
Spar strøm for deg og miljøet
Den billigste og mest miljøvennlige kilowattimen er den du ikke bruker. Her er 13 smarte tips for lavere strømregning.
Tidenes høyeste strømpriser sørger for stort innhugg i manges privatøkonomi. Derfor er det viktig å både begrense strømforbruket, men også sørge for at du har en trygg strømleverandør med gode betingelser.
Med Reisestrøm fra NorgesEnergi får du strømavtalen Spotpris og tjener samtidig CashPoints som du kan bruke når du skal reise med Norwegian. Du får 500 CashPoints når du bytter til NorgesEnergi, og deretter 100 i halvåret*.
Tilbudet gjelder kun nye kunder. Er du allerede kunde hos NorgesEnergi kan du få 200 CashPoints ved å bytte til Reisestrøm, deretter 100 CashPoints i året.
Slik sparer du både strøm og penger:
1. Spar på varmtvannet

Hele 15-20 prosent av ditt totale energiforbruk går med til oppvarming av varmtvann. Da sier det seg selv at det er mye å spare på å bruke mindre av det.
Hvor lenge dusjer du? Ta tiden – kanskje blir du overrasket? Vil du gjøre en innsats både for strømregningen din og for miljøet, gå til innkjøp av sparedusj. Da kan du halvere vannforbruket i en dusj. Korter du ned dusjetiden til 5 minutter sparer du enda mer. Det er også mye å spare på å skru dusjen av når du såper deg inn.
2. Senk temperaturen

Du trenger ikke redusere på kosen selv om du senker temperaturen en grad hjemme. Gode sokker, ullgenser eller et varmt pledd gjør susen.
Oppvarming av bolig står for mer enn 60 % av strømforbruket i en gjennomsnittlig bolig. Prøv deg gjerne frem, men sjansen er stor for at familien klarer seg like fint med én grad lavere innetemperatur. Når du vet hvor mye det er å spare, så er kanskje motivasjonen større også?
Ved å senke innetemperaturen med bare én grad kan du nemlig redusere forbruket med hele 5 prosent! Det er også lurt å skaffe seg automatisk temperaturstyring, slik at temperaturen kan senkes enda mer om natten eller når du er borte. Da kan du sørge for at huset er varmt til du kommer hjem igjen, også.
3. Bruk LED-pærer

Belysning står for omtrent seks prosent av strømforbruket i en vanlig husholdning, så her er det også strøm og penger å spare. Ved å skifte fra halogen til LED-pærer bruker du de aller mest energieffektive lyspærene vi har i dag. De er litt dyrere i innkjøp, men bruker mindre strøm og varer lenger. Og selvfølgelig; skru alltid av lyset når du går ut av et rom.
4. Standby stjeler

Nyere produkter stjeler mye mindre strøm i standby nå enn de gjorde før. Likevel, skru av når du ikke bruker alle apparatene dine. Ventemodus stjeler kilowattimer hele døgnet. Litt eldre TV, PC, ladere og spillkonsoller trekker nesten like mye strøm når de står i standby-modus som når de er i bruk.
5. Trekk ut kontakten

Husk å trekke ut kontakten når du har ladet ferdig. Slik sparer du litt strøm, men det aller viktigste er at du unngår brann og branntilløp.
6. Ikke luft kjøleskapet

Er du typen som trenger god tid i kjøleskapdøra før du bestemmer deg for hva du skal ha til middag. Da varmer du opp lufta i kjøleskapet som gjør at det bruker mer strøm. Bestem deg på forhånd hva du skal ta ut og lukk døra så fort som mulig.
Da holder også maten din seg lenger og du kaster mindre mat. Hørte vi vinn-vinn?
7. Fyll opp vaskemaskinen

Fyll opp vaskemaskinen før du skrur den på. Dermed kan du klare deg med færre klesvasker, noe som også vil være bra for vannforbruket ditt. Bruk gjerne spareprogrammet på vaskemaskinen eller vask på en lavere temperatur, om du vasker på 30 eller 40 grader spiller ofte ikke noen rolle med dagens effektive vaskemidler.
Må du vaske alt? Kanskje du bare trenger å fjerne en flekk? De eldre generasjonene måtte tenke effektivitet og fjernet ofte bare flekkene, mens vi i våre dager putter hele plagget til vask. Selvfølgelig skal vi vaske klærne, men vask bare det som faktisk trenger vask.
8. Fyll opp oppvaskmaskinen

Oppvaskmaskinen bruker mindre strøm enn å vaske opp for hånd, men husk å fylle den opp før du setter oppvasken i gang. Bruk eco-program når du vasker. Det tar litt lengre tid, men bruker mye mindre strøm.
9. Skyll i kaldt vann
Dere er sikkert blitt noen racere på å kildesortere? Ikke slå ihjel effekten ved å skylle emballasje av metall, plast og kartonger i varmt vann. Kaldt vann er bra nok på det aller, aller meste.
10. Tørk klesvasken ute eller på stativ

Tørketrommelen er en kjær venn for mange med mye klesvask og travel hverdag. Tenk deg likevel om to ganger før du setter den i gang. Kan denne vasken lufttørke i stedet? Du kan henge tøy ut til tørk selv på kalde vinterdager med minusgrader, så lenge det ikke er nedbør, selvfølgelig. Må du henge opp klesvasken innendørs, fungerer den som luftfukter.
11. Forleng grillsesongen

Hvorfor ikke like gjerne grille på terrassen eller i hagen om høsten? Ta med pledd ut og fyr opp grillen! Det er en veldig hyggelig høstaktivitet for familien og du lar induksjonstoppen få hvile litt.
12. Etterisoler huset
Tenk langsiktig. Har du et hus som lekker varme kan det være penger å spare på å etterisolere. Her er det mange gode løsninger både for vegger og tak i både gamle og nyere hus. Ta også en vurdering på om du har dører og vinduer som burde skiftes ut.
13. Utnytt varmen i stekeovnen

Ok, hvis det ikke er gourmet-mat du skal tilberede, så er det ikke nødvendig å vente til ovnen er varm nok før du setter pizzaen inni. Du kan også slå av ovnen noen minutter før maten er ferdig. Da får du utnyttet varmen som ellers er helt bortkastet. Mat som skal ha samme temperatur kan stekes samtidig, og har du varmtluftsovn kan du steke flere plater samtidig, for eksempel småkaker.
Bestill reisestrøm fra NorgesEnergi

Med Reisestrøm fra NorgesEnergi får du avtalen Spotpris* og tjener samtidig CashPoints! Avtalen inkluderer også strømtjenestene Prissikring som gir deg mulighet til å binde prisen i kortere perioder av gangen og Strømforsikring som gir deg trygghet dersom du skulle bli ufrivillig arbeidsledig, sykemeldt eller innlagt på sykehus eller institusjon.
Husk at om du reduserer strømforbruket, så reduseres også nettleien fra din lokale netteier.
*Med strømavtalen Spotpris betaler du spotpris time for time. Avtalen koster 49 kroner i fastbeløp i måneden. Utbetaling av CashPoints forutsetter at du er kunde hos NorgesEnergi i 6 måneder etter avtaleinngåelse. Du kan sammenlikne strømavtaler på Forbrukerrådets strømprisportal.