0
Neste

Tipsing i Italia – hvor mye skal du gi?

Blog Storby på budsjett
Dato: 24 januar 2023

Storby på budsjett

Share

Har du reisefeber, men er også opptatt av å begrense pengebruken? Da er en av disse storbyene midt i blinken for deg. 

Luktene, smakene, nye opplevelser og inntrykk. Å gi seg selv eller noen andre en reise er alltid til stor glede.

Europeiske storbyer er også noe helt spesielt for oss nordmenn, med endeløse shoppingmuligheter, lokale matspesialiteter og fantastisk arkitektur vi ikke ser her hjemme. Samtidig kan turene fort bli litt dyrere enn vi så for oss da vi bestilte turen.

Derfor har Norwegian plukket ut noen storbyer der opplevelsene er minst like flotte som i de mest kjente byene, men prisene vesentlig lavere. Bli inspirert av tipsene til et knippe lokalkjente guider, som gir deg hemmelighetene til hvor du får oppleve det lille ekstra, når du besøker byene deres. 

I 20 år har Norwegians lave priser og smarte løsninger gjort det mulig for alle å fly, og med fordelsprogrammet Norwegian Reward kan du få billigere flybilletter og mange gode tilbud. 

Her kan du lese mer om fire kjente, men samtidig ukjente, storbyer som bare er noen timers reise unna Norge.

Krakow

Nærbilde av tulipaner i en park foran mursteinsbygninger i gamlebyen.
Krakow er en deilig storby å feire at våren er på vei.

– Tiden går langsomt i Krakow, sier Szymon Gatlik, som er født og oppvokst i byen.

Krakow, som ligger i Polen, regnes som en av Europas aller vakreste byer. Byen var faktisk en av de aller første som ble plassert på Unescos verdensarvliste. Som innfødt er Krakow-guide Szymon den perfekte guiden for å vise deg de lokale skattene, som ligger utenfor den vanlige turistruten.

– I tillegg til å være en vakker by, er Krakow også en svært stille og rolig storby. Du kan sette deg ned hvor som helst i byen og observere livet, sier han.

På sin runde gjennom Krakow tar lokalguiden oss med på blant annet en fantastisk matopplevelse, hvor møtet med eieren av restauranten er verdt besøket alene. 

I gamlebyen oppdager reisereporter Nora Hvistendahl utallige ting å gjøre ved siden av å se på den fantastiske arkitekturen, mens vi besøker flere flotte femstjerners hoteller der du kan bo for en mye billigere penge enn i Norge.

Så la deg inspirere av Szymons autentiske Krakow-tips.

Tips: Husk at du kan tjene CashPoints på flyreisen og hotellet i Krakow med Norwegian Reward.

Mer enn flott arkitektur

Du tror kanskje alt man kan gjøre i gamlebyen er å se på arkitekturen? Tro om igjen! Her er det mange morsomme aktiviteter.

Hos Skinny Creme får du noen helt unike kaffe-varianter du aldri glemmer. Her kan du også oppdatere Instagram-kontoen med noen fargerike bilder. Reis tilbake i tid på Krakow Pinball Museum. På dette museet som minner mer om en lounge, kan du kose deg med flipperspill og gamle arkade-favoritter.

En av Szymons favorittrestauranter, er Adam Gessler A’ La Carte, et sentralt plassert spisested i den jødiske bydelen Kazimierz. Hver mandag til fredag mellom 12 og 16 er dette stedet de lokale går til lunsj. Her får faktisk du tre-retters meny til bare 60 kroner.

Adam Gessler, som eier restauranten, tilbyr både sjarmoffensiv og litt show med maten. Kommer du hit til middagstid, bør du prøve den tradisjonelle retten Maczanka. Både smaken og anretningen er minneverdig.

Eldre mann med skjegg, hvit skjorte, forkle og sløyfe foran et skilt hvor det står Adam Gessler A'la Carte.
Restauranten Adam Gessler er et populært lunsjsted i Krakow med tre-retters meny til 60 kroner. Foto © Tobias Myrland

Selv om gamlebyen er et populært turistmål, er den likevel et must. Det store, åpne torget er omgitt av vakker arkitektur. Når du er på torget, må du også prøve de tradisjonelle smultringene med rosefyll. Det er jo heldigvis lov til å kose seg på ferie. I gamlebyen finner du en utrolig hyggelig park, og den er absolutt verdt et besøk.

I bydelen Kazimierz får du et viktig innblikk i jødenes historie før, under og etter krigen, samt holocaust. Bare noen minutters gange unna den jødiske bydelen, kan du også besøke Oskar Schindlers emaljefabrikk, som de fleste kjenner fra storfilmen «Schindler’s Liste».

Ønsker du å bli bedre kjent med historien? Rundt 70 kilometer utenfor byen kan du besøke konsentrasjonsleiren Auschwitz/Birkenau, som er en veldig sterk opplevelse.  

Bo som en kongelig

I Krakow kan du bo på femstjerners hotell til mye lavere pris enn her i Norge.

Sentralt i gamlebyen ligger H15 Luxury Palace, som holder til i en historisk og vakker bygning. Herfra er det kort vei til både shopping og restauranter. I spaavdelingent til Hotel Saski, kan du avslutte lange dager fylt opp med mange inntrykk, på behagelig vis. Restauranten Fiorentina ligger i designhotellet Balthazar, og har fått utmerkelse i Michelin-guiden. Her kan du bo og spise til veldig hyggelige priser. 

En hvit tallerken med pierogi. En kvinne med blå bluse holder en gaffel i høyre hånd.
Pierogi finnes i mange ulike varianter rundt om i Sentral-Europa.

I sentrum er det også mange koselige kafeer og restauranter der du kan sette deg ned, hvile beina og nyte varm drikke eller en matbit.

På shoppingsentrene Galeria Krakowska og Galeria Kazimierz, kan du finne noe fint å ta med deg hjem. Krakow er kjent for å være et av de beste stedene å shoppe i Polen. For reisereporter Nora ble turen til den polske byen så minneverdig, at det blir en gjensyn om kort tid.

– Jeg bestilte ny tur til samboeren og meg selv med en gang jeg kom hjem. Da blir det dobbel bursdagsfeiring i Krakow, forteller hun.

Er du på jakt etter tur med jentene? Sjekk ut våre topp ti tips!

Budapest

Langs bredden av Donau, Europas nest lengste elv, ligger Budapest som er Ungarns hovedstad. Den ærverdige byen er kjent som Europas hjerte, og når du ser alt metropolen har å by på er det lett å forstå hvorfor.

– Jeg ble født i Budapest, og jeg elsker byen, sier Balazs Gyemant.

Ung mann med mørk blå boblejakke foran en rosa vegg med grafitti.
Guide og reiseblogger Balazs Gyemant. Foto © Balazsutazik

Balazs er reiseblogger og jobber som guide i Budapest. Med andre ord, så kjenner han alle byens severdigheter og hemmeligheter. Også de «vanlige» turister ikke vet om.

– Jeg har besøkt mer enn 100 land og har i tillegg også bodd i utlandet. Det gjør at jeg virkelig kan sette pris på den fantastiske stemningen i byen og ser hvor vakker Budapest faktisk er.

Det er mye spennende arkitektur i Budapest og det er umulig å nevne alt som er verdt å besøke, men Balacz trekker spesielt frem Fisherman’s Bastion, en gåtur langs elvebredden til Donau og turen med stolheisen Zugliget over et nydelig grøntområde.

Alltid nye opplevelser

Men når er det best å besøke Budapest? For reisebloggeren har alle årstider sin egen, unike sjarm. Om det er duften av ristede kastanjer og kanel om vinteren, eller når kirsebærtrærne blomstrer om våren. I sommervarmen viser Budapest seg fra sin grønne side, mens på høsten er spektakulære farger i hele byen når ettermiddagssolen treffer trærne i de mange parkene. Det er altså ingen årstid som er feil å besøke Budapest på.

– Det er alltid noe nytt å oppdage i Budapest, sier Balazs.

To kvinner som tar bilder foran et stort palass i solnedgang.
Mektig arkitektur i Budapest.

Ønsker du å gå på oppdagelsesferd? Da anbefaler Balazs å ta seg en gåtur rundt i byen for å se på den fargerike gatekunsten på bygningene. 

– Mykhailo Kolodko, som er lokal kunstner, har laget mange små statuer som står rundt i byen. Disse statuene kan settes i en historisk eller sosial kontekst, sier Balazs.

Men Budapest har også utrolig mange kafeer, restauranter, muligheter for shopping og spektakulær arkitektur. Her er noen av Balazs’ autentiske favoritter, som gir deg en fin opplevelse til en lav pris.

På jakt etter hotell i Budapest? Ved å bestille gjennom Norwegian Reward og Hotels.com, får du CashPoints ved bestilling som du kan bruke på din neste reise.

Ta turen til Parisi

– En av byens mest elegante bygninger. Noen tør kanskje ikke gå inn fordi de tror det er et luksussted, men alle bør ta turen innom her. Om vinteren er parken Városliget og skøytebanen en morsom opplevelse, sier reisebloggeren.

Her kan du nyte en matbit eller noe å drikke i helt unike og spektakulære omgivelser. I bakgrunnen vokter et slott over skøytebanen. Og vil du ikke ut på skøyteisen, kan du nyte utsikten fra kafeen Városliget i stedet.

Det er noen spesialiteter du bare må prøve i Budapest, sier Balazs.

To pipekaker over rødglødende kull.
Pipekake laget på tradisjonelt vis.

– En av dem er Lángos, som er fritert deig som serveres med ost, hvitløk og rømme. Det er smakfult, enkelt og veldig godt. Du må også prøve Kürtoskalács, eller pipekake. Pipekake er en søt dessert som grilles over kull. Den er karamellisert på utsiden, og myk og god på innsiden.

Drømmer du om å bo i et helt ekte slott? Her er våre beste tips til slottshotell.

Finn lokale skatter

En luftig tur 150 meter over byen i varmluftsballong, gir deg en uforglemmelig utsikt over hele Budapest.

– Dette anbefaler jeg spesielt i den gylne timen som er den første og siste time med sol. Det er en fantastisk opplevelse som alle må oppleve. 

Vil du heller shoppe, og ønsker å finne de spesielle tingene som alltid minner deg om den turen? På Paloma Fashion & Art møter du lokale designere og kunstnere som lager klær, smykker og vesker du ikke finner andre steder. 

Basseng med blått vann og mange mennesker foran et stort gult hus med kupler.
Budapest er en storby mange anser som et undervurdert reisemål.

Budapest er kjent for sine spaopplevelser. Byens arkitektur og lavere prisnivå enn Norge og andre europeiske storbyer gjør byen til et fantastisk reisemål.

– På Széchenyi Thermal Bath er det avslappende og rolig om dagen, og oppkvikkende og spennende når det arrangeres fester på lørdager om sommeren.

Gellért Baths er også et av spaene som tilbyr en litt annen badeopplevelse enn vi er vant til her til Norge.

Får mye for pengene

Balazs minner om at pengene strekker seg mye lenger i Budapest, både når det gjelder å bo og å spise. Hvis du vil bo lukseriøst, trekker han frem Anantara New York Palace og deres flotte kafe i førsteetasjen. For de som vil bo billigere, foreslår Balazs Maverick Urban Lodge og Netizen som gir mye for pengene.

– Menza min favoritt når det gjelder restauranter. De serverer moderne ungarsk mat , sier han.

Rosenstein, en familieeid restaurant som lager ungarsk-jødisk mat, står også på anbefalingslisten til reisebloggeren.

– De stekte gåselårene du får der er faktisk verdt turen til Budapest alene, forteller han. 

Klar for å reise til Budapest? Du bestiller flybilletter enkelt her.

Gdansk

Oversiktsbilde over gamlebyen. Flere kirketårn og et stor mursteinsbygning med et pariserhjul bak. Bildet viser at Gdansk er en storby.
Gdansk ligger kun en kort flytur fra Norge.

Ved den baltiske kysten helt nord i Polen ligger Gdansk, en perle av en storby med historie som strekker seg mer enn 1000 år tilbake i tid.

Gdansk er en by med moderne arkitektur, sjarmerende gamleby, unike shoppingmuligheter og deilige strender: dette er virkelig en by der du kan oppleve alt. Uansett om det er snakk om kort helgetur eller en litt lengre ferie.

– Det jeg liker best med byen er mangfoldet og åpenheten. Vi som bor i Gdansk opplever at byen har en helt egen atmosfære som er litt vanskelig å beskrive. Men kort fortalt, det er en fantastisk by, sier Lukasz Wysocki.

Lokalguiden som har bodd i Gdansk i nesten 20 år, jobber til daglig med turisme. Han kjenner godt til hva byen har å by på og deler med oss noen av sine beste tips.

– Byen er rett og slett et perfekt sted å være og besøke, både for familier, de som reiser alene, unge og eldre, sier han.

Fantastisk storby-arkitektur

– Spennende rkitektur skal jeg love deg at byen har! Et nytt eksempel er panoramautsikten fra skyskraperen Olivia Star, hele 130 meter over bakken. Lukasz sier likevel at favorittstedet i Gdansk er gamlebyen, med sine unike, gotiske bygninger.

– Det er en egen følelse å gå mellom bygninger og statuer som er 400 til 500 år gamle. 

Lukasz forteller at Gdansk har mange gode restauranter, men anbefaler likevel alle reisende å prøve lokale retter som piroger og bigos. Hvis du vil ha autentiske retter og stemning som gjenspeiler byen anbefaler han restauranten Gdansk Bowke, som ligger rett ved Motlawa-elven.

Små gyldne kaker som ligger på en rist over en bålpanne. Det ligger hauger med kaker i bakgrunnen.
Ikke glem å prøve piroger og bigos mens du er i Gdansk!

For par som er på jakt etter romantiske steder i byen, anbefaler Lukasz to steder.

– Kjærlighetsbroen i gaten Korzenna er lett å finne siden den er full av hengelåser som er plassert av elskende. Det andre stedet er den vakre bygaten Mariacka, som er full av kafeer og har en fin atmosfære, spesielt på utover kvelden.

 Shopping og markeder

I Gdansk er det flere moderne shoppingsentere der du finner alt, ofte til en billigere penge. To av dem, Galeria Baltycka og Metropolia, ligger i bydelen Wrzeszcz, mens Forum Gdansk er i gamlebyen.

– Besøk Gdansk i slutten av juli eller begynnelsen av august. Da er det markedsdagene St. Dominik, med blant annet loppemarked og matboder. Det har blitt arrangert i her mer enn 760 år!

– Ellers er julemarkedet en eventyrlig opplevelse for de som besøker byen fra sent november. Det er blant Europas aller beste, sier han.

En fontene av en mann med trefork foran en stor mursteinsbygning med tårn.
Gdansk er en storby med nydelig arkitektur.

Masse historie

I tillegg Gdansk også et stort museum om 2. verdenskrig i området. Gdansk var stedet for den første kryssilden da Tysklandi 1939 invaderte Polen. Byen er med andre ord perfekt hvis du ønsker å lære litt mer historie på turen.

Å bo i Gdansk er også langt billigere enn andre europeiske storbyer.

– Vi har mer enn 60 hoteller, så alle kan finne noe som passer deres budsjett. Er du ute etter et nytt hotell som ligger fint ti, med dyktige ansatte og hyggelige priser, anbefaler jeg IBIS Gdansk, sier Lukasz.

Book hotellet ditt i Gdansk gjennom fordelsprogrammet Norwegian Reward og Hotels.com. Da tjener du CashPoints som kan brukes på neste reise. 

Og i tillegg til de lokale spesialitetene, har også byen matmarkeder med spennende retter fra hele verden. Øyen Granary midt i byen, har markedet Slony Spichlerz, som tilbyr ulike matopplevelser til en fin pris.

Hvitt hus i gammel stil med grønne trær ved en kanal. Reduser penegbruken ved å oppleve Gdansk til fots.
Gå langs kanalene for å drømme deg bort i Gdansk.

En magisk reise

Med disse tipsene har du inspirasjonen som skal til for å få en reise du vil huske for livet. Med Norwegian er storby og opplevelser bare en kort flytur unna. Bestill fly til Gdansk her.

Og hvem vet? Kanskje du oppdager noe nytt og spennende på turen.

Husk også at medlemmer av fordelsprogrammet Norwegian Reward får eksklusive rabatter og tilbud fra Norwegians mange partnere. 

Riga

Brun og hvit båt med latvisk flagg på en kanal. Riga er en unik storby på flere måter.
Riga er en storby hvor du kan oppleve byen til både fots og til vanns.

Det er lett å forelske seg i Riga. Byen har varierende arkitektur og stil, og at byen kalles Baltikums Paris er heller ikke ufortjent. Her kan du se alt fra gotiske middelalderbygninger, til 1920-talls art nouveau, og en moderne storby – alt innenfor et par minutters gange.

Bare en og en halv time med fly fra Norge kommer du til en hovedstad med både unik shopping, spennende arkitektur og kultur. Riga holder også et mye lavere prisnivå enn andre europeiske storbyer. De siste 12 årene har Diana Bogrova har bodd, jobbet og studert i Riga. Hun er en guide som er på jakt etter de ekte og autentiske opplevelsene i byen.

– Guiding er min hobby-jobb, for så lenge jeg kan huske har jeg elsket historie, kunst og arkitektur. Riga er virkelig stedet du kan oppleve alt dette. Riga er veldig grønnn og har mange vakre parker, og det elsker jeg med byen. Alle kanalene gir deg mulighet til å oppleve byen fra vannet i båt, kano eller SUP-brett, forteller hun.

Historisk marked

Diana trekker frem at byen er mangfoldig. Dette er en destinasjon alle kan finne noe som passer seg, uansett tid på året.

Riga Central Market (Centraltirgus Tierga), er en tidsreise i seg selv og må besøkes. Markedet er på Unescos verdensarvliste, og selve markedet var originalt store zeppelin-hangarer. Dette skaper en helt egen stemning i markedshallen.

De lokale delikatessene og utallige bodene er en opplevelse å lukte og smake seg gjennom. 

Grått mursteinshus i enden av en brosteinslagt gate med en stor port. Rosa og hvite hus er på hver side av gaten.
Gå deg vill og forelsk deg i gamlebyens brosteinslagte gater.

Når du er i Riga, må du ta deg en spasertur rundt i den lille, kompakte gamlebyen, som med sine mange ikoniske bygninger som av oser historie. «Tre brødre» er tre godt bevarte bygninger fra 1500 til 1850. Bygningene representerer ulike stadier i Rigas arkitektoniske periode. Svarthodehuset er et gotisk praktbygg med mye historie du nesten ikke kan unngå å få med deg.

Har du lyst til å bo i gamlebyen, har det lukseriøse, men også rimelige, boutique-hotellet Grand Palace kort vei til det meste. Du kan bestille hotell på Hotels.com via Norwegian Reward for å tjene CashPoints du kan bruke senere.

Lenge siden du og gutta har gjort noe sammen? Her er våre topp ti beste gutteturer.

Storby med Art Nouveau

Det er med god grunn at Riga kalles Baltikums Paris. Bare ti minutter unna den middelalderske gamlebyen ligger «Det stille sentrum» med lys og frodig arkitektur.

Gaten Alberta er et skue, med store pastellfargede bygninger, som er rikt utsmykket med ansikter, bølgende myke former og unike detaljer. Her er ingen bygg like, og du får virkelig strukket nakken mens du vandrer. 

Tre bygninger som viser arkitekturen til Riga. Til venstre et hus som ligner på et slott med tårn og svart tak. I midten et høyt og smalt hvitt hus. Til høyre en lavt rosa hus med oransje tak og høye piper. Foran er en park med lille blomster og en gatelampe som har stripete lampeskjerm.
Arkitekturen i Riga er variert og gir byen et unikt uttrykk.

– Jeg pleier å tulle med at Riga er den eneste storbyen du kan spise, fordi det er en kake som kalles Vevriga. Det betyr rett og slett «Gamle Riga». Den beste kaken får du servert på kafeen Kukotava, sier Diana.

På Kukotava er kakedisken innbydende med mange forskjellige kaker, og også en favoritt blant byens innbyggere.

Flott gatekunst

Et besøk på Zuzeum, et museum med private kunstsamlinger, er også anbefalt av Diana. For deg som ønsker å oppleve kultur, bør besøke Det latviske nasjonalmuseet. Er det derimot motorinteresse som står høyest, bør du ta turen til Motormuseum.

Hun råder deg også til å ta turen til Tallinas-kvartalet som er populært blant de yngre. Her er det mye gatekunst og små kafeer. 

– Og vil du bo i Art Nouveau-bydelen, har A22 Hotel både nydelig interiør og veldig god mat. Det er et godt tips for mange, sider Diana.

Ikke langt unna ligger en annen av guidens personlige Riga-favoritter, kafeen Mulberry. Her serverer de deilige lokale og internasjonale kaker. Og for deg som vil ha shopping, er byens kjøpesentre som Galerija Centrs og Riga Plaza av internasjonal klasse.

Hva venter du på? Bestill fly til Riga her.

Share
Neste

Tipsing i Italia – hvor mye skal du gi?