant som har en filosofi om å tilby enkle retter med utsøkte råvarer til en fornuftig pris.

Munkegata 70

Trøndersk matfestival og Bondens marked

Trøndersk Matfestival. Foto: Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS – Flickr / CC BY-SA 2.0

Når man drar på mattur så bør man ta med noen godbiter hjem. Man kan for eksempel kjøpe med seg alle mulige slags gårdsoster, spekemat, tare(!) fra Frøya, bakerivarer, reinsdyrkjøtt i alle varianter, røkt eller fermentert fisk, klippfisk, syltetøy, saft og sirup laget på de merkeligste ting og mye mer.

Det beste utvalget har du trolig på Trøndersk Matfestival, som neste gang går av stabelen 30. juli til 1. august 2020. Her vil du finne alle slags lokale spesialiteter og varianter, og skulle du ønske en forfriskende øl er det greit å vite at søsterarrangementet heter Bryggerifestivalen.

Resten av året er det Bondens marked på Trondheim Torg annenhver lørdag fra mars til november. Her vil du også finne et godt utvalg lokale spesialiteter som kan være verdt å ta med i kofferten.

Fly til Trondheim med Norwegian, tjen CashPoints med Norwegian Reward

Koselig gate på Bakklandet, Trondheim
Unn deg et besøk i mathovedstaden Trondheim.

Ønsker du å fråtse rundt på restauranter i Trondheim, så har Norwegian avganger fra inn- og utland.  Husk at du også kan tjene CashPoints på hotell og leiebil, i tillegg til flyreisen! Ønsker du å dra rundt omkring på egenhånd, så kan du leie bil på Værnes flyplass.

Bestill en tur til Trondheim

Share
Neste

10 ting du ikke visste om Edinburgh