0
Neste

Hvordan stresse ned på hjemmekontoret med regelmessig massasje

Blog Spar strøm for deg og miljøet
Dato: 10 mars 2021

Spar strøm for deg og miljøet

Share

Den billigste og mest miljøvennlige kilowattimen er den du ikke bruker. Her er 13 smarte tips for lavere strømregning.

Høyere strømpriser er det fint lite du kan gjøre med, dessverre. Ja, bortsett fra å sørge for at du har strømleverandøren med lavest pris, selvfølgelig. NorgesEnergi har fornøydhetsgaranti og gir deg strøm til innkjøpspris. Som ny kunde får du 500 CashPoints, samt 200 CashPoints i året ved å skifte til NorgesEnergi. Å velge reisestrøm fra NorgesEnergi tar bare ett lite minutt.

1. Spar på varmtvannet

Badekar bruker mye varmvann
Et varmt bad er deilig, men kan koste deg like mye varmtvann som ti minutter i dusjen.

Hele 15-20 prosent av ditt totale energiforbruk går med til varmtvann. Da sier det seg selv at det er mye å spare på å bruke mindre av det. Hvor lenge dusjer du? Ta tiden og bli overrasket. Vil du gjøre en innsats både for strømregningen din og for miljøet, så gå til innkjøp av sparedusj. Det er også mye å spare på å skru dusjen av når du såper deg inn.

2. Senk temperaturen

Varme sokker for å spare strøm
Du trenger ikke redusere på kosen selv om du senker temperaturen en grad hjemme. Gode sokker og et pledd gjør susen.

Oppvarming står for mer enn 60 % av strømregningen i en gjennomsnittlig bolig. Prøv deg gjerne frem, men sjansen er stor for at familien klarer seg like fint med én grad lavere innetemperatur. Når du vet hvor mye det er å spare, så er kanskje motivasjonen større også?

Ved å senke innetemperaturen med bare én grad kan du redusere forbruket med hele 5 prosent! Det er også lurt å skaffe seg automatisk temperaturstyring, slik at temperaturen kan senkes enda mer om natten og når du er borte. Da kan du sørge for at huset er varmt til du kommer hjem igjen, også.

3. Bruk LED-pærer

LED-pærer for å spare strøm
Glødepærer er helt ute! Bruk sparepærer og aller helst LED-pærer.

Oppvarming, både av vann og rom, er den største posten på strømregningen din. Belysning står for omtrent seks prosent av strømforbruket i en vanlig husholdning, så her er det også strøm og penger å spare. Ved å skifte fra halogen til LED-pærer bruker du de aller mest energieffektive pærene vi har i dag. De er dyrere i innkjøp, men bruker mindre strøm og varer lenger. Og selvfølgelig; Er det ingen på rommet? Skru av lyset.

4. Standby stjeler

Skru av TV-en for å spare strøm
Nyere produkter stjeler mye mindre strøm i standby nå enn de gjorde før. Likevel, skru av når du ikke bruker alle apparatene dine.

Ser dere mye på TV? Ok, men dere ser vel ikke på TV hele tiden? Skru av alle elektriske apparater når de ikke er i bruk. Ventemodus stjeler kilowattimer hele døgnet. Litt eldre TV, PC, ladere og spillkonsoller trekker nesten like mye strøm når de står i standby-modus som når de er i bruk. Det går kanskje litt raskere å skru på maskinen. Men spør deg selv: Er det verdt det?

5. Trekk ut kontakten

Mobil som lader
Husk å trekke ut kontakten når du har ladet ferdig. Slik sparer du strøm.

Du lader ikke alle duppedittene dine konstant? Trekk ut kontakten når mobilen, barbermaskinen, tannbørsten eller hva du nå enn lader opp, er ferdigladet. Lyser det grønt? Da er jobben gjort. Ut med kontakten! Du sparer både strøm og penger.

6. Ikke luft kjøleskapet

Lukk døra raskt på kjøleskapet. Det sparer deg for dyre kilowattimer.
Lukk døra raskt på kjøleskapet. Det sparer deg for dyre kilowattimer.

Er du typen som trenger god tid i kjøleskapdøra før du bestemmer deg for hva du skal ha til middag. Eller har du en slik en i huset?

Ta opp mobilen, ta et bilde av kjøleskapet. Lukk døra og sett deg rolig ned og vurder hva som frister. Med kjøleskapdøra lukket. Da slipper kjøleskapet å bruke så mye energi på å holde temperaturen lav nok. Noe som igjen gjør at maten din holder seg frisk lenger og du kaster mindre mat. Hørte vi vinn-vinn?

7. Fyll opp vaskemaskinen

Spar strøm ved å vaske full vaskemaskin.
Fyll opp vaskemaskina før du setter den på. Kanskje du bare trenger å fjerne en flekk? Spar strøm.

Her vil vi slå et slag for den gode, gamle flekkfjerningen. De eldre generasjonene måtte tenke effektivitet og fjernet ofte bare flekkene, mens vi i våre dager putter hele plagget til vask. Selvfølgelig skal vi vaske klærne, men vask bare de som faktisk trenger vask.

Og så; fyll opp vaskemaskinen før du skrur den på. Dermed kan du klare deg med færre klesvasker, noe som også vil være bra for vannforbruket ditt. Bruk gjerne spareprogrammet på vaskemaskinen eller vask på en lavere temperatur, om du vasker på 30 eller 40 grader spiller ofte ikke noen rolle.

8. Fyll opp oppvaskmaskinen

Fyll opp oppvaskmaskina, spar strøm
Oppvaskmaskinen bruker like mye strøm som vaskemaskina. Fyll den opp før du vasker.

Og akkurat det samme gjelder oppvaskmaskinen. Fyll den opp før du setter oppvasken i gang. Tar dere nytt glass hver gang dere er tørste? Slutt med det! Bruk samme glasset hele dagen. Ha gjerne ulike glass slik at de er lette å kjenne igjen.

9. Skyll i kaldt vann

Dere er sikkert blitt noen racere på å kildesortere? Ikke slå ihjel effekten ved å skylle metall, plast og kartonger i varmt vann. Kaldt vann er bra nok på det aller, aller meste.

10. Tørk klesvasken ute

Klestørk ute for å spare strøm
Tørk klesvasken ute året rundt, så sant det er tørt vær. Spar strøm.

Tørketrommelen er en kjær venn for mange med mye vask og travel hverdag. Tenk deg likevel om to ganger før du setter den i gang. Kan denne vasken lufttørke i stedet? Du visste at du kan henge tøy ut til tørk selv på kalde vinterdager med minusgrader, så lenge det ikke er nedbør, selvfølgelig. Må du henge opp klesvasken innendørs, fungerer den som luftfukter.

11. Forleng grillsesongen

Grillspyd på grill
Å grille sammen med familie og venner er ekstra hyggelig når det er mørkere og kaldere ute.

Hvorfor ikke like gjerne grille på terrassen eller i hagen om høsten? Ta med pledd ut og fyr opp grillen! Det er en veldig hyggelig høstaktivitet for familien og du lar induksjonstoppen få hvile litt.

12. Etterisoler huset

Tenk langsiktig. Har du et hus som lekker varme kan det være penger å spare på å etterisolere. Her er det mange gode løsninger både for vegger og tak i både gamle og nyere hus. Ta også en vurdering på om du har dører og vinduer som burde skiftes ut.

13. Utnytt varmen i stekeovnen

Utnytt varmen i stekeovnen og spar strøm
Utnytt forvarmen og ettervarmen i stekeovnen og spar opp til 25 % strøm.

Ok, hvis det ikke er gourmet-mat du skal tilberede, så er det ikke nødvendig å vente til ovnen er varm nok før du setter pizzaen inni. Du kan også slå av ovnen noen minutter før maten er ferdig. Da får du utnyttet varmen som ellers er helt bortkastet. Mat som skal ha samme temperatur kan stekes samtidig, og har du varmtluftsovn kan du steke flere plater samtidig, for eksempel småkaker.

Bestill reisestrøm fra NorgesEnergi

Familie på kjøkkenet.
NorgesEnergi tilbyr deg reisestrøm. Slik kan du både spare strøm og tjene CashPoints.

Med Reisestrøm fra NorgesEnergi får du strøm til innkjøpspris og tjener CashPoints! Avtalen inkluderer Sparepakken som sikrer deg dersom du er uheldig og blir syk eller arbeidsledig, slik at du kan tenke på andre ting enn strømregningen. Med Vintertrygghet får du tilbud om fastpris i korte, relevante perioder, dersom du ønsker det.

Husk at om du reduserer strømforbruket, så reduseres også nettleien fra din lokale netteier.

Bestill Reisestrøm

PS! Spre de gode tipsene videre. Har du et godt strømsparetips så ikke hold det for deg selv. Del det med venner og familie og gjerne i sosiale medier. Jo flere som sparer på energiforbruket, desto bedre er det for kloden vi alle deler.

Share
Neste

Hvordan stresse ned på hjemmekontoret med regelmessig massasje