0
Neste

De 12 beste stedene å besøke i 2020

Blog 10 fantastiske julemarkeder i Tyskland
Dato: 3 desember 2019

10 fantastiske julemarkeder i Tyskland

Share

Ingenting er som et skikkelig julemarked. Enten du liker det tradisjonelt eller moderne, Tyskland er stedet å dra for å komme i julestemning.

Tyskerne er verdensmestere i julemarkeder, det var faktisk her de første julemarkedene fant sted i middelalderen. Fra sent i november og til rundt julaften hvert år, feirer hele Tyskland høytiden med stil. Gløgg, blinkende lys, julesanger… Du må være en real Grinch for ikke elske å spasere rundt i et av disse vintereventyrlandene.  

Tips: For å rekke noen av de mer unike markedene trenger du bil. Du kan leie bil hos Avis og dra innom mange markeder! I tillegg tjener du CashPoints som du kan bruke på din neste tur med Norwegian.

1. Et eventyrland for barn, Kinderweihnacht, Nürnberg

Barn på et julepyntet tog på julemarkedet i Nürnberg, Tyskland
Familiens yngste kan virkelig få kjenne på det magiske ved julen på Kinderweihnacht i Nürnberg

29. november – 24. desember 2019

Har du med barna på slep? Kinderweihnacht er perfekt for deg. Det er en del av Nürnbergs fantastiske Christkindlesmarkt et av de beste julemarkedene i Tyskland med karuseller, et lekehus spekket med leker og aktivitetsboder hvor de små kan lage pepperkakemenn, lys og mye mer.

Men selve høydepunktet på barnas julemarked er lysparaden. Hvert år lager tusenvis av barn lykter og bærer dem gjennom sentrum til Nürnberg slott. Det er et magisk syn.

For de voksne er Christkindlesmarkt det perfekte stedet for å finne fyll til julestrømpen. Du kan finne alt fra bamser og klær, til keramikk og smykker.

Mens du er der må du prøve noen av Nürnbergs spesialiteter: Nürnberger Bratwurst (små, tynne pølser av gris, krydret med merian), og en kopp rykende varm Feuerzangenbowle, en heftig punsj laget av rødvin, rom og karamellisert sukker. Den sparker godt fra seg!

Fly til München og kjør i rundt 2 timer.

2. Tradisjonell julekos – WeihnachtsZauber Gendarmenmarkt, Berlin

Inngangen til julemarkedet Gendarmenmarkt i Berlin, Tyskland
Berlins Gendarmenmarkt er et av de mest kjente julemarkedene i den tyske hovedstaden.

25. november – 31. desember 2019

Det er over 60 julemarkeder i den tyske hovedstaden, men om du kun har tid til å besøke ett, la det bli Gendarmenmarkt som er et av de beste julemarkedene i Europa. Med Deutsche Dom, Konzserthaus og Französischer Dom i nærheten, kan du krysse tre landemerker av listen, samtidig som du gjør unna julehandelen.  

Ser du etter unike gaver er dette markedet ideelt. Folk fra hele landet kommer hit for å selge håndlagede produkter. Du finner blant annet origami, elfenbein og unike kunstverk.

Når du er ferdig med å se deg rundt, ta en kopp Glühwein (gløgg) eller hvit sjokolademelk, og få med deg noe av underholdningen. Det kan være alt fra de typiske korene som synger julesanger, til mindre typiske akrobater, sjonglører og ildslukere.

Tips: Er du flere dager i byen kan du sjekke ut disse topp 10 ting å gjøre i Berlin for litt sightseeing-inspirasjon.

Fly til Berlin

3. Romantisk julemarked – Mosel-Wein-Nachts-Markt, Traben-Trarbach

Mennesker som går på skøyter på en utendørs skøytebane på Mosel-Wein-Nachts-Markt.
Romantisk for de voksne, gøy for barna. Mosel-Wein-Nachts-Markt har litt av alt. Foto: © Blickfang Werbung – www.traben-trarbach.de

22. november 2019 – 1. januar 2020

Det underjordiske Mosel-Wein-Nachts-Markt vinner prisen for det mest romantiske julemarkedet i Tyskland.

Dette hvelvede området i de vakre vinkjellerne i Traben-Trarbach, er dekket av lyslenker, juledekorasjoner og boder som selger håndverk, kaker og tysk kvalitetsvin. Og ja, du får smake før du kjøper!

Og det beste av alt, siden du er innendørs trenger du ikke være bekymret for å bli kald eller tenke på å ta med en paraply.

Tips: Om barna er lei, men du ikke er ferdig med vinsmakingen, så er det en skøytebane og en modelljernbane-utstilling over bakken som vil holde dem i aktivitet.

Fly til Düsseldorf og kjør i rundt 2 timer og 45 minutter.

4. Striezelmarkt, Dresden

De opplyste bodene og dekorasjonene i Striezelmarkt i Dresden, sett ovenfra
Det vakre julemarkedet i Dresden lyser opp torget i byen i hele juletiden. Foto: LH-DD/Dittrich – Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0

27. november – 24. desember 2019

Liker du Stollen? Nyt ett stykke av denne nydelige fruktkaken på stedet hvor den først ble solgt: julemarkedet i Dresden (Striezelmarkt). For å feire den tradisjonelle kaken, blir en gigantisk Stollen kjørt gjennom byen, og så solgt i biter på markedet.

En annen delikatesse fra Dresden er Pflaumentoffel – små feierfigurer laget av svisker. Kledd i svart med en flosshatt og en kost, er de tradisjonelt brukt som julepynt i hele juletiden, men de blir spist raskt etterpå!

Striezelmarkt handler dog ikke bare om mat. Du kan også besøke håndverksmarkedet hvor du kan se treskjærere arbeide med å lage tradisjonelle ornamenter som Räuchermännchen eller «røykende menn» (små trefigurer med pipe, og en rund, åpen munn som slipper ut røkelse. 

Fly til Praha og kjør i rundt 1 time og 45 minutter.

5. Pirat-julemarked – Hafen-Weihnachtsmarkt, Köln

Boder, mennesker og et skip på julemarkedet på havnen i Köln på nattestid, med katedralen i bakgrunnen
Julemarkedet på havnen i Köln gir en nautisk vri på det tradisjonelle tyske Weihnachtsmarkt. © www.hafen-weihnachtsmarkt.de

22.november – 23.desember 2019

Ønsker du å oppleve noe litt annerledes enn et av de tradisjonelle julemarkedene i Tyskland? Prøv julemarkedet på havnen i Köln (Hafen-Weihnachtsmarkt). Det holder til på området til sjokolademuseet, på bredden av Rhinen, og vil gi deg en unik markedsopplevelse.

Nyt et glass gløgg fra skroget på en etterligning av et piratskip, syng med til tradisjonelle tyske sjømannsviser og nyt ferske fiskeretter på denne nautiske utgaven av et julemarked.

Du finner alle typer unike, håndlagede gaver i de 70 seil-lignende pagode-teltene.

Vær på utkikk etter «Rhinen-pirater». Barna vil elske å se at de sjonglerer og høre eventyr fra de syv hav.  

Opplyste boder og juletre på julemarkedet på havnen i Köln
Få med deg Kölns festligste marked: julemarkedet ved Kölnerdomen

Mens du er i Köln kan du benytte sjansen og få med deg det største julemarkedet i byen, julemarkedet utfor Kölnerdomen. Her finner du treboder dekket av lyslenker, plassert rundt et kjempestort juletre. Det er mye å spise og drikke, musikkfremførelser og til og med en tradisjonell karusell for barna.

Legg også et besøk til den UNESCO-listede Kölnerdomen. Det er sagt at det ligger beinrester fra de tre vise menn der, så det er et passende sted å besøke i juletider! Lær mer om det i artikkelen om Katedral, kirker og basilikaer du ikke kan gå glipp av i Europa.

Har du lite tid? Få med deg de viktigste severdighetene i Köln i en guidet tur. Du får blant annet se de romerske ruinene, rådhuset og den verdensberømte katedralen.

Fly til Düsseldorf og kjør i rundt en time.

6. Vegansk julemarked Weihnachtsmarkt, Leipzig

Vafler som stekes i et vaffeljern
Den veganske dagen i Leipzigs julemarked har nydelige, veganske vafler og en rekke andre godsaker.

14. desember 2019 (vegansk) & 26. november – 23. desember 2019 (original)

Tradisjonelle pølser og sydende gryter med smeltet ostefondue florerer på julemarkeder i Tyskland, men det er ingen grunn til å fortvile om du er veganer – alt som serveres på Leipzigs veganske julemarked er plantebasert.

På den kjøtt- og melkefrie dagen, 14. desember, kan du meske deg i veganske vafler, muffins og burgere. Når du er mett kan du finne veganske sko, håndverk og tilbehør.

Tips: Hold utkikk etter Vegablum, et vegansk alternativ til honning. Det er laget av rørsukker, tusenfrydekstrakt og sitronjuice, og det smaker nydelig!

Hovedjulemarkedet i Leipzig varer fra 26. november til 23. desember 2019. I tillegg til 300 glitrende boder samlet på torget i byen, er det også en eventyrskog og nisseverksted for å holde barna i aktivitet.

Fly til Berlin og kjør i rundt 2,5 time.

7. Jule- og vintermarked på den internasjonale flyplassen i München.

Jule- og vintermarkedsdekorasjoner og skøytebane på flyplassen i München
Ha det festlig helt til avreise på julemarkedet på flyplassen i München. Foto: Ashwin Chandrasekaran – Flickr / CC BY 2.0

15. november – 29. desember 2019

Får du ikke nok av tyske julemarkeder? Pass på at du får lagt inn et lite stopp på hjemreisen for å få med deg vintermarkedet på flyplassen i München.

Hver november forvandles den internasjonale flyplassen i München til et magisk vintereventyrland, med en ekte furuskog og et 15 meter høyt juletre.

Nyt levende musikk mens du kjøper de siste gavene og tar et lite glass Glühwein. Det er også en gratis skøytebane, om du skulle føle deg i humør til å ta en piruett eller to.

Dersom flyet ditt er forsinket er det mye å finne på for å holde de små i aktivitet, alt fra trylleshow til pepperkakedekorering. Om de er heldige, kommer kanskje også nissen innom.

Fly til (og fra) München

8. Fargerikt julemarked – Winter Pride, Hamburg

Folkemengden snakker mens en DJ spiller under et pride-flagg i bakgrunnen på julemarked i Tyskland
Dans hele natten på Hamburgs Winter Pride. Foto: © WinterPride.de

25. november – 30.desember 2019 (stengt 24. 26.desember)

Hvert år har Hamburg noen av Tysklands mest unike julemarkeder, som for eksempel julemarked for hunder(!) og verdens første erotiske julemarked, for å nevne noen få.

Hamburg er også stedet for Winter Pride. Det er organisert av det lokale LGBTQ-samfunnet og tar plass i nabolaget St.Georg.

Det er dusinvis av boder som selger varm punsj, gløgg samt søte og salte julekaker, men hovedgrunnen til å besøke markedet er underholdningen. Det er et fullspekket program med begivenheter og spill, og isteden for julesanger er det en DJ som spiller indie og elektronika i helgene. Overskuddet fra markedet doneres til veldedige LGBTQ-organisasjoner.

Fly til Hamburg

9. Flytende julemarked – Schwimmende Christkindlmarkt, Vilshofen an der Donau

En elvebåt dekorert med en stor julekrybbe i tre, med folk både om bord og på utsiden
Alle ombord for litt nautisk festivitas på det flytende julemarkedet i Vilshofen. Foto: Ashwin Chandrasekaran – Flickr / CC BY 2.0

29. november 1. desember / 6. – 8. desember / 13. – 15. desember

Hver jul arrangerer Vilshofen, en stille by øst i Bayern, et unikt, flytende julemarked.

Promenaden langs Danube lyses opp av boder som selger håndlagede godsaker fra Bayern, Østerrike, Slovenia og Ungarn. Men hovedattraksjonen er Wurm & Köck-elvecruiset, som har verdens største julekrybbe den er tjue meter!

I tillegg til bodene er det et skuespill om Jesu fødsel, og et omfattende program med jazz, folkemusikk og klassisk musikk under hele dette fantastiske, tyske julemarkedet.

Fly til Salzburg og kjør i rundt 2 timer.

10. Verdens største julekalender – Gengenbacher Adventsmarkt, Gengenbach

Vinduer i en bygning i Gengenbacher som er dekorert med forskjellige bilder
Få med deg åpningen av et nytt vindu i Gengenbachers gigantiske adventskalender, hver dag klokken 18:00. Foto: RudolfSimon – Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0

28. november 23. desember 2019

Dette markedet må du kjøre litt for å nå, men det er en virkelig spesiell opplevelse om du befinner deg ved Schwarzwald i desember.

Hvert år forvandles det vakre rådhuset i Gengenbach til verdens største adventskalender. Hver ettermiddag klokken 18:00, åpnes et av de 24 vinduene for å vise et nytt kunstverk. Noen er laget av lokale kunstnere, andre av kjente kunstnere som Andy Warhol.

Om du er i byen i førjulstiden må du få med deg denne magiske tradisjonen. Og mens du venter på avdukingen, kan du spasere langs bodene på adventsmarkedet for å kjøpe litt fyll til julestrømpen.

Fly til München og kjør i rundt 4 timer.

Slik kommer du deg til Tysklands julemarkeder

Par som står nærme hverandre og ser på en bod på et julemarked
Bestill turen til tyske julemarkeder med Norwegian og tjen CashPoints

Enten du er ute etter et tradisjonelt julemarked, en vegansk feiring, eller noe litt mer unikt, så kan du bestille reisen med Norwegian. Med Norwegian Reward tjener du opp til 20 % CashPoints på alle flybilletter.

Bestill flybillett til Tyskland

Bestill pakkereise til Tyskland

Share
Neste

De 12 beste stedene å besøke i 2020