
10 rare juletradisjoner fra Europa
Vi kan trygt slå fast at julen 2020 vil bli ganske annerledes enn andre år. Så hvorfor ikke begynne med en helt ny juletradisjon denne høytiden?
Uansett hvor eller hvordan du feirer, vil følgende rare juletradisjoner fra hele Europa tilføre litt ekstra glans og juleglede til høytiden og kanskje også få deg til å trekke på smilebåndet.
1. Pynt juletreet med spindelvev – Polen, Tyskland og Ukraina

Selv om edderkopper og spindelvev vanligvis er forbundet med Halloween, er det faktisk vanlige julepynt i østeuropeiske land.
I følge legenden om jule-edderkoppen var det en gang en fattig, hardtarbeidende enke som ikke hadde råd til å dekorere juletreet sitt. Da hun våknet julemorgen, fant hun at en edderkopp hadde spunnet nett over hele treet, og når sollyset skinte på det, ble det forvandlet til gull og sølv.
Derfor anses edderkopper å være symbol på lykke og velstand i Polen, Tyskland og Ukraina, og du finner dekorasjoner av spindelvev som pryder juletrær over hele landet.
2. Vedkubber som bæsjer – Catalonia, Spania

Regionen Catalonia er hjemsted for noen uvanlige, men morsomme juletradisjoner, en av de er Tió de Nadal, som rett og slett er en smilende vedkubbe med hatt.
Hvert år tar Tió de Nadal-kubbene den lange reisen fra skogen og kommer hjem til spente barn over hele Catalonia 8. desember. Barna får beskjed om at de må ta vare på kubben sin dagene frem til jul, så de dekker ham med et teppe og mater ham hver kveld med brød og appelsinskall.
Så, på 1. juledag, samles barna rundt kubben, de slår den med pinner og synger sanger for å oppmuntre den til å bæsje gaver og nougat(!).
Gavene vedkubben etterlater er vanligvis småting, siden tradisjonelt sett gir familier over hele Spania gavene den 6. januar når de tre vise menn ankommer.
3. Plasser skoene ved peisen – Nederland

Sinterklaas, eller Saint Nicholas, er en kjent og kjær skikkelse for barn over hele Nederland. 5. desember samles familien for å feire St. Nicholas Aften, også kjent som pakjesavond, med sang, spill og utveksling av gaver.
Sinterklaas kommer til Nederland fra Spania, rundt to eller tre uker før pakjesavond. I dagene fram til denne datoen setter barna skoene sine foran peisen (eller noen ganger ved radiatoren eller bakdøren) i håp om at de vil bli fylt med gaver og godbiter av Sinterklaas når han tar seg over hustak på den hvite hesten sin.
4. Spis 13 sorter desserter på en kveld – Frankrike

Denne fantastiske juletradisjonen kommer fra den franske regionen Provence, og går ut på å dytte i seg hele 13 desserter etter julemiddagen. Hver godbit sies å representere en av de 12 apostlene, og det er en ekstra dessert som representerer Jesus.
Dessertene serveres vanligvis alle på en gang, og alle må ta minst en bit av hver. Tradisjonen varierer noe fra hjem til hjem, men hver dessert bringer noe til bordet, som symboliserer elementer i den kristne religionen eller overtro.
For eksempel er ‘De fire tiggere’ tørkede frukter og nøtter som representerer klosterordene: Valnøtter for augustiner, tørkede fiken for franciskanerne, rosiner for dominikanerne og mandler for karmelittene.
På bordet vil du også finne en rett med fersk frukt, hvit og mørk nougat, en krydderkake og flatbrød med olivenolje, søtet med sukker, som alltid må knuses med fingrene – aldri med kniv – dyppet i gløgg eller druesyltetøy
Sjekk ut alle de 13 dessertene her, og gi denne franske juletradisjonen en sjanse hjemme (eller lag din egen versjon!).
5. Bak pepperkaker – Tyskland

Du trodde kanskje at å bake pepperkaker var en særnorsk tradisjon? Pepperkakene kom faktisk til Europa fra en Armensk munk på 900-tallet og i Tyskland har pepperkakene fått en helt spesiell status. Nürnberg regnes som pepperkakenes mekka og hvert bakeri holder oppskriftene sine hemmelige.
Hvert år dukker de søte godbitene opp i hjem, butikker og på Tysklands fantastiske julemarkeder. Pepperkakehjerter dekorert med glasur kan ofte sees hengende fra bånd på markedene og på Oktoberfest, og blir flotte gaver til venner og familie.
6. Skrem ungene med Krampus – Østerrike

Du finner pepperkakekaker i Østerrike også, men det er en langt mer uhyggelig juletradisjon som også har sin opprinnelse her.
Krampus er en skummel skapning som har dukket opp i adventstiden i Østerrike i århundrer. Som halv geit og halv demon representerer skapningen det motsatte av julenissen, og folklore har det til at han pisker slemme barn med bjørkepinner og tar dem med ned til hulen sin i helvete.
Natt til 5. desember er kjent som Krampusnacht, eller Krampusnatt. Voksne kler seg ut for å skremme barna. Det er ofte parader i gatene, noen ganger til og med et Krampus-løp, der hundrevis av Krampuser fyller gatene (hovedsakelig for å showe og ha det moro).
7. Julebadstue – Finland

Saunaer finnes overalt i Finland, til og med på steder du aldri ville forvente å se en, som på Burger King eller i en skiheis!
Juletradisjonen med joulusauna, eller julebadstue er flere hundre år gammel. Her samles familien på julaften for å rense kroppen og berolige sinnet før feiringen begynner. De gjør badstuene ekstra koselige med duftende oljer, lykter og rene håndklær. De legger til og med ut julegodteri til sauna-alvene.
Har du tilgang til badstue kan du samle dine kjære og ha din egen badstueopplevelse som et hyggelig avbrekk i julestria. Og har du ikke det, kan du også omfavne den beroligende atmosfæren i den finske julebadstuen hjemme med et avslappende bad og noen duftende lys – bare ikke glem godteriet 😉.
8. Sette ut vin til La Befana – Italia

En julelegende i Italia som dateres tilbake til middelalderen, er den om La Befana, en gammel hekselignende kvinne som ble invitert av de tre vise menn til å bli med dem på besøk til Jesusbarnet.
Historien forteller at La Befana først takket nei, da hun hadde for mye husarbeid å gjøre. Senere ombestemte hun seg og gikk for å lete etter dem, med seg tok hun sopelimen sin og en kurv med hjemmelagde godbiter til Maria. Hun trodde kanskje Maria foretrakk et rent gulv og litt mat fremfor andre gaver. Hun kunne ikke finne dem, hun løp til og med så fort for å innhente dem at hun ble løftet opp på himmelen på sopelimen.
Så hvert år natt til 5. januar – før helligtrekongersdag- besøker La Befana alle hjemmene i Italia på jakt etter de tre vise menn og Jesusbarnet, med seg har hun karameller eller søtsaker som hun gir til de snille barna, og kull som blir gitt til de slemme.
9. Pantomimeteater – England

I adventstiden i Storbritannia er det vanlig at familier samler barna og drar til et teater i nærheten for å se pantomime-teater (vanligvis referert til som ‘panto’). Teaterstykkene er ofte basert på berømte eventyr som Askepott og Tornerose og varer vanligvis fra begynnelsen av desember helt frem til julaften. Showene er preget av en rekke tradisjonelle elementer:
- ‘Pantomime dames’ – mannlige skuespillere utspjåket i dameklær som vanligvis skildrer karakterer som ‘den onde stemoren’.
- Samtidsvitser med referanser til mer voksne temaer kastet inn for de voksnes underholdning
- Publikums deltakelse – det er vanlig med tilrop rettet mot scenen gjennom hele showet, som for eksempel roping av ‘han er bak deg!’ når skurken lusker opp bak hovedpersonen som den mest ikoniske.
Pantomime-teater spilles jevnlig av britiske kjendiser, og gjennom årene har til og med noen store Hollywood-navn som David Hasselhoff og Pamela Anderson hatt roller.
10. Se Donald Duck og vennene hans på TV – Norge og Sverige

Hver julaften benker familier seg foran TV-en for å se Donald Duck julespesial som ble sendt for første gang i 1958.
Å se den timeslange episoden, kjent på engelsk som From All of Us to All of You, har blitt en sentral del av julefeiringen i mange land. I Sverige er tradisjonen til og med kjent for å ha en innvirkning på antall telefoner til legevakten på julaften. Studier har vist at det hvert år i perioden 2011-2016 var en 20 % nedgang i antall personer som ringte nødnummeret i løpet av ‘Donald Duck-timen’. Det viser seg altså at TV kan være bra for helsen din 😉
Med dette ønsker vi en gledelig jul!